X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
ניצחון אובמה הוא לא רק ניצחונם של מקדמי מכירות שהפכו למהנדסי תודעה, אלא גם ניצחונם של סוקרי דעת קהל שהפכו למעצביה
▪  ▪  ▪
סקרים כמניפולציה פוליטית
לפני מערכות בחירות, מניחים הסוקרים ל"מחנה השלום" ליצור רושם כי ינצח, גם אם סקרי אמת אינם תומכים בכך. כך גורמים לחלק הפחות נחוש מאנשי המחנה הלאומי לשנות את הצבעתו ולעתים אף לא להגיע לקלפי - ובכך לתרום להצלחת המניפולציה

ישראלים רבים כבר הבחינו כי במרבית סקרי דעת הקהל הנערכים בישראל בשאלות מדיניות יש הטיה פוליטית מִקדמית לטובת "אג'נדה של שלום", כבר בעצם ניסוח השאלות. כאשר שואלים בסקר "האם על ישראל לנהל משא-ומתן לשלום עם אש"ף/חמאס?" - מובלעת בשאלה ההנחה כי אש"ף או חמאס באמת מבקשים שלום, וכאשר שואלים "האם על ישראל להסכים להקמת מדינה פלשתינית כחלק מהסכם שלום?" - פועל הצירוף "הסכם שלום" להסחת הדעת מהאפשרות שתהיה זו נסיגה ללא שלום.
השפעתם של נוסחי השאלות בסקרי דעת קהל נבדקה במסגרת סקר שערך בנובמבר 1993 מכון גיאוקרטוגרפיה על-פי הזמנת מועצת יש"ע (אשר תוצאותיו פורסמו בגיליון "נקודה" 173). הסקר מלמד, בין השאר, כי הכינוי "מתיישבים" מביא להבעת אהדה רבה יותר מצד הנשאלים מאשר הכינוי "מתנחלים": 36 אחוזים מן הנשאלים הצהירו כי הם "אוהדים מאוד" את המתיישבים, לעומת 30 אחוזים בלבד שהצהירו כי הם "אוהדים מאוד" את המתנחלים, ובהתאמה - 8 אחוזים נמצאו "מאוד לא אוהדים" את המתנחלים לעומת 4 אחוזים בלבד שנמצאו "מאוד לא אוהדים" את המתיישבים.
סקר דעת קהל אחר, לבדיקת ההשפעה של נוסח שאלות הסקר וסדר הצגתן על העמדות המובעות בו, ערכה בדצמבר 1998 חברת "מחשוב", בהזמנת כתב העת "נתיב". תוצאותיו של סקר זה מלמדות כי כאשר השאלה "האם אתה תומך בהקמת מדינה פלשתינית?" מוצגת אחרי שתי שאלות "מפחידות" (הראשונה: "אם וכאשר תקום מדינה פלשתינית, האם לדעתך יסתפקו הערבים בשטח מדינתם, או ידרשו גם חלקים מישראל בגבולות הקו הירוק, כגון הגליל המערבי, לוד, רמלה ועוד?"; והשנייה: "אם וכאשר תקום מדינה פלשתינית, האם זו עלולה לשמש קרש קפיצה למדינות ערב במלחמתן בישראל?") - שיעור המתנגדים להקמתה של מדינה פלשתינית גבוה מהשיעור המדווח בדרך כלל בתקשורת. ואילו שיעורים גבוהים במיוחד של הבעת התנגדות להקמתה של מדינה פלשתינית נמצאו בסקר זה בקרב מי שענו בחיוב על השאלה המקדימה, האם הם סבורים כי לאחר הקמתה של מדינה פלשתינית ידרשו הערבים גם חלקים מישראל בגבולות הקו הירוק, ועל השאלה המקדימה, האם הם סבורים כי מדינה פלשתינית עלולה לשמש קרש קפיצה למדינות ערב במלחמתן בישראל.
ממצאים אלה לא היו מפתיעים את הנשיא האמריקני הארי טרומן, שאמר פעם כי ספק רב אם משה היה מצליח להוציא את בני ישראל ממצרים "אילו היציאה משם הייתה מותנית בתוצאות סקרים". ואכן, כשטרומן ניצח את דיואי בבחירות לנשיאות ארה"ב בשנת 1948, בניגוד לתחזיות הסקרים של 90 אחוז מן העיתונים וערוצי השידור ברחבי המדינה, אמר הבדרן פרד אלן כי טרומן עשה היסטוריה, כנשיא היחיד שהפסיד בסקרים של גאלופ אך ניצח בקלפיות.
העובדה ששמעון פרס שלנו מתמיד לעשות כך, רק הפוך: לזכות בסקרים - ולהפסיד בבחירות, קשורה כבר לשלב מאוחר יותר בהתפתחות תעשיית הסקרים: סקרים ככלי לעיצוב המציאות במקום לניבויה.
חוסמים את אחוז החסימה
מעבר לעובדה שמרבית עורכי הסקרים בארץ הם גופים ואנשים המזדהים עם "מחנה השלום", המנסחים את הסקרים שלהם ב"ז'ארגון של שלום" ועל כן קוצרים תוצאות "רודפות שלום" - מהווה תעשיית הסקרים כשלעצמה אמצעי, בין אמצעים אחרים, להטיית דעת הקהל לטובת "השלום". ליצירת הקשר עם מאות ואלפי נשאלים מדי כמה חודשים ושטיפת אוזניהם בנוסחי שאלות מגמתיים, באיצטלה של מחקר חסר פניות, יש כמובן השפעה על עמדות הציבור, כשבנוסף לכך, כל תזוזה קלה מעלה ב"מגמה לשלום" המתגלה בסקר כזה מוצגת בתקשורת בהבלטה ובאהדה, אהדה המזינה בתורה עריכת סקר דומה נוסף, וחוזר חלילה.
וכך, סקרי דעת הקהל משמשים היום "אייטמים תקשורתיים" להטיית דעת הקהל לטובת צד פוליטי אחד, ובתור שכאלה משתתפים במעגל הקסמים שבו "האירוע התקשורתי" הוא עצמו מושא ההתעניינות של התקשורת. כזרוע במערך האינדוקטרינציה התקשורתית הזה מסייעים הסקרים גם בהחדרה בלתי מודעת של מונחים ותפיסות "רצויים": אם ראש הממשלה רבין החל בקיבוע האבחנה בין "התנחלויות ביטחוניות" לבין "התנחלויות פוליטיות", באו עורכי סקרים והמשיכו לעגן את האבחנה הזו בנוסחי שאלות ובנוסחי תשובות אופציונליות, כמו למשל שלוש האפשרויות הבאות: "מוכן להורדת כל ההתנחלויות בשטחים", "מוכן להורדת התנחלויות פוליטיות בלבד (כגון נצרים או היישוב היהודי בחברון)" או "מתנגד כליל להורדת התנחלויות".
אולם בכך לא די: בשנים האחרונות, לפני מערכות בחירות, משמשת תעשיית הסקרים ל"מחנה השלום", בשיתוף התקשורת, ליצירת הרושם כי מחנה זה ואנשיו ינצחו, גם אם סקרי אמת אינם תומכים בכך. והרי יצירת רושם כאילו צד פוליטי אחד עומד לנצח, טיבה שהיא גורמת לחלק הפחות נחוש ואידיאולוגי מבין בעלי העמדות המנוגדות לסגת מתמיכתם במפלגותיהם ובמועמדיהם, לעתים לשנות את הצבעתם ולעתים פשוט לא לטרוח ולבוא לקלפי - ובכך לתרום להצלחת הצד שמאחורי המניפולציה.
כך הפכו הסקרים בידי מומחים לקידום מכירות, ליחסי ציבור ולתקשורת אמצעי להצגת העמדות שהם מקדמים כפופולריות יותר מכפי שהן במציאות, או כ"טרנדיות" - כלומר, כאלה שהולכות וצוברות תאוצה בציבור. במיוחד בולט הדבר כשמדובר באחוז החסימה: כיוון שמצביעים רבים, המבקשים להצביע למפלגה או למועמד שהסקרים קובעים כי לא יעברו את אחוז החסימה, נוהגים להימנע מלהצביע עבורם - נוטים הסוקרים "לחסל מראש" מועמדים ומפלגות שעלולים "להפריע" ל"מחנה השלום", כמו למשל המפלגה האקולוגיסטית "עלה ירוק", שבאופן טבעי "שואבת" מצביעים מ"מפלגות השלום" הממוסדות.
העובדה שבבחירות לכנסת ולראשות הממשלה ב-1996 ניבאו הסוקרים ניצחון לשמעון פרס שהפסיד, והפסד לבנימין נתניהו שניצח, ובהתמודדות של עמיר פרץ מול שמעון פרס על ראשות מפלגת העבודה הם ניבאו ניצחון לפרס שהפסיד, והפסד לפרץ שניצח (בעשרות אחוזים), ואילו בבחירות 2006 הם ניבאו חוסר הצלחה למפלגת הגימלאים שהצליחה היטב - ושבכל זאת ממשיכים אותם סוקרים לשמש כ"סוקרים הלאומיים" - מלמדת ש"מחנה השלום" לא באמת מצפה מהם למלא את תפקידם המקורי, כלומר, ניבוי המציאות, אלא אולי דווקא להעמיק את מעורבותם במשימה עוקפת הדמוקרטיה של עיצוב המציאות.
לשם כך אפילו אפשרו להם להצטייד בכמה אמצעי מיגון מסברי אוזניים, דוגמת "שיעור היענות נמוך של הנשאלים" "טעות דגימה בלתי נמנעת", ו"הטעייה מכוונת של הסוקרים מצד נשאלים חרדיים".

שרית ילוב היא מבקרת תרבות, עיתונאית ועורכת במגזין "מראה"
תאריך:  16/11/2008   |   עודכן:  16/11/2008
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מה שטוב לאובמה טוב גם ל"מחנה השלום"
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
טוב לדעת שעוד נשארו פה אנשים ל"ת
נורמלים. יישר כח!  |  17/11/08 00:49
2
נהפוך הוא:מה שטוב למחנה ה"שלום
קורן נאוה,טבריה  |  17/11/08 06:20
3
כתמיד ,את כל כך חכמה...
אוי הנאוה בבנות,  |  17/11/08 14:02
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עדי שטראוס
אתם מנסים לצאת מהבית, רק לשעה-שעתיים, והילד מיד "נדבק" אליכם ולא מוכן לרדת מהידיים?    סצנות בכי "קורעות" מתרחשות כל פעם שסבתא מגיעה לעשות בייביסיטר ואתם כבר שוקלים לוותר ולהישאר?    כנראה שהילד שלכם נמצא בגיל שבו חרדת הנטישה זוקפת את ראשה וילדכם תובע את ביטחונו
אודי לבל
מי שבוחר להנציח את רבין כמיתוס פוליטי - עליו לקחת בחשבון את מחיר הבחירה הזאת: הסתפקות בקהל פוליטי תָחום והסתייגותו של כלל הציבור מכך
אדי אהרונוף
בשונה מהכנסת האורחים המנומסת לה זוכים מנהיגינו בטרקלינו של נשיא מצרים, האינטליגנציה המצרית אינה רואה בעייתיות באונס נשים יהודיות וביצירות טלוויזיה אנטישמיות
נחום שחף
במדינה הנעדרת עיתונות פלורליסטית, בלא הבנת ערך החשיבה החופשית הפתוחה, ישראל, כך נראה, תחזור במוקדם או במאוחר לגבולות 67, עם או בלי ירושלים. הקאסמים הנופלים היום על שדרות ואשקלון יכסו מגבולות הקו הירוק את כל גוש דן, ובתוכה רמת-גן בה אני ובני ביתי גרים, כאילו אין מחר
דר' אברהם בן עזרא
הציבור צריך להבין את המסר הברור, אותו מעבירה ברציפות התקשורת הישראלית מעל כל במה תקשורתית ולתוך כל מיקרופון מזדמן    האם אזרחי ישראל חופשיים הם - או שמא הם כנועים לתקשורת?
רשימות נוספות
בלי עסקן מפלגתי חוצץ  /  קנת פרייס
סנדול והטעיה בשבוע אחד  /  מרדכי קידר
השלום עם מצרים - השאלות שלא שואלים  /  נמרוד לירם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il