X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
נדב בלפר מנתח בכיר במרכז הרפואי עיניים
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
אם החולה נבדק ולא התגלה קרע ברשתית, יש צורך במעקב והגברה של המודעות לשינויים בלבד אם מתגלה בבדיקה רשתית מופרדת יש כבר צורך בניתוח
▪  ▪  ▪
רצוי לבצע אבחון מוקדם [צילום: יח"צ]

הרשתית היא רקמת עצב המרפדת את קיר גלגל העין והיא מחוברת ישירות אל המוח דרך עצב הראיה. כמו הפילם במצלמה, הרשתית אחראית להפוך את התמונה המגיעה כאנרגיה של אור לאנרגיה חשמלית (בתאי העצב) ולהעבירה אל המוח. מרכז הרשתית נקרא המקולה, וזהו האזור האחראי על ראיית פרטים קטנים ומדוייקים. הרשתית ההיקפית מאפשרת לראות שדה ראיה היקפי.
חלל העין מלא בג'ל הקרוי זגוגית. היפרדות זגוגית הינה תהליך שכיח מאוד וכמעט לא מלווה במחלה. תופעה זו שכיחה מעל גיל 50 ועשויה להופיע גם בגיל צעיר יותר. הופעת הסימנים היא פתאומית. הג'ל נדחף קדימה ויוצר משיכה על הרשתית. במצב זה רואים החולים מעין ברקים או הבזקי אור שמקורם הוא בפענוח מוטעה של כוחות המשיכה של הרשתית. בנוסף, רואים החולים גם עכירויות נעות בתוך גלגל העין - הסיבה לכך היא שבעת שהג'ל צף לפני הרשתית, ניתן לראות את צילם של האזורים היותר סמיכים שלו על הרשתית.
בכל מקרה, הסימנים החדשים מדאיגים את המטופל, אולם, כאמור, ברוב המקרים לא נדרש טיפול וברוב המקרים מעבר לאי הנוחות אין ממצאים חריגים המצריכים טיפול ניתוחי וכדומה. רוב האנשים מתרגלים לגופים החדשים בשדה הראיה שלהם תוך מספר חודשים הודות לשילוב של שתי תופעות: האחת היא שקיעה הדרגתית ואיטית של החלקיקים, בהשפעת כוח הכובד, ויציאתם ממרכז ציר הראיה, והשנייה היא יכולתו המופלאה של המוח שלנו להתרגל לשינויים ולהתעלם רוב הזמן מההפרעה.
חשוב לבדוק את החולה, שכן לעיתים מלווה התופעה בחור ברשתית או היפרדות רשתית. במיעוט מהמקרים שתוארו לעיל', יכול להיווצר קרע (חור) ברשתית. גם מקרה זה יכול להסתיים ללא כל אסון. לעיתים אנו רואים בבדיקה ממצאים אקראיים של קרעים ישנים ברשתית אשר עברו תהליך הצטלקות ולא נגרם כל נזק ממשי.
אולם, המקרה הקשה יותר הוא זה, אשר בו הקרע אינו מצטלק, נוזל מתחיל לחדור דרכו אל מתחת לרשתית ובכך לגרום להפרדתה מהשכבות אשר מתחת.
ניתן לדמיין זאת כמו מעין בועה או שלפוחית המתמלאת נוזל... חשוב לזכור כי הרשתית מכילה תאים רגישים וחשובים לראייה (קולטני האור) אשר, כשמם כן הם, קולטים את האור וממירים אותו לגירוי עצבי המועבר למוח. קולטנים אלה ניזונים מהשכבות אשר מתחתם ובזמן בו הם מנותקים זה מזה, יתחילו התאים לסבול ובסוף להתנוון. הנזק לתאים הללו הוא בלתי הפיך, שכן הם אינם מתחדשים.
היפרדות הרשתית כתוצאה מתהליכי ההזדקנות הטבעיים יכולה להופיע בכל גיל, אולם שכיחותה המרבית היא בקרב גילאי ה-50 וה-60. כמו-כן, תופעה זו מופיעה בשכיחות גדולה ובגיל מוקדם יותר בקרב אנשים שהם קצרי ראייה וכן באנשים שעברו ניתוחי עיניים מסוגים שונים (להוציא את ניתוח הלייזר להסרת משקפיים) וכן לאחר טראומה לעין או לראש.
לא ניתן למנוע את היפרדות הרשתית, אולם ניתן לאתר אותה כאשר החולה רואה פלשים ועכירויות נעות חדשות. לעיתים מאתרים את המצב כאשר הקרע ברשתית כבר הופיע (יש מצבים בהם מיקום הקרע הוא בהיקף הרשתית ולכן אינו מפריע לראייה). במקרים אחרים יתכן שהמצב החמיר והרשתית זזה ממקומה. במקרה זה ירגיש החולה הפרעה בראיה המתבטאת או בירידה בראייה או בהפרעה בשדה הראייה.

טיפול

אם החולה נבדק ולא התגלה קרע ברשתית, יש צורך במעקב והגברה של המודעות לשינויים בלבד. עם הזמן הבזקי האור יחלפו מעצמם, אולם העכירויות, כאמור אף פעם לא נעלמות.
אם החולה נבדק ונמצא קרע ברשתית, מומלץ להגביל את הקרע על-ידי טיפול לייזר אשר במהלכו יוצרים כוויות (לרוב הטיפול לא כואב) סביב שולי הקרע ומונעים בכך מנוזלי זגוגית העין לחדור תחת הקרע אל מתחת לרשתית ולהפרידה.
אם מתגלה בבדיקה רשתית מופרדת - יש כבר צורך בניתוח. ישנם מספר סוגי ניתוחים:
  • ניתוח "הזרקת גז לתוך העין" הנעשה כאשר עיקר הקרע מופיע בחלקה העליון של הרשתית - הגז סוגר את פתח הקרע שברשתית וכך הוא מונע מנוזלי הזגוגית לחדור אל מתחת לרשתית. ניתוח זה נעשה בהרדמה מקומית ויתרונו הוא בפשטותו. בנוסף להזרקת הגז, סוגרים את הפתח שברשתית או על-ידי צריבה בלייזר או על-ידי הקפאתו באזור הקרע, כדי למנוע את כניסת הנוזלים. בהתוויה הנכונה, יש כ-70% סיכוי להחזרה של הרשתית למקומה ללא צורך בניתוח מורכב;
  • במקרים בהם לא מומלצת הזרקת גז בלבד (למשל אם יש הרבה קרעים, קרע תחתון, תהליך הצטלקותי בזגוגית העין ועוד), נבצע ניתוח המורכב מאחד או כמה מהאפשרויות הבאות:
  • ניתוח חיגור: תופרים חגורה העשויה מסיליקון סביב גלגל העין באזורים המקיפים את הקרע. חגורה זו לוחצת מבחוץ את קיר גלגל העין לכיוון הרשתית המופרדת ומאפשרת לנוזלים להיספג;
  • כוויה בהקפאה: בניתוח סוגרים את הקרע על-ידי הקפאה הגורמת לכוויה מבחוץ דרך כל שכבות העין. ההקפאה נעשית נקודתית סביב הקרע, תוך הסתכלות ישירה של הרופא המומחה על המקום;
  • ויטרקטומיה: מדובר בניתוח עדין ומורכב ביותר ובמהלכו נכנסים לפתחי העין העדינים ומוציאים ממנה את כל הזגוגית (הג'ל) שבעין ואת רקמת הצלקת. להסרת הג'ל אין תופעות לוואי מאחר שהוא אינו נחוץ לתפקוד העין. במהלך הניתוח ינוקז הנוזל שמתחת לרשתית ותיחסם הכניסה לנוזל חדש, בטכניקות שונות;
  • החלפת הג'ל בעין על-ידי גז או שמן סיליקון. המכשור הניתוחי המתקדם והעדין יותר משתפר ומשתכלל כל העת, ומאפשר סיכוי טוב יותר מבעבר לטיפול במצב עדין, מסוכן ומסובך זה.
עדיין, העיקר הוא אבחון טוב ומוקדם, בשילוב של טיפול מהיר ומיומן. סימנים מדאיגים ומחשידים להפרדות רשתית הם: הבזקי אור, נקודות חדשות הצפות מול העין ("זבוב", "נמלה" וכהנה דימויים), או מסך/וילון המכסה חלק משדה הראיה באופן קבוע.

מחבר המאמר הינו מנתח בכיר במרכז הרפואי עיניים, מנהל מרפאת עיניים במרפאות חוץ בסורוקה ורופא בכיר ומנתח במחלקת עיניים במרכז האוניברסיטאי סורוקה
תאריך:  23/12/2008   |   עודכן:  23/12/2008
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הגורמים והטיפול בהיפרדות רשתית
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ירון זכאי
לכאורה אמורה מדינת ישראל להבטיח פולחן דתי חופשי לבני כל הדתות, קל וחומר ליהודים שעבורם נוצרה המדינה    בפועל, היהודים מופלים לרעה    הציבור היהודי בארץ החל להבין כי "מפלגת האבודה" ,"מפלגת אחורה" ו"הפירוד" מכרו את החזון הציוני בנזיד כיסאות    תופעת הפייגלינים היא הניסיון הציבורי הראשון להציל מפלגה מידי ראשיה
איתן גנור
עד היום לא החזירה ולו מפלגה אחת את כספים אלו, והמדינה למעשה אינה תובעת את החזרת כספים, אז למי מופנית הטענה?
יוני בן-מנחם
ארגון החמאס הפסיק את הרגיעה ברצועה מתוך מגמה ליצור כללי משחק חדשים שיאפשרו לו להגיע להסכם רגיעה משופר מבחינתו עם ישראל    הממשלה הנוכחית בישראל, הכבולה בכבלי מערכת הבחירות, מגלה הססנות מסוכנת בהתמודדותה עם איומי החמאס אך היא חייבת למנוע ממנו להשיג את מטרתו
ראובן לייב
ההיסטוריה הצבאית רק מוכיחה שהתקלחות, בה ייאלץ צה"ל להיכנס לעזה, עלולה לגבות ממנו מחיר יקר מידי
ד"ר אברהם בן עזרא
איתן כבל בעמדתו הקיצונית-שמאלנית-מתלהמת, ובני בגין בעמדתו הריאלית
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il