X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
כמו הרבה אנשי עסקים, אליעזר פישמן הסתובב לפני חצי שנה כשסימן שאלה מרחף מעל החברות שבשליטתו - האם הן יכולות להחזיר את ההלוואות שגייסו היום פישמן אומר: "אני פועל כבר יותר מ-40 שנה בשוק ההון, ואף פעם לא ברחתי מתשלומי חוב"
▪  ▪  ▪
פישמן: "יצאתי אידיוט" [צילום: יוסי זליגר]

אחת השאלות המרכזיות שהפנו לאיש העסקים אליעזר פישמן היועצים שהתארחו שלשום בכנס שקיים בית ההשקעות אפסילון, הייתה כיצד החברות שבשליטתו - כלכלית ירושלים, מבני תעשיה, דרבן ומירלנד - מתכוונות לפרוע אג"ח בהיקף של מיליארדי שקלים. סוגייה זו הטרידה ועדיין מטרידה רבים בשוק ההון.
כמו הרבה אנשי עסקים בשוק המקומי הסתובב פישמן לפני חצי שנה כשסימן שאלה גדול מרחף מעל קבוצת החברות שבשליטתו - האם הן יכולות להחזיר את ההלוואות שגייסו בהיקף כולל של מיליארדי שקלים, ומה הסבירות שפישמן יעבור את המשבר בשלום? מאז ניסה פישמן להוביל תוכנית לחילוץ הלווים הגדולים במשק על חשבון בעלי האג"ח, באמצעות דחיית תשלומים גורפת תמורת פיצוי בריבית. תוכנית זו ירדה מהפרק בשל התנגדות ציבורית והרגיעה במשבר. "מעולם לא התחמקתי מתשלומי חוב"
השבוע, על-רקע העליות בשוקי המניות ומגמת הנורמליזציה בשוק החוב, פישמן נשמע הרבה יותר רגוע כשהציג את משנתו: "אני פועל כבר יותר מ-40 שנה בשוק ההון, ואף פעם לא ברחתי מתשלומי חוב. אין בעיית נזילות בחברות שבשליטתי.
"מבני תעשיה גייסה לפני כחודש 110 מיליון שקל בריבית של 8%, בלי ביטחונות ובלי כתבי אופציות למניות. מה שלמדתי מההנפקה זה שצריך לכבד לא רק את המוסדיים, אלא גם את הציבור, שהיווה כ-45% מההנפקה. מבני תעשיה תמשיך לחלק דיבידנד שנתי של 100 מיליון שקל גם בשלוש השנים הקרובות - ולא נשקפת סכנה לקיומה. היא בדיוק כמו נדל"ן מניב למשך 30 שנה, שהחוב בגינו ממוחזר לפחות 5-6 פעמים".
על-אף שהאג"ח של כלכלית ירושלים עדיין נסחרות בתשואות לפדיון גבוהות יחסית של 14%-19%, אמר פישמן: "אם לא היה ברוך בשוק האג"ח בשבועיים האחרונים ייתכן שגם כלכלית ירושלים הייתה יוצאת עכשיו לגיוס - לא יעברו חודשים רבים עד שגם היא תגייס כסף בהנפקת אג"ח".
פישמן סבור כי שוק ההון לא יצליח לתפקד לאורך זמן עם הנפקות בריביות של 3%-4%, והוא מעריך שהן יעלו לרמה של 5%-8%. פישמן גם המליץ ליועצים שלא לקנות אג"ח צמודות בתשואה של 3%, כי ברגע שהריבית תעלה הם יפסידו הרבה כסף.
פישמן התייחס לדרישת השוק לביטחונות בגיוסים הנוכחיים: "אני לא אגייס בשוק ההון עם ביטחונות, כי עדיף כבר לפנות לבנקים. בשנתיים הקרובות צפויים פירעונות של 41 מיליארד שקל עם ביטחונות של 82 מיליארד שקל - כל מי שחושב כי יימצאו כל הביטחונות לכך שיבושם לו. אני יכול לקבל היום כסף מהבנק, מכיוון שכשאני נכנס לשעריו ומבקש אשראי הוא דואג קודם כל שאצא בריא".
כשנשאל למה לא ביצע רכישה עצמית של כל האג"ח של החברות שבשליטתו, השיב פישמן: "אין כיום לאף חברה גדולה אפשרות לקנות את כל האג"ח שלה חזרה במכה אחת - הדבר מצריך הרבה מאוד כסף וגם מחשבה על מה יקרה בעתיד מבחינה עסקית. מה זה עזר שקניתי אג"ח של החברות שלי ב-500 מיליון שקל; זה לא השפיע על התשואות שלהן".
עוד אמר פישמן בעניין האג"ח: "אין לי הסבר כלכלי הגיוני למה לפני חצי שנה אג"ח ד' של דרבן נסחרו ב-40 אגורות, שכן פעילות החברה לא נפגעה, וגם אם היא לא תעשה כלום - הרי שבזכות הנכסים שבידיה היא תפרע את כל חובותיה. לפחות קניתי בחזרה חלק מסדרה ד' של דרבן בהיקף של כ-150 מיליון שקל ב-40 אגורות. בהתחלה לא הרגשתי בנוח לרכוש ב-40 אגורות אג"ח שמכרתי לפי 100 אגורות, אבל בסופו של דבר התגברתי על זה".

"המצב בשוק הנדל"ן בבריטניה עדיין נוראי"

שוקי הנדל"ן בצרפת ובגרמניה ממשיכים, לדבריו, לקרטע, אם כי המצב בצרפת טוב יותר; בגרמניה נעשות כיום בעיקר עסקות קטנות בהיקף של 3-4 מיליון יורו ובתשואות של 7%-8%. לגבי שוודיה ונורווגיה אמר פישמן: "ייקח שנה-שנתיים והמצב במדינות הללו יסתדר. במערב אירופה דיירים בוכים, אבל משלמים את דמי השכירות - להבדיל מארה"ב, שם שוכרים נוטשים את הנכסים.
"בשווייץ לא מרגישים את המשבר בענף הנדל"ן, וכנראה גם לא נרגיש. אין בעיה לקבל מימון לנכסים קיימים וחדשים - אם לא מהבנקים הענקיים, אז מהקטנים יותר".
פישמן פסימי לגבי עתידו שוק הנדל"ן בבריטניה: "המצב בבריטניה עדיין נוראי. אני קורא בעיתונים שאנשי עסקים ישראלים מסתערים על לונדון. אנחנו לא שם, ואני ממליץ לכם לא למהר להשקיע שם.
"בבריטניה יש סגנון אחר של קביעת מחירי השכירות - הם מתעדכנים כלפי מעלה כל 5 שנים. עד שדמי השכירות יתעדכנו כלפי מעלה וערך הנכסים יעלה ייקח הרבה זמן. ההשקעה בנדל"ן מניב בבריטניה דומה לרכישת אג"ח לא צמוד לאינפלציה בתשואה של 7%; בשביל זה לא צריך לצאת לבריטניה, אפשר לקנות אג"ח דומות בישראל בתשואה של 5.5%-6%".
בעניין נהירת אנשי העסקים הישראלים לבריטניה הוסיף פישמן: "מי שבאמת מבין בנדל"ן עדיין לא ביצע את העסקות - נתן חץ עוד לא שם וזה שנוחי דנקנר ויתר על עסקת ברודגייט מראה כי לונדון עדיין לא אטרקטיווית".
תחזיתו למזרח אירופה קודרת מאוד: "מי שגייס אג"ח בשביל להשקיע בנדל"ן במזרח אירופה, שלא יבנה על זה שהוא יחזיר את הכסף בשנתיים-שלוש הקרובות - זה לא יקרה. אני לא רואה תזוזה באוקראינה ובבולגריה בשנים הקרובות, ולא רואה מי יממן את הפרויקטים. הבנקים במדינות האלה הוכו ולא יתנו הלוואות גם בריביות של 15%. ושלא תחשבו שמצבנו (של קבוצת פישמן; מ"ר) טוב יותר משל חברות אחרות הפועלות באזורים אלה".
לגבי רוסיה, שבה פועלת הקבוצה באמצעות חברת מירלנד, פישמן אופטימי יותר: "ברוסיה לא הגזימו במתן הלוואות גם בעבר. הביקושים במדינה לא נעלמו, אבל את הכסף צריך להביא ממקומות אחרים. כולם אומרים שהמצב של הנדל"ן המניב בישראל מצוין בעוד המצב ברוסיה גרוע - לפעמים אני חולק על כך.
"אנחנו מחזיקים לא רחוק מעזריאלי, ברחוב ז'בוטינסקי בתל אביב, בניין בשטח של 17 אלף מ"ר שבקושי הצלחנו להשכיר בתקופה אחרונה - בעוד שברוסיה השכרנו 12 אלף מ"ר די בקלות. אם מחיר הנפט ימשיך להחזיק מעמד סביב 60 דולר לחבית, הדברים יתחילו להשתפר ברוסיה".
על הודו, שבה הוא משקיע באמצעות חברת מונדון, אמר פישמן: "בהודו אין בעיות בשוק הנדל"ן. לא ניתן לקבל מימון - אבל הביקושים שם לא נעלמו".

"הנדל"ן בארה"ב עדיין לא מתאושש"

להערכתו, 2010 תתחיל עם צמיחה נמוכה שתעלה בהדרגה, כל מדינה בקצב שלה. "מערב אירופה תצמח לאט יותר, בעוד מדינות ה-BRIC (הודו, רוסיה, סין וברזיל) יהיו הראשונות להתאושש, כי הנפילה בהן הייתה יותר עניין פסיכולוגי מאשר כלכלי".
עם זאת, פישמן נשמע פסימי למדי לגבי הצפוי בארה"ב: "על-אף שהבנקים מצליחים להראות סימני התאוששות, ייקח עוד זמן עד שהנדל"ן והכלכלה האמריקנית יתאוששו".

"מחירי הדירות בישראל ימשיכו לעלות"

את המפגש שאירגן בית ההשקעות אפסילון פתח פישמן בסקירת שוקי הנדל"ן והפיננסים. הוא המשיך לטעון כי תוך חצי שנה מחירי הדירות בישראל יעלו ב-10%-15%, שכן לדבריו כל עוד לא ימשיכו לבנות דירות בישראל - רמת המחירים תמשיך לעלות, במיוחד בפריפריה.
"כבר בימים אלה ניתן לראות שמחירי הדירות עלו בחצי מהטווח שהצבתי", אמר פישמן. לדבריו, כל עוד מרווח התשואה על הדירות הוא בשיעור 4%, לא ייבנו דירות חדשות - כי דירות בונים במרווחים של 15%-20%.
פישמן לא צופה בנייה מאסיווית בתחום המשרדים וסיפק תחזית קודרת בנוגע לנדל"ן המסחרי בישראל: "בנו ועדיין בונים פה יותר מדי מרכזים מסחריים ופאוורסנטרים. התפוסה בהם תרד כי יש יותר מדי שוכרים קטנים שמשלמים המון כסף ובזמן המיתון הם יהיו הראשונים לעזוב".
לגבי הנעשה בארה"ב אמר פישמן: "שלב המציאות עדיין לא הגיע. זה יכול לקרות עוד שנתיים - עודף הדירות שנוצר שם לא יתנקה כל כך מהר. אולי הפתרון הוא לחלק הרבה גרינקארדים למהגרים פוטנציאליים".
תחזיתו לתחום הנדל"ן המסחרי בארה"ב קודרת במיוחד: "השוק המסחרי שם נמצא עדיין לפני הפגיעה הגדולה - שתבוא לידי ביטוי בביטול חוזי שכירות ונטישת השוכרים. הרע בענף זה עוד לפנינו".

"סוף המשבר מתקרב"

פישמן התייחס גם לתוכנית שהגה לפני כמה חודשים לדחיית תשלומי האג"ח (בעיקר לטייקונים) בכמה שנים תמורת תוספת ריבית של 1% בשנה: "כשכולם התחבאו מתחת לשולחן - על-אף שחשבו כמוני, אבל פחדו להגיד זאת - הייתי הראשון להציע שאם שוק האשראי לא ייפתח, אז צריך לבצע הסדרי חוב.
"נכון שהיו חילוקי דעות ביני לבין המוסדיים לגבי מרכיב המניות וכתבי האופציה למניות שנעניק לבעלי האג"ח. למרות זאת, מכל המנהלים שפגשתי בגופים המוסדיים הגדולים קיבלתי הסכמה לצעד, והדבר גם היה מתואם עם משרד האוצר. אבל כשהגיע רגע האמת והתחילו לשאול את המוסדיים בפומבי לגבי התוכנית - הם זיגזגו והסתתרו מתחת לשטיח, ובסופו של דבר יצאתי אידיוט ושילמתי על כך בתשואות האג"ח שלי".
הערכת המצב של פישמן בנוגע לשוק החוב החוץ-בנקאי היא שבעזרת התארגנות לפעילות משותפת הגופים המוסדיים ניתן להציל את כספי החוסכים שהושקעו בקרקעות במזרח אירופה. "צריך לבנות מטה שבו ישבו נציגים של מוסדיים שיודעים לפתור בעיות חוב, בדומה לבנקים. אם לא יוקם שולחן כזה, הכסף שהושקע במזרח אירופה פשוט יירד לטמיון. אם המוסדיים יבדקו פרטנית מצב של כל חברה יהיה ניתן, בעוד כמה שנים, להחזיר את הכסף הזה - גם במחיר דחייה בלוחות הזמנים".
פישמן סיפר כי הוא ממשיך לקבל הצעות למכירת חברת הדלק טן: "במחיר מתאים נסגור עסקה, שכן אני לא רואה יתרון בהחזקה זו". פישמן הוסיף עוד כי אם פטריק דרהי יציע מחיר טוב, הוא ימכור גם את אחזקותיו בהוט, וסיפר כי הוא מתכנן להגדיל את פעילות הקבוצה בברזיל בשנים הקרובות בצורה ניכרת.
באופן כללי פישמן השתדל לשדר אופטימיות: "נכון שלא כולם ייצאו שלמים מהמשבר, אבל אני כבר רואה את הסוף שלו מתקרב - הרבה בזכות תוכניות החילוץ של הממשל הבריטי, שהיה הראשון לקחת יוזמה ולהציל את מערכת הבנקאות. רק לאחר מכן הצטרפה ארה"ב למשימה".

תאריך:  16/07/2009   |   עודכן:  16/07/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
דני רשף
אהרן ברק לעולם לא היה דמוקרט או מגן הדמוקרטיה כפי שהוא מתיימר להיות. הוא היה טכנוקרט משפטי, בז לשלטון הרוב ולפוליטיקאים. ייתכן שהוא באמת מאמין שהוא שומר על הדמוקרטיה - בפועל אין בינו לדמוקרטיה הרבה מן המשותף
עירית ריימן
בראייה עסקית, עצם הציפייה של הלקוחות היא הזדמנות אמיתית ובלתי חוזרת עבור כל ספק    בחברה אשר מבססת את קיומה על מתן שירות (חברות תקשורת, כבלים ועוד), מתן שירות לקוחות טוב, אמין מהיר ויעיל, הוא שיקבע את כוח הישרדותה בשוק תחרותי ותובעני
איתמר לוין
התורה מכירה בחשיבות תרומתו של העורף להצלחת הצבא ולכן מעניקה לו חלק משלל המלחמה. אך מהי בדיוק תרומה זו?
צפורה בראבי
איך תוכלו לעשות עצמכם יפים...
אפרי הלפרין
אריה דרעי זקוק דחוף לייעוץ פוליטי    אחרי שהיה מקורקע שבע שנים הוא חושב על כיוונים לא רציניים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il