X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מזונות עשירים בחלבונים וסיבים המכילים פחמימות עם קצב ספיגת סוכר איטי נמצאים בקטניות ובכך מעניקים תחושת שובע ממושכת
▪  ▪  ▪
פולי סויה [צילום: AP]

החורף כבר כאן ואיתו תחושת הרעב והתיאבון המוגבר. מניסיוננו בשומרי משקל למדנו שאכילת קטניות היא אחד הטיפים המנצחים שחברים בקבוצות מעידים עליהם שעוזרים מאוד בתהליך ההרזיה בחורף.
בחורף צריך לעשות סוויץ' בחשיבה ולהבין שתחושת השובע קריטית להצלחה בהרזיה. אז אילו מזונות מספקים לנו תחושת שובע ממושכת? מזונות עשירים בחלבונים וסיבים המכילים פחמימות מורכבות עם קצב ספיגת סוכר איטי (מה שנקרא אינדקס גליקמי נמוך, ראה הסבר בסוף המאמר).
כל הקריטריונים הללו מתקיימים בקטניות ולכן תחושת השובע הממושכת המושגת מאכילתן בחורף מספקת לנו את התשובה ההולמת לרעב הנובע מירידה ברמות הסרוטונין בדם. הקטניות הן מזון בריאות לכל הדעות, על אף שהן גם המזון המוזנח ביותר. כמעט שלא מדברים עליהם, רבים מאיתנו מדירים אותן מתפריטנו ואף חברה מסחרית לא מתהדרת ביתרונות הבריאותיים שלהם.
הקטניות עשירות בחלבונים יותר מכל מזון צמחי אחר (כ-25% חלבון), דלות יחסית בשומן, מכילות פחמימות מורכבות שמתפרקות ונספגות אל הדם בקצב איטי ולכן תורמות לתחושת השובע, הן עשירות בסיבים תזונתיים, מכילות מנה נאה של סידן וברזל (מינרלים שבדרך-כלל נמצאים במזונות מהחי) ולכן הן מהוות מזון מומלץ מאוד לכלל האנשים ולצמחונים בפרט.
ולבסוף, קטניות הן מזון זול מאוד, רק כ-1.5 שקלים ל-100 גרם מוצר יבש. הן ההוכחה לכך שמזון בריאות לא בהכרח עולה הרבה כסף. הקטניות מתאימות לחורף. הן דורשות בישול ממושך (מה שהופך אותן למזון "מחמם") ומתאימות מאוד למרקים ותבשילי קדירה. הן משביעות מאוד ולאורך זמן ואכילתן מעלה את רמות הסרוטונין בדם - מה שנחוץ במיוחד בחורף, עונה בה אנו נוטים להיות רעבים יותר.

טיפים לאוכלי קטניות

מהן קטניות?
קטניות הן כל אותם גרעינים שאנו נדרשים להשרות אותם במים לפני הבישול: אפונה יבשה, חומוס, פולי סויה, עדשים צהובים, כתומים, ירוקים, שחורים, שלמים או חצויים, פול ירוק, פול מצרי, פול גדול יבש, שעועית מש, שעועית ירוקה, שעועית לבנה קטנה, שעועית לבנה גדולה, שעועית מנומרת, שעועית שחורה אזוקי, תורמוס. רבים מבלבלים בין קטניות לדגנים כמו אורז, חיטה, שיבולת שועל ותירס.
הקטניות שונות מהדגנים בערכים התזונתיים שלהם. להבדיל מהדגנים הן עשירות יותר בחלבונים, בסיבים ומכילות רמות גבוהות יחסית של חלק מהמינרלים כמו סידן וברזל.
להבדיל ממרבית הדגנים, לקטניות אינדקס גליקמי נמוך מאוד (אינדקס גליקמי הוא מדד לקצב העיכול והספיגה של הסוכרים מהמזון). בזכות האינדקס הגליקמי הנמוך הקטניות משביעות למשך זמן ארוך ומומלצות במיוחד לאנשים שנמצאים בתהליך הרזיה או לאלה השומרים על משקלם.
  • איכלו קטניות ביחד עם דגנים:
קטניות עשירות יחסית בחלבון ליזין, אך חסר להן חלבון (מתיונין) החלבון שבהם הוא חלבון חסר. חסר בו מרכיב חלבוני הקרוי מתיונין. מאידך קטניות עשירות במרכיב החלבוני ליזין שחסר בדרל-כלל בדגנים.
דגנים מכילים כמות קטנה יחסית של חלבונים. גם החלבונים בדגנים הוא חלבון חסר, חסר בהם המרכיב החלבוני ליזין, אך הם עשירים יחסית במרכיב החלבוני מתיונין, בדיוק ההפך מהקטניות.
זוהי הסיבה לכך שאכילת דגנים ביחד עם קטניות משלימה זה את זה. הדגנים תורמים את המתיונון שחסר בקטניות, הקטניות תורמות את הליזין שחסרה בדגנים. כשאנו אוכלים לדוגמא אורז ועדשים באותה ארוחה, אנו מקבלים חלבון מלא - בעל ערך ביולוגי גבוה. גופנו אז יכול לנצל את החלבון לבניית חלבוני גופו. לכן קטניות מומלץ לאכול עם דגנים לדוגמא: שעועית/עדשים/חומוס עם אורז או בורגול או לחם.
  • מה עם הגזים?
בעיקרון, חיידקי המעיים מתרגלים בהדרגה לפירוק הקטניות ועם הזמן כמות הגזים פוחתת. עד אז ניתן לנקוט בכמה פעולות בכדי למזער את אי הנוחות:
ראשית, השרייה ממושכת של הקטניות והחלפה של המים עשויה לסייע. מומלץ אפילו לשפוך את המים של הבישול הראשוני.
שנית, הנבטה של הקטניות מפחיתה בצורה משמעותית את ייצור הגזים במעי וגם מסייעת להשגת ערך תזונתי גבוה יותר של הקטניות.
ועוד: שימוש במעט סודה לשתיה במהלך הבישול. שימוש בתבלינים סופחי גזים בזמן הבישול, לדוגמא: כמון, זרעי שומר, זרעי כוסברה, אניס וקימל. עדשים, שעועית מאש ושעועית אזוקי הן קטניות עדינות יותר, קלות יותר לעיכול ולכן לא גורמות לגזים. ושוב, כדאי לזכור שעם הזמן ישנה הסתגלות של מערכת העיכול וכמות הגזים פוחתת.
  • כיצד מבשלים קטניות?
מרבית הקטניות דורשות השריה מוקדמת במים. במהלך ההשריה הקטניות סופחות מים ומשלישות את משקלן. אפשר להשרות אותן לילה שלם במים, אך אפשר לקצר את ההשריה על-ידי השרייה במים רותחים למשך שעה בלבד (את העדשים האפונה והמאש אין צורך להשרות לפני הבישול).
כשקונים שקית של קטניות מומלץ להשרות במים את כל שקית הקטניות למשך לילה, לסנן ואז להקפיא כמויות קטנות בקופסאות או אפילו לבשל את כל הכמות ואז לחלק ולהקפיא. את זמן הבישול ניתן לקצר באופן משמעותי אם משתמשים בסיר לחץ. כך אפשר ליהנות מקטניות לעיתים קרובות ללא צורך בתכנון מראש.
  • כיצד מנביטים?
משרים ללילה כוס או שתיים של קטניות יבשות. בתום ההשריה מסננים את הקטניות ושוטפים היטב. מעבירים לכלי רחב ושטוח כך שהקטניות יהיו מסודרות בשכבה דקה יחסית בת 4-2 ס"מ. מוסיפים מעט מאוד מים. משאירים בחוץ ל-24 שעות. לאחר 24 שעות הנביטה כבר תהיה בעיצומה ויתקבלו נבטוטים. כשהנבטוטים מוכנים מעבירים אותם לכלי עם מכסה מתאים ומכניסים למקרר או מבשלים אותם.

מחברת המאמר הינה דיאטנית ראשית, שומרי משקל
תאריך:  01/01/2009   |   עודכן:  01/01/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ראובן לייב
ביקורת אודות הקברט הסאטירי החדש של אפרים סידון במועדון "צוותא" בתל אביב
שרן נהראל
אני רואה בטלוויזיה את מפגיני ה"אפשר אחרת", ואת צלמי הפחד והבריחה, ומבין שאין תרופה למחלה    ישראל הידרדרה למצבה הנורא בגללם    צריך להוציאם מחוץ לחוק ומחוץ לאולפן
עו"ד משה מכנס
שאול מופז מוסיף לתעתע בציבור, להצדקת חלקו בגירוש היהודים מרצועת עזה
גיא רוה
כך לפחות סבור השופט אטינגר מבית המשפט לענייני משפחה    לשיטתו, רק אם גרועה במיוחד תפקיע את חזקת הגיל הרך
אייל ניב
אלימות והרוגים מייצרים עוד שנאה וכעס, ודוחקים את התושבים אל חיק הקיצוניים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il