X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   מאמרים
למרות עליית חשיבות אגרות החוב של חברות כמכשיר השקעה, המידע הרב המתפרסם אינו מתייחסים לנתון חשוב ביותר: קיום ביטחונות ספציפיים לטובת בעלי אגרות החוב לשם פירעון החוב. יש וריאציות רבות של אג"ח וראוי שרשות ני"ע והבורסה יקבעו מספר
דגמים מצומצם של בטחונות לסוגי אגרות החוב
▪  ▪  ▪
בהתאם למדיניות הממשלה, חל גידול ניכר בשנים האחרונות במשקל המימון החוץ בנקאי - מ-27% ב-2003 ל-48% מסה"כ האשראי למגזר העסקי (לפי לוח ד'5 לדוח בנק ישראל 2007). חלק ניכר ממנו נעשה דרך שוק ההון, בצורה של הנפקת אגרות חוב קונצרניות.
שווי השוק של אגרות החוב הלא ממשלתיות בבורסה לני"ע בת"א עלה מכ-4% ב2003 לכ-17% בסוף 2007. כיום מגיע שווי אג"ח אלה ליותר מ-300 מיליארד ש"ח המוחזקים על-ידי משקיעים מוסדיים ועל-ידי פרטיים.
כ-200 חברות הנפיקו ב-2007 אג"ח בבורסה. לכן עלתה חשיבות השקיפות וגילוי כל המידע הנוגע לאגרות חוב אלו, המסוכנות כמובן יותר מאגרות החוב הממשלתיות.
ואכן מידע רב מתפרסם על האג"ח הקונצרניות בעיתונות ובאתרים השונים באינטרנט, כגון: סחירות, תשואה, יתרת חיי האיגרת, דירוג וכד'. אולם נתון רלוונטי וחשוב ביותר אינו מתפרסם במקומות אלה והוא נוגע לשאלה אם קיים ביטחון ספציפי לטובת בעלי אגרות החוב.
אגרת חוב היא למעשה הלוואה שנותן המשקיע לחברה. כשנותנים הלוואה לחברה בודקים שני נושאים עיקריים. הראשון, הוא כושר הפירעון של החברה מפעילותה השוטפת, והשני קיום בטחונות - קרי שיעבודים ספציפיים, להבטחת פירעון ההלוואה. דירוג אג"ח, על-ידי חברות הדירוג, מצביע על הסיכון שבאי פירעון החוב, אולם לא כל אגרות החוב הנסחרות מדורגות ולא כל החברות משעבדות נכסים להבטחת פירעון החוב. חברה יכולה להיקלע לקשיים ואז יתכן שמחזיק האיגרת יקבל רק חלק מהחוב אם בכלל, בשונה ממצב שבו קיים ביטחון ספציפי. כבר היו דברים מעולם.
צריך לזכור כי חדלות פירעון של חברה פירושה, למחזיק אגרת החוב, אובדן עד 100% של הקרן. הנושא מקבל משנה חשיבות בימים אלה, כשכותרות העיתונים מבשרות על האטה בעולם בכלל לרבות בישראל - כך ש"המשק יכנס למיתון תוך שנה וכי חברות רבות יפלו" (ראה דה מרקר מ-25.5.08). אמידת הסיכון שברכישת אג"ח הינה גורם ראשון במעלה בהחלטה על רכישת אגרת החוב.
נושא מורכב
נכון שהנושא מורכב, שכן ישנם סוגים שונים של בטחונות: יש נכס נדל"ן ויש נכסים אחרים, יש שיעבוד זכויות, יש שהשיעבוד מבטיח רק אחוז מסוים מהחוב, יש שחברה מנפיקה סדרה אחת עם ביטחון וסדרה אחרת ללא ביטחון, יש שאלה של שערוך הנכס לאחר שנים וכיו"ב. עם זאת, נראה שפרסום נתון על קיום ביטחון הינו חשוב ביותר. אשר לפירוט יתר המידע שיש לפרסם על הביטחונות והדרכים לכך - ראוי לקיים בחינה ודיון בנושא, לשם קביעת שלושה-ארבעה פרמטרים עיקריים.
נכון הוא שפרטים על הביטחונות של אגרת החוב מצויים בתשקיף, שאפשר למצוא אותו באתר "מאיה" של הבורסה, אולם לא הכל יודעים זאת ולא רבים המשקיעים, ובכללם אני מניח גם מוסדיים, שיבדקו זאת שם. אם מפרסמים פרטים רבים על פרטי האיגרת (עשרה עד שלושים), יש מקום לפרסם בטור בעיתון, בקודים, קיום או אי קיום ביטחון על שיעבוד נדלן ועל אחוז החוב שהביטחון מבטיח. באתרי האינטרנט ניתן לרשום שורה על מאפייני הביטחון.
מאחר שרבות הוריאציות בנושא הביטחונות, ראוי שרשות ני"ע והבורסה יקבעו מספר מצומצם של דגמי בטחונות שיאפשרו השוואה מועילה בין סוגי הביטחונות השונים. כשרוכש איגרת יודע שקיים נכס משועבד, שערכו בעת פרסום התשקיף לפחות מבטיח את הפירעון, הרי שהוא יודע שיש כרית ביטחון חשובה ובכך הוא מקטין את הסיכון שבחדלות הפירעון.
יש בהצעות הנ"ל כדי להעמיק את השקיפות והגילוי ולסייע למשקיעים להעריך טוב יותר את הסיכון הגלום בהשקעה באג"ח ובכך לשפר את תפקוד השווקים הפיננסיים.
תאריך:  02/07/2008   |   עודכן:  02/07/2008
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ראובן לייב
אם זו אכן תתרחש, על-פי התחזית, כרעידה הרסנית, אולי לא יוותר, חלילה, מי שיוכל לשלם את פיצויי הנזק. הומור שחור? לא בהכרח. המדינה, מכל מקום, כבר התנערה מכל חובת-תשלום. מחדלי הבנייה והלם הרעש הצפוי למבוטח
רונן פז
יש בלבול מסוים במטרת העיצומים של העובדים הסוציאלים, בדיקת הנתונים האמיתיים מגלה כי לא מדובר בניסיון לשיפור השירות לאזרח וגם לא מאבק על תנאי העבודה של העו"ס הבודד
פרופ' אלישע האס
עם כל האמפטיה לסבל משפחות החטופים, המאבק הציבורי נגד המדינה בשם המשפחות משקף אבדן השותפות בייעוד הלאומי שבשמו נדרשים חיילים לנכונות להקרבה
עו"ד אלי דורון, עו"ד ירון טיקוצקי
לאור העובדה שנטל המס בישראל הוא מן הכבדים בעולם בכלל, ולעניין מיסוי מקרקעין בפרט, מצא משרדנו לנכון לפרוש בפניכם חלק מהפטורים וההקלות הקיימות בחוק, כך שתוכלו לעשות בהם שימוש במסגרת עסקות מקרקעין שאתם עורכים בכדי להימנע מתשלום מס ו/או להקטין את שיעורו
עו"ד אלי דורון, עו"ד אתי סדיס-פרל
אם אתם יורשים שמעוניינים להסתלק מן העזבון מומלץ לעשות זאת בהקדם ובטרם חלוקת העזבון בין היורשים, בכדי שההסתלקות תהא תקיפה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il