X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אינטואיציה והגנה עיקשת על תיזה משפטית ראשונית
▪  ▪  ▪

בפנייה לעורך דין, הן לצורכי הכנת כתב הגנה והן לצורכי הכנת כתב תביעה, נוצרת הסיטואציה הראשונית של כניסה לתהליך מובהק של אי-ודאות. פנייה כזו שייכת לשדה קבלת החלטות שאין לדעת את תוצאותיהן. התהליך עצמו מוביל לתוצאות כְּמִיתוֹת, מְדִידות, אובייקטיביות (הצלחה, כישלון, פיצוי, קנס) ולתוצאות בשדות הרגש (שמחה, עצב, כאב, אכזבה, הפתעה).
דומה הדבר לזבן בעל ניסיון היודע, אינטואטיבית, מי הוא הלקוח העומד לפניו. הזבן קורא את הנתונים האוביקטיביים, צורת העמידה, הלבוש, סמלים לינגואליים ואחרים. על סמך הקריאה הראשונית מגבש הזבן אסטרטגיה לאינטראקציה האמורה להביא את הלקוח לידי קנייה. אינטראקציה הופכת לקשיחה עד כי עתים יפסיד הזבן את הלקוח בשל אינטואיציה לא נכונה, למרות שבחנות הייתה סחורה שאותה הלקוח, מלכתחילה, ביקש לקנות.
כדי להימנע מכישלון, עצב, אכזבה, מפתח הזבן אסטרטגיות מהסוג של: "אם הלקוח הזה יקנה אצלי תחתונים, יהיה זה הישג" ואם אכן כך יקרה, תתגבש אצל הלקוח התפיסה אודות יכולות הניבוי שלו. אם הלקוח יקנה יותר מאשר תחתונים, יחוש הזבן תחושת גאווה על יכולותיו המסחריות, יתגאה מאד ביכולת זו, ואף כך יתרום לתפיסתו את יכולת הניבוי שלו. אם הלקוח לא יקנה תחתונים, יאמר הזבן "ידעתי, ראיתי מההתחלה שאפילו תחתונים אי-אפשר להוציא מהלקוח הזה".
יכולת הניבוי היא כלי אסטרטגי ממדרגה ראשונה בכל אינטראקציה חברתית. לא כל שכן ביחסים המתפתחים בין עורך הדין לבין לקוחו. הלקוח בא עם עובדות "מוצקות" על-פי שפתו של הלקוח.
למרות שהעובדות נראות ללקוח כה מוצקות, למרות "האמת", למרות "העובדות" שהתרחשו מול עיני הלקוח ואפילו בנוכחות עדים ואפילו הוקלטה ההתרחשות באמצעים אודיו וויזואליים, למרות כל זאת, הכניסה לתהליך המובהק של אי-ודאות היא בלתי נמנעת.
מה טמון בתהליך זה ההופך אמת אובייקטיבית, לכאורה, לאמת סובייקטיבית הניתנת להפרכה? מה בשפה המשפטית מייצר אלמנטים הימוריים של חוסר ודאות ותלות במשתנים בלתי נצפים? מה משקלה של אי-הרציונליות ביצירת ההימור המשפטי? מה הם המשתנים האינטראקציוניים בין כל "השחקנים" שלא ניתן היה לצפות אותם? כיצד כללי המשחק, שאין להם קשר לעובדות, עשויים לשחק תפקיד ראשי בניבוי התוצאות?
אנו מבקשים לטעון שהמסע אל הפסיקה מושפע באופן מכריע מ"מתח" בין המסמך הראשוני לבין "אמת אובייקטיבית" כלשהי.
בהילות אינטואטיבית מייצרת את המוצר הראשון - כתב תביעה/הגנה; המשפטן מעבד כתב תביעה/הגנה שלא ניתן לסטות ממנו, כל זאת בטרם התבררו כל העובדות, וטרם נחקרו עדים, עוד בטרם נודע מקום מושבו של המשפט ובפני מי יונח. המשפטן מייצר תזה, תאוריה, קו משפטי, אמת משפטית, על שברי וכרעי מידע כפי שהובאו אליו על-ידי מתדיין אחד. ההנחות עליהן מושתת כתב התביעה/הגנה מייצרות תהליך מתמשך של ניחוש-אישוש, ניבוי-גיבוי, כך שכתב התביעה/הגנה הופך למסמך תאורטי העומד, לכאורה, כישות שאינה תלוית עובדות.
דניאל כהנמן (חתן פרס נובל לכלכלה) קורא לתהליך זה Suggestibility. כולם נוקטים באותה דרך של ניחוש אינטואטיבי ממנו מיוצר המסמך הראשוני. כך היא הדרך, כך הייתה הדרך וכך תהיה. כמו רופא שאליו מגיע חולה ובטרם התקבלו תוצאות המעבדה, מחיל הרופא על החולה כיסוי אנטיביוטי. ההתנהגות הזו אינה אופיינית רק לרפואה, אלא בכל מקום בהם קיימים מומחים שרכשו את התמחותם דרך הצלחות מניסיון העבר שלהם – סטטיסטיקה נקייה מרבב.
המומחה המשפטי מציג בכתיבת המסמך הראשוני את הרצפים של סיכוי/סיכון בפני הלקוח ובית המשפט, משל מבקש לאמר "מה יש לנו כאן?". ומשעה שנוצר המסמך הוא הופך למכתיב דרך ואין לסטות ממנו. עדויות שאינן רלוונטיות לכתב התביעה/הגנה, אינן מגיעות לידי היצג (כהנמן מכנה זאת עיוות ההיצג) למרות הרלוונטיות שלהן להבנה הכללית. שלב ההוכחות במשפט אינו סוטה מהמסמך הראשוני שנוצר, ההוכחות הרלוונטיות למסמך בלבד. מאחר שתהליכים משפטיים אורכים זמן רב, נוצר תהליך של שימור הקיים ועיוורון לעובדות שאינן קשורות למסמך הראשוני. שימור הקיים מתעצם נוכח הזמן הרב שהושקע באישוש המסמך הראשוני, התיזה, התאוריה שהתבססה על אינטואיציות ראשוניות.
מושגי הצלחה/כישלון נגזרים מההתאמה בין המוצר הסופי (פסיקה) לבין התיזה הראשונית.
עורכי דין רבים המבקשים לייצר כתב תביעה/הגנה כלשהו, מנסים מלכתחילה לכתוב את הפסיקה" כפי שמצטיירת היא על-פי האינטואיציות הראשוניות.
ראה תרשים זרימה המתאר את התהליך מתחילתו ועד סופו הבלתי נצפה לכאורה. לכאורה? ברור שלא. במשך השנים הצליח קומץ של עורכי דין להביא את השיטה/תהליך/שפה לידי אומנות ניבוי התוצאה המשפטית, עד כדי כך שכתב התביעה/הגנה משקף באופן מופלא את הפסיקה הסופית.

המאמר נכתב בעקבות הימור של עורכת דין ידועה, אשר נקטה קו הגנה במשפט לו הייתי עד. קו הגנה זה נשמע מלכתחילה הזוי, הייתה בו הליכה על "שפת התהום", אך עיקשותה ב"העלמת" ראיות שאינן רלוונטיות לכתב ההגנה, הביאה אותה צעד אחר צעד להתאמה בין הפסיקה הסופית לבין המסמך.
הכותב הינו אנתרופולוג חברתי
תאריך:  08/04/2009   |   עודכן:  02/03/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אומנות ניבוי התוצאה המשפטית
תגובות  [ 9 ] מוצגות  [ 9 ]  כתוב תגובה 
1
מניפולציית הניבוי
דקל  |  9/04/09 03:57
 
- תקציבים, הגינות ואומץ
רוזמן יחיאל חיליק  |  9/04/09 15:28
 
- תזת העובדות
דקל  |  11/04/09 19:29
2
ורק שכחו את טיב השופטים...
טופולסקי  |  9/04/09 06:28
 
- בית משפט - זירת מסחר
רוזמן יחיאל חיליק  |  9/04/09 15:18
3
עם 98% הרשעה כמה ניבוי יש ?
אחד ששואל   |  9/04/09 12:26
 
- הערתך מאוששת את הרעיון המרכזי
רוזמן יחיאל חיליק  |  9/04/09 15:11
4
בית המשפט זה משפטי סדום ועמורם
צדק   |  9/04/09 21:10
 
- כסף
רוזמן יחיאל חיליק  |  9/04/09 22:31
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יואב יצחק
אולמרט מנסה להרוויח זמן ולדחות את הקץ    המטרה: להוציא את ההכרעה מידיו של מזוז, שמסיים תפקידו בראשית 2010, ולגלגל את תפוח האדמה הלוהט לידי היועמ"ש הבא    אולמרט טוען, בין היתר, כי יש לדחות את השימועים עד להכרעת היועמ"ש בפרשת כרמיה ובפרשת המינויים הפוליטיים
ציפי לידר
נתניהו א' ונתניהו ב'; שרה אשת חיל    אם אין קמח - יאכלו תרבות?    המחבלת הבדואית - סנונית המבשרת את אביב השאהידים?    הכיס והכיסא ומה שביניהם    הטלוויזיה מצטרפת למעגל השובתים. יְמוֹת המשיח?
שמואל אבן
גילויי הגז הטבעי יספקו למשק הישראלי אנרגיה ידידותית לסביבה וזולה יחסית    הם מגוונים את מקורות האנרגיה של ישראל ותואמים את האינטרסים שלה לצמצום התלות באנרגיה ממקורות חיצוניים    עם זאת, חשוב להאיץ גם את פיתוחם של תחליפי נפט ופחם אחרים, ובמיוחד לפתח את ענפי האנרגיות המתחדשות
ענבל בר-און
סבור כי הביקורת על בית המשפט העליון הייתה קמה בכל מקרה, גם אם פסקי הדין היו בני עמוד אחד, וללא רטוריקה של 'שפיטות', וכי "אי-אפשר לרצות את כולם כל הזמן"    עם זאת, הוא סבור כי שופט צריך להתרחק משפיטה בעניינים פוליטיים
הרב ישראל רוזן
הגיעה העת לחוקק חוק משוריין מבג"צ שמחבל משוחרר שייתפס שנית אחת דתו להמית, ובני משפחתו יגלו ורכושם יחרם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il