X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מאמרים
הצעת החוק של ח"כ דוד רותם וקבוצת חברי כנסת יוצרת מסלול נוסף, חילוני, מקביל ושווה זכויות וחובות לנישואין דתיים שבאמצעותו יכולים איש ואישה אזרחי המדינה החפצים בכך ליצור הסכם זוגי שאינו יוצר נישואין על-פי הדין הדתי הנקרא, "ברית הזוגיות"
▪  ▪  ▪

כידוע, הנישואין בישראל הם דתיים בלבד. אולם, לאחרונה אנו עדים לתבניות שונות ומגוונות אשר מציעות חלופה אזרחית, חילונית למוסד הנישואין, ביניהן, נישואין אזרחיים, חתונה רפורמית, מוסד הידועים בציבור וכיוצ"ב.
ישנם אזרחים רבים במדינה אשר אינם יכולים או אינם רוצים להינשא בנישואין דתיים ומתוקף כך אלטרנטיבות הנישואין האזרחיות, חילוניות צברו "פופלריות" בקרב ציבור זה וקיבלו לגיטימציה ע"י הרשות המחוקקת, בתי המשפט ואף ע"י בתי הדין הרבניים כפתרונות לקבוצות אשר על-פי הדת היהודית או מטעמים אידיאולוגיים אישיים של בני הזוג אינם יכולים לבוא בברית הנישואין הדתית. ניתן למיין את כלל הזוגות אשר עשויים להיחשב להשתמש באלטרנטיבות הנישואין לפי דפוסי היחסים אשר קיימים בהקשר זה מבחינה אמפירית:
מנועי חיתון על-פי דין – כל מי שבישראל, לאור הדין הדתי, הם מנועי חיתון כגון בני-זוג מאותו מין, כהן וגרושה, ממזרים וכו'.
מנועי חיתון על-רקע אידיאולוגי - מדובר בבני-זוג אשר מבקשים להיות נשואים, להתחייב אחד כלפי השני בכל הזכויות והחובות של בני-זוג נשואים, אך מסרבים להינשא בישראל בטקס דתי. לו היו אפשריים נישואין אזרחיים בישראל, זוגות אלה היו נישאים כך.
סרבני ממסד הנישואין – שוללים את מוסד הנישואין באשר הוא, בני-זוג שאינם נישאים בגלל תמריצים כלכליים – כגון שהאישה אלמנת צה"ל ואינה רוצה לאבד את גימלתה. במקרה כזה האישה עשויה להיות מוכרת כאלמנה לצורך חוק אחד וכידועה בציבור לצורכי חוקים אחרים. בפועל לא מעט אנשים בוחרים במסגרת יחסים של ידועים בציבור מסיבה זו, בני-זוג גרושים שחזרו לחיות יחדיו לאחר הגט, אנשים נשואים שחיים עם בני-זוג אחרים (זו ביגמיה דה-פקטו, שאינה אסורה על-פי החוק).
הצעת החוק של ח"כ דוד רותם וקבוצת חברי כנסת יוצרת מסלול נוסף, חילוני, מקביל ושווה זכויות וחובות לנישואין דתיים שבאמצעותו יכולים איש ואישה אזרחי המדינה החפצים בכך ליצור הסכם זוגי שאינו יוצר נישואין על-פי הדין הדתי הנקרא, "ברית הזוגיות".
ברית הזוגיות
"ברית הזוגיות" הינה, הסכם בין איש ואישה שהוראות חוק זה יחולו על ההתקשרות שביניהם לחיות כבני זוג. על בני הזוג הרוצים לבוא "בברית הזוגיות" להצהיר "הצהרת העדר כוונה להינשא על-פי הדין הדתי" – תצהיר שבו יצהירו בני הזוג כי חייהם המשותפים וההתקשרות בהסכם הזוגיות אינם משקפים כוונה להינשא בהתאם לדין הדתי. כמו כן, הרישום בתעודת הזהות יהיה זהה בשני המסלולים, והמילה "נשוי" תבוטל ובמקום המלה "נשוי" יהיה רשום "בן זוג או בת זוג". החוק מפרט את מכלול רכיבי ברית הזוגיות, ממינוי רשמיי ברית הזוגיות ועד להליכי התרת הברית על-ידי הרשם או בית המשפט.
החוק מונה תנאי סף לקיום ההתקשרות בין בני הזוג, איש ואישה שהסכימו לחיות יחד ולקיים חיי משפחה ומשק בית משותף אך מבלי שחייהם המשותפים ייחשבו כיוצרים קידושין או נישואין לפי הדין האישי, הללו, רשאים להירשם כבני זוג במידה וקיימו את תנאי הסף, ביניהם, בני הזוג אינם רשאים להיות רשומים במרשם רשמי כבן זוג לאחר בישראל או במדינת חוץ, לפחות אחד מהם אזרח מדינת ישראל וכדומה.
בנוסף, החוק קובע כי הדין החל על בני הזוג הבאים בברית הזוגיות הינו, כל חיקוק המתייחס לאיש ואישה הנשואים זה לזה אולם, החקוקים שמנויים בתוספת הראשונה, ביניהם, חוק יחסי ממון בין בני זוג, חוק הירושה, חוק הסכמים לנשיאת עוברים וחוק אימוץ ילדים, יחולו על בני הזוג רק לאחר תקופת מינימום של 18 חודשים מיום שנרשמו במרשם.
על-פי החוק, סמכות השיפוט הינה של ביהמ"ש לענייני משפחה. עוד מוסיף החוק כי במקרה של גירושין, או כלשון הצעת החוק, "התרת ההתקשרות", "בית משפט או הרשם רשאי להתיר את ברית הזוגיות במקרים הבאים: ברית הזוגיות והרישום נעשו למראית עין, אחד מבני הזוג נישא לאחר או נרשם כבן זוג של אחר בישראל או במדינת חוץ, בני הזוג או אחד מהם הגיש בקשה להתרת ברית הזוגיות. חשוב לציין כי החוק מבצע רפורמה בכל הקשור לתשלום מזונות. בניגוד לנהוג לפי ההלכה, בה הגבר משלם מזונות, במקרה של המסלול האזרחי, אם האישה היא בעלת הממון, היא גם זו שתשלם את המזונות.
נראה כי ח"כ ניסו פעמים רבות לקבל תוקף של חוק להסדר זה וכי הצעות חוק דומות בעיקרן הונחו על שולחן הכנסת כבר למעלה מ-5 פעמים ע"י ח"כ שונים. אולם, בכל פעם הסדר זה של "ברית הזוגיות" לא עבר והצעת החוק האחרונה בנושא אף נפלה כבר בקריאה ראשונה.
ברור לכול כי מסלול זה של נישואין חילוניים הינו הפתרון האולטימטיבי לא רק למנועי החיתון שהינה בעיה בפני עצמה הפוקדת את כנסת ישראל בעיקר מאז גל העלייה ממדינות חבר העמים, שכן על-פי הערכה, בישראל חיים כיום בין 300 ל-400 אלף עולים, שאינם מוגדרים על-פי ההלכה כיהודים, ולכן אינם יכולים להינשא ולהירשם במרשם האוכלוסין, אלא, שהצעת החוק המהפכנית נועדה לפתור את מצוקתם של קבוצות רבות אשר אינם רוצים או יכולים להינשא בטקס דתי, ביניהם, כאמור, מנועי חיתון על-רקע אידיאולוגי, סרבני ממסד הנישואין, בני-זוג שאינם נישאים בגלל תמריצים כלכליים וכו...
כיום המצב בחוק הינו כי מי שאיננו יכול או לא רוצה, בשל השקפת עולמו, להינשא בנישואים דתיים יכול לעשות רק דבר אחד - להתחתן בחו"ל, נישואין אזרחיים וזאת בהתאם לאמנות הבינלאומיות עליה חתומה ישראל לפיהן, מחויבת מדינת ישראל להכיר בנישואין שבוצעו בכל מדינה אחרת או לחיות כידועים בציבור, אשר גם למוסד זה חסרונות מסוימים.
הצעת החוק בעיקרה, תאפשר לזוגות שאינם מעוניינים במוסד הנישואין הדתי למסד את הקשר ביניהם באמצעות מרשם מיוחד שיעניק להם זכויות אזרחיות כאילו נישאו ובעצם יבטל את כפיית הנישואין הדתיים במדינת ישראל ויקבל ויכיר הסכם חוזי אשר נערך בין בני הזוג.
מעבר לכל האמור אנו מזמינים את חברי הכנסת לשוב ולקרוא את אותה אמנה עליה חתומה מדינת ישראל ושאותה מפרה מדינת ישראל, וממשיכה להפר, זה 50 שנה, והיא מגילת זכויות האדם של האו"ם, מסמך שאושר ונחתם על-ידי 120 מדינות, וישראל ביניהן, בשנת 1948. שם נאמר: "כל איש ואישה שהגיעו לפרקם, רשאים לבוא בברית-הנישואין ולהקים משפחה, ללא הגבלה מטעמי גזע, אזרחות או דת ...". אולי חשוב שלקראת הדיון הבא בכנסת בו תעלה הצעת החוק לקריאה ראשונה, ירפרפו חברי הכנסת באמנה זו ואף יפעלו בהתאם?!
נראה כי הדרך עוד ארוכה וצפויים קשיים רבים, פוליטיים ואידיאולוגיים, עד להשלמת החקיקה אולם כאשר "חוק ברית-הזוגיות" יכנס לספר החוקים הישראלי, עידן חדש יחל במדינת ישראל ואחד הפרויקטים המסובכים, הרגישים, המעניינים והחשובים בתולדות חקיקת כנסת ישראל יושלם ונוכל לומר דיינו!

הכותבים הינם שותפים במשרד דורון, טיקוצקי, עמיר, מזרחי - עורכי דין ונוטריון, המתמחה במשפט מסחרי ומיסויי.
תאריך:  15/04/2008   |   עודכן:  15/04/2008
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
קביעת מעמדם של בני זוג
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
הכי חשוב זה שוויוניות בפרידה
אמיר ניצן, הרצליה  |  15/04/08 11:30
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יואב יצחק
ברביבאי הורשע בקבלת שוחד, מרמה והפרת אמונים על שקיבל מימון בלתי חוקי לקמפיין הבחירות לראשות העיר קריית שמונה    את הפרשה חשפנו בתחקיר Nfc בשנת 2004; הכרעת הדין ניתנה עתה בחלוף ארבע שנים    בכל אותה תקופה שימש ברביבאי כראש עיר, תפקיד אותו השיג במרמה
עו"ד יורי גיא-רון
ראש לשכת עורכי הדין מתריע בפני רוה"מ על העתיד הצפוי למערכת המשפט, לאור המחלוקות בין שר המשפטים לבין נשיאת ביהמ"ש העליון    הוא מבקש השהיית ביצוע רפורמות כלשהן עד לקבלת מסקנות ועדה שתבחן את עצמאות הרשות השופטת
עו"ד ניר הורנשטיין
אין ספק שהקלות המס המוצעות הינן ראויות ורצויות, אך יש לזכור כי בינתיים מדובר בתוכנית בלבד הטעונה השלמת הליכי חקיקה
דליה זליקוביץ
המשק האמריקני עדיין גדול ומשפיע על הכלכלה העולמית אך מדובר ב"בועה" כלכלית    המשבר האמיתי של איבוד ההגמוניה של הדולר טרם הגיע לנקודת השפל    מתקיים ויכוח בין כלכלנים בעולם, המחזקים את האפשרות של חוסר יכולת למנוע את התרסקות המשק האמריקני שתוביל לשפל עולמי
עו"ד ניר הורנשטיין
רשות המיסים הודיעה כי תערער על הפסיקה לביהמ"ש העליון ועד לקבלת פסק דין עליון לא תיישמו    יש כדי להחמיר את הפער האדיר ממילא בין כוחו של השלטון לבין כוחו של האזרח הקטן    מומלץ: בכל מקרה לדרוש את ההחזר למען הכרה עתידית בהוצאות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il