X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אוסף הבולים שהציל את הנער יחיאל לבקוביץ סיפורו של דוור בגטו לודז' בפולין
▪  ▪  ▪
טלאי התנוסס על מדיו
"חשתי שאנשים נעלמים, התחלתי להרגיש שיש לי פחות מקבלי מכתבים, הבנתי שאלה הסימנים הראשונים להיעלמותם והשמדתם של יהודי הגטו אשר פונו במשלוחים יומיים למחנות ההשמדה. הייתה לי צמרמורת, והבנתי בתדהמה: לדברי הדואר ששמתי בתיבות לא היה דורש"

"אוסף הבולים הנדיר שהיה ברשותי הציל את חיי", כך, במילים פשוטות אלו, פתח מר יחיאל לבקוביץ, ניצול שואה, את שיחתו עימי.
יחיאל לבקוביץ נולד בשנת 1925 בעיר לודז' בפולין. העיר לודז' מנתה אז כ-700 אלף תושבים מהם כ-200 אלף יהודים, 300 אלף פולנים והשאר גרמנים. לודז' התאפיינה בעושרה ובתרבותה הרבים והתגוררו בה עשירים ואינטלקטואלים רבים.
בשנת 1939 עם כיבוש העיר על-ידי גרמניה הנאצית, החלו הגרמנים בבניית הגטו ליהודים שנבנה בחלק הדרומי של העיר. עם סיום בניית הגטו בשנת 1940 הועברו אליו 170 אלף יהודים ובהם משפחתו של הנער לבקוביץ יחיאל.
"באותה שנה גורלית", כך מספר יחיאל, בהיותי בגיל 15 גויסתי לעבוד כדוור בדואר של הגטו שמנה 120 עובדים. כולם היו יהודים למעט מנהל הדואר שהיה גרמני. 70 מתוך 120 העובדים היו דוורים, שחילקו כל יום את הדואר בגטו על-פי שיטת החלוקה הנהוגה כיום כאשר הדוורים בגטו התייצבו לעבודה בשעה 06:00 בבוקר ולאחר שעתיים של מיון יצאנו לחלוקה שנמשכה עם שעות אחר-הצהריים".
יחיאל נזכר באותם ימים ואומר בעצב: "מראה הדוורים העיד על הכל: הדוורים לבשו תלבושת אחידה שעליה התנוססו מצד אחד סמלי הדואר הגרמני ומצד שני הטלאי הצהוב". יחיאל זוכר היום כל פרט כאילו היה זה היום: "אזור החלוקה שלי היה רח' זיזוסקונה שהוא הרחוב הראשי של הגטו. אני זוכר את המסלול, את האנשים בדרך, את התגובות... קשה לי לזכור, זה היה משהו לקראת סערה מתקרבת: דברי הדואר שחילקתי כללו מכתבים שקיבלו היהודים. מכתבים שהיו חייבים להיות כתובים בגרמנית ובצורה גלויה, על-מנת שהגרמנים יוכלו לקרוא אותם, וכן חילקנו תלושי מזון לתושבי הגטו, תלושי שכר וסוכריות לילדים".
לימים התברר ליחיאל, שהעבודה כדוור איפשרה לו לראות את המציאות בעיניים חודרות ולגלות מה קורה באמת: יחיאל הרגיש, שמשהו משתנה, שדברים מתרחשים. "חשתי שאנשים נעלמים, התחלתי להרגיש שיש לי פחות מקבלי מכתבים, הבנתי שאלה הסימנים הראשונים להיעלמותם והשמדתם של יהודי הגטו אשר פונו במשלוחים יומיים למחנות ההשמדה. הייתה לי צמרמורת, והבנתי בתדהמה: לדברי הדואר ששמתי בתיבות לא היה דורש".
"הפריבילגיה" שלו כדוור הייתה קבלת כמות גדולה יותר של תלושי אוכל שקיבל, וזאת על-מנת שיוכל לעמוד במשימה הפיזית הקשה של חלוקת דברי דואר כל יום במשך 10 שעות.
הרומן של יחיאל עם הדואר החל בגיל 7, שכן באותה תקופה התחיל להתעניין באיסוף בולים שכלל איסוף בולים מכל הסוגים, קטלוגים והחלפת בולים עם חברים. עד גיל 18 אוסף הבולים הלך וגדל והכיל מאות בולים, מהם נדירים ביותר.
לימים התברר לו, שתחביב זה הוא שהציל את יחיאל "ממשלוח" למחנות ההשמדה. יחיאל זוכר את הרגע הזה: יום אחד נקרא בחודש פברואר 1943 על-ידי שוטר גרמני להתייצב בדחיפות אצל ראש הגסטפו בגטו בידוק האנס. בחיל וברעדה, חלש, צנום וכחוש התייצב בלשכת ראש הגסטפו.
ראש הגסטפו, שהיה אספן בולים, דרש מיחיאל להביא לו את כל אוסף הבולים שברשותו. יחיאל רץ לביתו והביא לו חלק מהבולים, אולם ראש הגסטפו ידע לנקוב בבולים הנדירים שנמצאים באוסף ודרש אותם בדחיפות תוך אזכור "שמחר יוצא משלוח נוסף" למחנות הריכוז.
יחיאל שב חזרה לביתו והבין, שכנראה חברו הטוב הוא שהביא לידיעת ראש הגסטפו על האוסף הנדיר שברשותו ובלית ברירה הביא לראש הגסטפו את כל האוסף שברשותו, בתמורה איפשר ראש הגסטפו ליחיאל לבקש דבר מה.
יחיאל הסתפק בבקשה לשק תפוחי-אדמה לבני משפחתו וב-6 בקבוקים של ויטמינים, אשר ניתנו כחיזוק בריאותי ליהודים שעבדו בעבודות פיזיות קשות. הם ידעו להעריך זאת.
במרס 1944 נשלח יחיאל עם עוד קבוצה של 1,500 צעירים לעבוד במפעל מתכת, מאוחר יותר באוגוסט 1944 נשלחו אמו, אחיו ואחותו למחנה ההשמדה אושוויץ. במחנה זה במסגרת "הסלקציה" נשלחו בני משפחתו למחנות ריכוז שונים, אולם בדרך נס כולם שרדו את המחנות עד לשחרורם. יחיאל פגש את כל בני משפחתו כשנה לאחר מכן בשבדיה שם שהו עד 1949 ובאותה שנה עלו כולם ארצה.
הסוף הטוב מחזק ביחיאל את התחושה שנשארה תקווה: הוא זכה, כך הוא לוחש בדמעות, שכאן בארץ ישראל, נבנה ההמשך. כאן בארץ זכה להקים משפחה, שהוא כה גאה בה. ילדים, נכדים ונין בן שנה וחצי. יחיאל מסיים בקול נרגש מאוד: "לעולם לא אשכח מה היה התחביב שהציל את חיי".

הדוור יחיאל לבקוביץ [משמאל] ובני משפחתו כיום
תאריך:  20/04/2009   |   עודכן:  20/04/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
סיפורו של דוור בימי השואה
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
סיפורים מן הגטו קשה לדמיין,
רינה זליגמן  |  23/04/09 00:38
2
בסוף הטובים ניצחו, הדוור ניצח
יחיאל פרלמוטר  |  24/04/09 10:25
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אילנה גוטקין
הסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם קשות ותמותה ממחלת לב לפני גיל 56 גדול יותר עבור כלל הנשים שסבלו מרעלת הריון
זאב גלילי
17 שנים לפני השואה חזה אורי צבי גרינברג יהודים מומתים בגז    7 שנים לפני פרוץ מלחמה כתב שיר שתיאר את השואה וביאליק אמר כי זהו שיר משוגע אך פירסם אותו    איש לא האמין לו, אבל הוא חזה גם מטוסים מעל הר הבית והזהיר מפני חורבן נוסף
יורם דורי
הוועידה האמיתית נגד גזענות תהיה ביום שלישי עת 7,000 איש ואישה יצעדו מאושוויץ לבירקנאו וישחזרו באופן סמלי את "צעדת המוות" הנוראה של היהודים ב-1945
אריה יואלי
ביום זכרון שהחל בחטא ושהקו החינוכי המנחה אותו לקוי, לא אקח חלק    שואה - לא בניסן; אבל על הנרצחים - ב-ט' באב וב-י' בטבת; מחיית זכר עמלק - בפורים    לזכור ולא לשכוח (אבל בזמן הנכון)
ראובן לייב
בעטיו של המשבר הכלכלי העולמי והמקומי נקלעת עכשיו המדינה לטלטלה עזה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il