X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
"כשהנכים מלווים ע"י אנשים "בריאים", לא מתייחסים לנכים. שאלות מקוממות כמו: איזה מידה הוא לובש? מה המידה שלו? איזה צבע הוא אוהב? וכדומה, נשאלות ללא בושה, כאילו הנכה אינו קיים" ראיון מיוחד עם נשים גיבורות הנשואות לגיבורי צה"ל
▪  ▪  ▪
יחס נכון לנכים [צילום: פלאש 90]

את אורית ונטע פגשתי במקרה (ואולי זה לא היה מקרה), שתי נשים נבונות וחכמות, נאות וצעירות, המשותף להן, שתיהן נשואות לנכי צה"ל הרתוקים לכיסא גלגלים, והשם של שני בני זוגן הוא שי, שניהם פעילים, פעלתנים וספורטאים מצטיינים.
בימי מלחמת ההתשה ולאחר מכן במלחמת יום כיפור, בשיאם של קרבות ומראות קשים, חשבתי לא פעם כמה קשים עלולים להיות חיי מרותק לכיסא גלגלים, מחשבות אלו לא הרפו ממני, לא הבנתי כיצד אפשר לחיות כך, כיצד אפשר למצוא בת זוג, להקים משפחה.
"אני רוצה לראיין אתכן" אמרתי/ביקשתי בפרץ רגעי של אומץ. להפתעתי, שתיהן הסכימו ברצון. שבוע לפני הפגישה הייתי חסר מנוחה לחלוטין - מה לשאול, איך לשאול, מה נקודת הרגישות של כל אחת מהן. האמנתי שמדובר בגיבורות המתמודדות בקשיים יומיומיים, קשיים חיצוניים וקשיים פנימיים.
בת הזוג שלי אמרה לי: "אתה לא מבין? כשיש אהבה לא רואים את הכיסא"! אבל אני עוד לא הבנתי.

אותו גבר בשינוי אדרת

"איך זה לחיות עם נכה מרותק לכסא גלגלים?" הייתה שאלתי הראשונה. שתיהן הגיבו בצחוק: "אתה מתחיל בסוף...". כן, התחלתי בסוף, מתוך חשש, מתוך מבוכה.
לתדהמתי הרבה, במשך כשעתיים ניפצו נשים מופלאות אלה לרסיסים את כל הסטיגמות שבניתי במשך השנים. הגעתי לשמוע על קשיים, תסכולים, בעיות, אך מצאתי נשים שמחות, מאושרות, שלמות לחלוטין עם הזוגיות שלהן, שלמות לחלוטין עם הבחירה שלהן, והשיחה הובלה למקומות אחרים לחלוטין.
"מה הבעיה בלחיות עם אדם מרותק לכיסא גלגלים, זה בסך-הכל אדם רגיל שלא הולך..." אמרה לי אורית. "הבעיות העיקריות הן הסטיגמות, התייחסות החברה לאנשים אלה...".
"הפציעה עשתה לשי רק טוב (?!)..." הוסיפה נטע והותירה אותי חסר מילים. "מאז הפציעה הוא פחות קפדן, יותר רך, יותר עם חוש הומור, ממש כיף...".
"בכל זאת" אני מקשה "איך זה לחיות עם נכה? אני חושב שזה לא קל, זה לעזור במקום להיעזר, להתמודד עם קשיים יומיומיים, שעה שעה..."
נטע ואורית לא איפשרו לי להמשיך, "זה לא נכון" אמרו לי שתיהן יחד! ופרשו לפניי חיים של זוגיות עם נכה, את החיים האמיתיים מנקודת המבט של בנות זוג.

נכה הולך ובא

במשך יותר משעתיים הקשבתי בקשב רב, כמעט שלא היו חילוקי דעות בין נטע לאורית, שתיהן אמרו כמעט אותו דבר, הרבה מאוד תובנות קיבלתי אותו בוקר, ואנסה להעביר אותן כאן.
יש כאלה שנשארים בכיסא גם אם אינם משותקים, אלה הנכים האמיתיים. לעומתם יש כאלה שלמרות שהם מרותקים לכיסא הם יוצאים (רוחנית) מהכיסא. רוב הנכים על כיסאות גלגלים מסוגלים לעשות כמעט הכל, זו לא בדיחה, אליבא דנטע ואורית בני הזוג שלהן עושים הכל וכמעט ללא מגבלות.
"שי שלי עורך בין השאר קניות, וכשיש דברים כבדים זה הוא שמרים, לי אין כוח פיזי" מספרת נטע.
"אפילו שטיפת כלים ושטיפת הבית הוא מסוגל לעשות, טוב, שטיפת הבית איני מאפשרת לו" מספרת אורית בבדיחות הדעת. "הוא משאיר סימנים בכל הבית ואני מעדיפה לעשות זאת לבד". המגבלה היחידה היא שיש שצורך להנגיש את הבית לכיסא הגלגלים, לדאוג לכך שדברים החשובים יהיו בהישג יד ומספיק מקום לכיסא הגלגלים, כל השאר קלי קלות.

נכות ישראלית

אורית ונטע דיברו הרבה על הנגישות וההתייחסות מחוץ לבית, במיוחד כאן בישראל, כמה דוגמאות כאלה קוממו אותי במיוחד:
הן מספרות שבעיני רוב הציבור בארץ, אנשים על כיסאות גלגלים "אינם קיימים"! כשהנכים מלווים על-ידי אנשים "בריאים", לא מתייחסים לנכים, שאלות מקוממות כמו: איזה מידה הוא לובש? מה המידה שלו? איזה צבע הוא אוהב? וכדומה, נשאלות ללא בושה (או מתוך מבוכה), כאילו הנכה אינו קיים, כאילו הוא "מפגר" שאינו מבין מה מתרחש סביבו, בודדים האנשים שפונים ישירות לנכה, וזה מרגיז.
לצאת לבלות עלול להיות אופרציה לא קטנה, יש לבדוק אם יש נגישות לנכים, אם יש שירותים לנכים, אם יש מספיק מקום לעבור עם כיסא גלגלים, וגם אם כל התשובות מתאימות, לא פעם יש הפתעות. במקומות רבים יש שירותי נכים, אבל, לשירותי הנכים אין נגישות ישירה, צריך לעבור דרך מחסן או חדר מדרגות או דרך מטבח, לא פעם להגיע לשירותי הנכים צריך לעלות מדרגה (?!), לא פעם הנכים פשוט מוותרים, אז היכן הנגישות? היכן הרשויות שאמורות לאכוף את הנגישות?
ברוב משרדי הממשלה, בחברות נותנות שירות, או בבנקים, אין קדימות תור לנכים כפי שמקובל בארצות נאורות, לרוב הנכים אין בעיה גם עם זה, אבל לכל הרוחות מדוע אין מקום המתנה נוח ונגיש לנכים. בדרך-כלל חדרי ההמתנה קטנים וצפופים, כיסא הגלגלים מפריע לכולם, הנכה חש אי-נוחות וחייב לזוז מדי פעם ולפנות מקום.
לא כך הדבר ברוב ארצות הנכר, שם הנגישות הרבה יותר פשוטה, היחס לנכה הוא יחס טבעי לחלוטין, בגובה העיניים, כשנכה זקוק לשירות במשרד מסוים, בדרך כלל ייגש אליו אחד העובדים מייד ויעניק לו שירות נאות ומהיר, כאן בארצנו הקטנטונת, מקום שנכה צה"ל שפך את דמו (בדרך-כלל) למען המדינה, כאן השירות לנכה גרוע.
בכל זאת, לנטע חשוב מאוד להדגיש ואני מסכים איתה: "למרות חוסר המודעות שיש בארצנו הקטנטונת לגבי ציבור הנכים ולצרכים שלהם, האדם ה'רגיל' שפוגשים ברחוב תמיד נכון לסייע, יש בארץ הרבה אנשים טובים שרוצים לעזור, רק שלא יודעים איך...
גם אגף השיקום אינו מחסידי אומות העולם, בניגוד לציפיות שנכה צה"ל כל-כך קשה יקבל את שמגיע לו בזכות ולא בחסד, ללא ביורוקרטיה מיותרת, הסיפורים קשים וכואבים, אבל נושא זה מתאים לרשימה אחרת.
לסיכום: נשים יקרות, ניפצתן לי את כל הסטיגמות, אך אני עדיין חושב שאתן גיבורות, נשים ראויות לחיקוי.
עוד דבר חשוב לא פחות: חינוך, חינוך, חינוך! חייבים לחנך את הדור הצעיר כיצד להתייחס לאחר, למוגבל, לנכה, כך כולנו נצא ברווח גדול.

תאריך:  28/06/2009   |   עודכן:  28/06/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
להיות אשת נכה רתוק לכיסא
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
יישר כוח. דברי אמת דבריך
איילה  |  28/06/09 18:14
2
כל הכבוד על העלאת הנושא
אלון/  |  29/06/09 14:12
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
צבי גיל
הבאת אנשים לארץ ישראל על-מנת שיראו ויתרשמו מתוכנה היא הדרך האולטימטיבית לנהל איתם סיג ושיח. מפגשים יש להם תמיד ערך חיובי, אם לא בטווח הקצר הרי בטווח הביניים או אפילו כהשקעה לטווח הארוך
גרשון אקשטיין
מצב הסופרים הנו בכי רע - אם שפר עליהם גורלם - הם מרוויחים משהו, אם לא - הם מרוויחים שקלים בודדים
עמוס שריג
נתניהו וחבר מרעיו לא היו מעיזים לנסות להעלות את החוק המאפשר לשבעה ח"כים לפרוש ממפלגתם ולהיחשב לסיעה אילמלא הסכמתו בשתיקה של מופז למהלך הנפסד הזה. כל ניסיונותיו להיתמם לא יצלחו. הוא כבר צעק פעם אחת "זאב, זאב", אבל הסתבר שזה דווקא "שפן, שפן". לכן רק תם או מטומטם יאמין לו, ובפוליטיקה אין הרבה מהסוג הראשון
אורן פרסיקו
ידיעות אחרונות מגלה איפוק בדיווחים על מות מייקל ג'קסון    מעריב ו"ישראל היום" לא    ומה צריך לעשות צעיר שנפצע קשה בהפגנה כדי להגיע לכותרות העיתונים החילוניים?
ד"ר אברהם בן-עזרא
אין להתייחס לפרוזדור אחד מתמשך כאילו הוא מורכב מחלקים נפרדים הנבחנים במידותיהם הנדרשות בהתאם לתקנות כל חלק בפני עצמו, בין אם מבדיל את "חלקי" הפרוזדור הבדל במידת הרוחב, שינוי כיוון או דלת הניצבת במרכז הפרוזדור. להלן שו"ת בנדון
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il