X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מטרת קריעת ים סוף היא "וידעו מצרים כי אני ה'". אך לאיזו ידיעה נוספת היו אמורים להגיע אחרי שספגו במשך חצי שנה את עשר המכות? וגם: מדוע אסור להשתתף במימונה
▪  ▪  ▪
קריעת ים סוף. הגדת דרמשטט, 1733

פרופ' נחמה ליבוביץ המנוחה לימדה אותנו לשים לב למילות מפתח, החוזרות שוב ושוב בהקשרים מסוימים ומהוות "איתות" של התנ"ך למסר מרכזי. כזה הוא השורש יד"ע על הטיותיו השונות בקשר ליציאת מצרים.
השימוש הראשון בשורש זה הוא כבר בברית בין הבתרים: "ידוע תדע כי גר יהיה זרעך בארץ לא להם ועבדום ועינו אותם". בפתיחת דברי ה' אל משה במעמד הסנה נאמר: "ראה ראיתי את עוני עמי אשר במצרים... כי ידעתי את מכאוביו". כאשר משה ואהרון באים לראשונה אל פרעה, תגובתו המתנשאת היא "לא ידעתי את ה' וגם את ישראל לא אשלח".
בדברו על ייעוד המכות העתידות לבוא, אומר ה': "וידעו מצרים כי אני ה' בנטותי את ידי על מצרים והוצאתי את בני ישראל מתוכם". ואילו במכות עצמן, אנו מוצאים שורש זה כמה וכמה פעמים. כך באזהרה לפרעה לפני מכת דם: "בזאת תדע כי אני ה'". בתגובה לבקשתו של פרעה להסיר את הצפרדעים, אומר משה: "כדברך, למען תדע כי אין כה' אלקינו". לפני מכת ערוב נאמר שוב לפרעה: "למען תדע כי אני ה' בקרב הארץ". לפני מכת ברד אומר משה בשמו של ה': "בעבור תדע כי אין כמוני בכל הארץ", ואילו מיד אחריה הוא חוזר ואומר: "למען תדע כי לה' הארץ"; ובהבלטת כפירתו של פרעה מול האמונה בה', מוסיף שם משה: "ואתה ועבדיך ידעתי כי טרם תיראון מפני ה' אלקים".
בין מכת ברד למכת ארבה, נכנסת גם ידיעתם של בני ישראל כסיבה למכות: "ולמען תספר באוזני בנך ובן בנך את אשר התעללתי במצרים ואת אותותי אשר שמתי בם וידעתם כי אני ה'". כאשר משה מזהיר את פרעה מפני הארבה, מנסים עבדי המלך ללחוץ עליו לשחרר את ישראל ומסיימים בשאלה רטורית: "הטרם תדע כי אבדה מצרים?!" ערב מכת בכורות אומר משה, שהאבחנה הצפויה בין מצרים לישראל נועדה "למען תדעון אשר יפלה ה' בין מצרים ובין ישראל".
השורש יד"ע משמעותו הכרה פנימית, קשר נפשי, משהו שמעבר לתפיסה השכלית הרגילה. "והאדם ידע את חוה אשתו" - מתארת התורה בפרשת בראשית. יחסי אישות בין בני אדם שונים מאשר בין חיות. אין זו רק תאווה ורק מילוי צורך גופני; הם אמורים לנבוע מקשר נפשי, מאהבה, מרצון לקיים את מצות פרו ורבו. בעלי חיים אינם יודעים; הידיעה ייחודית לאדם.
לא לחינם, אותו שורש עצמו יוצר את המילה "מודעוּת" שהיא השלב שמעבר ל"ידיעה". זוהי ההפנמה, ההבנה של התהליך, התפיסה שקורה משהו המחייב התייחסות. לכן, כאשר התורה מדברת על ידיעה בהקשר של יציאת מצרים, הכוונה היא ליותר מאשר knowledge. הכוונה היא להכרה בכך שכל התהליך - גלות מצרים, השעבוד, המכות והגאולה - מלמד על מלכותו של הקדוש ברוך הוא, על שליטתו בטבע ובמה שמחוץ לגדר הטבע.
עניין הידיעה שב ועולה בקריעת ים סוף, ומצריך עיון נפרד. כאשר ה' מצווה על בני ישראל לשוב על עקבותיהם ובכך לגרות את מצרים לרדוף אחריהם, הוא אומר במפורש מה המטרה: "וידעו מצרים כי אני ה'". וכאשר הנס עומד להתרחש, שב ה' ומבהיר: "וידעו מצרים כי אני ה' בהכבדי בפרעה ברכבו ובפרשיו". ונשאלת השאלה: איזו ידיעה תתווסף כאן למצרים? מה הם עדיין לא יודעים אחרי חצי שנה של מכות שהלכו והחמירו, מכות שחיסלו את חקלאותם ואת מקניהם ואת בכוריהם?
ברור שיש כאן סגירת מעגל. מה שהחל ב"ידוע תדע כי גר יהיה זרעך" ונמשך ב"לא ידעתי את ה' וגם את ישראל לא אשלח", מגיע לשיאו ולסיומו ב"וידעו מצרים כי אני ה'". בתודעה הלאומית של עם ישראל, עוד מהימים בהם מנה בדיוק שני בני אדם (אברהם ושרה), צרובים הן השעבוד והן הגאולה. פרעה ועמו חייבים לעבור מכפירה של "לא ידעתי" להכרה של "וידעו". אך מה קורה בים סוף שמשרת מטרה זו?
קריעת ים סוף גדולה יותר מאשר מכות מצרים - אמרו חז"ל בהגדה של פסח. ר' יוסי הגלילי קובע שם את קנה המידה: כל מכה שספגו המצרים על ים סוף הייתה גדולה וחזקה פי חמישה מאשר כל מכה שספגו בארצם. במצרים נאמר "אצבע אלוקים היא" ובים סוף נאמר "וירא ישראל את היד הגדולה" - וכידוע ביד יש חמש אצבעות, ומכאן שניסי ים סוף גדולים פי חמישה. ודוק: מדובר על נקודת מבטם של המצרים, על המכות שהם קיבלו, ולא על הניסים שנעשו לישראל.
את עשר המכות יכלו המצרים לתרץ לעצמם בשתי צורות. האחת: התפיסה האלילית המקובלת הייתה שלכל ארץ ולכל כוח בטבע יש אליל משלהם. ניצחון של מדינה אחת על רעותה נתפס כניצחון של אליל אחד על משנהו. לכן יכלו המצרים להניח, שה' הוא - חס וחלילה - עוד אליל מקומי, המצליח לגבור על האלילים המקומיים שלהם, כפי שקורה מדי פעם.
ההסבר השני מתייחס לכך שהמכות פגעו רק במצרים ולא בבני ישראל. מעבר לאותה תפיסה אלילית, לפיה ה' מגן על עמו ופוגע באויביו, יכלו המצרים להסביר זאת בכך שבני ישראל התגוררו בנפרד בארץ גושן. אולי הם יותר היגייניים, אולי הם יודעים לחסן את בהמותיהם, אולי יש להם מלאי נסתר של מים שלא הפכו לדם, אולי ואולי ואולי.
שני ההסברים הללו ירדו לתהומות בים סוף. שם בני ישראל ניצלים ובני ישראל לוקים מחוץ לגבולות מצרים. כלומר: התפיסה בדבר מאבק אלילי מקומי אינה יכולה להסביר את המתרחש שם. ובאותו ים עצמו ובאותו יום עצמו, בני ישראל עוברים ביבשה והמצרים טובעים. כלומר: ההבדל הגיאוגרפי כהסבר לתחולתן או אי תחולתן של המכות, גם הוא אינו תופס כאן.
קריעת ים סוף מלמדת את המצרים, שהקדוש ברוך הוא הוא אדון העולם כולו, בכל מקום ובכל אחד מחלקי הבריאה. זוהי ההכרה המלאה במלכותו, כפי שפותח הרמב"ם את ספרו "משנה תורה": "יסוד היסודות ועמוד החוכמות לידע שיש שם מצוי ראשון, והוא ממציא כל נמצא, וכל הנמצאים משמים וארץ ומה שביניהם - לא נמצאו אלא מאמיתת הימצאו". עקרון היסוד הוא לדעת שה' ברא תבל ומלואה, ולידיעה זו מגיעים המצרים בקריעת ים סוף.

להימנע מהמימונה

אין שום אפשרות לארח במימונה עשרות ומאות אנשים מחר בערב, זמן קצר ביותר אחרי צאת החג, מבלי לחלל יום טוב ומבלי להכין חמץ בפסח. הפוליטיקאים כמובן ימשיכו לרוץ לשם, כדי להצטלם ולהיראות בחוגים הנכונים. אבל לפחות משומרי המצוות שבהם, ובוודאי מהרבנים, מותר לצפות שיימנעו מללכת לאירועים כאלו. זהו איסור הלכתי ברור, וגם מתן עידוד פומבי לזלזול במצוות. במקום תרבחו ותסעדו - תברחו ואל תסעדו.

תאריך:  14/04/2009   |   עודכן:  14/04/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ידיעת ה' על שפת ים סוף
תגובות  [ 7 ] מוצגות  [ 7 ]  כתוב תגובה 
1
יפה אמרת!!! ל"ת
הניה  |  14/04/09 16:28
2
בורות במסווה של ידענות מופלגת
ג'וז  |  14/04/09 17:06
 
- תבונה ודעת
ידען אשכנזי צנוע  |  16/04/09 09:10
 
- הכתבה מיועדת לאלה שלא מקפידים
אתה כשר? יופי לך  |  27/04/09 00:00
3
היהדות היא דעת תחילה ולאחר מכן
קורן נאוה,טבריה  |  15/04/09 07:13
4
מימונה
אברהם רמת הגולן  |  15/04/09 21:01
5
דיברת על השורש י.ד.ע
ואינך יודע דבר  |  16/04/09 01:37
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אביתר בן-צדף
ב"דמוקרטיה היחידה במזרח התיכון" - תמצית הדמוקרטיה היא אלות השוטרים, שסופגים מפגינים בחסות בית המשפט    משטרת ישראל היא משמר העלית, הנאבקת על שימור זכויות-היתר, ששדדה מהעם היושב בציון    פרשת אפי מור ופרשת ניסו שחם הנן המנהג עצמו
ד"ר אברהם בן-עזרא
הגורם המניע את השמאל הישראלי הוא פחד השמאל, ולא שיקולים הומניטריים או דרך אידיאולוגית כלשהי. במצב של חרדה ופחד - בעיות לא נפתרות, אלא מתעצמות
ראובן לייב
כבר מזמן יש לישראלים הטסים לחו"ל שם רע. הם מטיילים במטוס ומפריעים לדיילות בעבודתן; נזקקים לארוחה יוצאת-דופן ואפילו לדיילת מפנקת שתשב לידם כדי להרגיעם מחרדת-טיסה
פרופ' אברהם גרוספלד-ניר, שי אפק
המשבר הכלכלי העולמי הוביל לשורה של תוצאות: החל באבטלה, דרך עודפי יצור, וכלה בחשיבה מחודשת על אמיתות כלכליות מקודשות    למשל: האם מנהלים צריכים באמת לקבל בונוסים כל כך מופרכים?
צ'לו רוזנברג
הקלסיפיקציה של "אנחנו" ו"הם" השכיחה מאתנו גם שישנן סיבות נוספות אשר עלולות להוביל אנשים להפוך למחבלים מלבד הדת    ככל שההזנחה ותחושת הניכור בקרב מיעוטים מקופחים כמו דרוזים ובדואים ילכו ויגברו, גם ההקצנה תגבר באופן פרופורציונאלי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il