X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
ככל שיהיה רע יותר, יהיה טוב יותר אימרה הנכונה בעת הזו לישראל לו מוסאוי היה נבחר, ישראל הייתה מתקשה לשכנע את העולם ברצינות האיום האירני והאיום האירני של מוסאוי היה יכול להיות לא פחות חמור
▪  ▪  ▪
הרוע הגלוי לעין עדיף על הרוע המתחזה ל"מתינות" [צילום: AP]
מזרח אובמי חדש?
המשך כהונתו של אחמדינג'אד היא בשורה רעה למדיניותו המזרח תיכונית של הנשיא אובמה. ברור כי מוסאווי, בסגנונו המאופק, דימויו התרבותי ומסר השינוי שהוא נושא עמו, היה נוח יותר לקידום ההידברות. בחירתו מחדש של אחמדינג'אד משמעותה גישה נוקשה, לאומנית ובוטה כלפי הדו-שיח עם ממשל אובמה, אם זה יתפתח כלל.

עצם נצחונו של מחמוד אחמדינג'אד בבחירות לנשיאות אירן אינו צריך להפתיע. המפתיע הוא ההפרש הגדול בינו לבין יריבו העיקרי, מיר-חוסיין מוסאווי, והעובדה שזה הושג כבר בסיבוב הראשון של הבחירות, כאשר הרושם שנוצר בימים האחרונים לפני ההצבעה היה שמוסאוי זוכה לתמיכה גוברת בערים. אלא שרוב היתרונות היו לצידו של אחמדינג'אד, והם שהביאו לו את הניצחון. הוא פופולרי בעיקר בקרב המעמד הבינוני והנמוך באזורים הכפריים, בין השאר עקב אורח חייו הפשוט וקריאתו לחזור לערכי המהפכה האיסלאמית; הוא נהנה מתמיכת ארגונים דתיים וכנראה מתמיכת "משמרות המהפכה", שמשורותיהם יצא; ומעל לכול, המנהיג הרוחני של אירן והדמות החשובה ביותר בצמרת האירנית, עלי חאמנהאי, תמך בו. יתרונות אלה הספיקו לאחמדינג'אד כדי להתמודד עם הביקורת הקשה שהוטחה בו, בעיקר עקב המצב הכלכלי הקשה באירן. עם זאת סביר להניח, שבמהלך הבחירות היו זיופים בהיקף רחב, שהשפיעו על שיעורי התמיכה במועמדים, אם כי לא ברור אם קבעו את התוצאה הסופית. בכל מקרה ברור שאחמדינג'אד ניצל את היותו נשיא מכהן כדי להשיג תקציבים וזמן תקשורת לטובת מערכת הבחירות שלו.
מיר-חוסיין מוסאווי היה התקווה הגדולה של הרפורמיסטים, בעיקר באשר להשגת שינויים פנימיים במערכת האירנית. הוא פנה בייחוד למעמד הבינוני העירוני, למשכילים, לצעירים ולנשים - השכבות העיקריות המבקשות להביא לשינוי בפניו של המשטר. הוא נהנה מתמיכתו הפומבית של מנהיג הרפורמיסטים מאז אמצע שנות ה-90, הנשיא-לשעבר מוחמד חאתמי. והיה לו יתרון נוסף: הוא היה מוותיקי המהפכה, היה מקורב למנהיג המהפכה חומייני, ושימש כראש ממשלת אירן בתקופה הקשה של מלחמת עירק-אירן. כל אלה לא הספיקו מול יתרונותיו של אחמדינג'אד, מה גם שמוסאווי לא היה מוכר מספיק, לאחר שנעדר מהבמה הפוליטית בעשרים השנים האחרונות, ובמחנה הרפורמיסטי היו שחשדו שאינו רפורמיסט אמיתי, לאור התנהלותו בעבר.
בכל מקרה היה ברור שתוצאות הבחירות לא יביאו למהפך מיידי במשטר האירני. מקבל ההחלטות הקובע באירן הוא המנהיג הרוחני חאמנהאי, והוא אינו עומד לבחירה. הבחירות נגעו אפוא לדרג הבכיר שמתחתיו. מבחינה זו, המשמעות העיקרית של תוצאות הבחירות היא שאחמדינג'אד קבל מנדט להמשיך במדיניותו הרדיקאלית, בתחומי הפנים והחוץ, בתמיכתו של חאמנהאי. בעוד שבראשית תקופת הכהונה הראשונה שלו היה אחמדינג'אד פוליטיקאי כמעט-אלמוני, הוא ניצב עתה על בסיס עוצמה מחוזקת, נהנה מתמיכת גורמי הכוח העיקריים במשטר ויכול להצביע על תמיכה עממית רחבה בו.
יש לכך השלכה פנימית חשובה. חלק גדול מהציבור האירני, ואולי אף מרביתו, רוצה בשינוי פני המשטר. הוא רוצה במערכת פוליטית פתוחה יותר, בחופש אישי רב יותר ובצמצום ההתערבות של המשטר בחיי הפרט - שגברה בתקופת נשיאותו של אחמדינג'אד - בכלכלה משגשגת יותר, בהעלאת רמת החיים ובצמצום השחיתות. על-רקע זה הצליח המחנה הרפורמיסטי להביא לבחירתו של מנהיגו חאתמי לנשיא פעמיים, ב-1997 וב-2001. אלא שמאז 2003 - 2005 חלה נסיגה בכוחו של המחנה הרפורמיסטי מול כוחו המאורגן של המחנה הרדיקאלי, שהשתקפה בבחירתו של אחמדינג'אד לנשיא ב-2005. הפעם היו ציפיותיו של המחנה הרפורמיסטי גבוהות, משום שנוצר הרושם כי הציבור הרוצה בשינוי התארגן טוב יותר והצליח ליצור תנועת מחאה עממית, שהעמידה במוקד את ביצועיו הכושלים של אחמדינג'אד. אולם כל זאת לא הספיק, כנראה, כדי להביא לניצחונו של מועמדם.
בין אם תוצאות הבחירות נקבעו על-ידי יתרונותיו של אחמדינג'אד ומחנהו, ובין אם הושפעו על-ידי זיופים, סביר להניח שהעובדות נקבעו והן לא ישתנו עקב טענות הצד המפסיד. יתכן שביטויי המחאה והתסכול של הרפורמיסטים עקב ההפסד בבחירות יימשכו בתקופה הקרובה, אך התרחיש היותר סביר הוא שהמשטר יצליח בסופו של דבר להתמודד עמם ולדכא אותם. למשטר יש ניסיון רב שנים בטיפול יעיל בתסיסה ובהפגנות, בעיקר של צעירים וסטודנטים הדורשים שינוי, ולמרות שיש להביא בחשבון שהמחאה תצא מגדר שליטה, רוב הסיכויים הם שהמשטר יבלום גם את התסיסה הנוכחית. המחנה הרפורמיסטי יצטרך להמתין להזדמנות הבאה כדי לנסות שוב להביא לשינוי בפניו של המשטר.

ובכל מקרה, תוכנית הגרעין, נוע תנוע
מתינות באספמיה [צילום: AP]

הסוגיה הגרעינית לא הייתה נושא שנוי במחלוקת במערכת הבחירות לנשיאות. כל ארבעת המועמדים תמכו במפורש בהמשך פיתוח תוכנית הגרעין של איראן – באורח רשמי, לצרכי שלום כמובן, שהרי איראן אינה מודה אפילו ברמז שהיא חותרת להשגת נשק גרעיני.

בחירתו מחדש של אחמדינג'אד פירושה גם המשך הקווים העיקריים של מדיניות הביטחון והחוץ שלו. ברור שהוא ימשיך בחתירה להשגת נשק גרעיני. הסוגיה הגרעינית לא הייתה נושא שנוי במחלוקת במערכת הבחירות לנשיאות. כל ארבעת המועמדים תמכו במפורש בהמשך פיתוח תוכנית הגרעין של אירן – באורח רשמי, לצרכי שלום כמובן, שהרי אירן אינה מודה אפילו ברמז שהיא חותרת להשגת נשק גרעיני. המשך כהונתו של אחמדינג'אד משמעותה כנראה שגם בטקטיקה בסוגיה זו לא יהיה שינוי, ושאירן תמשיך לנקוט גישה בוטה, בעלת שוליים צרים בלבד של ויתורים ופשרות, וודאי ללא ויתור על המטרה האסטרטגית של השגת נשק גרעיני.
המשך כהונתו של אחמדינג'אד היא בשורה רעה למדיניותו המזרח תיכונית של הנשיא אובמה. הממשל האמריקני קיווה שהחלפת הנשיא בטהרן תסייע להידברות שהוא מבקש לפתח עם המשטר האירני. סוגיית ההידברות עם ארצות הברית לא הייתה נושא מחלוקת מרכזי במערכת הבחירות. כל ארבעת המועמדים הביעו תמיכה בהידברות, בתנאים שונים. אך ברור כי מוסאווי, בסגנונו המאופק, דימויו התרבותי ומסר השינוי שהוא נושא עמו, היה נוח יותר לקידום ההידברות. בחירתו מחדש של אחמדינג'אד משמעותה גישה נוקשה, לאומנית ובוטה כלפי הדו-שיח עם ממשל אובמה, אם זה יתפתח כלל. יתכן שלהמשך כהונתו של אחמדינג'אד יש גם משמעות לגבי לוח הזמנים של ההידברות. ממשל אובמה היה מוכן לקבל את עמדתה של אירן, כי יש לדחות את ההידברות עד לאחר הבחירות, ויתכן שלו מוסאווי היה נבחר, היה הממשל מוכן להמתין פרק זמן נוסף עד להתארגנותו בתפקיד הנשיא. מאחר שאחמדינג'אד ממשיך בתפקידו, יתכן שהממשל האמריקני יבקש לקצר את לוח הזמנים ולפתוח בהידברות, אם ייווצרו התנאים לתחילתה.
מבחינתה של ישראל התמונה פשוטה יותר. אומנם לישראל יש עניין חשוב בהתפתחות שינוי פנימי באירן ובהתמתנות המשטר בה. ואולם מאחר ששינוי משמעותי במערכת האירנית עדיין אינו קרוב, ומאחר שגם לו היה מוסאווי נבחר לנשיא, גם הוא היה ממשיך להוביל את תוכנית הגרעין של אירן ואת המדיניות העוינת לישראל, יש לישראל יתרון בכך שאחמדינג'אד ממשיך בתפקידו. כאשר אחמדינג'אד הוא הנשיא, קל יותר לישראל להסביר את משמעות האיום האירני, וקטן יותר הסיכון שהממשל האמריקני והממשלות האירופיות יתפתו להאמין שניתן להגיע לעסקה מקיפה בסוגיית הגרעין האירני.

תאריך:  16/06/2009   |   עודכן:  16/06/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ניצחון אחמדינג'אד: כל עכבה לטובה
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ענבל בר-און
באפיקומן של חוק ההסדרים מוכמנים גם הפרטת מערכת הבריאות והקמת קופת חולים חמישית    האם תחרות תועיל? לא בהכרח    מפריטים את עצמנו לדעת (ב)
אורנה רב -הון
כשאני רואה את הערמות העצומות של הספרים המתגבהות להן על דוכני הספרים, אני מנסה לשער כמה עצים כרתו כדי לאפשר את קיומם של הספרים הללו, במיוחד שמהות הספר אינה הנייר עליו הוא מודפס, אלא המלים שבתוך הספר    הרהורים בעקבות שבוע הספר
צפורה בראבי
המירוץ אחר החיים הטובים לא הצליח להרגיע את הלחץ הנפשי, את הדיכאון    הפרוזאק ודומיו כבר לא נלקחים מתחת לשולחן, אבל יש פתרונות פשוטים וזמינים    כדאי לנסות
יורם אטינגר
הנשיא אובמה עומד בפני אתגרים חסרי-תקדים, אבל רואה בהתנחלויות מכשול קריטי לשלום...    אובמה מוסיף שמן - ולא מים - למדורת האלימות באזור
צפורה בראבי
יכול להיות שאם תתאמצו חזק להיות עשירים - תצליחו?
רשימות נוספות
INSS  / מי ומי    | 
הקבינט דחה ההצבעה על המשך הלחימה  /  איציק וולף
כיצד יגיב הציבור לאג'נדת ביבי החדשה?  /  יהודה בן מאיר
פסיביות העולם לנוכח התגרענות אירן וסוריה  /  אפריים אסכולאי
השלכות הניסוי הגרעיני של צפון קוריאה  /  אמילי לנדאו ואפריים אסכולי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il