X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
משמעות החוק לאור העבר ומבט לעתיד החינוך הממלכתי ועוד: על המחלוקת שמעורר חוק נהרי והעוסק בחלוקת העוגה התקציבית של החינוך ברשויות המקומיות
▪  ▪  ▪
ח"כ משולם נהרי [צילום: פלאש 90]

"תחילת הסוף של החינוך הממלכתי בישראל", "החוק הכי חשוב, והכי הרסני, לעתיד החברה הישראלית", "שיוויון שיקרי" - הגדרות אלו ואחרות ניתנו למה שמכונה חוק נהרי על שם יוזמו, ח"כ משולם נהרי משס, ואשר נכנס ב-1 במרס השנה לתוקפו.
חוק?! בסך-הכל מדובר בתיקון 'פשוט', בן ארבע שורות, לסעיף 11 בחוק החינוך הממלכתי משנת 1953, תיקון אשר התקבל בכנסת במאי 2007.
השאלה שעולה היא - מה עושה את חוק נהרי לכל כך חשוב והאם הוא באמת 'הרסני'?
מרגע שהתחלתי לנבור במשמעויות שלו, הבנתי שאני נכנסת למערבולת של שיקולים פוליטיים, אינטרסים מנוגדים של קבוצות חברתיות, ובעיקר לעוגת תקציב ההולכת ומידלדלת מחד, וחינוך ממלכתי ההולך ונשאב לתוך תהום שמי יודע היכן תחתיתו מאידך, וכן, גם לשוויון ולצדק חברתי שצריך להיעשות.

הרקע לחוק - שוויון לכל ילד

חוק נהרי אשר התקבל בשם השוויון קובע כי עירייה, המקיימת בתי ספר ממלכתיים, תהיה חייבת להעביר הקצבות גם להחזקת בתי ספר פרטיים שמוכרים על-ידי משרד החינוך - העוגה התקציבית תחולק בין כל מוסדות החינוך כולל אלו המוגדרים כ'מוכר לא רשמי'.
בתי הספר כיום מתחלקים לפי מעמדם המשפטי לשלושה זרמים:
1. החינוך הרשמי (ממלכתי וממלכתי דתי).
2. מוסדות פטור - תלמודי תורה בחינוך החרדי שאין עליהם פיקוח מטעם המדינה.
3. חינוך מוכר שאינו רשמי - עליהם מופעל פיקוח חלקי ועליהם נמנים רשת החינוך החרדיות של שס ואגודת ישראל וכן עמותות ובתי ספר דמוקרטיים (ייחודיים).
במשך קרוב ל-60 שנות קיומה של המדינה (עד לחוק נהרי) נמנעו שרי החינוך לדורותיהם להתקין תקנות לתקצוב החינוך המוכר שאינו רשמי (חרדיים, ערביים וחילוניים - פרטיים) והתקצוב נעשה ללא כל בסיס חוקי משני מקורות:
  • מקור אחד הוא חוק חינוך ממלכתי ותקנות חינוך ממלכתי שנקבעו ב-1953 ואומרות כי "השר רשאי לתמוך במוסד מוכר בשיעור הנראה לו לגבי כל מוסד ומוסד", ובמילים פשוטות - השר רשאי לעשות מה שבא לו, כך גם הרשויות המקומיות ובוודאי שאין כאן מענה לחוקי השוויון.
  • המקור השני הוא חוק יסודות התקציב. המסדיר את התקצוב של רשתות "מעיין החינוך התורני" של שס והחינוך העצמאי של אגודת ישראל בלבד. כלומר, כל בתי הספר המוכרים האחרים תוקצבו שלא כדין.
שני אירועים היוו את הטריגר לחקיקת חוק נהרי:
  • פסיקה של בית משפט לעניינים מנהליים לפיה, רשות מקומית לא יכולה לתקצב מוסדות לא רשמיים אלא דרך תמיכות. משמעות הפסיקה - פגיעה בשירותים הבסיסיים של בתי הספר החרדיים (כולל חשמל וניקיון).
  • ניתוק החשמל למוסדות החינוך העצמאי באור יהודה, כאשר העירייה נקלעה לקשיים כספיים, כך גם רשויות אחרות שהפסיקו לתמוך בחינוך החרדי. שרת החינוך יעצה, אומנם, לעיריית אור יהודה להיעזר במימון חשבונות החשמל בוועדת התמיכות העירונית, אולם המפלגות החרדיות ראו בכך פתרון משפיל ומבזה.
חוק נהרי מתייחס לתמיכה שמיועדת לתקצב את התחזוקה והשירותים השונים והוא מחייב את הרשויות המקומיות לתקצב את מוסדות החינוך המוכר שאינו רשמי בשיעור של 75% מתקצוב בתי הספר הממלכתיים.

מה קורה בפועל? לאן מוביל החוק?

ההתנגדות הגדולה כיום היא של פורום ה-15 ומרכז השלטון המקומי הטוענים כי חוק נהרי עלול לפגוע קשות בחינוך הממלכתי. בימים האחרונים התייצבה דפנה לב, מנהלת מחלקת החינוך בתל אביב בחזית המאבק. בערים כמו מודיעין קובלים על תוספת התקציב המהווה נטל, במיוחד בעיר מתפתחת כמו מודיעין שבה פועלות בנוסף לבתי הספר החרדיים גם עמותות פרטיות.
כבר עכשיו מייחסים לחוק נהרי תהליכים כמו סגירתם של בתי ספר קטנים: כך בעיריית חיפה העומדת לסגור שני בתי-ספר ממלכתיים בתחומה כדי לכסות על הגרעון, ועיריית רמת גן העומדת לסגור בית-ספר ממלכתי ולפתוח באותו מקום בית ספר אנתרופוסופי, שהוא בית ספר ייחודי.
החוק החדש פוגע גם ביוזמים, אשר בהסכמים קואליציוניים קיבלו 100% תקצוב ועכשיו יקבלו רק 75%. ההתנגדות הבלתי-צפויה באה דווקא מרשת 'החינוך העצמאי' שאף עומדת להגיש בג"צ. הרשת תטען כי רוב העיריות טרם ביצעו את התחשיבים הנחוצים כדי להעביר תקציב שיכסה את העלויות, ולפיכך החלת החוק אינה רלוונטית.
כל ילד בישראל רשאי היום לקבל תקצוב בצורה שוויונית, אולם כל עוד ישנם בתי ספר לא ממלכתיים, חוק נהרי יגביר את אי-השוויון, יעודד הפיכת בתי הספר לייחודיים ('פרטיים'), אשר ימשכו אליהם תלמידים רבים, ויחליש את בתי הספר הממלכתיים. מהלך ברוח זו התחיל כבר בירושלים. בתי-הספר הייחודיים פתוחים למימון נוסף של ההורים ושל גורמים עסקיים ובכך יגדלו הפערים. מה יהיה הסוף? ימים יגידו.

משמעותו הרחבה של התיקון לחוק - האם מדובר ב"שוויון שקרי"?

אישור חוק נהרי, הביא לתגובות סותרות -
ח"כ נדיה חילו הביעה שביעות רצון מכך שלראשונה ייהנו מוסדות ערביים מתקציבי הרשויות, יו"ר ועדת החינוך הרב מיכאל מלכיאור טען לשוויון, ומנגד טען יוסי ביילין שמדובר בשוויון שקרי: כיוון שתקציב הרשויות לא השתנה. כתוצאה מהחוק, תחולק עוגת התקציב בין יותר מוסדות חינוך ובעוד שבעבר, החינוך הממלכתי זכה להעדפה, הרי שבשם השוויון ייהנו עכשיו כל בתי הספר, והתוצאה תהיה חיזוק כוחו של החינוך הפרטי על חשבון הממלכתי.
כותב איתן אטיה מנכ"ל פורום 15 הערים הגדולות: "אין דרישה מוצדקת ומעוררת אהדה יותר מהדרישה לשוויון בהשקעה בילדים, ולכאורה, זה כל מה שדורשים תומכי "חוק נהרי". אבל רק לכאורה. השוויון המבוקש הוא שוויון רק בקבלת כספים ועל שוויון בחובות אין מה לדבר".
הטענה היא ש-400 מיליון שקל, שמתקצבים עתה בתי ספר ממלכתיים, יועברו מכספי השלטון המקומי לבתי ספר עצמאיים שאין עליהם פיקוח מכיוון שהם אינם מוכנים לפיקוח של המדינה, הם אינם מוכנים להתחייב לתכני לימוד מינימליים...
כל קבוצה שמעוניינת בכך, תוכל לפתוח בית ספר פרטי שילמד רק מה שהיא מאמינה בו ולדרוש לתקצב אותו, תחנך כאוות נפשה ללא תודעה אזרחית אחראית, בלי קריטריונים, בלי פיקוח מקצועי, מנהלתי או בטיחותי, ואפילו בלי לבדוק לאן הולך הכסף. חינוך עצמאי לכל.
"הדרישה שהרשויות המקומיות יחויבו לממן כל מערכת שכזאת ולאפשר לה ליהנות מכל העולמות אינה הגיונית, אינה מוצדקת, ומסוכנת לילדי החינוך הממלכתי - ילדיהם של הרוב המוחץ של אזרחי ישראל...".

עמדתה של פרופ' יולי תמיר - כיצד גווע קול הזעקה?!

פרופ' יולי תמיר מהמתנגדות לחינוך הפרטי, הייתה בתחילה מאוד נחרצת: "אם החוק הזה עובר - אנו בהידרדרות. זהו מאבק על חיינו הציבוריים. צריך להקים קול זעקה לשמים". פרופ' תמיר דרשה שוויון בכל, "שלא יצפו ממני לתקצב כל בית ספר שנפתח עם עשרה ילדים בלבד". החוק עבר למרות התנגדותה של פרופ תמיר.
עופר שלח במאמרו "צרת החינוך", לא השתכנע מהתנגדותה של שרת החינוך. "ככה בשקט, בנימוס, בהבעת דעה שאין מאחוריה מאבק של ממש... עבור שר חינוך כמו תמיר, חוק נהרי הוא הרבה יותר גרוע מהמלחמה... סיבה לצאת למאבק מטורף בממשלה ובתקשורת ובכנסת, עד כדי הנחת מפתחות על השולחן". אלא שיולי תמיר לא הניחה את המפתחות על השולחן ולדברי שלח גם לא נלחמה: "תמיר לא עשתה מלחמה כי מאז ימי שלום עכשיו, לפני הרבה שנים, כשהיינו צעירים ויפים וצודקים, היא והמחנה הלבן, העשיר והמרוצה מעצמו שלה לא עושים מלחמות. היא לא נלחמה כי שרים בישראל לא נלחמים על שום דבר...".
השלב הבא הוא חתימה על התקנות הנובעות מהחוק. תקנות לתקצוב החינוך הלא-רשמי אשר לא נעשו 60 שנה ויכול להוות שלב של עיכוב החוק.
גם כאן עופר שלח לא בוטח בכוחה של יולי תמיר: "אני מאמין הרבה יותר בסבלנות של נהרי מאשר בעמידה האיתנה של תמיר. שס תלחץ, אולמרט יילחץ, יולי תפתח את השיבר...".
שחר אילן במאמרו "נהרי יכול לחכות" ראה בשלב התקנות הזדמנות גדולה, האתגר של תמיר, אולי האתגר הגדול בקדנציה שלה, שבו יכול משרד החינוך לקבוע את מספר התלמידים לפתיחת בית ספר, יכול לקבוע הרשמה רק דרך העירייה ולמנוע חלוקה לאשכנזים וספרדים ועוד ועוד...
שרת החינוך חתמה על התקנות והחמיצה את ההזדמנות. כותבת על כך איילת פישביין: "כשחתמה שרת החינוך יולי תמיר על תקנות חוק נהרי, היא ידעה שהן יביאו להרס החינוך הממלכתי, ואף על-פי כן היא לא עשתה מזה רעש. היא המשיכה לשבת בממשלה".
במכתב ששיגרה יולי תמיר ליו"ר מרכז השלטון המקומי עדי אלדר היא מתרצת: "בניגוד לעמדה שהצגתי, תמכה הממשלה בהצעת החוק וזו כצפוי התקבלה בכנסת. החוק מחייב התקנת תקנות לשם הפעלתו ומתוך כבוד להחלטות הממשלה ולחוק, פעלתי להתקין את התקנות האמורות...".

שיקולים פוליטיים ואחרים, גלויים וסמויים מאחורי החוק

הקלות והמהירות שבהן הועבר החוק, העלו ספקולציות לגבי המניעים שעומדים מאחוריו. צבי לביא מקשר בין חקיקתו המזורזת לבין בחירת פרס לנשיאות: "נהרי הוא אחד האדריכלים, אם לא המוביל, שריפדו את דרכו של שמעון פרס לנשיאות, הודות לתמיכה הגלויה של שס וכנראה גם הסמויה של יהדות התורה. התמיכה לא ניתנה בחינם. לכל מחווה שנדרש מהגוש החרדי יש מחיר...".
חוק נהרי הוא חלק מההסכם הקואליציוני בין שס לקדימה. עדי אלדר טוען כי מדובר בתקדים, אשר לא זכור כמותו בישראל: "זוהי הפעם הראשונה שבה נקבע בהסכם קואליציוני סעיף שיבוא על חשבון כספי הרשויות המקומיות. אם ברצונה של הממשלה לקדם חוק שהוא תוצאה של הסכם קואליציוני, אז אנא, לא על גבן של הרשויות המקומיות אלא ממקורות ממשלתיים".
את התהיות - כיצד בשם השוויון התעלם יו"ר ועדת החינוך של הכנסת מהקשיים ומההרס של החינוך הממלכתי העלול להתלוות אליו, וכיצד ויתרה יולי תמיר בקלות ובמהירות רבה כל כך - הפניתי ישירות לרב מלכיאור בראיון טלפוני שקיימתי עימו:
חוק זה בא לדעתו לפתור את הבעיה שכל רשות עשתה בנושא התמיכה מה שהיא רצתה, והוא חשב שלא נכון יהיה שילד הלומד במערכת המוכרת כציבורית, לא יקבל את כל השירותים שהרשויות נותנות החל משירותי פסיכולוג ועובד סוציאלי וכלה בשירותים הבסיסיים ביותר. "כשאני רואה ילדים קשיי יום שלא יכולים לקבל שירותים בסיסיים שהרשויות נותנות, לא בגלל שבחרו להיות פרטיים אלא בגלל שהם חרדיים, כשאני שומע שילד עם צרכים מיוחדים לא מקבל סייעת, אני לא יכול לחיות עם זה", אמר מלכיאור.
"אני הייתי מאוד בעד להסדיר את החינוך הממלכתי-חרדי. זה הכיוון היחידי. שרת החינוך אמרה, אבל לא עשתה עם זה שום דבר".
"יש כמה בתי ספר שהרוויחו בגלל הרצון האמיתי לא לקפח ולא להפלות לרעה בתי ספר אחרים" - הכוונה לבתי הספר הייחודיים שצריכים גם הם להכנס תחת החסות הממלכתית. לדעתו של מלכיאור יצטרכו בתי ספר אלה לקבל על עצמם גזרות שלא מקובלות עליהם, אבל מצד שני החינוך הממלכתי יצטרך להיות יותר פלורליסטי, לקבל בתי ספר עם דגשים מיוחדים. "גם יולי תמיר חשבה כך, אבל היא לא עשתה דבר וחצי דבר בנושא...".
מה שהמדינה הייתה צריכה לעשות בעקבות חוק נהרי, הוא "לפצות את הרשויות המקומיות ולא מדובר בסכומים מאוד גדולים".
דווקא בנושא תשלומי ההורים רואה הרב מלכיאור את הגורם העיקרי שהופך את הממלכתי לפרטי [ראו ראיון מלא].

הראיון המלא עם הרב מיכאל מלכיאור - [קישור]
הכותבת הינה מורה לביולוגיה ומחנכת.
תאריך:  18/03/2009   |   עודכן:  18/03/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
חוק נהרי - בשם השוויון יגדל הפער?
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר יונגר
מלונות בוטיק הם ערי המפלט הזעירות שלנו, בתי המקדש הפרטיים - מקדש שבו מקודשת הפרטיות המלאה שלנו - שבהם מותר להחליף את הצרכים ברצונות, את המטלות בחלומות, את העובדות בדמיונות ובהזיות
ליאת נוקד-וינדר
בימים אלו יש להשמיע לממשלה החדשה זעקה ישנה וחשובה - להשיב את הצדק ואת תחושת הסולידריות לאזרחי המדינה, ולהקים בסיס חוקי שישרת את ההיגיון הטבעי ביותר - למען חלוקה שווה בנטל. אם לא למעננו, אז למען ילדינו
ראובן לייב
תרגילי ההשהיה בעסקת שליט, הן של החמאס והן של ישראל, מוכיחים פעם נוספת שעדיין איננו בשלים להתמודד עם מציאות אכזרית כ"כ
יואב לוי
השימוש הנרחב ברשת הפך את האפשרות להגיע לתודעה של ציבור גדול אפשרית יותר מתמיד, ומאפשר למתג כל משרד עורכי דין כאמין וכבעל מוניטין רחב
אריה דרוקמן
האווירה הרווחת בציבור משפיעה על שיקול דעת השופטים, שהרי גם הם חשופים לתקשורת. ולכן, במצב הקיים ייקשה להשיג משפט צדק. לפיכך, יש להכריז על המשפט כפסול ולשחרר את קצב מהחובה להשיב לכתב האישום
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il