X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
למצוות תלמוד תורה אין גבולות של מקום, זמן והיקף - בניגוד לכמעט כל המצוות האחרות ובניגוד לכל השכלה אחרת. הסיבה נעוצה במהותה של התורה
▪  ▪  ▪
לימוד תורה

"עד אימתי חייב ללמוד תורה? עד יום מותו, שנאמר: ופן יסורו מלבבך כל ימי חייך. וכל זמן שלא יעסוק בלימוד - הוא שוכח". כך פוסק הרמב"ם בהלכות תלמוד תורה (פרק א', הלכה י'). ושתי הלכות קודם לכן הוא קובע: "כל איש מישראל חייב בתלמוד תורה, בין עשיר, בין עני, בין שלם בגופו, בין בעל ייסורין, בין בחור, בין שהיה זקן שתשש כוחו. אפילו היה עני המתפרנס מן הצדקה ומחזר על הפתחים, ואפילו בעל אשה ובנים - חייב לקבוע לו זמן לתלמוד תורה ביום ובלילה".
מצוות תלמוד תורה נזכרת בפרשת השבוע, "ואתחנן", במילים מתוך הפרשה הראשונה של קריאת שמע: "ושננתם לבניך". גם הפסוק ממנו לומד הרמב"ם שתחולת המצוה היא לכל אורך חיי האדם לקוח מפרשתנו. לכן, נקדיש לה את השורות הבאות.
התחולה המוחלטת של תלמוד התורה - על כל אדם (ונניח בצד את הדיון ההלכתי בדבר חיובן של נשים במצוה זו), בכל מקום ובכל זמן ולאורך כל ימי חייו - היא כמעט יחידה במינה בין מצוות העשה ביהדות. למעשה, קיימת רק מצוה אחת הדומה לה מבחינה זו: האמונה בה'.
כל יתר מצוות העשה מוגבלות לזמן, לאדם, למקום או לנסיבות. שבת - פעם בשבוע. תפילין - רק ביום חול. כשרות - רק למי שאוכל בשר. תפילה - שלוש פעמים ביום. מצות - רק בפסח. ברית מילה - רק לזכרים. השבת אבידה - לא על כהן אם היא בבית הקברות. ואהבת לרעך כמוך - לא אם הוא עבריין מוּעד. וכך הלאה וכך הלאה (וזאת בניגוד למצוות הלא-תעשה שחיובן גם הוא מתמיד וכולל).
יתרה מזו: מצות תלמוד תורה נוגדת לכאורה את התפיסה המקובלת שלנו בנוגע לרכישת השכלה וידע. אם ניקח את המסגרות הפורמליות, הרי שהחינוך הבסיסי מסתיים עם קבלת תעודת הבגרות. החינוך האקדמי מוביל לתארים שונים. גם מי שבוחר במסלול של מחקר והוראה, עושה זאת לרוב עד גיל הפנסיה, תוך יציאה לחופשות ושבתונים כמקובל.
לא כך בתלמוד התורה. יהודי לעולם אינו יכול לומר "זהו, סיימתי" - ולא רק מפני שהתורה רחבה ביותר. גם במדעים לעולם אין סוף, כפי שניתן לראות מההתקדמות הבלתי פוסקת שלהם, ובכל זאת מדענים מסיימים את עבודתם ומפנים את מקומם לבאים אחריהם. יהודי אינו יכול לומר "סיימתי ללמוד תורה" משום שהוא מחויב לעסוק בה ללא הרף, לחזור שוב ושוב גם על מה שכבר למד, לחפש ללא הרף אפשרויות לימוד חדשות.
היישום המעשי
לימוד התורה שונה מיתר סוגי ההשכלה גם בכך שמטרתו המרכזית צריכה להיות היישום המעשי. בכל לימוד אחר, יכול האדם לומר שהוא לומד רק על-מנת להרחיב את אופקיו. לא כן בלימוד התורה. חז"ל קבעו: "הלומד על-מנת ללמד - מספיקין בידו ללמוד וללמד. הלומד על-מנת לעשות - מספיקין בידו ללמוד וללמד, לשמור ולעשות".
בנוסף לכך, אין זה מן המובחר ללמוד תורה על-מנת להפוך אותה למקצוע. נכון, ההלכה מכירה בכך שיש צורך בתלמידי חכמים מקצועיים - רבנים, דיינים, מורים וכדומה. אך הלימוד המובחר ביותר הוא הלימוד לשמו - דהיינו לצורך הידע והקיום המעשי - ולא לצורך פרנסה. הרמב"ם אף קובע, שלימוד התורה הטוב ביותר הוא דווקא מתוך מאמץ פיזי בלתי פוסק.
כאמור, כל אלו סותרים את מה שאנחנו רגילים לחשוב על רכישת השכלה וידע. אך הדבר נובע מעצם מהותה של התורה, שאין להשוותה לשום לימוד אחר עלי אדמות.
התורה, כפי שכבר אמרנו כמה פעמים, היא ספר מוסר. מטרתה של התורה היא לשפר את נפשו של האדם. וכשם שאימון גופני יש בו תועלת רק אם הוא נעשה ברציפות וברצינות, כך גם האימון הנפשי שמעניקה התורה. וכשם שאימון גופני מועיל רק אם המתאמן מרגיש בכל שריר בגופו את המאמץ, כך גם התורה מועילה רק אם מרגישים את המאמץ שבלימודה.
חז"ל הפליגו בשבחו של מי שלומד תורה לשמה. כך אומר ר' מאיר בתחילת הפרק השישי מפרקי אבות: "כל העוסק בתורה לשמה זוכה לדברים הרבה, ולא עוד אלא שכל העולם כולו כדאי הוא לו. נקרא רֵע, אהוב, אוהב את המקום, אוהב את הבריות, משמח את המקום, משמח את הבריות, ומַלְבַּשתו ענווה ויראה, ומַכְשַרתו להיות צדיק, חסיד, ישר ונאמן, ומְרַחַקתו מן החטא, ומְקָרַבתו לידי זכות, ונהנין ממנו עצה ותושייה, בינה וגבורה... ונותנת לו מלכות וממשלה וחיקור דין, ומגלין לו רזי תורה, ונעשה כמעיין המתגבר וכנהר שאינו פוסק, והווה צנוע וארך רוח, ומוחל על עלבונו, ומגדלתו ומרוממתו על כל המעשים".
בהמשך אותו פרק מתוארות מעלותיו של העוסק בתורה. יש כמה עשרות כאלו, ונציין רק אחדות מהן: מכיר את מקומו, שמח בחלקו, אינו מחזיק טובה לעצמו, אהוב, אוהב את המקום, אוהב את הבריות, אוהב את הצדקות, אוהב את התוכחות, מתרחק מן הכבוד, נושא בעול עם חברו - וכך הלאה.
כל אלו תכונות שאי אפשר להגיע אליהן דרך השכלה אחרת כלשהי. לכן גם קרויה ההשכלה הכללית "תורה חיצונית" - לא משום שהיא מחוץ לתורה היהודית, אלא משום שהיא נותרת מחוץ לנפשו של האדם. יותר מדי פעמים ראינו פושעים, כולל האיומים ביותר בהיסטוריה, שהיו בעלי השכלה מעולה מהאוניברסיטאות העתיקות ביותר באירופה - ובכל זאת נפשותיהם היו רקובות עד היסוד.
מי שלומד תורה לשמה, ברציפות וברצינות, באהבה ובאמונה, משנה את אופיו ואת דרכיו. ואם אנו רואים תלמידי חכמים שאינם עונים על קריטריונים אלו, עלינו להסיק אחת מהשתיים: או שהם עדיין בדרך ולכן נותרו פגמים באופיים, או שלימודם אינו מושלם.

תאריך:  14/08/2008   |   עודכן:  20/08/2008
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
כל ימי חייך
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
שאלת
חכם  |  21/08/08 22:56
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ד"ר רון בריימן
היכן הייתה משטרת המחשבות והרגשות של רשות השידור ושל הרשות השנייה בחודש אב לפני 3 שנים, כאשר ממשלת החורבן פגעה "ברגישות ובנחישות" ברגשותיהם של יהודים שגורשו מבתיהם ובתיהם הוחרבו רק בגלל היותם יהודים? מדוע אותן רשויות שוללות מהם היום אפילו את הזכות לבטא בתשלום את תחושת הגירוש והחורבן?
יונתן מלמד
פירות החוק לעידוד השקעות הון פזורים במאות מפעלי תעשיה ברחבי הארץ    בניסיון לחסל את החוק לעידוד השקעות הון אנשי משרד האוצר לא בוחלים באף אמצעי
ד"ר יובל ברנדשטטר
קדימה איננה מפלגה עם רעיון, אלא מפלגה ללא רעיון. לא מפלגה ציונית, אלא מפלגה פוסט-ציונית ואף אנטישמית. לא מפלגה של בנייה אלא מפלגה של הרס. לא מפלגה של חזון אלא מפלגה של סוחרי סחרירים תקשורתיים
אברהם שרון
ספק אם הם פגשו זה את זה בחוץ אבל כאן, בפנים, במרכז המחשבים במתנ"ס, הם מכירים זה את זה. ילדי המקלדות והמקשים, הפורטים על הקלידים כפסנתרנים מיומנים
לימור בן-חיים
הפחמן הדו חמצני שבבירה המוגזת, עוזר להרוות את הצמא מהר יותר, הסוכר שבבירה מחזיר את הגלוקוז הנדרש בדם לאחר פעילות מאומצת כזו וכן המלחים בבירה מאזנים את השינויים שהתרחשו בדם במהלך הפעילות הספורטיבית
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il