X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
יוזמתם של הנשיא פרס ושר הביטחון ברק לדון מחדש ביוזמה הערבית נדחו על הסף על-ידי הליגה הערבית. יש לעצור מייד את היוזמה הישראלית הזו עד לבחירת ממשלה חדשה בישראל. קבלת היוזמה הערבית מסוכנת לישראל ועלולה להכניס אותה למצור מדיני
▪  ▪  ▪
פרס ולבני [צילום: AP]

לפני כמה ימים שמענו הצהרות מפתיעות ומתואמות מפיהם של הנשיא שמעון פרס ושר הביטחון אהוד ברק לנהל את המשא-ומתן המדיני על בסיס היוזמה הערבית.
מה קרה לערוץ המשא-ומתן הישיר עם הפלשתינים שאותו ניהלו ראש הממשלה אהוד אולמרט ושרת החוץ לבני עם מחמוד עבאס ואחמד קריע(אבו עלאא)? ומה קרה לערוץ המשא-ומתן העקיף בין ישראל לסוריה בתיווכה של טורקיה העומד להתחדש? לרגע היה נדמה שהנשיא פרס והשר ברק שכחו אותם.
רבים בעולם הערבי, במערכת הפוליטית בישראל ובקהילה הבינלאומית מטילים ספק בהתלהבות הישראלית המחודשת בנושא היוזמה הערבית שממשלת שרון דחתה לפני שש שנים. עיתוי היוזמה הישראלית החדשה כשמערכות הבחירות בישראל ובארצות הברית בעיצומן ובצל גלי הצונאמי הכלכלי העולמי מעורר סימני שאלה רבים. מדינאים רבים רואים בהצהרות פרס וברק "סערה זמנית בכוס מים"; אולם יש גם רבים אחרים הסבורים שהגיע הזמן שישראל תבדוק ברצינות את היוזמה הערבית.
ובכן, מהי אותה יוזמה ערבית?
היוזמה הערבית נולדה בעיצומה של "אינתיפאדת אל-אקצה", אביה היה יורש העצר הסעודי עבדאללה והיא פורסמה לראשונה על-ידי העיתונאי האמריקני הידוע תום פרידמן בעיתונו ה"ניו-יורק טיימס". במקור כללה היוזמה את הרעיון של נסיגה ישראלית מלאה לגבולות שישים ושבע (67)מהשטחים ומרמת הגולן וממספר שטחים בלבנון.
יוזמה זו הובאה לפסגת מדינות ערב בבירות במרץ 2002 ואז הוסיפו ליוזמה גם את נושא פתרון "בעיית הפליטים" על בסיס החלטת האו"ם 194. כלומר נוצרה משוואה חדשה: נסיגה ישראלית מלאה פלוס "זכות השיבה" בתמורה לשלום מלא ונורמליזציה עם מדינות ערב.
הממשלה בישראל דאז, ב-2002, בראשותו של אריאל שרון התנגדה בתקיפות ליוזמה למרות שהיא אומצה על-ידי מועצת הביטחון של האו"ם כהחלטה 1397.
ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון המשיך בקו המסורתי של ישראל שלא לנהל משא-ומתן קולקטיבי מול 22 מדינות ערביות.
לכן, ההצהרות הפומביות של שר הביטחון ברק והנשיא שמעון פרס בעניין זה, והנסיעה של הנשיא פרס במיוחד לשארם א-שיח' להציג את עמדותיו בפני הנשיא מובארק הפתיעו את העולם הערבי אשר התחיל לעקוב בעניין אחר הנושא. ההפתעה הזו לא שינתה את עמדת מצרים והליגה הערבית כי אין להכניס שום שינוי ביוזמה וכי על ישראל לקבלה כמו שהיא. בעולם הערבי מפרשים את השינוי בעמדות ישראל כלפי היוזמה מהסיבות הבאות:
א. המשבר הפוליטי בישראל והבחירות המתקרבות: התהליך המדיני יהיה בהקפאה לפחות לתקופה של חצי שנה ויש צורך למלא את הוואקום המדיני שנוצר בתוכן מדיני כלשהו.
ב. כשלון תהליך אנאפוליס - המשא-ומתן בין ישראל והפלשתינים על הסדר הקבע לא הביא לפריצת דרך המאפשרת חתימת הסכם בין שני הצדדים.
ג. ישראל מניחה שברק אובאמה יהיה הנשיא הבא בארצות הברית והוא לא יתמוך במדיניותה לכן היא מנסה לשנות גישתה וליצור ברית עם המדינות הערביות המתונות בין היתר, גם כדי ליצור ברית עם המדיניות הסוניות מול אירן השיעית.
הפלשתינים מקווים שמדובר בסימנים חיוביים מצידה של ישראל אך הם מטילים ספק בכוונות ישראל שכן קולה של שרת החוץ לבני לא נשמע בעניין זה, ולהערכתם בהחלט אפשרי שהליכוד הוא שירכיב את הממשלה הבאה בישראל. לכן בעולם הערבי לא מתייחסים ברצינות ל"שינוי" בעמדת ישראל כפי שביטאו אותו שמעון פרס ואהוד ברק ומתייחסים בזהירות לכל ההצהרות האלה.
החשש של כמה מהמדינאים הערביים הוא שהשינויים שישראל תציע להכניס ביוזמה יצרו פילוג בעולם הערבי. מי שהטיב לתאר את התחושות של העולם הערבי היה ראש ממשלת ירדן לשעבר עבד א-סלאם אל-מג'אלי אשר דחה על הסף את יוזמתו של הנשיא שמעון פרס לדון מחדש עם מדינות ערב ביוזמה הערבית. הוא הסביר כי ישראל יכולה לבקש הבהרות לסעיפים מסוימים ביוזמה, אך לא ייתכן שהיא תישא ותיתן עם הליגה הערבית. לדבריו, היוזמה הערבית לא הוצעה לצורך משא-ומתן אלא רק להפיג את חששותיה הביטחוניים של ישראל ממדינות ערב.
ברק קורץ לשמאל
אין ספק שהנשיא שמעון פרס המתוסכל מכישלון המשא-ומתן בערוץ הפלשתיני ומחוסר התקדמות המשא-ומתן בערוץ הסורי מנסה בערוב ימיו לקדם את נושא השלום בכל דרך אפשרית. להערכתי, שר הביטחון אהוד ברק יודע היטב, כמי שניהל משא-ומתן מול יאסר ערפאת בפסגת "קמפ דיויד", כי אי אפשר לפתור בדור הנוכחי את הבעיה הפלשתינית ולכן הצהרותיו בעניין היוזמה הערבית הן רק לצורכי בחירות כדי "לקרוץ" למחנה השמאל הישראלי.
אי אפשר להתעלם מהערכות של גורמים שונים הבקיאים בעולם הערבי כי החייאת היוזמה הערבית עלולה להכניס את ישראל למצור מדיני מצד מדינות ערב ולהחליש את עמדותיה של ישראל.
עדיף היה לישראל בכל מקרה, להמתין לבחירתו של הנשיא האמריקני החדש בארצות הברית וגם לבחירתו של ראש הממשלה החדש בישראל לפני שהיא מגבשת הצעות מדיניות לעולם הערבי. הנשיא פרס הואשם על-ידי סגן שר החוץ מג'לי ווהבה כי הוא מנסה להיכנס לוואקום שנוצר בין הממשלות בישראל ולהפוך את העקרונות של הפרדת הרשויות במדינה. ווהבה טען כי לפרס אין את הסמכות להחליף את הממשלה והפוליטיקאים בניהול משא-ומתן מול מדינות ערב.
יתר על כן, ישראל איננה יכולה ליזום יוזמות מדיניות מול העולם הערבי ללא תיאום ותמיכת הממשל האמריקני.
מומחים הבקיאים במדיניות החוץ האמריקנית מעריכים כי כל נשיא חדש שייבחר בארצות הברית, אפילו יהיה זה ברק אובאמה, יבין במהרה כי אין הרבה סיכויים לפתור את הבעיה הפלשתינית ויעדיף להתמקד בסוגיות אירן ועירק.
לכן עדיף היה שהנשיא פרס ושר הביטחון ברק יתאפקו עוד כמה חודשים עד להתבהרות המצב המדיני. החיפזון יכול לגרום נזק מדיני לישראל ולציירה כמי שאיננה יודעת מה היא רוצה ומדברת בכמה קולות. לכן יש לעצור עכשיו ומייד את כל המגעים בנושא היוזמה הערבית עד לבחירתה של הממשלה החדשה בישראל. זמנן של היוזמות המדיניות הישראליות עוד יגיע כשיבשילו התנאים לכך.

תאריך:  04/11/2008   |   עודכן:  04/11/2008
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
סכנת המצור המדיני
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
עוד הסכמה לאומית מתרסקת
גדעון אמיר  |  4/11/08 20:44
 
- תחומי כמובן ל"ת
גדעון אמיר  |  4/11/08 23:22
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אריה אבנרי
ליברמן הוא שועל קרבות פוליטי ותיק שאינו מסתפק בחבלה בכרמים אלא אוהב להבעיר מדורות גדולות כמו פירומן מיומן ובעת הצורך להתעטף באיצטלא של רב טפסר במערכת הכיבוי הממלכתית    הערת אזהרה (7)
איתמר לוין
על הקמפיינים ומימונם, על השיטה הפוליטית, על חוסר ניסיון ועל הצחוקים
אפרי הלפרין
שופטי בית המשפט העליון, אשר פרשו כאיש אחד מישיבת הוועדה למינוי שופטים, פעלו במסגרת סמכותם - הם פיזרו בפועל את הישיבה עקב פרישתם ממנה, אך מאחורי שלושה שופטים הפועלים כאיש אחד, חייב להיות מניע רציני
ישראל שפירא
בעוד בהתנחלויות מזדרזת המשטרה לפנות ובכוח מתיישבים בבנייה בלתי חוקית, הרי שמספר דוגמאות יומימיות מספיקות כדי להוכיח ששלטון החוק בישראל - לא חל על כולם
יוסי אחימאיר
אין ספק כי יש לעשות הכל כדי לצמצם את האסונות המיותרים מ"תוצרת בית" - גל הפשיעה הגואה, גל תאונות הדרכים הקשות וכדומה    ואולם החזית העיקרית – ואין בכך כל סתירה – הייתה ונותרה חזית המאבק בשונאי ישראל הסובבים אותנו מכל עבר
רשימות נוספות
"מוות לישראל" בחסות צה"ל  /  איציק וולף
עתירת שמאל: לעצור את אולמרט ודיסקין  /  איציק וולף
העיתונאי גדעון ספירו נעצר עם שובו מעזה  /  עומר כרמון
הספר הלבן חוזר בגדול  /  דר' יובל ברנדשטטר
גם אם ברק צודק, ליברמן חכם  /  ד"ר אברהם בן עזרא
הארכת הרגיעה  /  יוני בן-מנחם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il