X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
טעם התירס על חוף הים - זיכרון מתוק ובלתי נשכח; טקס טעימת וקניית האבטיח - תם ונפגם; הסברס - כבר לא סקסי כפעם מנעמי העבר הוחלפו במנעמי הקידמה
▪  ▪  ▪
טעם של קיץ

הצרפתים טוענים כי הזיכרון הממושך ביותר שנותר במוחנו לאורך זמן הוא טעמם של מאכלים. הם קוראים לעניין הזה "זכרון- החיך".
הטעם הכי טוב שזכור לי כזיכרון ילדות מתוק, הוא טעם התירס שהיה נמכר בשפת הים של תל אביב (הרבה לפני שצ'יץ בנה את הטיילת) בימי הקיץ של ילדותנו.
על החול הזהוב, בתוך דוודים גדולים במים צהבהבים, שהתחממו על גזרי עצים לוהטים, נדחסו והתבשלו, מאות קלחי תירס, עטופים בקליפותיהם הירוקות. אדי חום עלו מן הדוודים והפיצו ריח משכר, מגרה ומתוק. איש-התירס היה שולף תירס חם במלקחיים, מוריד חלק מהעלים וחושף לרווחה את השיניים הצהובות-צפופות של הירק המגרה. היה נוטל בידו הפנויה קופסת מלח ענקית וזורה על שיני התירס מלח בשפע. ואני הילדה, הולכת לשבת על החול ולנעוץ שיניים בתירס החלומי, שקועה כולי בריח , בלעיסה, נשיכה, מציצה ושוכחת לשעה קלה את מראה הים האינסופי והמבטיח. שוכחת במנעמי התירס את האופק שמעברו השני מצויים כל החלומות.
טעם הקיץ הישראלי של ילדותי מעורב בטעם של החול הזהוב של תל אביב, שעוד היו בו הרבה צדפים, מעורב בריח של מלפפונים שהאימהות היו מכינות לילדים ב"סנדוויצ'ים- של-הים" (בים יש לילדים תיאבון כך, האם הפולנייה, צריך להכין מה שיותר אוכל, שיאכלו...).
טעם הקיץ בזכרונות החיך הוא טעמו של הגזוז בבית הקפה ויטמן: שני טעמים, אדום וצהוב, נמזגים לכוסות, ועליהם מותזת סודה הפורצת כפלא מברז - שיא-הטכנולגיה - מזדקף על הדלפק ברחוב אלנבי.

השמש הולכת לישון

אני יורדת עם נכדיי הקטנטנים לאותו החוף בו שיחקתי בחול ליד אימא שלי. לחוף הזה ירדתי גם עם ילדיי שהיו קטנים. לרגעים אני לא זוכרת אם אני עכשיו ילדה של אימא, אימא של ילדיי או סבתא. החול והחוף נראים אותו הדבר. אני ממלאה יחד עם הקטנים חול בדליים, מוסיפה מים, עושה "עוגה" והופכת אותה, מנסה להפוך אותה בידי יחד עם הילדים למגדל עם שער וגשר, גרסה שונה על נושא ארמונות בחול וחלומות באספמיה.
הים כיום מלוכלך יותר מאשר בילדותי, עם ניילונים צפים, בהם מסתבכות רגליהם הקטנטנות של הנכדים ובשאר לכלוכים בלתי מזוהים. אבל הלכלוך המוזר לא מקטין את קסם הגלים המגיעים תדיר אל החוף עם שולי הקצף האינסופי. גלים מלטפים, מלוחים, לעתים קצת מפחידים, תמיד רבי-קסם, באים מאי שם, חוזרים לאי שם. כל ערב השמש הולכת לישון לא לפני שהיא צובעת את השמים בשלל צבעי אדום, כתום וסגול, הפלא ממשיך להתרחש. הערב יורד לו. הקטנים הולכים לישון עייפים ואסופי-זכרונות ואנחנו נצא עוד לבתי קפה ומסעדות אל מול הים, נאכל דגים ופירות ים, נשתה יינות משובחים מאוסטרליה ומקליפורניה, נתענג על צלחות מעוצבות של סלטים רעננים עשויים יחד, ענבים ותאנים, עלים ירוקים, עגבניות ופלפלים, עם רטבים מעודנים ואורגניים. הפכנו אניני טעם ואין יותר תירס המתבשל על החול בתוך דוודים.
אין יותר צדפים בחוף, אבל יש המון בתי קפה ומסעדות, מסעדות משובחות עם שלל דגה, פירות ים ובשרים שלא הכרנו בילדותנו, ואשר טעמנו אותם לראשונה רק במסעותינו לארצות הים, שם ימי הקיץ מאריכים לעתים עד לשעה 23:00 בלילה, לילות של אור.
כאן הלילה מתחיל מוקדם יחסית ואלפי ישראלים ותיירים נשפכים להם אל בתי האוכל והאלכוהול, שותים יינות מקליפורניה ומאוסטרליה וגם מיקבי-בוטיק ישראלים. טועמים ממאכלי כל העולם, מפונקים ובררנים.
אהבות העבר שלנו כבר פרחו, וטעמי התירס עדיין שוכנים בזכרון החיך שלנו אבל יש לנו, בקיץ, אהבות חדשות, מטעמים חדשים וישנים, וימים ולילות של קיץ ארוך.
ובימי הקיץ הבאים, כאשר יגבר החום וגופנו ימאס בו, נמצא מזור בענבים קרים, באבטיח צונן, באפרסקים, בשזיפים אדומים ובדובדבנים, ותמיד יישאר לנו הים מול צבעי השקיעה המציפים את הגלים בלכה אדומה וורודה. נחלום בהקיץ על איים רחוקים בהם נושבת רוח קרירה משחקת בענפי הדקלים, נחלום על העונות הבאות שיחזרו עם קרירותן המבורכת. כי לכל זמן ועת לכל חפץ.

ילדי הסברס

היום, ילדינו ונכדינו כבר לא מכירים את המושג "צבר". אנחנו היינו דור ראשון לצברים, ילידי הארץ, מוצר חדש מנוגד ליהודי הגלותי, ילדי פלא שעוררו התפעלות של הורים וקרובים ברחבי הארץ והעולם, חכמים, גיבורים יפי-תואר ושזופים (עוד לא שמעו על קרם הגנה). כולנו היינו דומים לפרי המקומי עם הקוצים. נערים משכונות תל אביביות מרוחקות, מיפו או מכפרים ערביים, היו מגיעים העירה עם פח מלא מים ובתוכו סברסים שנקטפו באותו יום משיחים עטורי קוצים, שגדלו פרא ברחבי הארץ.
מוכרי התירס היו שולפים צבר קוצני ובידיים חשופות מקלפים במהירות את קליפת הפרי. צהוב, חלקלק ומלא-גרעינים, מתוק ואקזוטי, גלש פרי-הצבר המקולף לכף ידו של הקונה ואחריו עוד אחד ועוד אחד. זה עלה כמה גרושים ומחירו של הפרי עלה ככל שנקפו השנים והמוכרים כבר עבדו עם כפפות גומי. היום סברסים נמכרים בחנויות וברשתות: מקולפים, וארוזים בקרטוניות של שישה סברס מקולפים לקרטון. לא מושך. לא ריחני. למי שלא יודע מה זה, כלל לא מעורר סקרנות ועם טעם של מקרר, של סיטונאים וקמעונאים, ובלי הילה של "צבר". פרי לא סקסי.

לאן נעלמו סככות האבטיחים

אבטיח - כדור הקיץ הירוק הענקי - מפוספס ברמזי פסים לבנים, מחביא בתוכו פרי אדום לוהט מתוק ורווי עסיס והמון גרעינים שחורים - היו קונים בסככות קיץ שהיו מפוזרות בעיר ובפרבריה. בסככות של מוכרי אבטיחים הערימו פירמידות ומגדלי אבטיחים ירקרקים ונפוחים. המוכרים היו יושבים בסככה בעלת גג מבדי שקים תפורים, סוג של חופה בצבע חום עכור. בסככות אלה, על מזרנים, משך קיץ שלם, חיו יום ולילה עם סחורתם, מוכרים-מומחים, שהיו טופחים על כרסו של האבטיח כדי לבדוק עד כמה מתוק הוא בפנים. עם מאזניים בסגנון עתיק, שתי צלחות ומשקלות ברזל ועם סכין לשלוף ממנו דוגמת אבטיח לטעימה. הסכין הייתה ענקית וחדה. אבל היא נראתה תמימה (רצח ראו רק בסרטים...) מיועדת לחתוך משולש בבשר האבטיח ובקליפתו, ולתת לקונה לטעום את בשר-הפרי-האדום. פשוט סכין אבטיח בלי שום תסמיכים [אסוציאציות]...
היום, אין יותר מקום לסככות ברחבי העיר ופרבריה. היום מוכרים אבטיחים מלוקקים ומחוטאים ברשתות המזון, במחירים מופקעים, בלי טקס הטפיחה על בטן האבטיח, חיתוך הפלח בסכין, טעימה וכל הטקס המסורתי של הסככות. אבדה לה הרומנטיקה. הסככות הלכו להן לאן שהלכו הגרעינים. אין סככות ואין גם גרעינים שחורים באבטיחים.

תאריך:  31/05/2009   |   עודכן:  31/05/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
כמה מילים על קיץ
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
לרגע העליתי באוב את זכרון החיך
אריה דרוקמן   |  31/05/09 23:15
2
הוי, התירס התירס. לפעמים גם אנ
ריטה  |  4/06/09 10:03
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אורן פרסיקו
המשבר ביחסי ישראל-ארה"ב הגיע ל"ישראל היום"    ידיעות אחרונות מוביל את קמפיין שליט    הארץ ומעריב נאבקים על חופש הביטוי
פרופ' פלטיאל וינר
כמה עובדות ומספרים שכדאי לדעת לפני שאתם מחליטים לקחת סיגריה ליד
זאב גלילי
שרת החינוך לשעבר, יולי תמיר, יזמה הנהגת לימודי הנכבה במערכת החינוך    בכנסת מתחוללת סערה סביב הצעת חוק של "ישראל ביתנו" לאסור על קיום הפגנות נכבה    משתי היוזמות לא יצא ולא ייצא מאומה    ערביי ישראל ימשיכו לחלום על הפיכת ישראל למדינה ערבית    רשות הדיבור לעובדות
עמי דור-און
מחקר אמריקני חדש מעריך כי מהלומה אווירית של ישראל נגד "האטום האירני" אפשרית דרך נתיב טיסה המתחיל במפגש הגבולות שבין טורקיה לסוריה, עובר לאורך הגבול הטורקי-סורי אחר, חודר "חדירה קטנה" אל תוך המרחב האווירי של עירק ומשם למטרות באירן. החזרה - באותו נתיב. כדי להשיג תוצאות טובות לתקיפה, טוען המחקר, חייבת ישראל להשתמש בכמות של כ-70 מטוסים
ראובן לייב
היא מתהדרת כמסעדה איטלקית לכל דבר, אבל זולת הדגל האדום-ירוק-לבן שמתנוסס בחלונה, רק האספרסו והסודה "סן פלגרינו" מזכירים אותה בתור שכזו. גם מעדני דרום-אמריקה של פעם נעלמו ממנה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il