X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
רעש ההתפוצצויות, חרדת הילדים, צפירה של צבע אדום הינן זיכרונות טריים ולמרות זאת צריך לחזור לשגרה איך עושים זאת?
▪  ▪  ▪
חוזרים לשגרה [צילום: פלאש 90]

הפסקת האש הינה בגדר אנחת רווחה, מבחינה עסקית, לעסקים רבים שיש להם זרועות בדרום. מנכ"לים ערים להשלכות העיסקיות של החודש האחרון על-רקע תקופת מיתון, והמסר מועבר ברור למנהלים, שמצפים ל"תקתק" עניינים ולפצות במהרה, על ימי העבודה האבודים.
אולם לגבי רבים מהעובדים, ואף לחלק מהמנהלים, קשה להניח את הזיכרונות הטריים מאחור, ולחזור להיות במיטבם בעבודה. רעש התותחים פסק, אך כל טריקת דלת מזכירה לחלקנו את התפוצצות הקסאם או הגראד, ולרבים יש ילדים בבית ו/או הורים מבוגרים התלויים בהם, שעוד סוחבים את טראומת המלחמה.
אז מה עושים? להלן 4 עקרונות מרכזיים שייסעו לכם לחזור לשגרה, באופן מיטבי.

האשמה וביקורתיות עצמית לא מסייעים בחזרה לשגרה

תפקוד לא מיטבי בעת לחץ, הינו אך טבעי - כשיש רעש פתאומי, הגוף מגיב אינסטינקטיבית, בהפניית הדם לשרירים, כהכנה לפעולה, ולא למוח. לכן במצבי דחק פתאומיים אנו לא חושבים, ופועלים אוטומטית. כתוצאה מכך, תגובותנו, בדיעבד נראות לא הגיוניות, ואנו נוטים לשפוט עצמנו בחומרה ולא להבין איך לא פעלנו באופן "הגיוני יותר".
בנוסף, לוקח זמן עד שהתגובות הגופניות ללחץ, מתפוגגות (כגון: צוואר תפוס, מגרנות, קושי לישון בלילה וכו'), ואנו חשים שאין יותר לגיטימציה לכך, ונוטים להחמיר את הלחץ בביקורת.
המלצות פרקטיות:
א. כמנהלים, היו סבלניים ותנו לגיטימציה להתנהגות לא רציונאלית של עובדים בלחץ ואל תשפטו אותם בחומרה. עובדים ש"נטשו את הזירה", שלא תפקדו במיטבם וכו'. גם כלפי עצמכם, אל תחמירו בשיפוט, הוו דוגמא אישית להבנה והתקדמות הלאה.
ב. לא לחינם הביטוי "קשה באימונים קל בקרב" - הכינו את עצמכם ואת הצוות, למצבי דחק, כדי שהרפלקס יפעיל את התסריט אליו נערכתם מראש. דוגמאות ליישום:
  • בהכנה לפרזנטציה חשובה: שננו את הפתיחה בעל פה, כי זה השלב הכי מלחיץ שעלול לגרום לתופעת שכחה "black out". שינון מסייע לפתיחה שהכנתם, להישלף אוטומטית, גם בלחץ הפתיחה;
  • הכינו ותרגלו תסריטי שיחה, לקראת פגישות עם לקוחות מאתגרים במיוחד. הדרכה ואימון משמעותיים מאוד בהיבט זה, ואם אין לכם יועץ, תרגלו עם קולגה/מנהל;
  • בנוסף, מומלץ לתרגל התמודדות במצבי חירום בבית ובעבודה. רעננו הכשרת עזרה ראשונה ונוהל התמודדות במצבי חירום עם הצוות והמשפחה בבית (תרגלו עם הילדים נוהל צלצול למד"א/למשטרה כהתמודדות ראשונה במצב חירום).

לא לשמור בסוד

פעמים רבות הנטייה שלנו, במיוחד של מנהלים, היא להיות גיבורים. כלומר, לנסות לחסוך מעובדים/קרובים דאגה מיותרת, על-ידי שמירת סוד.
התוצאה שהקרובים לנו חשים שמשהו קרה והם עלולים לדמיין את הנורא מכל, אף יותר מהמציאות עצמה. בנוסף, הם לומדים שחוזק = חוסר שיתוף, מה שמונע התמודדות נכונה שלהם בקבלת פורקן בשיתוף ושיחזור האירועים (סעיף 3). ולכן אל תשמרו סוד, היו מודל לשיתוף, באופן מותאם ליכולות הצוות/המשפחה. זיכרו - שיתוף במינון נכון, יוצר אינטימיות וקרבה.

מומלץ לחזור לשיגרה פעילה, מהר ככל שניתן ולא להסתגר בבית

הנטיה הטבעית היא להימנע ממצב לא נעים. הדבר מאופיין בהתרחקות, כדי לא להישאר במקום שבו אירע האירוע. כתוצאה מכך נשברת השגרה. אולם הימנעות מעצימה את הפחד והופכת אותו לקשה יותר לטיפול. ולכן חשוב לעודד את העובדים/קרובי המשפחה, לחזור לשגרה ככל האפשר וכמה שיותר מהר. דוגמאות ישומיות:
  • אם נפלת מהאופניים, תקום ותרכב שוב, במקום הנטייה להימנע מרכיבה לתקופה;
  • כך גם במלחמה, חשוב לנסות להמשיך במידת האפשר את עבודתך השגרתית, או תחליף דומה ככל שניתן, תוך שמירה על שעות עבודה ושגרה כלשהי;
  • הכי חשוב, במצבי דחק קיצוניים, להימנע מאי עשייה - שעלולה להפוך לביצה פסיבית תובענית. ספורט תמיד מומלץ לפריקת הלחץ שמצטבר ולחיסון הגוף והנפש בריאותית.

שיחזור האירוע - דברו על האירוע ולא לשמור בבטן

כדי להתמודד עם טראומה, יש צורך פסיכולוגי לשחזר מילולית את המאורע, שוב ושוב, מה שמאפשר עיבוד והתנקות. נכון הדבר לגבי חלומות שחוזרים בלילה, ובצורך של ילדים לשמוע סיפור מפחיד שוב ושוב.
חוסר מודעות לצורך זה ולתועלותיו, עלול לגרום לנו להיות שיפוטיים, ולסביבה להתעייף מהצורך שלנו בתיאור חוזר ונשנה. פרשנות זו, עלולה להביאנו להימנעות משיחות והסתגרות בתוך עצמנו, ללא חווית פורקן המאורע.
ההמלצה היא- עודדו את הצוות לדבר על החוויות, אפשרו הפסקות ושיח בין-אישי. אם זה לא ניתן ארגונית, מצאו באופן אישי, אדם שנוח לכם לדבר איתו (בדרך-כלל שותף לחוויה). כשאתם חוזרים על הסיפור, הסבירו שהחזרתיות מהווה חלק מהצורך הטבעי, בתהליך ההתנקות, ופרגנו לעצמכם צורך זה. מומלץ לעודד גם את הילדים בבית לחזור ולפרוק את החוויות של התקופה האחרונה, באמצעות ציורים, כתיבת סיפורים וכל טכניקה שתאפשר שחזור והתנקות.

איילת פדה גולדשטיין, בעלת תואר שני בפסיכלוגיה ומנכ"לית "פ.ד.ה - ייעוץ ארגוני והדרכה"
מחברת המאמר הינה מנכ"לית חברת פדה ייעוץ ארגוני והדרכה
תאריך:  21/01/2009   |   עודכן:  21/01/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
לסייע לעובדים לחזור לשגרה
תגובות  [ 9 ] מוצגות  [ 9 ]  כתוב תגובה 
1
תחושות אשם
אמא 1  |  24/01/09 22:31
 
- אמא יש רק אחת
איילת פדה גולדשטי  |  24/01/09 23:26
2
אני נשאר אני
אבל  |  25/01/09 10:51
 
- אין די בכתבה למענה המיטבי
אילת פדה גולדשטין  |  26/01/09 07:23
3
כתבה מצויינת! ל"ת
צחי...  |  25/01/09 12:59
4
חזרה לתפקוד באופן מיידי
אריאל גיז  |  25/01/09 14:58
5
חזרה לתפקוד באופן מיידי
אריאל גיז  |  25/01/09 15:29
 
- התמודדות ישירה ואקטיבית עם לחץ
אילת פדה גולדשטין  |  26/01/09 07:18
 
- כותבים בשמי
אריאל גיז  |  29/01/09 19:32
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
גורי גרוסמן
גרוסמן, כרבים מעמיתיו בשמאל, מאז הסכם אוסלו, שבויים בקונספציה השגויה שלהם, המוטלת שותתת דם על הקרשים כשהיא רוויה בדם יקירינו, כשהם ממאנים לומר "סליחה, טעינו"
תמר שרייגר
אנשים רבים מופתעים לגלות שמותר לצרוך ביצים מספר פעמים בשבוע, אולם זוהי עובדה נכונה    על ילדים לצרוך לא יותר ממנה אחת של מוצרי סויה ולא יותר משלוש מנות בשבוע
אריה דרוקמן
יצאנו מרצועת עזה ולא דרשנו כתנאי בל יעבור להפסקת האש ולנסיגה את גלעד שליט. זה היה תסכול גדול לחלק ניכר מהחיילים וגם למשפחתו
ראובן לייב
מבין עשרות המסעדות של נמל תל אביב היא החביבה עלינו ביותר
נעמה קלר
בישראל סבורים בטעות כי עזה ריבונית ועל כן אחראית לטילים היוצאים ממנה    עזה אינה ריבונית, ולא תוכל להיות ריבונית    חשוב להכיר את המציאות בטרם נוקטים קו פעולה אשר מתיימר להיות מושתת על מציאות זו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il