X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הטליבאן מעמיקים את אחיזתם באזורים נרחבים בפקיסטן ובאפגניסטן נשק גרעיני עלול להגיע לידיהם לא בכדי מודאג הממשל האמריקני מלחמה בטרור - לא רק באירן
▪  ▪  ▪
נשים באפגניסטן. שבויות בידי הטאליבן [צילום: AP]
המצב בשטח אינו מעודד כלל ועיקר. לאחרונה התקדמו כוחות הטליבאן כדי 110 קילומטר מבירת פקיסטן, איסלמאבאד, וכבשו את מחוז בונר. בהתקדמותם לא נתקלו כוחות קטנים אלו בהתנגדות משמעותית וככל הנראה יכלו להמשיך הלאה.

פקיסטן: נחתום על עסקה עם הטליבן
מאיה שני
נציגים פקיסטנים הודיעו כי יפעלו לחתימה על הסכם עם הטליבן וינקטו עמדה נוקשה יותר בלחימה נגד מיליטנטים
לרשימה המלאה

בשבועיים האחרונים חלה הסלמה בפעילות ארצות הברית לקדם את פני הסכנה הנשקפת לשלום העולם ובכלל זה גם לביטחונה בשל התערערות המצב הביטחוני בפקיסטן. החלה במהלך זה שרת החוץ קלינטון בעדותה בפני הקונגרס, שצוטטה כמי שאמרה, כי המשך ההדרדרות בביטחון הפנימי במדינה האיסלאמית הגרעינית והאפשרות שהשלטון בה ייפול לידי גורמי האיסלאם הקיצוני מהווים סכנה לארצות הברית ולשלום העולם.
שרת החוץ האמריקנית ביקרה במרומז את ההסכם שחתם הנשיא הפקיסטאני זרדארי עם הטאליבאן שהכיר למעשה בשליטתם בעמק סוואט ובכך התיר לטאליבאן להחיל את שליטתם ולכפות את אורחות חייהם הדתיות הקיצוניות על תושבי האזור (לרבות פגיעה קשה בזכויות הנשים). ואם לא די היה בכך, מיד לאחר מכן נכנס הנשיא אובמה לעובי הקורה, והזמין אליו בדחיפות את נשיא פקיסטן ואת נשיא אפגניסטן על-מנת לדון איתם בנושאים הבוערים. הנושא הראשון במעלה לדיון עם שני הנשיאים הוא המלחמה בטליבאן באזורים המערביים של פקיסטן ובאפגניסטאן.
בהקשר זה אין ספק כי מטרתו של נשיא ארצות הברית היא להמריץ את אורחיו להלחם ביתר שאת בטליבאן, שכן מפלה בחזית זו היא הרת-אסון. הנושא השני הקשור קשר אמיץ לראשון, הוא נושא הגרעין והחשש שנשק זה ייפול לדי גורמים המזוהים עם האיסלאם הקיצוני ובראשם אל קאעדה.
המצב בשטח אינו מעודד כלל ועיקר. לאחרונה התקדמו כוחות הטליבאן כדי 110 קילומטר מבירת פקיסטן, איסלמאבאד, וכבשו את מחוז בונר. בהתקדמותם לא נתקלו כוחות קטנים אלו בהתנגדות משמעותית וככל הנראה יכלו להמשיך הלאה. בפקודת מפקדיהם הם נעצרו ולמרבית הפלא הוסגו אחורה. יתכן כי היה זה צעד טקטי מתוחכם המיועד כנראה לשמר את הכוחות ולמנוע מהם להקדים את המאוחר, שעלול היה להציב את ארצות הברית במצב בו לא הייתה נותרת לה ברירה אלא להתערב באמצעות כוחותיה על-מנת למנוע השתלטות שלהם על מוקדי הכוח בפקיסטן. הטליבאן יעדיף שכוחות פנים-פקיסטאנים יחוללו את המהפך שיאפשר להם לקדם את מטרותיהם ללא הקזת דם מיותרת.
החשש הגדול מפני עליה לשלטון של גורמי איסלאם קיצוני בפקיסטן נובע בעיקר מהאפשרות כי מאגר הנשק הגרעיני, העומד כיום לרשות השלטון והמוערך ב - 60 עד 120 ראשי נפץ גרעיני ייפול לידיהם. קיימת סכנה, כי שינוי במשטר יאפשר לגורמים בעלי תפיסת עולם רדיקאלית גישה לנשק הגרעיני אשר עלולה להסתיים בנכונות להפעילו נגד יריביהם או למצער למסור מקצתו או ידע על ייצורו לגורמי טרור מקרב מקורביהם כדוגמת אל-קאעדה ושותפיו.
מצב כזה עלול להפוך את אחד הסיוטים הגדולים של המערב למציאות שתשפיע באופן קיצוני על הסכנה הנשקפת למדינות הנתפסות כאויבות האיסלאם ובראשן ארצות הברית ובעלות בריתה הקרובות כולל ישראל.
הסיכון העיקרי להפעלת נשק גרעיני עלול לבוא אם תקום בפקיסטן ממשלה חדשה שכן רק ממשלה יכולה להפעיל נשק גרעיני, משום שבמדינה זו קיימת מערכת שליטה ובקרה, המונעת מיחידים להשתלט על נשק זה ולהפעילו. הרכיבים הגרעיניים מוחזקים בנפרד ובמרוחק מחומרי הנפץ, והנשק, אם יאוחד, ניתן להפעלה, לפי המדווח, רק אם הקודים הסודיים מופעלים על-ידי אישים מרשויות נפרדות. עם זאת, קיימת גם אפשרות של השתלטות גורמים עוינים על חומרים גרעיניים בכמות שתספיק, אם לא לייצר מנגנוני נפץ פרימיטיביים, הרי שלהפחיד ולאיים על אחרים. זוהי אפשרות גרועה במיוחד גם אם לא תמומש במלואה. במקרה הקיצוני שהוזכר, יתכן כי ארצות הברית תחליט להשתלט על מרכיבי הנשק הגרעיני או להשמיד אותם. בכל מקרה, יהיה זה מהלך מסוכן העלול להצית את האזור כולו.

תוכנית השלבים של הטליבן
המטרה העיקרית של הטליבאן היא להחזיר תחילה לידיהם את השלטון באפגניסטן, ולמצער לשלוט באזורים הכפריים, ובעיקר באזורים ההרריים הסמוכים לגבול פקיסטן. מאזורים אלו ניתן יהיה להרחיב את נגישותם לתוך פקיסטן, ולהגיע למצב בו יש להם בסיס טריטוריאלי מוצק לכל הרפתקה נוספת. לניצחון אפשרי של הטאליבאן באפגניסטאן על משטרו הפרו מערבי של קארזאי וחזרתם לשלטון במדינה כשמונה שנים בלבד לאחר שסולקו בבושת פנים ובכוח הזרוע, בידי הקואליציה המערבית בראשות ארצות הברית, עלולה להיות השפעה שלילית סוחפת על הסלמה בפעילות חתרנית ואלימות מצד גורמי כוח מוסלמיים נוספים ברחבי העולם.
פעילות זו עלולה לבוא במיוחד מצד אלה הרואים עצמם שייכים למחנה "המוקאוומה" העולמית הסונית, הקורא תגר על המשטרים הערביים הפרגמטיים ועל ההגמוניה המערבית.
מעבר להפיכתה בשנית של אפגניסטאן למעוז של רדיקאליות מקומית ואזורית, היא עלולה לשמש כמדינת בסיס להכשרת טרוריסטים מכל קצווי תבל כפי שעשתה בעבר, כך שהללו יוכלו להשתמש בשטחה כמחנה אימונים וכקרש קפיצה לביצוע פיגועי טרור ברחבי העולם, בחסות משטר הטאליבאן. משטר זה, שלא היה נכון בעבר למנוע פעילות כזו, עלול לדבוק ביתר שאת במדיניות ייצוא טרור מתוך תחושה, כי בסופו של דבר ולמרות שהייתה לו תקלה זמנית בשלהי 2001 דרכו צלחה והיא זו שהביאה לו ניצחון וכי חובתו הדתית היא להמשיך במדיניות זו ואף לפתחה. כמובן שנפילת קאבול והשלטון בידי הטאליבאן האפגאני, יקרין באופן ברור על עידוד החתרנות וחוסר היציבות גם בפקיסטן וישמש השראה לגורמים פקיסטאנים אופוזיציוניים לערער את המשטר הקיים גם אם לא יצליחו להשתלט בפועל על המדינה כולה. הדבר יביא לאי יציבות באזור תת היבשת ההודית ובין השאר, לביצוע פרובוקציות באמצעות טרור מול הודו.
בתסריט הגרוע ביותר, העולם יגיע למצב בו אפגניסטן תהיה בידי הטליבאן, כאשר פקיסטן נתונה למרות משטר איסלאמי סוני קיצוני וגורמים נוספים כגון אל-קאעידה פועלים בטריטוריות אלו אשר מהווים עבורם בסיס לפעילות טרור גלובלי. מעבר לכך, לאירן השיעית יהיה גבול ארוך ממזרח לה הגובל עם אזור הנשלט בידי גורמים סוניים קיצוניים עוינים, השולטים על מאגר נשק גרעיני בעוד לאירנים עדיין אין יכולת גרעינית צבאית. בידי אירן תהיה הברירה או לשתף פעולה עם האמריקנים לנטרול הסיכון ממזרח או להאיץ את תוכניתה הגרעינית על-מנת להרתיע כל פעולה אפשרית נגדה.
נראה אם כן, כי למרות דברי ההרגעה שהושמעו מפי הנשיא אובאמה והאדמירל מולן, מפקד הכוחות האמריקנים באשר לביטחונם, כי הארסנל הגרעיני שבידי פקיסטן לא ייפול לידיים בלתי אחראיות, ברור כי הזירה הפקיסטאנית-אפגאנית תמשיך להוות מוקד מרכזי לדאגה גוברת והולכת מצד ארצות הברית ובעלות בריתה, משום הסכנה הטמונה בחילופי שלטון במדינות אלו על יציבות המערכת האזורית והגלובאלית.
חולשת משטרו של קארזאי ושליטתו המוגבלת במדינה מעוררת חשש כי משטרו הפרו מערבי עלול לקרוס וליפול בסופו של דבר לידי הטאליבאן. גם חוסר היציבות בפקיסטן תחת ממשלו של זארדארי עלול להחריף ואף להוביל לנפילתו. בשלב זה נראה, כי ישנם אינטרס ויכולת חזקים דיים לגורמי הכוח השונים מהממסד הביטחוני-צבאי והפוליטי בפקיסטן כדי למנוע מהגולם של הטאליבאן שצמח וטופח על-ידי ה – ISI, גורם המודיעין המרכזי בפקיסטן, לקום על יוצריו ולהשתלט על השלטון במדינה בכוח הזרוע.
שילוב הכוחות בין הטאליבאן בפקיסטן ובאפגניסטאן עם גורמי טרור כדוגמת אל-קאעידה מצביע על כך, כי המערכה המתמשכת של הקואליציה הבינלאומית נגד הטרור הגלובאלי, כולל המאמץ למנוע נפילת נשק בלתי קונבנציונאלי לידיים הבלתי נכונות, תתמקד בשנה הקרובה ואולי אף מעבר לכך בגזרה הזו.

בתסריט הגרוע ביותר, העולם יגיע למצב בו אפגניסטן תהיה בידי הטליבאן, כאשר פקיסטאן נתונה למרות משטר אסלאמי סוני קיצוני וגורמים נוספים כגון אל-קאעידה פועלים בטריטוריות אלו אשר מהווים עבורם בסיס לפעילות טרור גלובלי. מעבר לכך, לאיראן השיעית יהיה גבול ארוך ממזרח לה הגובל עם אזור הנשלט בידי גורמים סוניים קיצוניים עוינים, השולטים על מאגר נשק גרעיני בעוד לאיראנים עדיין אין יכולת גרעינית צבאית. בידי איראן תהיה הברירה או לשתף פעולה עם האמריקאים לנטרול הסיכון ממזרח או להאיץ את תכניתה הגרעינית על מנת להרתיע כל פעולה אפשרית נגדה.

פורסם במקור במבט על, גיליון 106, 7 במאי 2009
תאריך:  07/05/2009   |   עודכן:  08/05/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אורי שרגיל
כל המלחמות באו לעולם בגלל מאבקים על זכויות    אם כל אחד מאיתנו היה מתחנך לקיים ולמלא את חובותיו – לא היינו צריכים להילחם על זכויות כי החובות שלנו הן הזכויות של הזולת, והחובה הגדולה ביותר היא ואהבת לרעך כמוך    הערות מופרכות על המצב
דודו אלהרר
"הישראלים" השכילו ומשכילים להילחם ב"יהודים" באמצעות גיוס דעת הקהל בתקשורת המקומית והעולמית, באמצעות בתי המשפט ובהסתה של הערבים ושיסוים ב"יהודים". תמיד טענו, טוענים ויוכלו לטעון שידם לא שפכה את הדם הזה. והדם נשפך ונשפך ונשפך
עו"ד אלי סבן
המשך הגזירות נגד אנשים שמסרו את גופם למען המדינה עלול לעודד המשך ההשתמטות מצה"ל, ובסופו של דבר להפוך את צה"ל לצבא של שכירים כפי שקורה במדינות אחרות בעולם
דן בבלי
הניסיון מורה כי מרבית הישראלים מקדישים רק מעט מחשבה לדרכי החשיבה של נציגי הציבור, ואינם מנסים לבחון באיזו מידה משתמשים הנבחרים במדינה בשיקול דעת
מנשה בן-מאיר
ברגעי אמת המסקנה היא שאף מלחמה שניהלה ישראל לא הייתה הכרח היסטורי, והיא באה לרוב ממקום של מחדל מדיני. אילו לא היינו חומדי כוח, כזה שהשתוקקנו לו כ"כ בעת צרה ושלא היה בידינו - קורבנות החינם והעקידות המרובות לא היו נדרשים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il