X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
האיפול נועד לכסות על ישבניהם של מנהלי הביטחון ע"מ שהעם לא יידע עד כמה בלתי מוכשרים בעליל המה סרטו הנוגע ללב של יאיר אלעזר - הבן של דדו - שהוקרן בערוץ 1, עשה משהו; אך צריך לזכור מי עשהו על שמו של אלעזר רשום הכישלון החמור ביותר של צה"ל מאז הקמתו
▪  ▪  ▪
דוד (דדו) אלעזר [צילום: לע"מ]
מציקה לי הערצת הגנרלים שלנו - גם כשהם כושלים. לו היו לממסד הביטחוני אומץ ואחריות ציבוריים - היה חושף את כל מסמכי ועדת אגרנט. אין בהם דבר (והאמינו - הכל כבר אינו רלוונטי, אחרי שלושים ושש שנה, אני מקווה). החיסוי והאיפול נועדו לכסות על ישבניהם של מנהלי הביטחון על-מנת שהעם היושב בציון לא יידע עד כמה בלתי מוכשרים בעליל המה

סרטו הנוגע ללב של יאיר אלעזר - הבן של דדו - שהוקרן בערוץ הראשון של הטלוויזיה, עשה משהו; אך צריך לזכור מי עשהו. זה אינו מחקר היסטורי, אלא עוד מערכה, שמנהלים משפחת אלעזר וחבריו בשמו של דדו - למן הרגע, שנאלץ לעזוב את קרנות המזבח.
"בסרט המצוין שהכין בנו של דדו יאיר והוקרן לאחרונה בערוץ הראשון חזרנו לאותם ימים ובעיקר לתחושה הקשה של אי-הצדק שנעשתה לדדו" - כותב ד"ר עפר דרורי - "אשתו של דדו אומרת בסרט (ציטוט מהזיכרון בלבד) 'התרגלנו והשלמנו עם מותו של דדו אבל גם אחרי שלושים ושש שנים לא התרגלנו למסקנות הוועדה ולחוסר הצדק שנעשה לדדו מהן'".
דדו אינו הרמטכ"ל הראשון, שנכשל בתפקידו בצה"ל. אם איני טועה, על שמו של אלעזר רשום הכישלון החמור ביותר של צה"ל מאז הקמתו.
אין מסיקים
הביצועים החיוורים של צבא היבשה במלחמת ששת הימים מחווירים נוכח ההישגים הקרקעיים המדהימים, שנבעו מהתמוטטות הצבא המצרי לאחר מבצע "מוקד" של חיל האוויר (שהמטכ"ל ה"ירוק" התנגד להפעלתו מאז תחילת שנות השישים). יתר על כן, הסוכרייה החשובה היה שחרור ירושלים - למרות הכישלון של אלוף עוזי נרקיס בניהול הקרבות על ירושלים - כישלון, שעלה בדם רב ומיותר.
כך התדרדר צה"ל אל כישלונו במלחמת ההתשה - כישלון על הקרקע וכישלון במערכה האווירית.
שום דבר לא נלמד ולא הובן, ובשישה באוקטובר נלחמו הצבא המצרי, הצבא הסורי וחילות המשלוח בצבא הישראלי ממלחמת ששת הימים. הם הכירו את תורתו, וידעו היטב לנטרלה. הם ידעו, שלא למד בשחצנותו דבר, וידעו, שימלא את האוויר במלל ריק, שאין לו ביסוס. הם קיוו להביסו, ולביישו; והצליחו בשתי משימותיהם.
ה"אסים" של דיין
את הצבא הזה הכינו למלחמה שני גנרלים כושלים, שמשה דיין, שר הביטחון, נאלץ לקבל בקומבינה פוליטית של מפא"י ההיסטורית: חיים בר-לב ודוד אלעזר. את שניהם הכיר מתקופת היותם קצינים בכירים בצבא, ערב מלחמת סיני (בר-לב הוליך את חטיבת "גבעתי" אל רגעי השפל הגרועים ביותר בתולדותיה; דוד היה עוד בכיר במטכ"ל; ולשניהם היו סיפורים מתש"ח...), ולא אהבם במיוחד. דיין נאלץ לקבלם, כיוון שהתנאי למינויו לשר ביטחון (מחוץ למפא"י) ביוני 1967 היה, כנראה, שלא יתערב בניהול הצבא. זה הופקד בידי השרים ישראל גלילי ויגאל אלון.
כמו כולם - דיין לא האמין, שהערבים יתקפו; ולכן, חיכה בקוצר-רוח, ששניהם יסיימו את כהונתם, וייעלמו מחיי הביטחון הישראלים. היו באמתחתו כמה "אסים", שלדעתו (אם יאשרוה זקני מפא"י), יוכלו להנהיג היטב את הצבא. אלי זעירא - מי שהיה ראש לשכתו, ואך שב למטכ"ל מכהונתו כנספח צה"ל בוושינגטון - היה, כנראה, אחד מה"אסים".
תרומתו העיקרית של דיין לצבא בשנות כהונתו היה עידודו של אריק שרון במאבקיו מול בר-לב ומול אלעזר. בכך חבר לפנחס ספיר, שר האוצר ממפא"י, שחשש פן יפרוש שרון מהצבא, ויחזק את גח"ל. לכן, למורת-רוחו של הרמטכ"ל, מינוי זקני מפא"י את שרון לאלוף פיקוד הדרום.
ומה היה לשר הביטחון להגיד בעניין? כמעט לא כלום. בוועדת אגרנט הגדירו זאת כ"עצות מיניסטריאליות".
לא הייתי מעולם חסיד של דיין. אישיותו דחתה אותי תמיד, וידי כואבת כל אימת שאני צריך לכתוב משהו חיובי עליו. ובכל זאת, צריך להודות, שלמרות כל חרושת השמועות עליו - לא התמוטט, אלא ראה את הדברים בעין פקוחה לרווחה ומציאותית. מי כמוני יודע, שלפעמים שתומי-עין רואים הרבה יותר טוב מפקוחי-עין.
דיין נדהם, כנראה, מהתמוטטות מערכת הפיקוד ושליטה בפיקוד הדרום ובפיקוד הצפון. התאוששות פיקוד הצפון הייתה בגדר נס. בפיקוד הדרום קרה כל הצפוי, ומרפי קודם מטר"ש לאלוף במהלך המלחמה. לכן, תמך דיין כמעט אוטומטית בכל מאבקי שרון בעדר החמוֹרים, שניהל את הלחימה בדרום. כנראה, הבין שרק שרון היה מסוגל לשנות את התמונה הקודרת.
כמה נקודות קריטיות צריכים לזכור המנתחים את תפקוד אלעזר במלחמת יום הכיפורים:
1. אלעזר ניהל את הלחימה בימיה הראשונים כשהיה בלתי-כשיר. הוא קדח מחום גבוה עקב דלקת בשיניו, שהוחרפה בגלל טיפול רפואי לקוי, שקיבל מרופא שיניים צבאי.
2. בשנים-עשר באוקטובר הציע המטכ"ל של אלעזר לממשלת גולדה להפסיק את האש (=להיכנע) על אתר.
3. אלעזר היה ראש אג"ם במטכ"ל לפני מינוי לרמטכ"ל, ולפיכך אחראי ל(אי-)לימוד לקחי מלחמת ששת הימים ומלחמת ההתשה.
4. לרמטכ"ל אחריות אישית מלאה להכנת הצבא למלחמה - כולל כוננותו.
ירייה בקרב אבוד
במלחמת יום הכיפורים ספגנו את הכישלון החמור ביותר בתולדות מלחמותינו. כתוצאה מהכישלון בה נסוגונו מסיני, מקוניטרה ומשני מוצבים בדרום רמת הגולן. צבאות מנצחים מעולם לא נסוגו לעמדות גרועות מאשר בתחילת המלחמה.
על פחות מהתבוסה - על הבלאגן הנורא, שכל בני דורי זוכרים היטב ועל הפקרת הלוחמים בקווי האש - היה אלעזר צריך ללכת הביתה, או לעשות מה שנהוג בקרב קצינים וג'נטלמנים. בכל מקרה, הובטחה לו לוויה צבאית מפוארת.
במקום זאת - נקט במאבק לטיהור שמו, ובמהלכו נפטר. הסרט של יאיר, בנו, הנו אך ירייה נוספת בקרב האבוד הזה.
מציקה לי הערצת הגנרלים שלנו - גם כשהם כושלים. לו היו לממסד הביטחוני אומץ ואחריות ציבוריים - היה חושף את כל מסמכי ועדת אגרנט. אין בהם דבר (והאמינו - הכל כבר אינו רלוונטי, אחרי שלושים ושש שנה, אני מקווה). החיסוי והאיפול נועדו לכסות על ישבניהם של מנהלי הביטחון על-מנת שהעם היושב בציון לא יידע עד כמה בלתי מוכשרים בעליל המה.
אין לכך שום קשר לעובדה, כי היה צורך לבוא חשבון עם ההנהגה המדינית, שהוליכה את ישראל לכישלונה, ולא תיקנה את מחדלי הדרג הצבאי. זה תפקידו של הבוחר ולא של ועדת חקירה. ליתר בהירות: דיין, גלילי, אלון, ספיר וחבריהם למחדל - כמו גולדה מאיר - היו צריכים ללכת בעקבות הכישלון הנורא.

תאריך:  20/05/2009   |   עודכן:  20/05/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
עם ישראל אוהב את גנרליו הכושלים
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
כל מילה אמת- הבעיה נוסטלגיה
מרק טווין  |  20/05/09 18:16
 
- ההיסטוריה חוזרת.אנחנו רגילים
באג ניצחי  |  20/05/09 20:21
2
חנן וייס-ישר לסוף
עקום  |  21/05/09 09:10
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
רחל זכאי
אין כל הצדקה לכך שהתייחסות המדינה לתושביה הבדואים תהיה שונה מהתייחסותה לשאר אזרחי המדינה    אין עוד מקום לעצימת עיניים בכל הנוגע לאכיפת החוק ויש להעביר מסר ברור כי הנגב אינו החצר האחורית של המדינה וכי חוקיה אינם בגדר המלצה בלבד
מתי דוד
חתרנות של קבוצות פוליטיות מבית, המשרתות אינטרסים זרים בסיוע כספים זרים ועוינים בזכות חופש הביטוי בדמוקרטיה, חייבת להיחקר, להיחשף ולהיפסק למען קיומו של שלטון החוק בדמוקרטיה הנתונה במלחמה
גדעון ביגר
אינני מבקש להתעמת עם מסקנות הדוח הממליץ ל"הלבין" למעשה את כל הבנייה הבלתי מסודרת על קרקעות    אך נראה כי עצם פרסום המסקנות, לפני שהוחלט לאמצן, מביא ויביא להתפרשׂות נרחבת יותר של האוכלוסיה הבדואית במרחבי הנגב בבחינת פרס למפירי החוק
דודו אלהרר
שני הצדדים אינם צודקים באומרם "שתי מדינות לשני עמים": מדינת-ישראל תובעת שהפלשתינים יקימו ממשל בלא משילות, מעֵין "לא מדינה"    הערבים מצידם רוצים ליהנות מכל העולמות - מלבד מדינה פלשתינית עצמאית הם תובעים זכויות לאומיות לפלשתינים בתוך מדינת ישראל שאינה מוכרת להם כמדינה יהודית    השיתוק ההדדי יביא בסופו של דבר לעימות כולל
אריאל רוזן
כפות הרגליים הן החיבור שלנו עם הקרקע - פירושו של דבר הוא שעל שטח מגע קטן יחסית הן צריכות לשאת את כל משקל הגוף ויותר    הן צריכות לאפשר תנועה, לשמש כבולמי זעזועים וכמנגנון שמעביר משוב מהקרקע לצורך הליכה ועמידה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il