X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
המלצות לשינויים כלכליים וחברתיים שיעזרו לכולנו להתגבר על המשבר הכלכלי העולמי פרק ב': השינויים המבניים הדרושים ליציאה מהמשבר
▪  ▪  ▪
המפתח - השוואת תנאי ההעסקה שבסין באופן חלקי לאלו שבארה"ב [צילום: בוצ´צ´ו]
המרשם האמיתי ליציאה מהמשבר הכלכלי (א')
שלמה טל
הסתבכות אילי ההון נובעת מהשקעות ממונות מהלוואות כדי פי עשרים מהונם העצמי, וכן שרק הם יכולים להשיג אשראי בלתי מוגבל * פרק א': זיהוי גורמי המשבר
לרשימה המלאה

השינויים המבניים הדרושים ליציאה מהמשבר הנוכחי ומניעת המשברים הצפויים
1. ממשלת ארה"ב חייבת לערוך רוויזיה בהוצאותיה בכל התחומים, על-מנת לצמצם ההוצאה של הממשל הפדרלי וההוצאות בכל אחת ממשלות מדינות ארה"ב. נדרשת גם רוויזיה בתחום המיסוי ובמיוחד העלאת המיסוי על העשירונים העליונים.
במקביל, החברה האמריקנית צריכה לשנות את תרבות ההוצאה מעבר להכנסה. שילוב המהלכים של יציאה מגרעון ציבורי ומשפחתי במקביל להעלאת המיסוי, יאפשר הפחתת החובות החיצוניים של ארה"ב העומדים היום על שיעור בלתי נסבל ביחס לתוצר הלאומי.
2. הניסיון להביא לשינוי שיעורי המס לעשירונים העליונים יהיה המבחן הקשה לו יידרש נשיא ארה"ב. בעמידתו במבחן העלאת המיסים לאילי ההון, יורה לנו הנשיא אם אכן הממשל הנוכחי יודע לא רק לחתום על שטרות הדולרים אלא גם להשיג להם כיסוי בדרך של גביית מס. גביית המיסים קשה יותר בעת משבר כמו המשבר הנוכחי, אך ללא העלאת גביית המיסים יקשה על הנשיא הנוכחי להביא לשיקום כלכלת ארה"ב.
3. שינוי בהרכב המימון של החברות הציבוריות בחוק, המחייב הגדלת שיעור ההון העצמי שלא יפחת מאחוז מסוים של ההלוואות או משיעור שיקבע ביחס לרכוש הקבוע וביחס להון החוזר. מוצע לקבוע נורמות של הלימות הון שיגדלו בהדרגה. על כל פנים, דרוש חוק שימנע חלוקת רווחים כל עוד אין בחברה די רזרבות ליום סגריר. השינוי הנדרש של הגדלת רכיב ההון העצמי על-ידי הקטנת מרכיב האשראי נועד כדי לשתף את ציבור המממנים בשיעור גבוה יותר של הרווחים מההצלחה של החברות, כיוון שממילא אותו הציבור נושא בסיכון במקרה של כישלון אז שיזכה גם בסיכויי ההצלחה.
4. מבחן המעשיות הגלומה בהצעה זו ניתן להוכחה בעת המשבר הנוכחי. "מי שמשך 152 מיליון שקל מהונה של פולגת רק לפני שלוש שנים, תוך הבטחות לביהמ"ש כי לא יהיו לו קשיים לעמוד בהתחייבויותיו בעתיד, נדרש להסביר מדוע בשעת מבחן הוא מפיל את חובות החברה הבת שלו על הציבור" - מדובר בצביקה בארינבוים - כותרת ב'הארץ' מ-2008.
5. אם מרבית המימון של החברות הפיננסיות היה מגובה בהון מניות אזי, ראשית, המנהלים היו נזהרים יותר מכפי שהוכח במשבר הנוכחי, ומאידך לא היו חשופים לסכנת התמוטטות כפי שרבים מהם מצויים עתה. אין הצדקה להמתנה למשבר הבא על-מנת להיערך להגנת יציבות החברות. ניתן לעשות זאת מבעוד מועד, כפי שנדרש להגן עליהם בעת משבר. כמו-כן, ועדת מומחים של האו"ם ממליצה להטיל מגבלות חמורות הן באשר לגודלם של הבנקים והיקף העסקות המותרות להם, והן באשר לרמת הסיכונים שרשאים הבנקים ליטול על עצמם.
6. תחום נוסף בו נדרשת חקיקה והוא הגבלת השכר של המנהלים בחברות ציבוריות, כולל הגבלת הבונוס בסוף השנה בעקבות ההצלחה. כבר כיום מקובל לבקש הגבלת השכר בדרגים הגבוהים ביותר, ומביאים כמדד לתקרת השכר את שכרו של נשיא ארצות הברית.
ראוי לציין כי מרבית החברות הפיננסיות מגובות בהון עצמי קטן, ולכן המנהלים חשים שהם הבעלים בפועל ויש לתגמל אותם לפני שמתגמלים את הבעלים האנונימיים. מכאן קומץ בעלי שליטה מרשה לעצמו לתגמל את עצמו ואת המנהלים ברוחב לב.
בימים אלו, בעיצומו של המשבר הנוכחי, לאחר שמספר מוסדות פיננסיים קיבלו סיוע ממשלתי, הזדרזו מנהליהם להגדיל את שכרם בחלוקת בונוסים בסכומים שקוממו את חברי הקונגרס. כמו-כן מוצע להגביל הענקת תוספת השכר (בונוס) רק באמצעות אופציות להמרה לאחר ארבע או חמש שנים. בדרך זו ידרשו המנהלים לחשוש לתועלת החברה לטווח רחוק יותר. הדעות להגבלת שכר המנהלים נתקלות באיומים שהמנהלים הטובים יברחו. לא ברור לאן הם יברחו אם זו תהיה הנורמה בארה"ב.
7. כמו-כן נדרש למסד מנגנוני בקרה על פעילות המנהלים בתחום נטילת הסיכונים, הן בדיווח לבעלי המניות ולרשויות והן להיערך לכללים לבחינת תקינות תפעולם של המנהלים לצורך חיובם בנשיאה באחריות באמצעות קנסות ומאסר.

התרופה להיעדר יכולת הפירעון מצד הלווים

נקודת התורפה שהסתמנה כגורם למשבר הייתה היעדר היכולת של ציבור רחב של מקבלי הלוואות לפרוע את סכומי הריבית והקרן על ההלוואות שקיבלו. נושא חוסר יכולת פירעון ההלוואות לא זכה להתייחסות ראויה, ונראה שכל הנוגעים בדבר - הבנקים, הקונגרס, הממשל, התקשורת ובאי כנסים בינלאומיים - לא מדברים על כך. כנראה שהדיון בנושא הזה מצריך התמודדות עם תחום רגיש (מהו השכר הראוי על-מנת שהשכיר יוכל גם לשלם שכר דירה או משכנתא) שאינו בסדר יום של כל הנוגעים בדבר, וכולם מעדיפים לראות בבנקים את עילת המשבר. חשוב לשוב ולהזכיר שלא כל האזרחים ניחנו בכישורי מקצועיות גבוהה המאפשרת להם להשתכר בתחרות עם שכר העבודה העולה על זה שבמזרח. לכן מחובתה של החברה להגן על אזרחיה חסרי ההכשרה הגבוהה ומכאן מתחייבת מדיניות הגנת שכר בהתאם.
כיוון שהממשל מתכחש לבעיה זו, הן כתוצאה מהתעלמותו ממנה והן בהצהרתו החיובית של הנשיא אובמה בכנס של המדינות המפותחות שנערך לאחרונה כי הוא תומך בעידוד סחר פתוח ומתנגד לפרוטקציוניזם ותומך בכלכלה גלובלית - נראה שאחד ממרכיבי המשבר הנוכחי (רמת השכר) אינו צפויה לתרופה ישירה, ולכן גם לאחר שהממשל יוסיף וישלם מחיר עתק בהזרמת כספים לבנקים, יש להניח שהמשבר ישוב ויפקוד אותנו בעתיד בצירוף לחוליים אחרים.
יש מקום לחשש כי הממשל הנוכחי בארה"ב שוגה, כמו הממשל הקודם, בהערכת כושר עמידתו בזעזועים גלובליים. התוצאה הצפויה מהמשך התנהלותו בגירעון היא שאילי ההון יאבדו את מבטחם בכלכלה האמריקנית, ואז צפוי משבר כלכלי נוסף ומסוג אחר. כבר כיום נשמעים קולות של בריחה מהדולר כמטבע בסיסי בעולם העסקים.
היה ובכל זאת ישתחרר הממשל הנוכחי מהאשליה כי ניתן להבריא את המשק אך ורק בהזרמת כספים לבנקים, ויבקש דרכים נוספות, אציג בקצרה את החלופות בעניין זה:
1. העלאת שכר המינימום לסכום המייצג יכולת לספק מזון, מגורים,תרבות, בריאות, תחבורה, ביגוד ופנסיה. ראוי ששכר המינימום יותאם למקצועיות ולאזור המגורים.
2. הגבלת הייבוא על-ידי מכסות ומכסים – שיחושבו כאחוז מההפרש במרכיב העבודה בין השכר בארה"ב לבין השכר במדינות בהן השכר נמוך משמעותית.
3.השגת הסכמים ואמנות בין מדינות המערב לבין מדינות המזרח אשר יובילו להקטנת פערי השכר בין ארה"ב לבין סין ויתר מדינות המזרח. נשמע דמיוני, אבל חובה לנסות. לדוגמא, אם יותר לייבא מסין רק ממפעלים בהם משולם שכר שאינו פחות מ-0% מרמת השכר בארה"ב, וכן שבהם הפועלים מועסקים במספר שעות עבודה בשנה כמו בארה"ב, ניתן יהיה לייבא מהם ללא תשלום מכסים. הנושא מורכב ביותר ומחייב עיבוד. בעיקרון, על-מנת שלא להידרש להטלת מכסים יש לבטל את היתרון מהמזרח שמתקיים בזכות העסקת עובדים בתנאים הגרועים מתנאי העבדות.
בכל מדיניות שתאמץ הממשלה בארה"ב יהיה עליה להעלות לסדר היום את התודעה כי התניית הייבוא ממדינות המזרח צריכה להיות מותנית בצמצום פערי תנאי העבודה וההשתכרות בין מדינות המזרח לאלה במדינות המערב. התניה זו הכרחית למיתון הפגיעה בעובדים במדינות המערב, וכן על-מנת שהקשר בין המדינות לא יבנה על בסיס בלתי מוסרי ומקומם של רכישת מוצרים ממעסיקים בתנאי עבדות של העובדים במזרח, כאשר במקביל להנאה מרכישת מוצרים זולים, גורמים לזילות העבודה של בעלי המקצוע המקביל במדינות המערב.
בהיות המשבר הנוכחי מקרין על כל המדינות בעולם, ומתבטא בין היתר בעלייה בשיעורי האבטלה, יש מקום לבחון, במסגרות בינלאומיות, דרכים בהן כל מדינה תעשה להגברת התעסוקה הפנימית כצעד קודם לאפשרות העברת האבטלה למדינות אחרות. הרחבת התעסוקה הפנימית יכלה להיות הן בהקטנת שעות העבודה בתקופת מעבר, והן בהעסקת מספר גדול יותר של עובדים בתחומי הרווחה ופיתוח התשתית באותן מדינות.
שיעורי האבטלה בארצות הברית נמצאים במגמת עלייה של יותר מ-8%. גם לאחר שיאומצו ההצעות שפורטו, תתחייב ההערכות למניעת המשבר הבא להעלאת רמת החינוך, ההשכלה והמקצועיות בדגש על קידום השכבות החלשות, וזאת על-מנת לשמר את מעמדה של ארה"ב כמעצמה מובילה.
השלכות המשבר העולמי על ישראל
הבעיות בישראל אינן שונות מהותית מאלו שבארצות הברית. קל יותר לבחון מחלות וליקויים אצל האחר. מוצע, לכן, לבחון כיצד מתבטאת בישראל כל מחלה שזוהתה בסקירה לעיל כבעיה של ארה"ב ויש דומה לה אצלנו.

תאריך:  06/05/2009   |   עודכן:  06/05/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
המרשם האמיתי ליציאה מהמשבר הכלכלי (ב')
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
אחי, אין קונים לחוכמה.
מוכרים בלבד.  |  6/05/09 21:32
2
הכול יפה, רק תגיד איזה
סו  |  7/05/09 01:18
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אביתר בן-צדף
מי שקימבקו את ברק למרות "הישגיו" הידועים בצבא ובממשלה, ראוי שברק יטרטרם    פרץ היצירתיות של משורר הדלות כבל הסתיים בטרם עת, ולא נותר לו כוח לתאר את העתיד המפואר הצפוי למפלגת העבודה
ד"ר אברהם בן-עזרא
תכנון נכון של בניין אמור שלא להכתיב בנייה מיותרת של קורות ועמודים ללא כל שימוש בין הקומות, המהווים פגם אסתטי ולא יתרון אדריכלי, הגורמים לבזבוז כסף ללא תועלת, והיוצרים גם ליקוי בטיחותי    לא מדובר כלל ביתרון ארכיטקטוני, אלא באילוץ ובחשבון כלכלי של היזם והקבלן
ציפי לידר
יום העצמאות הוא חג ישראלי ולא חג דתי    הצבא והמדינה הם ערכים חילוניים    הר הבית לא בידינו    אבטחה תחת כל עץ רענן    רוב העם היהודי מתבולל בתפוצות    האם זוהי עת אתחלתא דגאולה?
עו"ד זיו שרון; עו"ד ניר הורנשטיין
רכישה או בנייה של דירת מגורים המשמשת לצרכים מעורבים (עסק ומגורים) עשויה להטיל מגבלות מע"מ מסויימות
יוסי אחימאיר
נתניהו ייכנס להיסטוריה לא בוויתורים שיעשה למען השלום שמסכן את עתידנו, אלא במהלכים שיוביל להבטחת קיומה של ישראל    אין מה לקנא בו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il