X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מאמרים
התקשורת הישראלית חגגה בקול תרועה רמה את פציעתו של צדוק יחזקאלי; אך הכתבים הישראלים בשדות הקרב - למרות הישגיהם של אברהם ורד, של אורי דן, של רון בן-ישי ושל עוד כמה עיתונאים ספורים - שם התקשורת אינה נמצאת. זה ניכר בסטטיסטיקה העגומה של הרוגיה במלחמות ישראל
▪  ▪  ▪
יחזקאלי. ציון לשבח [צילום: ערוץ 1]

בקול תרועה רמה חגגה העיתונות הישראלית את פציעתו של צדוק יחזקאלי. ידיעות אחרונות, עיתונו, דאג להיות כינור ראשון, וכולם אחריו. התקשורת הישראלית חגגה - ובעיקר, שלמחרת אירעה תקרית נוספת, שכמה עיתונאים כמעט נפצעו בה. הנה אנחנו בשדה הקרב, הנה אנחנו מדווחים בזמן אמיתי מלב המאפליה.
כיוון שעסקתי הרבה בהריגתם של עיתונאים במהלך תפקידם1, אני מרשה לעצמי לא להצטרף למקהלת הצדקנים, ולקבוע מפורשות: בשישים-שמונים שנות המלחמה בארץ-ישראל (תלוי מי סופר ואיך) נהרגו כל כך מעט עיתונאים, עד שמהמסקנה המבוססת היא: סטטיסטית, הם לא היו בשדות הקרב, אלא במפקדות אחוריות, או בקריה בתל אביב (כשהמטכ"ל עבר אליה).
  • במלחמת הקוממיות נפל המלחין צבי בן-יוסף, איש קול ישראל (אז - עדיין קול ירושלים). זה היה בקרבות בגוש-עציון, אך הוא היה שם כקצין מגויס ולא כעיתונאי.
  • נתן פרלמן - גם הוא איש קול ירושלים - נפל בקרב עטרות בתחילת מלחמת הקוממיות. למיטב ידיעתי, הוא נפל כמגויס לחטיבת עציוני ולא כעיתונאי, למרות שנהג לדווח על המבצעים, שהשתתף בהם.
  • שני צלמים (בריטי וצרפתי) נהרגו בצד המזרחי של תעלת סואץ במלחמת סיני.
  • שלושה צלמים זרים וקצין מהצנזורה הצבאית נהרגו בעלי מונטאר (בשערי עזה) במלחמת ששת הימים.
  • מפיק של הטלוויזיה הבריטית נהרג בצד המזרחי של ירושלים במלחמת ששת הימים.
  • צלם של הטלוויזיה הישראלית נהרג על-ידי מטוס "פוגה", שהמריא במפגן חיל האוויר לפני כעשרים ושמונה שנה.
  • רפי אונגער מקול ישראל נהרג בחזית התעלה במלחמת יום הכיפורים.
  • כתב בריטי נהרג ברמת הגולן במלחמת יום הכיפורים.
  • במצבה העיתונאים (ב-Newseum בוואשינגטון) מונצח עומר שאהין, איש השידורים בערבית של קול ישראל, שנרצח במזרח ירושלים בשנת 1991 (פרשייה, שלמיטב ידיעתי, טרם נפתרה).
  • אילן רועה מקול ישראל נהרג בדרום לבנון בפברואר 1999.
  • איציק סבן מידיעות אחרונות ברצועת עזה נפצע בספטמבר 2004.
  • יובל אזולאי מהארץ נפצע בסקרו את מלחמת לבנון השנייה.
קשה להתעלם ממיעוט הנופלים מקרב העיתונאים הישראלים. עם זאת, צריך לציין, שאברהם ורד, צלם במחנה, קיבל את עיטור המופת על השתתפותו בקרבות - מפעולות התגמול בשנות החמישים ועד לפעולת התגמול בנוקיב (1962). וכמובן, רון בן-ישי, איש הטלוויזיה הישראלית, זכה בצל"ש רמטכ"ל על תפקודו (הלא-עיתונאי) בחילוץ פצועים מקרב סרפאום במלחמת יום הכיפורים. ובאותו ההקשר יש לציין את אורי דן - גם הוא אז איש במחנה - שסיקר את כל פעולות התגמול בשנות החמישים, ואחר כך המשיך, כאזרח, לסקר ענייני צבא, עד שצה"ל ביקש להפסיק את עבודתו במעריב; וגם את הצלם מיכה בר-עם - גם הוא בחלק מהזמן איש במחנה - שסיקר פעולות תגמול ומלחמות.
יוני שיינפלד, הכתב לענייני צבא בגלי צה"ל: "בדיעבד, לא היה קרב מרכזי, גדול וחשוב אחד (במלחמת לבנון השנייה) שבו נכחו כתבים צבאיים". בראיון להעין השביעית, כתב-עת אלקטרוני לתקשורת, הוא אומר, "לא היו שידורי חדשות אונליין מתוך לבנון כמו למשל במלחמה בעירק. לא היו שם כלי תקשורת שרצו קדימה עם הכוחות, גם בגלל האיסור לשדר מהשטח. זה הכריח את העיתונאים שנכנסו להתמקד בכתבות צבע ואווירה, שיש להן אומנם חשיבות גדולה, אבל את לב לבה של העשייה העיתונאית לא הצלחנו לעשות משם".
בעוד שבעירק ובאפגניסטן העיתונות האמריקנית נמצאת בשטח (ובעיקר, באמצעות כתבים מקומיים - סטרינגרים), הכתבים הישראלים אינם בשטח. בשטחים ממלאים את מקומם עובדים פלשתינים של אמצעי התקשורת הזרים (וזו מדיניות חכמה ביותר של הרשות הפלשתינית, שמונעת מצוותים ישראלים לפעול בשטחים). מי שנמצא שם - גם הכתבים הזרים וגם צוותיהם הפלשתינים - צריכים לשלם מחיר כבד על הרשות לסקר את השטחים: הם חייבים לסקר את השטח בנימה חיובית לפלשתינים.
לא צריך להגיע לרמה של שארל אנדרלין וטלאל אבו-טעמה מרשת הטלוויזיה הצרפתית, פראנס 2, שביימו את סיפור "הריגת" מוחמד א-דורה בצומת נצרים בשנת 2000, אך המרחקים די קצרים מטבע הדברים. ומי שחורג מהכללים - אבוי לו. שאלו את הכתב של RAI, רשת הטלוויזיה האיטלקית, שהעז לדווח על הלינץ' ברמאללה. העיתונאי נאלץ לנוס מהארץ, ושלח מאיטליה מכתב התנצלות מתרפס ליאסר ערפאת, ובו התנער מהשימוש, שעשתה ישראל, בחומר העיתונאי, ש"שכח" למסור למלוויו הפלשתינים.

מסוכן להיות סטרינגר

הכתבים האמריקניים אינם בשטח בעירק, כיוון שזה מסוכן למדי. קל יותר וזול יותר להעסיק סטרינגרים עירקיים - עיתונאים מתכלים, שאין שום ערך לחייהם. ואז, אין פלא, התגלה, שבין צוותי העיתונות בעירק יש משתפי-פעולה עם אל-קאעידה ועם ארגוני טרור מקומיים - כמו הצלם בילאל חוסין מסוכנות AP, שקיבל פרס פוליצר על תמונה מדהימה, שהביא מהשטח. כעבור כמה שנים התברר, שבילאל חוסין קשור עם "חברי מיליציות חמושות בכדי לצלם פיגועים נגד חיילים אמריקניים ועירקיים".
גם הכתבים הישראלים אינם בשטח מטעמים כלכליים. "במערכות כלי התקשורת הודו, שתעריפי הביטוח היו גורם מרכזי בשיקוליהם אם לשלוח כתבים לתוך שדה הקרב" - כתב תומר גנון בהעין השביעית. לדברי גנון (לפני כשנתיים, בעקבות מלחמת לבנון השנייה), המדובר בפוליסה חד-פעמית, שעולה 5,000-1,000 דולר לשהות של יום-יומיים בלבנון.
כל ההסברים על חיוניות העיתונאים בשדה הקרב נופלים על אוזן ערלה, כיוון שהתקשורת נמצאת כעת בשלב עגום בתולדותיה. כרגע, היא מסתכלת על כל העולם דרך החור שבגרוש, כאשר עיתונים בכל העולם נסגרים, או מתמזגים, כדי לחסוך בהוצאות. בשיחות, שהיו לי בוואשינגטון בחודש שעבר, התברר לי, שגם בזירה זו נמצאים הבלוגרים, והם מזנבים בתקשורת הממוסדת (MSM - בז'ארגון המקובל) גם בתחום הסיקור של המלחמות האמריקניות. בני-שיחי סברו, כי לא ירחק היום, והבלוגרים ייכנסו לשדות הקרב בריש גלי.

קצת פרופורציה

ועוד הערה קלה - אך חשובה - של שגיא נאור, שקרא לפוסט המבריק שלו, "קצת פרופורציה":
  • "יש מערכון מעולה של 'החמישייה' שבו קרן מור ומנשה נוי (נדמה לי שזה היו הם... עבר כבר הרבה זמן, you know) צופים בטלוויזיה בחדשות מהעולם. הם שומעים שם על עוד פיגוע, עוד אסון ועוד מלחמה, שבהם נהרגו ככה וככה אנשים, ונרגעים רק כשהם שומעים ש'אין ישראלים בקרב הנפגעים'.
"נזכרתי במערכון הזה כששמעתי על צדוק יחזקאלי. עם כל הכבוד ל'עיתונאי בקרב', רק לי זה נראה קצת מוזר ש-Ynet, תחת "חדשות בעולם", ממש מתחת לתמונת הזוועה של שני האחים בשדה הקטל עם הכיתוב 'מלחמה בקווקז', מדווח על 'שיפור קל במצבו של צדוק יחזקאלי'?
"כשבאותו אתר מדווחים על 'רצח עם וטיהור אתני', על 2000 הרוגים ביומיים (!) של עימות, הייתי מצפה מהם לקצת פרופורציה".

1. אביתר בן-צדף, 1984. "הם יורים גם בעיתונאים". ספר השנה של העיתונאים. עמ' 121-118.
תאריך:  18/08/2008   |   עודכן:  18/08/2008
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
צדוק יחזקאלי נפצע. וואו!
תגובות  [ 10 ] מוצגות  [ 10 ]  כתוב תגובה 
1
0 תגובות ל0 אחד גדול... ל"ת
מאיריקו  |  19/08/08 01:28
2
עיתונאים? קת"קים!
fdddsfdws  |  19/08/08 07:58
 
- גם אנו ברמת אפעל ,לא האמנו
לא חכמים העתונאים  |  19/08/08 09:11
3
אבחנה+פגיעה במטרה כמו תמיד
מרק טווין  |  19/08/08 09:44
4
רפי אונגר ז"ל
מוקיטו  |  19/08/08 12:13
 
- מפת הקוד "סריוס"
vbdfg er  |  19/08/08 19:10
 
- תיקון
sd wr w  |  19/08/08 22:03
5
יצחק בן דור
ותיקאי  |  19/08/08 13:23
6
מי זה צדוק יחזקאלי ?? ל"ת
י.ש  |  19/08/08 14:26
7
מי הרוצח ?
המשכיל  |  21/09/08 22:40
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
נועם אופיר ודוד פרידמן
התפוצה הגדולה של אנשים ומוסדות העוסקים בחומרים מסוכנים יוצרת מצב פרדוקסאלי שבו קיימת סכנה מוחשית לאיום מבפנים - במכוון או שלא - ולא רק מאיום חיצוני. האם העובדה שמאז מתקפת האנתרקס משקיעה ארה"ב, בדומה למדינות אחרות, תקציבי מחקר ופיתוח אדירים לצורך מציאת מענה לאיום ביולוגי מצד ארגוני טרור בינלאומיים הינה נכונה?
אורלי אידו
כל מה שצריך זה קורט הומור, קורט חיבה, קורט אהבה, קורט הערכה, קורט הקשבה, קורט הבנה, קורט הפתעות, קורט בילויים ושני אנשים שרוצים זוגיות איתנה
לילך רובין
סיור מקיף בתחנה והצצה אל מאחורי הקלעים שופך קצת אור על הבניין הגרנדיוזי הזה שבמבט ראשון ושני גורם לתחושת בלבול ותמיהה אולם במבט שלישי מאפשר גישה קצת יותר קלה ונעימה למבקרים בו - מדריך למשתמש - מורה נבוכים
ד"ר אברהם בן עזרא
כאשר אחד מצדדי הדיון סבור כי בית המשפט נוטר טינה כלפיו מאיזושהי סיבה, יש בידו לבקש פסילת השופט, זאת על-מנת שייעשה משפט צדק. אך לא בקלות תתקבל הפסילה, שלפניה עומד הערעור. ומה עם תדמית כושר השיפוט של בית המשפט במצב זה?
עו"ד אלי דורון, עו"ד ירון טיקוצקי
הרצון שלכם להתקדם מקצועית וכלכלית, לא צריך להביא לחשיפתכם לסיכוני מס אזרחיים ופליליים, שכן, לעתים רבות נתקל משרדנו ב"תאונות מס" שאירעו בעקבות ביצוע רילוקיישן
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il