X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
בחירתה של טורקיה כחברה לא קבועה למועצת הביטחון של האומות המאוחדותמ סמלת את חשיבותה הגדלה במערכת הבינלאומית הנוכחי עם זאת, קשייה בהתמודדות עם הבעיה הכורדית וכן קשריה עם אירן ייתכן ויקשו עליה לתפקד ללא חיכוכים במועצה
▪  ▪  ▪
לטובת איזה צד תפעל? טורקיה [צילום: AP]

בחירתה של טורקיה כחברה לא קבועה למועצת הביטחון של האומות המאוחדות ברוב נכבד (151 קולות מתוך 192 המדינות החברות), מסמלת את חשיבותה הגדלה של טורקיה במערכת הבינלאומית הנוכחית. מבין חברי הקבוצה האירופאית, טורקיה נבחרה לצד אוסטריה, לאחר ששתיהן גברו על איסלנד. הפעם האחרונה שבה טורקיה נבחרה למועצה הייתה לפני יותר מארבעים שנה, ונראה שהבחירה הנוכחית מבטאת גם את התמיכה הבינלאומית בכמה פעולות גישור דיפלומטיות שיזמה טורקיה בעת האחרונה. פעולות גישור אלו מצביעות על התפקיד הייחודי שטורקיה יכולה לקחת על עצמה כמתווכת בסכסוכים בשלושת האזורים שבהם היא גובלת: המזרח התיכון, הקווקז, והבלקן. בפעולות גישור אלו מנסה טורקיה להראות גם שהיא אינה חייבת להזדהות עם צד מסוים במערכת הבינלאומית של היום, ויכולה לשמור על יחסים טובים עם המעצמות המערביות תוך כדי הגברת המעורבות שלה במזרח התיכון ובקווקז. עם זאת, על-רקע בעיותיה הפנימיות של טורקיה וחוסר היציבות בחלק מהמדינות השכנות לה, כמה סוגיות שצפויות לעלות בעתיד הקרוב על סדר היום של מועצת הביטחון עלולות ליצור דילמות קשות עבור מקבלי ההחלטות הטורקים.
מבין היוזמות הדיפלומטיות שנקטה טורקיה לאחרונה הבולטת ביותר הייתה מה שקיבל את הכינוי "דיפלומטית הכדורגל" עם ארמניה. מאמצים דיפלומטים אלו הגיעו לשיאם בביקורו הראשון מאז ומעולם של נשיא טורקיה בארמניה לצפייה במשחק בין ארמניה וטורקיה כחלק ממוקדמות הגביע העולמי בכדורגל. המתיחות הרבה מאז סיום המלחמה הקרה ביחסים בין טורקיה וארמניה נוצרה על-רקע הדרישה הארמנית להכרה טורקית בג'נוסייד שנעשה לארמנים ב-1915, ועל-רקע סוגיית הסכסוך בנגורנו קרבח, שבעקבותיו ארמניה שולטת על כ-15% משטחה של אזרביג'אן, בת בריתה של טורקיה. היעדר היחסים הדיפלומטים בין טורקיה וארמניה והחשש מפני סיבוב חוזר בנגורנו קרבח וממלחמה בין ארמניה ואזרביג'אן משפיעים על היציבות בכל אזור הקווקז. כך למשל, ארמניה שחוששת מטורקיה ומאזרביג'אן, היא בעלת ברית של רוסיה, ואילו נתיב צינור הנפט שנמתח בין אזרביג'אן לטורקיה עובר דרך גאורגיה על-מנת לעקוף את ארמניה. ההתפתחויות האחרונות בגאורגיה מאירות את העובדה שעל שחקנים המעוניינים לבלום דומיננטיות-יתר רוסית בקווקז לקחת בחשבון גם את ארמניה. טורקיה אף יזמה לאחרונה מתווה לשיתוף פעולה ולעידוד יציבות בקווקאז בו שותפות רוסיה וטורקיה ומדינות הקווקז הדרומיות, לרבות ארמניה.
יוזמה דיפלומטית נוספת שקידמה טורקיה נוגעת לסכסוך בין ישראל וסוריה בו היא ניסתה לתווך בין הצדדים. תיווך זה הינו מעניין במיוחד, כיוון שאחד מהגורמים לשותפות האסטרטגית שהתפתחה בין ישראל וטורקיה בשנות התשעים היה העימות של מדינות אלו עם סוריה. בין ישראל וסוריה עומדת סוגיית השליטה הישראלית בגולן וכן שאלת לבנון; בין טורקיה וסוריה היו כמה מחלוקות על-רקע טריטוריאלי וסכסוכים ביחס לחלוקה של משאבי מים. מעבר לכך, בסוף שנות התשעים היחסים בין טורקיה וסוריה הגיעו לכדי משבר על-רקע המחסה שנתנה סוריה לגורמים מארגון ה-פ-ק-ק (מפלגת הפועלים הכורדית) שנקטו בפעולות טרור בשטח טורקיה. ההפשרה בשנים האחרונות ביחסים בין סוריה וטורקיה נובעת מפתרון המחלוקת לגבי נוכחות ה-פ-ק-ק בסוריה אך גם בעקבות האירועים בעירק. יש אף הטוענים שמתגבש כיום ציר חדש בין טורקיה, סוריה ואירן על בסיס אינטרסים משותפים שלהן ביחס לעתיד עירק. כחלק מהדגש של טורקיה על מדיניות גישור, היא מקפידה שלא להציג התפתחויות אלו כמסכנות את יחסיה הטובים עם ארצות הברית ועם ישראל, אם כי עולה השאלה עד כמה היא תתמיד במדיניות זו. בהקשר זה יש לציין, שגם בבסיס יוזמות התיווך הטורקיות בין ישראל והפלשתינים עומדת הגישה האוהדת יותר של טורקיה לפלשתינים, אהדה שאף התגברה בשנים האחרונות.
חרף יוזמות תיווך וגישור אלה ואחרות שבהן מעורבת טורקיה, היא מתקשה להתמודד עם הבעיה הכורדית בתוך שטחה. מאז שנת 2007, אז נבחרה שוב ברוב גדול מפלגת הצדק והפיתוח בטורקיה, לא הועמקו הרפורמות כלפי הכורדים, אותן הוביל ראש הממשלה רג'פ ארדואן בקדנציה הראשונה שלו, וזאת כחלק מניסיונותיה של טורקיה להתקבל לאיחוד האירופאי. הכנסת כוחות טורקים לעיתים תכופות לעירק בכדי לערוך מצוד אחר פעילי טרור של ארגון ה-פ-ק-ק המוצאים מחסה בצפון עירק, וההתנגדות הנחרצת של טורקיה להקמתה של מדינה כורדית עצמאית, פוגעות בניסיונותיה של טורקיה להציג את עצמה כגורם המשפיע באופן חיובי בלבד על היציבות הבינלאומית. אומנם יש להניח שארצות הברית תהיה מעוניינת למנוע עד כמה שניתן העלאת סוגיות הקשורות לאירועים בעירק לדיון במועצת הביטחון, אך היותה של טורקיה שחקנית בעלת עניין רב במתרחש בעירק תקשה עליה, קרוב לוודאי, לפחות בחלק ממגעיה עם ארצות הברית במועצת הביטחון ותעיב על יכולתה לשתף עימה פעולה.
אחת הסוגיות שצפויות להמשיך ולעמוד על סדר היום של מועצת הביטחון היא סוגית הגרעין האירני. טורקיה התנגדה בעבר להטלת סנקציות על אירן והיא אף ניסתה לגשר בינה לבין ארצות הברית. בנוסף, ניתן היה אף לראות שבשנים האחרונות חלה התקרבות בין טורקיה ואירן אשר באה לידי ביטוי בשיתוף פעולה אירני עם המאבק הטורקי בארגון ה-פ.ק.ק ובביקורים רמי דרג הדדיים. עם זאת, ארצות הברית תצפה לשיתוף פעולה מצד טורקיה בהחלטות לגבי הטלת סנקציות בינלאומיות על אירן. ביכולתה של ארצות הברית אף לכרוך סוגיה זו בהיענות לדרישות טורקיה ביחס למעמדם של האזורים הנשלטים בידי רוב כורדי בעירק, ואולי אף בהמשך אי ההכרה האמריקנית בג'נוסייד בעם הארמני.
במקרה של העלאת סוגיות הקשורות לסכסוך הישראלי-ערבי והישראלי-פלשתיני במועצת הביטחון, טורקיה קרוב לודאי תנקוט עמדה הקרובה יותר לצד הערבי והפלשתיני. אומנם היחסים עם ישראל עדיין נתפסים כחשובים, בין היתר, בגלל התמיכה של ראשי הצבא בהמשך יחסים אלו, אך מספר גורמים יביאו ככל הנראה את טורקיה שלא לאמץ עמדות הקרובות לאלו של הצד הישראלי. כך, בנוסף לגישתה המסורתית הפרו-פלשתינית של טורקיה, יש להדגיש את הגישה האוהדת של מפלגת הצדק והפיתוח לעקרונות איסלאמיים. ישראל גם גילתה בעבר גישה סובלנית ביחס לקשיים של טורקיה לתמוך בה בסוגיות שלגביהן הייתה סתירה חריפה בין העמדה הישראלית והעמדה הפלשתינית וניתן לצפות שישראל תמשיך במדיניות זו.
החלוקה לקבוצות באו"ם אומנם אינה רק על-פי מיקום גיאוגרפי, אך היו שציינו את האירוניה המסוימת הטמונה בכך שטורקיה התקבלה כחברה לא קבועה למועצת הביטחון על בסיס היותה בקבוצה האירופאית, אף שאין ודאות שתהליך קבלתה לאיחוד האירופאי יסתיים בצירופה המלא. אם טורקיה תצליח למלא תפקיד קונסטרוקטיבי במועצת הביטחון בשנתיים הבאות, יוכל הדבר לתרום לריכוך חלק מההתנגדויות לקבלתה לאיחוד, למשל ממנהיגים כדוגמת ראש הממשלה הצרפתי ניקולא סרקוזי.
לכאורה, נתוני הפתיחה של טורקיה ויוזמות הגישור שלה מהעת האחרונה אכן יוכלו לסייע לה לתרום ליציבות, לפחות באזורים בהם היא גובלת. מנגד, ניתן להעלות על הדעת תרחישים בהם טורקיה תעמוד בפני דילמות לא קלות באשר להצבעתה במועצת הביטחון, בעיקר בכל האמור במתח בין רצונה להיראות כחלק מאירופה ומהעולם המערבי הדמוקרטי לבין היותה מדינה איסלאמית בעלת קשרים נרחבים עם העולם המוסלמי ומדינות מפתח בו כגון אירן וסוריה. השאלה היא האם התנהגותה כחברה לא קבועה במועצת הביטחון תהיה דומה לזו של אוסטריה (או של בלגיה ואיטליה, אותן היא ואוסטריה החליפו) או לזו של אינדונזיה. טורקיה, עם זאת, תעשה ככל יכולתה לגשר בין הצדדים, על-מנת שלא תיאלץ לבחור צד.

תאריך:  04/11/2008   |   עודכן:  04/11/2008
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
טורקיה כחברה לא קבועה במ. הביטחון: תקוות ודילמות
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יוני בן-מנחם
יוזמתם של הנשיא פרס ושר הביטחון ברק לדון מחדש ביוזמה הערבית נדחו על הסף על-ידי הליגה הערבית. יש לעצור מייד את היוזמה הישראלית הזו עד לבחירת ממשלה חדשה בישראל. קבלת היוזמה הערבית מסוכנת לישראל ועלולה להכניס אותה למצור מדיני
אריה אבנרי
ליברמן הוא שועל קרבות פוליטי ותיק שאינו מסתפק בחבלה בכרמים אלא אוהב להבעיר מדורות גדולות כמו פירומן מיומן ובעת הצורך להתעטף באיצטלא של רב טפסר במערכת הכיבוי הממלכתית    הערת אזהרה (7)
איתמר לוין
על הקמפיינים ומימונם, על השיטה הפוליטית, על חוסר ניסיון ועל הצחוקים
אפרי הלפרין
שופטי בית המשפט העליון, אשר פרשו כאיש אחד מישיבת הוועדה למינוי שופטים, פעלו במסגרת סמכותם - הם פיזרו בפועל את הישיבה עקב פרישתם ממנה, אך מאחורי שלושה שופטים הפועלים כאיש אחד, חייב להיות מניע רציני
ישראל שפירא
בעוד בהתנחלויות מזדרזת המשטרה לפנות ובכוח מתיישבים בבנייה בלתי חוקית, הרי שמספר דוגמאות יומימיות מספיקות כדי להוכיח ששלטון החוק בישראל - לא חל על כולם
רשימות נוספות
חאלד משעל מבקר בגלוי בביירות  /  משה ריינפלד
"ארה"ב פגעה בכוונה באזרחים"  /  איציק וולף
ארה"ב מכחישה: לא הייתה תקיפה בסוריה  /  עומר כרמון
נורה אדומה  /  יוני בן-מנחם
סוריה עכשיו  /  יוני בן מנחם
הממלכה ההאשמית בכלכלת המערב  /  שאול אבידור
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il