X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הדגים מהווים היום כ-16% מן החלבונים המנוצלים בתפריטים ברחבי העולם תרבויות שלמות נבנו על עושר הדגה שהשיגו, והדג אף הפך לחלק חשוב בתעשיית המזון המעובדת צריכת דגים כמזון עיקרי לאורך שנים נחשבת כסגולה לבריאות ואף לאריכות ימים
▪  ▪  ▪
דגים כחלק מתזונה בריאה [צילום: פלאש 90]

רבים מדברים בשבחם של הדגים והערכים התזונתיים הגבוהים שלהם. נדמה כי צמד המילים דג ודיאטה הולכים יד ביד כאשר אנו מקבלים את ההחלטה "לשמור על המשקל" או לנסות לרזות. מהם באמת היתרונות התזונתיים של דגים? מדוע הם כל כך טובים לבריאותנו?
דגי הים, על אף שהם נחשבים והופכים לנדירים יותר ויותר, שייכים לקבוצה האיכותית יותר בעוד דגי הבריכות, על אף שהם מציעים ערכים תזונתיים סבירים, נחשבים לנחותים יותר מבחינה תזונתית ואינם מכילים חלק מן היתרונות התזונתיים שמציעים דגי הים, מביני דבר יבהירו לכם שגם הטעם שונה...
הדגים, בין אם הם נאספים ומלוקטים מן הטבע, ובין אם על-ידי גידול מלאכותי בבריכות מים מתוקים או בכלובים בתוך הים הם חלק חשוב בתזונה העולמית של האדם משחר הציביליזציה.
תרבויות שלמות נבנו על עושר הדגה שהשיגו, והדג אף הפך לחלק חשוב בתעשיית המזון המעובדת עם המהפכה התעשייתית, אשר הצליחה אף להאריך את אורך חיי המדף שלו, לשנע אותו בתנאי קירור בין יבשות ולהפיץ אותו ולהגדיל את הפופולריות שלו.
הדגים הם מקור עיקרי וראשי לחלבונים בתרבויות רבות. תרבויות המזרח הרחוק, אשר גידול בשר בקר לצורך מאכל זר להן, בעיקר בשל חוסר בשטחי מרעה, יפן למשל, משתמשות כמעט אך ורק בדגים כמקור לחלבונים.
הדגים מהווים היום כ-16% מן החלבונים המנוצלים בתפריטים ברחבי העולם. עבור למעלה ממיליארד בני אדם, זהו מקור החלבונים היחידי!
דגים, על אף שהם נאכלים בסמוך לזמן הדייג שלהם, ניתן לשמר באמצעות יבוש, המלחה, בקופסאות שימורים או לחלופין בהקפאה. כל השיטות הללו אינן פוגעות בערכים של החלבונים הטמונים בהם.
הגם שקיימים כמעט כשלושים אלף מינים של דגים, חלק קטן מהם בלבד משמש לעיבוד מסחרי של מזונות.

מהו אם כן סוד הערך התזונתי של הדגים?

דגי מאכל, בעיקר דגי ים, וזהו יתרון גדול שלהם על פני דגי בריכות, מכילים ריכוז גבוה של אומגה 3, חומצות שומן בלתי רוויות אשר נחשבות כבריאות במיוחד.
צריכת דגים כמזון עיקרי לאורך שנים נחשבת כסגולה לבריאות ואף לאריכות ימים.
אוכלוסיות הניזונות על תפריט עשיר בדגים נחשבות לאוכלוסיות בהן שיעור התחלואה הלבבית נמוך במיוחד.
הדג, על אף יתרונותיו הבריאותיים הרבים, יכול להפוך בקלות גם למזון מזיק, וכדאי ורצוי אף לדעת זאת. אכילת דגים מטוגנים, הגם שהיא נחשבת לצורת המאכל הטעימה ביותר, אינה מומלצת והופכת בקלות מזון בעל ערך תזונתי גבוה לבעייתי, בעיקר בשל הערכים הקלוריים הגבוהים שצובר הדג עם הטיגון.
כמו-כן קיימת בתרבות המערבית המתועשת נטייה לעבד את הדג למוצרי מזון קפואים עם תוספי מזון כגון: אצבעות דגים ופילה מצופה בפירורי לחם שגם הם, בתורם, הופכים את הדג ממוצר בעל ערכים תזונתיים גבוהים, למוצר מעובד.

מספר כללי זהב

בתזונה הכוללת דגים יש לשמור על כמה כללי זהב על-מנת ליהנות מן הערכים התזונתיים הגבוהים של הדג:
  • העדיפו דגי ים - הערכים התזונתיים שלהם גבוהים יותר מאשר אלו של דגי בריכות.
  • בישול איטי בתנור, אידוי או מצב נא עדיפים על טיגון.
  • היזהרו מדגים שמנים המכילים אחוז שומן גבוה, אלו אומנם בעלי ערכי חלבון גבוהים אך ריכוז שומן גבוה הופך אותם לבריאים פחות.
  • העדיפו תמיד דג טרי ולא מעובד. הדג הטרי שומר על ערכים תזונתיים גבוהים יותר ותוספי מזון ועיבוד הדג למוצר אחר מפחיתים את ערכו התזונתי המומלץ.
  • באכילת דגים עם פחמימות שמרו על יחס נכון של 80% חלבון הדג, ו 20% פחמימות על-מנת שהארוחה שהכנתם תמשיך להכיל את היתרונות הבריאותיים שביקשתם להשיג.
אין ספק כי הדגים, בצריכה נבונה, הם מקור חלבון נהדר שיש לו פעמים רבות יתרונות על פני בשר. התחושה הקלה שמשיגים לאחר ארוחת דגים טובה הינה נהדרת וקשה להתחרות בה. שיהיה בתיאבון....

מחברת המאמר הינה כירורגית מומחית בניתוחי הרזייה, המנהלת הרפואית של מלב"י - המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר מקבוצת אסיא מדיקל
תאריך:  05/08/2008   |   עודכן:  05/08/2008
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
על דגים וירידה במשקל
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
הערה קצרה וחשובה לנשים בהריון
אבירםז  |  5/08/08 17:32
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עו"ד זיו שרון, עו"ד ניר הורנשטיין
לעתים רבות מתלבט מנהל מס שבח, כאשר מובאת לפתחו עסקת ביטול - האם אכן מדובר בעסקת ביטול או שמא במכר חוזר בין אותם צדדים
שרה נייס
כיצד קורה שהורים שעושים מאמצים כבירים למצוא לילדים שלהם את קייטנות הטובות ביותר, קונים להם כמעט את כל מבוקשם, "זוכים" בתמורה לילדים לא מעריכים, מתלוננים מקטרים ולא מכבדים?
אברהם שרון
אל תקשיבו ל"ישראל עושה ותעשה הכול כדי לשחרר את גלעד שליט". אלה דיבורים כוזבים, נבובים וחלולים של "קובעי מדיניות", שרובם ככולם מכהנים בתפקידם על טיפות הדלק האחרונות, נטולים, כמעט לחלוטין, אמון ואשראי ציבורי, משוללי לגיטימציה, ערופי ראש
ד"ר דפנה כצנלסון בנק
המסקנה המתבקשת היא שבכל מערכת יחסים של מרות שעולה על גדותיה מבחינה רגשית, מומלץ לשני הצדדים במקום להיסחף למחוזות מסוכנים להיעזר באנשי מקצועית
יוסי מטלון
לתכנן בעושר בתקציב נמוך, זה קשה מאוד אך מאתגר    להפיק מוצר מעולה במחיר נמוך, זה קשה אבל מחמיא כשרואים את התוצאה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il