X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אודי לבל מרצה לפסיכולוגיה פוליטית מראה
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
מדינת ישראל תחילה

איפה המדינה כשצריך אותה?

בטרם נייסד מדינה פלשתינית, יש עדיין לעמול על עצמאותה של המדינה היהודית הקיימת ולחזק את אמון הציבור בה
▪  ▪  ▪
ילדים שורפים את דגל ישראל ביום העצמאות[צילום: AP]
אם נצרף את הירידה בביטחון האישי לספקנות באשר ליכולתם של ממשלים מכהנים להשפיע על המצב הישראלי, יהיה בכך כדי להסביר את נכונותם של יותר ויותר ישראלים שלא להצביע בבחירות הכלליות, או לקבל בהבנה את רעיון הירידה מן הארץ

אובמה, סרקוזי, ברלוסקוני ואחרים הביאו להצפת השיח הציבורי ביחס לישראל בסוגיית "שתי מדינות לשני עמים" - נכונותה של ישראל לוותר על שטחי יהודה ושומרון ולהבטיח, כך טוענים דוברי השמאל הישראלי, את אחיזתה במדינה יהודית בטוחה בגבולות הקו הירוק.
הדיון בתפיסת "שתי המדינות", יש אומרים - ובמידה רבה של צדק - הוא חלק מהשיח הביטחוני-פוליטי, הדוחק הצידה לא מעט סוגיות אזרחיות "רכות": זכויות מיעוטים, כלכלה וחברה, מדיניות רווחה ועוד. אך למעשה, ההבטחה המגולמת ברעיון "שתי המדינות" - זו שבמסגרתה מדינת ישראל תיוותר פחות בטוחה אך יותר יהודית וריבונית, מקפלת בתוכה פנטזיה, שהמאמינים בה מסרבים להתבונן בפן נוסף אשר נדחק מן הדיון הציבורי: אובדן הריבונות והעצמאות הישראלית בגבולותיה הריבוניים ממערב לקו הירוק.
כפי שעולה מנתוני "מדד הריבונות", שנבדק לראשונה על-ידי "מרכז מורשת מנחם בגין" בשנת ה-60' למדינת ישראל, הרי שאם יש מקום לחרדה ולפעולה דחופה, אין זאת לשם הבטחת תקומתה של המדינה הפלשתינית, אלא בראש ובראשונה בעניין הבטחת מה שלכאורה מוסכם על-ידי כלל המפה הפוליטית הציונית: ריבונות ישראלית במדינה היהודית.
כך למשל, עשירית מן הציבור הישראלי נחשף לאיומים ולסחיטת דמי חסות במסגרת תופעת ה"פרוטקשן". אחד מכל עשרה! אלה מצויים בעיקר בנגב, בגליל ובשרון. 30 אחוזים מתוכם מדווחים כי הם נכנעים לסחטנות ומשלמים את דמי החסות. 88 אחוזים מהנחשפים לתופעת הסחטנות מדווחים כי אינם פונים למשטרה, ומנמקים זאת בכך שהמשטרה כלל אינה כתובת עבורם וכי אין להם אמון ביכולתה לטפל בתופעה. דבר זה מסביר את שיעור הנסחטים הנוהגים לקחת את החוק לידיים ולטפל בעצמם בבעיה, עקב מה שהם מגדירים כאי-קבלת הגנה מן המדינה: 44 אחוז, ואת נכונותם של 32 אחוזים מהישראלים להצהיר, כי לא יהססו להשתמש באמצעים בלתי חוקיים או אלימים במקרה של איום עליהם או על רכושם.
למעשה, אין צורך בסקרי דעת קהל כדי להיחשף לתופעות של היעדר ריבונות ישראלית בתחומים שבהם היא נחשבת בלתי מעורערת. השיח התקשורתי עוסק, ובצדק, במאחזים בלתי חוקיים הנבנים ביהודה ושומרון. אך מה קורה באזור שעליו חלים המשפט והריבונות הישראלית? בנייה בלתי חוקית, השתלטות על קרקעות, שימוש פיראטי בקווי חשמל וחדירה פרטיזנית לצינורות המים של חברת "מקורות" הפכו עניין שבשגרה. יישובים קהילתיים, המעוניינים בכך שמערכת החשמל המרכזית שלהם לא תינזק, חברות סלולאר שמבקשות להימנע מהשחתת האנטנות שלהן, כמו גם פקחי חברת החשמל המבקשים למנוע את העברת עמודי החשמל, ששוויים מיליוני שקלים, לסוחרי מתכות - כל אלה נדרשים לשלם מדי חודש בחודשו, לעיתים לכמה גורמים במקביל, דמי חסות, המבטיחים כי השגרה לא תופר. רשויות המדינה יודעות זאת ועוצמות עין.
במהלך סיור משותף לכמה חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון ולקציני משטרה בכירים, דווח על איתור כמה כלי רכבי יוקרתיים, שנגנבו מיישוב אמיד בדרום לאחד הכפרים הסמוכים. עם היוודע מיקום הרכב, פנו השוטרים - אוכפי שלטון החוק - לבעליהם והפנו אותם אחר כבוד לחברות הביטוח. "אם אנחנו לא רוצים אינתיפאדה - אז לשם אנחנו לא נכנסים", הם אמרו. זה לא סוד. לא בכדי נהגי מוניות באר-שבעים נאלצים לבטח את מוניותיהם בתל אביב, חברות ביטוח בדרום פשוט לא מעוניינות לספק את השירות לתעשיית גניבת הרכב בעת שהיא מצויה בשיאה. את המציאות שמאחורי הסטטיסטיקות המשטרתיות על צמצום התופעה - תושבי באר-שבע טרם פגשו. לא בכדִי החלה בצפון לפעול בשנים האחרונות מיליציה - קשה למצוא לה הגדרה אחרת - בדמות משטרה אלטרנטיבית של חקלאים מקומיים, שהבינו כי רק בכוחם שלהם לייצר הרתעה מפני הפורעים. מדובר על חזרה מסוכנת לעידן הקדם-ריבוני, שבו נדרשו יהודים לקחת את גורלם בידם ולספק לעצמם ביטחון בהיעדר מדינה להם.

מוכנים לשקול שינוי המנון

לא רק הביטחון האישי ואי-אכיפת החוק מלמדים על ההידרדרות במצב הריבונות הישראלי. הדיון ביציבות המשטר בארץ עוסק על-פי רוב בניסיון למזער את טקס הבחירות המתרחש בישראל בממוצע אחת לשנתיים. אך נראה, כי התחושה האזרחית המצטברת היא, כי יהיה מי שיהיה המנצח בבחירות, וימשול במסגרת ממשל נשיאותי או פרלמנטרי – הוא יתקשה להשפיע על המדיניות הישראלית דה-פקטו. מחצית מאזרחי המדינה סבורים, שראש הממשלה ושהכנסת כלל אינם משפיעים על קבלת ההחלטות בתחום החוץ והביטחון – אלא שהמדיניות נקבעת על-ידי נשיא ארה"ב, הקהילה האירופית, ארגוני זכויות אדם בינלאומיים ובית המשפט העליון.
אם נצרף את הירידה בביטחון האישי לספקנות באשר ליכולתם של ממשלים מכהנים להשפיע על המצב הישראלי, יהיה בכך כדי להסביר את נכונותם של יותר ויותר ישראלים שלא להצביע בבחירות הכלליות (36%) או לקבל בהבנה או אף בתמיכה את רעיון הירידה מן הארץ (38%) – תפיסה שמקבלת ביטוי לא רק בהצהרות אלא אף בפעולה. על-פי נתוני מדד הריבונות, הרי שכשליש מאוכלוסיית המגזר היהודי (35%) מצויים ברגעים אלה במהלך או בסיום הליכים להנפקת אזרחות נוספת על זו הישראלית. גם אם יש בנו הבנה לחרדה היהודית התמידית לגורלנו – הנתון המפתיע מעלה מחדש לדיון את תפיסת מדינת ישראל כ"מקלט בטוח לעם היהודי".
כמובן שאין לפטור את הדיון מהרמה הערכית-חינוכית (יותר ויותר ישראלים מוכנים לשקול את שינוי מילות ההמנון, ובמקביל, כפי שאף עולה מתוך שלל מחקרים אחרים – מורים ומורות בישראל הופכים מדי שנה ושנה לבורים יותר בכל הקשור למושגי יסוד ביהדות, בציונות ובאזרחות). הנתונים רבים ומצטברים לכדי תמונה מדאיגה, שלא בכדִי מתקשה לזכות ב"זמן מסך" בסדר היום התקשורתי. המחשבה, שלאחר ההיפרדות מן "השטחים" נקבל מדינה יהודית ריבונית נורמלית, אינה מתחזקת לנוכח הנתונים הללו. הם דווקא מלמדים כי בטרם נפשיל שרוולים לייסוד המדינה הפלשתינית, יש עדיין לעמול על עצמאותה של המדינה היהודית הקיימת – פרויקט שלא הסתיים כנראה ב-1948. אתגר זה אינו מחנאי-פוליטי, ייתכן שהוא אף אינטרס של תומכי רעיון "שתי המדינות".
רוב מוצק של אזרחי ישראל שאינם מתגוררים מעבר לקו הירוק, כפי שעולה ממחקר שהוצג החודש במרכז האוניברסיטאי אריאל, מתנגדים להקמתה של מדינה פלשתינית. את הסיבות לכך ניתן לייחס לנתונים שהובאו לעיל. כל עוד מצבה של "המדינה הריבונית" יילך ויתערער, הנכונות לקחת סיכונים הרפתקניים ממזרחה לה – תלך ותפחת גם היא. שכן מה רוצה היהודי? להיוותר לכל הפחות עם "מקלט בטוח".

לאתר מגזין מראה
ד"ר אודי לבל הוא מרצה לפסיכולוגיה פוליטית במכללה האקדמית ספיר ובמרכז האוניברסיטאי באריאל
תאריך:  03/07/2009   |   עודכן:  05/07/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
איפה המדינה כשצריך אותה?
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
חזרה להסכמי הקפיטוליזציות
sd4ee523  |  3/07/09 20:29
2
איזה תרוץ עלוב לברוח {ראה המשך
א. פובליציסט  |  4/07/09 12:16
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
סופיה רון-מוריה
העובדה שהשמאל פתח בקמפיין נגד השופט משה דרורי לא בהכרח אומרת שגלעד ארדן נכנע    מבחנו - במינויים שיבואו
ד"ר אברהם בן-עזרא
הנשיא חוסיין כשל שוב בהבל פיו, כאשר הציב בפני ממשלת ישראל דרישה אולטימטיבית לחבל בצורכי היישובים ביהודה ושומרון בצורה סלקטיבית – רק נגד היהודים    אולי הוא לא השכיל לזהות שהתקשורת הישראלית המוחאת לו כפיים היא בסך הכול עוד מפלגת מיעוט של שמאל קיצוני, וזה לא ייחשב לו כאי הבנה מקרית
מאיר אינדור
מסנגרי נתניהו למיניהם עשו עבודה כל כך טובה, עד שבליכוד לא קמה מחאה ציבורית, למרות שנתניהו חצה את הקווים והסכים לוותר על עקרון מקודש של תנועתו – התנגדות למדינה ערבית נוספת ממערב לירדן   בהעדר אופוזיציה מימין – בכנסת ובעיקר מחוצה לה - הויתורים של נתניהו הם רק ההחלה    לגבי הצבור הישראלי זוהי סכנה גדולה, אלא אם כן נצליח ל"להעמיד חומה" שתאגוף אותו מימין
שלמה גזית
מקורות המודיעין מסוגלים לספק לנו - באמינות - רק עובדות    הם אינם יכולים לדעת ואינם יכולים לומר לנו - וזה מה שבאמת מעניין אותנו - כיצד יתפתחו הדברים באירן    עלינו לזכור כי תמיד עלול אחד הצדדים לקבל החלטה שגויה, החלטה שתביא לתוצאה הפוכה מן המתוכנן    יתר על כן, לעולם אין לך שליטה על אירוע חריג ובלתי צפוי, העשוי לשנות מן היסוד את התמונה
אפרי הלפרין
חוק סער מחייב הסכמה של שבעה מתוך תשעת חברי הוועדה לבחירת שופטים    בעוד 120 שנה, כאשר צעיר השופטים של בית המשפט העליון יחזיר נשמתו לבורא – ייעלם בית המשפט העליון מנוף הציבוריות הישראלית, ואולי טוב שכך
רשימות נוספות
קרן אור במרוקו  /  רחל אהרנפלד
הנה בא הדבר הזה שהורג לא רק יהודים  /  אמנון לורד
כן, הוא יכול  /  קובי קמין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il