X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מאמרים
פרופ' יהודה וולף   |  מרכז רפואי תל אביב ע"ש סוראסקי
מפרצת בטנית של אבי העורקים (אאורטה) היא מחלה קטלנית המתפתחת לרוב ללא סימני אזהרה מקדימים האיגוד הישראלי לכירורגיית כלי דם מבקש לכלול בסל הבריאות בדיקות סקר לאיתור מוקדם של המחלה באוכלוסיית סיכון, אשר הונהגו לאחרונה בארה"ב ועשויות להציל חיים של מאות אנשים בארץ
▪  ▪  ▪
מפרצת אאורטה בטנית

מפרצת אאורטה בטנית נחשבת למחלה מסוכנת במיוחד. במרבית המקרים היא מתגלה ללא סימנים מקדימים, ולעיתים קרובות מסתמנת לראשונה כקרע של אבי העורקים בבטן, דמם ומוות.
לא בכדי אישרו הרשויות האמריקניות בינואר 2007 את כניסתו לתוקף של חוק חדש המחייב סריקה של אוכלוסיית הסיכון לגילוי מוקדם של המחלה על-ידי בדיקת על-קול (אולטרסאונד) בטנית, חד-פעמית. מדובר בתוכנית לאומית המאפשרת למאות אלפי אנשים הנמצאים בקבוצות הסיכון לעבור ללא תשלום את תהליך האבחון הלא-פולשני ולהציל את חייהם.
מתוקף הנסיבות, מתבקש עתה להפעיל גם בארץ בדיקות סקר דומות באוכלוסיית הסיכון המקומית ולשלבן במסגרת הטכנולוגיות הכלולות בסל הבריאות. מחובתנו להתמודד עם גורם קטלני זה, הגורם לתמותה אשר ניתנת למניעה באחוזים גבוהים, בעזרת גילוי מוקדם והתאמת טיפול יעיל.

בדיקות הסקר האמריקניות

מפרצת אאורטה בטנית מתפתחת על-ידי התרחבות הדרגתית של האאורטה. מנגנון התהליך לא הובהר עד תום אבל ברור שמדובר באיבוד האלסטיות של דופן העורק, בדומה לשינויים אשר מתרחשים בעור עם הגיל. מפרצת בטנית שכיחה יותר בקרב אנשים מבוגרים (מעל גיל 65), גברים, מעשנים ואנשים עם היסטוריה משפחתית של מפרצת, יתר לחץ דם ומחלות כלי דם.
אבחון של מפרצת אאורטה בטנית נעשה בדרגת דיוק גבוהה על-ידי בדיקת על-קול (אולטרסאונד) בטנית פשוטה. מאחר ומדובר במחלה קטלנית, ברת טיפול אשר מתפתחת לאט ובאופן שקט, נבדקה במספר ארצות האפשרות של סריקת אוכלוסיה בסיכון, במחקרים רחבי-היקף (יותר מ-140,000 נבדקים). באנשים אלו נעשו בדיקות על-קול בטניות וניתוח של מפרצות אשר נתגלו. המחקרים הובילו לממצאים ברורים: חלה ירידה משמעותית בתמותה ממפרצות בקבוצות אשר נבדקו ואשר בהן טיפלו במפרצות הבטניות.
נתונים מרשימים אלה, וההתקדמות הניכרת בטכנולוגיה שמאפשרת תיקון מפרצות בשיטה פשוטה יותר, הביאו את רשויות הבריאות בארה"ב לחוקק ולאשר חוק מיוחד, שנכנס לתוקף בינואר 2007.
חוק זה מחייב סריקה של אוכלוסיה בסיכון לגילוי מוקדם של מפרצת אאורטה בטנית באמצעות בדיקת על-קול בטנית חד-פעמית חינם. קבוצת הזכאים לבדיקה זו כוללת את כל הגברים מגיל 65 ומעלה עם היסטוריה של עישון אי פעם ונשים עם היסטוריה משפחתית של מפרצת אאורטלית. איגוד כירורגים כלי דם בארה"ב פועל להחיל את החוק על כל הגברים מעל גיל 65 ועל כל הנשים עם גורמי הסיכון הידועים.
היוזמה הזו צפויה להציל את חייהם של עשרות אלפי אזרחים אמריקנים מדי שנה.

בשורת הטכנולוגיה האנדו-וסקולרית (סטנט-גרפט)

בשל התמותה הגבוהה הכרוכה בקרע ופריצה של מפרצת אאורטה בטנית, ועל-מנת למנוע אירוע זה, יש צורך לטפל במפרצת בטנית כאשר היא מתגלה במצב השקט.
עד לפני כ-10 שנים הטיפול היחיד היה ניתוח בטני גדול אשר כולל החלפה של האאורטה הבטנית על-ידי שתל. זהו ניתוח מורכב אולם הוא יעיל מאוד בתיקון המפרצת ומניעת הפריצה בהמשך, ולאחריו יש למעשה רפוי מלא.
ב-10 השנים האחרונות נכנס לשימוש ניתוח חלופי, זעיר פולשני, אשר בו מבוצע התיקון דרך כלי הדם (שיטה אנדו-וסקולרית) ללא פתיחת הבטן. בפעולה זו מחדירים את השתל הקרוי סטנט-גרפט (שתל על גבי תומכן) לעורקים דרך המפשעה, בדומה לצנתור ונעזרים בשיקוף רנטגן. ניתוח בשיטה הזו הוא קל בהרבה וההתאוששות ממנו מהירה. הוא מתאים ל-60% ויותר מן המקרים, ומאפשר טיפול גם בחולים שמצבם מוגדר קשה.

האבחון החסר בארץ

מספר החולים בארץ החיים עם מפרצת בטנית מוערך ביותר מ-10,000. באשר למספרים של פריצה ומוות ממפרצת בטנית אין בארץ מספרים מדויקים, ובהערכה זהירה מדובר על יותר מ-500 מקרי פטירה בשנה.
מדי שנה מטופלים בארץ כ-250 מקרים, כאשר ליותר ממחציתם מושתל סטנט-גרפט באבי העורקים. בהקבלה למספרים מארצות אחרות (עוד לפני החלת תוכניות לגילוי מוקדם) וגם בהשוואה לנתוני מחלת לב, היה צפוי שמספר הניתוחים יהיה גדול פי 2 עד 4!
לאור הערכות אלו ניתן לקבוע, כי בארץ קיים תת-טיפול במחלה זו. כיום, בארץ, עדיין מרבית המקרים של מפרצת אאורטה בטנית אשר מאובחנים לפני פריצה, מתגלים בהדמיה לבעיה אחרת באופן אקראי לגמרי. כל זאת כאשר בדיקת על-קול בטנית רגילה נמצאה כיעילה ביותר לאבחון מפרצות אלו (רגישות - 95% עד 100%, ספציפיות 98% עד 100%), ולמעשה נטולת תופעות לוואי.

הכנסת הבדיקות לסל

על-מנת לתקן את תת-האבחון ותת-הטיפול בארץ ולהפחית את התמותה המקומית ממפרצות אאורטה בטנית, מומלץ לבצע בדיקות סריקה לגילוי מוקדם באוכלוסיית סיכון גם בארץ. מדובר בבדיקת על-קול חד-פעמית באנשים מעל גיל 65.
על-מנת לפשט ולהוזיל תוכנית כזו, במקביל למה שנעשה בארצות אחרות, רשויות הבריאות בארץ יכולות להגדיר קוד לבדיקת על-קול בטנית ממוקדת וקצרה לגילוי מפרצת בטנית. לבדיקה זו יופנו גברים מגיל 65 ונשים בגיל זה עם היסטוריה משפחתית של המחלה. יוזמה פשוטה וברת יישום זו צפויה להציל מאות רבות של חולים ממוות מדי שנה.
האיגוד לכירורגית כלי דם אכן הגיש לאחרונה בקשה להכליל בסל הבריאות את הבדיקה המדוברת כבדיקת סקר, כדוגמת בדיקות הסקר המאושרות היום ברבות ממדינות העולם המערבי, לאחר שנמצאו כבעלות יעילות רפואית וכלכלית גבוהה.

ללא סימן אזהרה

מפרצת אאורטה בטנית, אנוריזמה בלעז, הינה התרחבות של מקטע של אבי העורקים (אאורטה, כלי הדם הראשי שיוצא מהלב) באזור הבטן (ראה תמונה). התרחבות זו נובעת מהחלשות הדרגתית של דופן העורק והתנפחותו (כעין בלון) מקוטר רוחבי נורמלי של כ-2 ס"מ לקוטר של 4 או 5 ס"מ ויותר, אשר מתקדמת עד לקרע ופריצה. קרע של מפרצת כזו כרוך בדימום פנימי מסיבי אשר מוביל למוות במרבית המקרים (90%) כפי שקרה למשל לגאון היהודי אלברט איינשטיין אשר נפטר מקרע של מפרצת בטנית לפני כ-50 שנה.
בארה"ב מדווחים מדי שנה כ-30,000 מקרי מוות מהמחלה, מחציתם מאובחנים ומחציתם מקרי מוות פתאומי.
ההתרחבות ההדרגתית של האאורטה והגדילה של מפרצת בטנית היא בדרך כלל שקטה ואינה נותנת סימנים כלשהם. קרע של המפרצת ופריצה עם דימום חריף היא לעתים הסימן הראשון לקיומה, ואז פעמים רבות מאוחר מדי מכדי לעזור.

מחבר המאמר הינו מנהל המחלקה לכירורגית כלי דם במרכז רפואי תל אביב ע"ש סוראסקי
תאריך:  26/05/2008   |   עודכן:  26/05/2008
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
לנטרל פצצת זמן מתקתקת
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
האם צינטור
מגלה את המחלה הזו  |  26/05/08 16:27
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
דוד אמגדי
בישראל קיימות תוכניות מתאר ישנות, שחלקן תקפות. אשר יצרו הפרדה ברורה בין אזורי התעשיה והמלאכה לאזורי המגורים. קיימים עדיין ישובים עירוניים, בעיקר בישוב הישן, במגזר הערבי והכפרי שבהם שימושים מעורבים של מסחר ותעשיה זעירה דרים בכפיפה אחת    דברים לקראת כנס "מרחב" בבת-ים
אהרן לברן
נטען ש"שלום" ימנע מלחמה. והרי אין כל ביטחון בכך, שהרי אחרי הנסיגה מלבנון לא חדלו ההתגרויות הקשות עד לשיאן במלחמה ב-2006, וכך גם גשם הקסאמים אחרי ה"הינתקות".
ד"ר צ'לו רוזנברג
התנהלותה של ישראל במשך שנים ביחס לפלשתינים ולסוריה היא התנהלות בלתי ראויה. אין כל אפשרות להגיע בו-זמנית להסדרים גם עם הפלשתינים וגם עם הסורים. זו שטות שאין כדוגמתה לחשוב שבהינף יד וכמה חודשים של משא-ומתן, ניתן להחזיר את הגולן וגם לכנס את רוב ההתנחלויות בגושי התיישבות, ולוותר על השטחים ברמה ביהודה ושומרון
דורית ביניש
דברי נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, בכינוס לשכת עורכי הדין באילת, 25.5.2008, כ' באייר התשס"ח
פרופ' מיכאל קורינאלדי
פסק הדין החדש, הופך את כל הגיורים בארץ לגיורים על תנאי הטעונים בדיקה האם הגר מקיים הלכה למעשה מצוות לאורך חייו. עם כל הכבוד, אין ולא היה בהלכה, דבר כזה המעמיד בסימן שאלה את יהדותם של אלפי יהודים גמורים מכוח גרות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il