X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מדוע החלטתי הפעם לא להצביע
▪  ▪  ▪
האזרח - אבק פורח לאחר הבחירות [AP]

היום, שלישי, 10 בפברואר, יום אחרי ט"ו בשבט, הולכים אזרחי ישראל אל הקלפיות וממלאים את חובתם האזרחית - להצביע. שהרי נאמר "מי שמצביע - משפיע".
הפעם, החלטתי לא להצביע. במודע. כמובן שעלי לנמק את החלטתי. הנה נימוקיי:
1. הגעתי למסקנה שאינני משפיע. בקלפי ביום הבחירות, כשאני בוחר במפלגה, בעומד בראשה, אני בפועל בוחר גם בכל המועמדים של המפלגה. מועמדים אלה נבחרים בבחירות פנימיות מקדימות של כל מפלגה על-ידי חברי המפלגה הרשומים.
בדיעבד גיליתי שמספרם של חברי המפלגה המופיעים להצבעה המקדימה (פריימריז) אינו עולה על 30,000 עד 40,000 אזרחים. דהיינו, חברי מפלגה שמספרם הוא מעט יותר ממנדט אחד בכנסת קובעים לכל המצביעים ביום הבחירות לכנסת מי ישובץ במקום ריאלי ויכהן כשר, או יו"ר ועדה, או מצליף הסיעה, או יו"ר הכנסת, ומי ישובץ במקום בלתי ריאלי.
לטעמי, אין זו בחירה דמוקרטית אלא החלטה של קבוצת אנשים שמספרם קטן מדי מכדי לקבל החלטות כאלה.
הפיתרון: לדעתי, ההחלטה לקבוע את השרים הייתה צריכה להיות זכות הנתונה רק לראש הממשלה. אותו אנו בוחרים. אם בחרנו בו, אנו אמורים לסמוך על שיקול דעתו. לא רק לגבי החלטות מדיניות, צבאיות וכלכליות אלא גם שיקול דעת למנות בעלי תפקידים, עם פיקוח מקביל של הכנסת.
והנה מגבלה נוספת בשיטה הקיימת. אזרח ישראלי רשאי להיות חבר מפלגה אחת בלבד. כלומר, אם תוצאות הבחירות המקדימות באותה מפלגה אינן לרוחו - אין לו אפשרות לעבור לבחירות המקדימות של מפלגה אחרת.
מניסיון העבר מבחירות קודמות, הרכב חברי הכנסת בסיעה אינו לטעמי. לא בגלל הדעות שלהם. מקובלות עלי דעות שונות מאלו שקרובות לליבי. הסיבה העיקרית להסתייגותי מהמועמדים נובעת מעצמאותם היתרה ומחוסר המעש שחלק ניכר מהם מפגין בעבודתו בבית המחוקקים.
במה זה מתבטא? בתשומות (ימי העבודה בשנה, שכר והטבות) מול התוצאות (שיפור באמצעות חקיקה ותפקוד משרדי ממשלה. פירוט בנימוק השלישי).
2. ההנהגה הנבחרת איננה מדווחת על פעילותה לאזרחים - ישנה תחושה של משחק מכור בתהליך הבחירות. הנבחרים פונים אל הבוחרים זמן קצר לפני הבחירות. בפרק זמן קצר זה הנבחרים מאזינים לציבור ומסבירים את מעשיהם ומבטיחים הבטחות. יום לאחר הבחירות, מורידים הנבחרים מסך של תלישות וניכור בינם לבוחרים. מעתה ימעיטו להתייחס אל הבוחרים עד למערכת הבחירות הבאה.
בישראל לא קיימת שיגרה לפיה ראש הממשלה עורך שיחה שבועית, או חודשית, עם האזרחים במקום פומבי בו יהיה נוכח קהל שיוכל גם להגיש מראש שאלות ולקבל עליהן התייחסות במסגרת מגבלות הזמן והטעם הטוב.
במדינה תוססת כמו שלנו, אנו האזרחים מעוניינים לקבל דיווח תקופתי - כמו לדוגמא בעלי המניות של חברה הנסחרת בבורסה - על מצב האומה ותמונת מצב של נושאים עיקריים בפעילות הממשלה. הרי השקענו במדינה (בהצבעה בבחירות ובמילוי חובותינו האזרחיות). למה שלא נקבל דיווח על התקדמות השיפור ומצב ההבטחות שניתנו לנו לפני הבחירות? לצערי, זה לא נעשה.
3. ההנהגה הנבחרת איננה פועלת ביעילות בתחומי אחריותה - מקריאה וצפייה באמצעי התקשורת וניסיון אישי בחלק מהמקרים, אני מתרשם כי משרדי הממשלה אינם פועלים בצורה נאותה.
דוגמאות לכך הן המצב בתחום הרפואה (משרד הבריאות), תחום התשתיות - המחסור במים, אנרגיה, הסעת המונים (משרד התשתיות), תחום התחבורה (תשתיות הכבישים ותאונות הדרכים), חינוך ומצבם הלימודי של תלמידי ישראל בהשוואה למדינות מתקדמות בעולם (משרד החינוך), ביטחון פנים - תחושת הביטחון של האזרח ומצב בתי הכלא (משרד לביטחון פנים), משפטים ומשך הזמן בו מתברר תיק בבתי המשפט (משרד המשפטים) ועוד.
ישנה תחושה מתמשכת של חוסר אונים הנובע מבינוניות האנשים המופקדים בכל משרד ממשלתי ומחוסר יד מכוונת שיטתית. בעיה מובהקת של ניהול. בכל פעם מגיע שר פוליטי לאחד המשרדים, לומד את הנושא ועושה כמיטב יכולתו - ללא תוצאות טובות. התוצאה, אנו נוטים יותר להתמודד עם בעיות שהגיעו לשלב של משבר. מצב של חוסר ברירה. בעיות אלה היו ידועות מזמן ויכלו להיפתר לו היה נעשה תכנון נאות והיו מתקבלות החלטות סבירות בזמן.
בסקטור הפרטי, שר שהיה נוהג בצורה כזו היה מפוטר מתפקידו. אך לי, האזרח, למרות שבחרתי בו (בעקיפין, באמצעות מפלגתו) אין יכולת להסיר אותו מתפקידו. לא באמצע הקדנציה ולא לקראת הבחירות הבאות. השיקולים למנות איש פוליטי לתפקיד שר אינם כוללים לצערי את יכולתו הניהולית ומנהיגותו.
הפיתרון: ראש הממשלה הנבחר היה צריך לנהוג אחרת. להתעלם מהמנגנון המפלגתי ולמנות לתפקידי שרים אנשים מקצועיים בנושא הניהול עם יכולת מוכחת בהצלחות קודמות. ראש הממשלה היה צריך לקבוע בתחילת כהונתו לכל משרד ממשלתי 10 מטלות חיוניות שיש לבצע עם לוחות זמנים מוגדרים ועם מבחני הצלחה (מה ייחשב להצלחה במטלה ומה לא) ולדווח לבוחרים, אזרחי המדינה, על מצב ההתקדמות של כל מטלה, עם הפקת לקחים על כל אי הצלחה.
זה לא נעשה!
לנוכח אי היכולת לשנות את המצב בשלושת הנימוקים שפרטתי, הגעתי למסקנה כי המערכת הפוליטית בישראל מתעלמת מקיומי. היא זקוקה לי רק ביום הבחירות ולאחר מכן אני בעיניהם כאבק פורח. אינני מקבל גישה זו. זהו חוסר כבוד בסיסי.
לפיכך, החלטתי לשנות את כללי המשחק. מעתה, אצביע במערכת הבחירות רק אם לפני כן במהלך הקדנציה של הממשלה יתברר לי כי שלושת הנימוקים שגרמו לי לא להצביע - השתנו. הפעם, אני דורש הוכחת שירות מראש.
אני יודע שהצבעה או אי הצבעה של אזרח אחד - איננה מרשימה את מקבלי ההחלטות. אבל יש לי שתי תקוות. האחת, שרבים יחשבו כמוני. והאחרת, שמעתה אחוש יותר טוב. לא אחוש פראייר! ההצבעה שלי בקלפי איננה עניין של מה בכך. יש לה ערך ולא אתן לשלטון לפגוע בערך הזה.

תאריך:  10/02/2009   |   עודכן:  10/02/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הכבוד האבוד של המצביע הישראלי
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
הקמפיין של הבחירות
יוזם המהפכה  |  10/02/09 19:39
2
יתעלמו מקיומך עוד יותר אם לא
אלון_  |  11/02/09 01:51
 
- הם לא מודעים לקיומי. אבק פורח!
אריה דרוקמן  |  11/02/09 11:52
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ישי פרידמן
ליברמן לא המציא את הגלגל, טומי לפיד ז"ל וחבריו מ'שינוי' ייסדו את השיטה, רק שללפיד מחאו כפיים
ד"ר אורי מלר
יש הסבורים כי תינוקות רואים תחילה הפוך, או בצבעים אפורים, אולם מדובר במיתוסים    התינוק רואה צבעים מיום לידתו, אולם תהליך שיפור הראייה מתרחש עד הגיעו לגיל שנתיים
רות פורסטר
קראתי את מאמרה של הגברת קמיר, וברצוני להתייחס אליו: אני מסכימה לחלוטין, כי חופש מחשבה הנו נשמת אפה של הדמוקרטיה בכל מקום על פני הגלובוס, בניגוד למעשים, אותם יש לשפוט באופן שונה
רות פורסטר
כאילו לא ניתן היה למצוא דרך מכובדת ופשרנית יותר כלפי תושבי אום אל-פחם, נראה את הימניים בהתנחלויות מקבלים את ח"כ טיבי כיו"ר הקלפי שלהם
רחמים יפת
רשימות נוספות
מהמרים: "מניית ביבי" ירדה ב-6%  /  נמרוד הלפרן
שיעור ההצבעה בבחירות - 65.2%  /  איציק וולף
מבט מבחוץ: "השינוי אינו באוויר בישראל"  /  עופר וולפסון
יאללה בלאגן!  /  עדי שטרנברג
מבחן אום אל פחם  /  ד"ר אברהם בן-עזרא
פָּלִינְדְרוֹמוֹת  /  משה שפריר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il