X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מתי התגלה הדבש על שימוש בדבש בתרבויות קדומות מהו ערכו התזונתי וערכו הכימי אלו סוגי דבש קיימים?
▪  ▪  ▪
הקינוח הותיק ביותר [צילום: יח"צ]

מה אנחנו באמת יודעים על המתוק המתוק הזה? אין כמעט אדם בעולם שאינו מכיר ויודע את טעמו של הדבש. מדובר אולי באחד מן הקינוחים המעודנים הותיקים ביותר הידועים לאנושות. אנחנו אוהבים דבש או שונאים דבש, לעולם איננו אדישים אליו.
אם התרגלנו לקבל את הדבש המסורתי "המשעמם" כמובן מאליו, בא הממתק הדביק והמענג הזה וממציא את עצמו מחדש לנגד עינינו בשנים האחרונות. פתאום אנחנו נחשפים למגוון הטעמים שהוא יכול לספק לנו, מבינים את חשיבות פרחי הצוף ממנו מיוצר הדבש אותו אנו אוכלים ויורדים אל דקויות הבוחנות את פעולה של כל דבורה פועלת חרוצה. האם שאלנו את עצמנו עד כמה הדבש טוב לנו בעצם?

הדבש בימי קדם

אפשר היום לקבוע בביטחון כי הדבש קדם לאדם, משום שנתגלו מאובנים של דבורת הדבש המיוחסים לתקופה של לפני 150 מיליון שנים.
האדם גילה את הדבש עוד בתקופה הפרהיסטורית, ועל כך מעידים ציורי קיר במערות ממקומות שונים בעולם. את העדות הראשונה לשימוש בדבש בימי קדם אנו מוצאים אצל המצרים. הפרעונים היו הראשונים אשר גילו את טעמו של המעדן הטבעי הזה ועלו על האפשרות להפוך אותו למוצר חקלאי מתועש. עדויות ראשונות לכך ניתן למצוא בציורים מקברי הפרעונים.
הדבש היה מרכיב חשוב במיוחד בתרבות המצרית, הוא שימש כתוסף מתוק לרוב המזונות והיה המרכיב הפופולרי ביותר בתרופות שרקחו המצרים. המצרים יחסו לו חשיבות בקשר ללידה ולהתעברות. הם ראו באכילת דבש על-ידי גברים ונשים כספק אנרגיה ופוריות וכזרז מרכזי על-מנת להרות. הם השתמשו בו בטקסי חניטה והעמידו לרשות הנקברים כמויות גדולות ממנו על-מנת שישובו מן המתים והוא יעמוד לרשותם.
כל האלים החשובים בדת ההינדו היו קשורים לדבורים ולדבש וגם המיתולוגיה היוונית קשורה באזכורים רבים מספור למעדן זה.
גם היוונים ראו בדבש מקור ובסיס ליצירת מרקחות ותרופות שונות. הם יחסו אריכות חיים לאכילת דבש מרובה. הדבש מכיל חומרים נוגדי חמצון, אנטי אוקסידנטים, הידועים בפעולתם למניעת מחלות לב וסרטן וקיימת גם גישה הטוענת כי אכילת דבש טובה לסובלים מסוכרת בשל איכויותיו הגבוהות והרכבו הכימי של הדבש.
אולם חשוב לציין כי גישה זו שנויה מאד במחלוקת והנטייה המרכזית בחוגי הרפואה היא לראות את צריכת הדבש על-ידי חולי סוכרת כאסורה או כמוגבלת מאד כמו כל רכיב פחמימתי אחר.
הרומאים, שאימצו את ערכי התרבות היוונית המליצו על שתיית כוס דבש מדי יום ביומו על-מנת לנקות את הגוף מרעלים. אחת התרופות הנפוצות לריפוי אבנים בכליות כללה דבש ודבורים טחונות. בתי ספר לרפואה מבוססת דבש שגשגו בכל רחבי האימפריה והגבירו את יצור הדבש בכל שטחי האימפריה הרומית.
בתנ"ך מצוינת ארץ ישראל כארץ החלב והדבש. המסורת היהודית אינה מתירה על אכילת הדבורה, היא מוגדרת כטמאה, אך תפוקת הדבש שלה טהורה ומותרת לשימוש. זהו מקרה נדיר ויוצא דופן של כשרות שאין שני לו. הסיבה לכך היא שדבש הדבורה אינו מיוצר בגופה אלא בכוורת, והדבורה לפיכך היא "סייע" ביצירתו בתוך זפק ייחודי לה שאינו חלק מגופה לכאורה והיא משמשת כנשאית בלבד של חומרי הדבש.הדבש ביהדות הוא סגולה למזל וברכה ואכילתו מצווה בראש השנה על-מנת ש"תהא לנו שנה מתוקה".

הרכב כימי וערכים תזונתיים

פרט לערכיו התזונתיים הגבוהים של הדבש אשר מייד נפרטם, הדבש שימש כ"אמצעי חירום" לכל מי שתקף אותו בולמוס אכילה.
הרמב"ם היה הראשון שהכיר בסגולות הדבש דווקא עבור אוכלוסיה מבוגרת יותר והורה להימנע משימוש בדבש לילדים קטנים. הרמב"ם המליץ על הדבש כעל מזון-מרפא, המטהר את הדם ומסדיר את פעולת דרכי העיכול. הרמב"ם המליץ להמיס את הדבש תחילה במים פושרים ולשתות אותו כמשקה של בוקר. לדבש השפעה מעודדת בעיקר בשעות עייפות והוא מחזק את הגוף. דבש משולב בכוס חלב חם ידוע כבעל סגולות לריפוי הצטננות או צרידות. הדבש גם ידוע כמגן מפני זיהום (אנטיספטי) וניתן לכסות בו פצעים פתוחים.
חומר הגלם ליצור הדבש הוא צוף הפרחים, הרכבו הכימי מותנה בסוג הפרחים, תנאי מזג האוויר סוג הקרקע והמיקום הגיאוגרפי. הצוף מכיל: מים בריכוז שבין 60% ל-90% (בדרך כלל הדבורה לא תאסוף צוף שריכוז המים בו גבוה מ-85%), פחמימות בצורת סוכרים בריכוזים שונים, חומצות אורגניות שונות, וכן כמויות זעירות של ויטמינים ומינראלים שונים.
הצוף הוא בדרך כלל חומצי ברמת PH שבין 2.7 ל-6.4. במרבית סוגי הצוף רוב הסוכרים הם חד סוכרתיים כגון פרוקטוז וגלוקוז. כמו-כן ניתן למצוא בין מרכיבי הצוף גם סוכרוז ומלטוז. ערכו התזונתי של 100 גרם דבש הוא 304 קלוריות מפחמימות והוא מכיל ויטמינים B ו C, ברזל, סידן ואשלגן.
מעריכים כי ייצור ק"ג דבש אחד דורש עמל של יותר ממיליון דבורים. זאת הרבה מאד עבודה כשעוצרים לחשוב על זה לרגע...
ככלל, ככל שצבעו של הדבש כהה יותר גם טעמו וריחו עזים יותר. יש סוגי דבש שמקורם בצוף של סוג אחד של פרחים (דבש מוֹנוֹפְלוֹרי), ויש סוגי דבש שמקורם בצוף של מספר פרחים (דבש פּוֹלִיפְלוֹרי).
סוג הצמחים שמצוף פרחיהם מופק דבש משתנה מאזור לאזור ומעונה לעונה. בישראל מפיקים דבש מלמעלה מ-100 סוגים של צמחים. בארץ ניתן להשיג מגוון רחב מאד יחסית של מוצרי דבש והתעשיה המקומית התאימה עצמה לצרכני דבש מתוחכמים יותר מאשר בעבר.

סוגי הדבש הפופולריים ביותר

דבש מפרחי הדרים - הדבש הנפוץ ביותר בארץ ובארצות הברית. גונו בהיר וטעמו וניחוחו כשל פריחת ההדרים.
דבש מפרחי אקליפטוס - גוון הדבש משתנה בהתאם לסוג האקליפטוס, אך הטעם בדרך כלל עז ומזכיר במקצת טעם לוואי של תרופה.
דבש מפרחי בר - מופק מסוגים רבים של צמחים: תלתן, מרווה, עירית, חצב וכו'. זהו דבש שגונו בדרך כלל בהיר וטעמו עדין.
את הדבש בארץ ניתן למצוא גם כדבש מיובש, מזון מלכות, פולן, דבש עם תוספים, דבש מתובל ובעשרות רבות של מוצרי מזון פופולריים כתוסף טעם.
הדבש הוא מזון משובח. עם זאת אין להגזים באכילתו. מנה של 50 גרם דיה לארוחה אחת ואין לחזור עליה הרבה פעמים ביום.
כן, יש לדבש מחיר: ערכיו התזונתיים וסגולותיו הרפואיות של הדבש רבים מספור, אבל זה עלול לעלות לנו ביוקר בכמות הקלוריות שנספח לגופנו, לכן קראו, הפנימו ועשו בדבש שימוש חכם.
הדבש מתוק פי שניים מסוכר, לכן יש להפחית את הכמות הנדרשת המצוינת במתכון לחצי עד שליש כוס דבש לכל כוס סוכר. בנוסף, כיוון שבדבש עד 18% מים, צריך להפחית את כמות הנוזלים הנדרשים במתכון לארבע חמישיות כוס לכל כוס במתכון המקורי.

כותבת המאמר הינה כירורגית מומחית בניתוחי הרזייה, המנהלת הרפואית של מלב"י המרכז לטיפול בהשמנת יתר
תאריך:  13/10/2008   |   עודכן:  13/10/2008
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
כל המתוק המתוק הזה
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
גם הרב שאולי ז"ל אמר
יגאל ב  |  14/10/08 21:05
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ד"ר צ'לו רוזנברג
מי שמשלה את עצמו שאין "קומיסרים" של דעות בכלי התקשורת טועה ומטעה. יש ויש, והם פועלים בשיטות המזכירות משטרים אחרים בעולם וזמנים אחרים בישראל
שלמה פרץ
יש לנהוג בפתיחות לתקשורת הפיננסית והכלכלית, לשתף אותה בתהליכים ובמחשבות קיימים, לעמוד על העוצמה הפיננסית והכלכלית כדי לשקף זאת בעיני ציבור המשקיעים דרך אמצעי התקשורת, אבל, וכאן ה"אבל" הוא חשוב ביותר, לא לעשות זאת בתדירות גבוהה מדי
אביתר בן-צדף
עם ישראל אוהב את צבאו הכושל; ולכן, צבאו ימשיך לנפק לו סדרות של כישלונות    למרות הפרסומים הרבים על המלחמה, ממשיך לשגשג אצלנו השקר, שהפך למיתוס, על הפתעה מודיעינית (שלא הייתה) במלחמת יום הכיפורים    הרמטכ"ל הכושל דדו ייצר אותו, כדי להעלים את תפקודו הלקוי    דדו המציא סיפור כוזב, שיתרץ את כישלונו, וישליך את אשמתו על אחרים - כנהוג אצלנו
ד"ר יובל ברנדשטטר
שנים רבות נשאה עכו על גבה את ההזיה של דו קיום בשלום בין אוכלוסיית הפונדקאים לבין אוכלוסיית הטפילים, בין המדוכאים למדכאים. בין הערבים הנוהגים ביהודים באדנות, באלימות, באירועים אין ספור של דיכוי, הטרדה, והתגרות מכוונת, בעוד היהודי ממתין שהשלטונות יתעשתו. עכשיו מסתיימת ההזיה
איתמר לוין
כאילו לא מספיקים לנו משנה לראש הממשלה וממלא-מקום ראש הממשלה, מעכשיו יהיה גם סגן בכיר לראש הממשלה. כך מתחילה "Miss Clean" את כהונתה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il