X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
האירנים דיווחו כי ניסו בהצלחה טיל חדש פיתוח טיל דו שלבי, מונע בדלק מוצק, מצביע על יכולת טכנולוגית לא מבוטלת בתחום טכנולוגי ייחודי ושונה מאוד מזה שאפיין את הטילים האירנים עד כה לפיכך, טענות שפורסמו מפי מומחים על כי מדובר בטיל שהאב-3 "עם לוגו שונה" אין להן על מה לסמוך
▪  ▪  ▪
לא שיהאב בשינוי אדרת [ארכיון: AP]

ביום רביעי ה-12 בנובמבר, הודיעו כלי התקשורת האירנים על ניסוי טיל חדש, בשם "סג'יל". לדברי שר ההגנה האירני, מצטפא מחמד נג'אר, הטיל הוא דו שלבי; שני השלבים מונעים בדלק מוצק, וטווחו של הטיל מגיע ל"כמעט 2,000 ק"מ". במקביל שידרו תחנות הטלוויזיה הממשלתיות תמונות משיגור הטיל.
ידיעות על פיתוח הטיל אינן חדשות. כבר לפני מספר שנים הודיעו פקידים אירנים כי מהנדסים אירנים עוסקים ב"החלפת מנוע הטיל שהאב-3" למנוע בעל דלק מוצק. בהמשך, דווח על קיומו של טיל המונע בדלק מוצק שכונה בשם עשוראא'. טיל זה נוסה לפני כשנה, אולם לא פורסמו כל פרטים על הניסוי, ואף לא שודרו תמונות של הטיל. על-פי מקורות מודיעין מערביים - נכשל אז ניסוי הטיל. (האירנים נוהגים לעתים קרובות להציג מערכות נשק זהות בשמות שונים, ולהשתמש בשמות זהים למערכות נשק שונות, כך שאל לשינוי בכינוי הטיל להטעות).
הפעם נראה שהניסוי הצליח, ומכאן גם הביטחון העצמי האירני בשידור תמונות של שיגור הטיל. על אף זאת, לא פורסמו כל פרטים על הניסוי - לאיזה טווח שוגר הטיל בפועל, והאם אכן פגע במטרה. בניגוד לפעמים קודמות לא פורסמו עד כה כל ידיעות על הניסוי ממקורות מודיעין מערביים, אשר בלי ספק עוקבים אחרי ניסויים כאלה.
מבחינת תמונות השיגור אפשר ללמוד כמה עובדות.
  • הטיל שוגר מאזור מישורי, מדברי. הטיל שוגר אנכית (כמו טילי השהאב, אך בשונה מהרקטות הכבדות דוגמת הזלזאל). השובל שהותיר הטיל לאחר שיגורו אופייני מאוד לשיגור טיל בעל דלק מוצק (ושונה משובל השהאב-3 המונע בדלק נוזלי).
  • לא ניתן היה לראות את המשגר, שכנראה הוסתר מן המצלמה בכוונת מכוון, אך אפשר היה להתרשם שהמדובר בשיגור ממשגר נייד, דומה או אף זהה למשגר המשמש את טילי השהאב-3.
  • הטיל עצמו דומה בצורה מפתיעה לטיל השהאב-3. עד כמה שניתן לשפוט מן התמונות גם ממדיו דומים לממדיו של טיל השהאב.
  • חרטומו של הטיל הוא דמוי "בקבוק תינוק" - וכנראה זהו גוף חדירה דומה או אף זהה לגוף החדירה הנישא על-ידי טיל השהאב-3M (הדגם המשופר, שלדברי האירנים טווחו מגיע אף הוא ל-2000 ק"מ).
  • כמו-כן ניתן להבחין בפתחים המשמשים כנראה לניהוג הטיל, הן בחלקו האחורי והן באמצע הגוף, מה שמעיד כנראה על יכולת ניהוג הן לשלב הראשון והן לשלב השני.
  • שני השלבים הם בעלי קוטר זהה - בשונה מרוב הטילים בעולם (אך בדומה למשגר הלוויינים הישראלי "שביט").
בשלב זה אין מידע בלתי תלוי על הצלחת הניסוי ועל הטווח אותו השיג בפועל טיל הניסוי. פיתוח טיל דו שלבי, מונע בדלק מוצק, מצביע על יכולת טכנולוגית לא מבוטלת בתחום טכנולוגי ייחודי ושונה מאוד מתחום טכנולוגיות הדלק הנוזלי, שאפיין את הטילים האירנים עד כה. לפיכך, טענות שפורסמו מפי מומחים על כי מדובר בטיל שהאב-3 "עם לוגו שונה" אין להן על מה לסמוך.
יכולת טכנולוגית בתחום הנעה בדלק מוצק עשויה להשפיע לא רק על סד"כ טילי הקרקע—קרקע הצבאיים אלא לתרום גם לפיתוח יכולת שיגור עצמאית של לוויינים, הן לצרכים צבאיים והן לצרכים מחקריים אזרחיים. נראה כי הטיל החדש מיועד להחליף בסד"כ המבצעי את טיל השהאב-3. נראה כי הוא עוצב בכוונה בממדים דומים לאלה של השהאב-3 (קוטר, אורך). כך הוא יוכל להינשא על משגרים דומים או זהים לאלו של השהאב-3, ויוכל לשאת ראש חדירה דומה או זהה לזה שנושא השהאב-3.
טיל המונע בדלק מוצק קל בהרבה לתפעול. הוא אינו דורש תהליך ארוך ומורכב של תדלוק זמן קצר לפני השיגור. ניתן להוציאו מן המחסן ישירות לרכב השיגור, ולשגרו זמן קצר לאחר כניסת רכב השיגור לעמדת השיגור. טיל מסוג זה נייד יותר ועל כן קשה יותר לאתרו לפני השיגור.
מבחינת השפעת הטיל החדש על מאזן הכוחות במזרח התיכון, ראוי לציין כי:
א. טילים בליסטיים מיועדים בעיקר למטרות הרתעה. זה המצב גם במקרה של הטילים האירניים. קיומם נועד להרתיע מדינות מלתקוף את אירן, אך עשוי גם להשפיע על החלטותיהן ולהרתיע אותן מפעולות הנוגדות את האינטרסים של אירן. אולם אין בכך כדי להניח מראש שימוש אירני אוטומטי בטילים אלה לתקוף מטרות.
ב. ישראל נמצאת בטווח הטילים האירנים זה מכבר. כל עוד לא מדובר בשינוי הראש הקרבי - קרי - פיתוחו של ראש קרבי גרעיני - אין למעשה שינוי באיום על ישראל, אם כי קיומו של טיל מונע בדלק מוצק מקטין, כאמור, את הפגיעות שלו.
ג. ישנו פער גדול מאוד בין ניסוי טיל לבין הצטיידות במספר טילים מספיק על-מנת להוות איום בעל משמעות מבצעית. כך, גם אם הניסוי האחרון הצליח מעל למשוער, והטיל יוכנס לייצור סדרתי בקרוב (דבר שכשלעצמו אינו מאוד סביר), יש להניח שיחלפו מספר שנים עד שיוכלו האירנים להצטייד בכמות משמעותית של טילים מסוג זה.

תאריך:  17/11/2008   |   עודכן:  17/11/2008
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הסג'יל - טיל אירני חדש
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
במה זכינו?
גד בממ"ד  |  18/11/08 00:33
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ד"ר נילי שריון
בעקבות שיבתו של בני בגין לליכוד, רבים שוקלים ללכת בעקבותיו ולהצטרף אף הם    אומנם יש הגיון בנטיה ללכת בעקבותיו של בני בגין, אך השאלה איננה האם אפשר לסמוך על בני אלא האם אפשר לסמוך על הליכוד? האם אכן חל שם השנוי הרצוי והראוי?
עו"ד דב אבן-אור
על-רקע החלטת בג"צ לפנות לאלתר את "בית המריבה" בחברון; ומאידך החלטת שופטי בית המשפט העליון - החברים בוועדה לבחירת שופטים - שלא להתייצב לדיוני הוועדה, עד לכינון ממשלה חדשה; מצאתי לנכון לדון באסור ובמותר בעת ממשלת מעבר    מכתב גלוי לנשיאת בית המשפט העליון ויתר השופטים שם
שבתאי עזריאל
אנחנו כאן מורגלים במאמרי שצף-קצף על... ה-כ-ל! מצד שני, לעתים אנו נתקלים בשירות לציבור הראוי לכל שבח. ב-5.10.08 כתבתי לעיריית רמת-גן שמעברי החצייה לאוניברסיטת בר-אילן אינם נגישים לנכים. ב-5.11.08, המדרכות הונמכו בשישה מקומות
ד"ר אלכסנדר קונדריאה
שלפוחית רגיזה איננה מחלה, אלה מצב של הדרדרות בתפקוד כיס השתן הגורמים לפגיעה באיכות החיים    אין במצב זה סכנות בריאותיות או סימנים של מחלה קשה כלשהי, אלא פגיעה תפקודית בלבד
עדי פלאוט
כיצד חוק התקשורת החדש משנה את תחום קידום המכירות? החוק החדש, הקיצוני ביותר בעולם, ייכנס לתוקף בתחילת דצמבר 2008 והוא מגביל את קהילת העסקים בצורה משמעותית
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il