תזונה עומדת בבסיס מניעה וטיפול במחלת הסוכרת. אנו יודעים על השפעת ירקות, פירות, תבואות מלאות שמנים ועוד בתפריט המתאים לסוכרתיים. מה אנו יודעים על השפעת צריכת מוצרי חלב על התפתחות, מניעה ואיזון סוכרת שאינה תלויה באינסולין (סוג 2)?
במחקרים שבדקו אוכלוסיות שתזונתם מבוססת על מוצרי חלב, אך לא מכילה בשר וביצים נמצאו פחות מקרי סוכרת בהשוואה לאוכלוסיה שאוכלת תפריט רגיל. כלומר תזונה המבוססת על מוצרי חלב, אך לא מכילה חלבון מהחי ופחותה בשומן רווי, היא בעלת השפעה מגינה מפני התפתחות סוכרת.
מוצרי חלב מכילים פחמימות, בעיקר דו סוכר - לקטוז שהינו פחמימה פשוטה, חלבון, שומנים יחודיים, מינרליים וויטמינים שונים כמו: סידן, זרחן, ויטמין D ועוד. השפעת כל אחד מרכיבי המזון בחלב על רמות הסוכר והאינסולין וכן על סיבוכי הסוכרת כמו לחץ דם ושומני הדם נבדקה.
לקטוז (סוכר החלב) גורם לעלייה זהה ברמות הסוכר, כמו אכילה של חלב, אך רמות האינסולין לאחר אכילת ארוחה עם לקטוז בלבד גבוהה יותר בהשוואה לעלייה ברמות האינסולין לאחר אכילת ארוחה עם חלב.
אנו יודעים כי רמות גבוהות של אינסולין לאחר ארוחה, בעיקר אצל אנשים סוכרתיים עם השמנה ביטנית, קשורה להפרעות שונות המקשות על איזון סוכר משקל ושומני הדם. כלומר, בחלב עצמו ישנם חומרים כנראה חלבוניים, המשפרים הפרשת אינסולין לאחר ארוחה.