X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
בעקבות שנות הבצורת האחרונות, ולנוכח השפעתו של הפרש הטמפרטורה בין פני הים לבין האוויר הקר המגיע אלינו על כמות הגשם היורדת - ראוי לשקול ערבוב של מי הים
▪  ▪  ▪
היו ימים... [צילום: שרון קביליו]
ללא ספק יש מנגנון הגורם להשתנויות בכמות הגשם, שאין לו כל קשר להתחממות או להתקררות כדור הארץ ובוודאי שלא לגזי החממה. הרי אברהם אבינו לא ירד למצרים משום שהיו יותר מדי מכוניות או בשל הבזבוז בחשמל בתחנות הכוח

   רשימות קודמות
  השמועות על התחממות כדור הארץ - מוקדמות מדי
  להציע מים לשכנים מבלי לוותר על השליטה בהם
  פתרון כולל ובר-קיימא למים ולאנרגיה

האחראים על משק המים תולים בשינויי האקלים את המחסור במים. אולם, זה אלפי שנים שאין סיבה להפתעה לנוכח נתוני הגשם באזור. ארץ ישראל אומנם נקראה ארץ זבת חלב ודבש, אך כידוע, אבותינו ירדו למצרים בגלל הבצורת. יוסף פיענח את חלום פרעה וחזה שבע שנים ברוכות ושבע שנים דלות - אשר סמליהן בחלום היו שבע פרות שמנות ושבע פרות רזות - אך להבדיל ממקבלי ההחלטות שלנו, יוסף המליץ להתחיל באגירת המים בשנים הגשומות - לקראת השנים הרזות. אצלנו התחילו לעשות זאת לקראת תום השנים הרזות, וגם זאת באופן בלתי ראוי.
באיור המצורף, שנעשה על-ידי פרופ' יואב כסלו (מהפקולטה לחקלאות באוניברסיטה העברית) ושותפיו בשנת 1997, נראה גרף של כמויות הגשם שירדו בעיר שכם במשך 150 שנה (רישום מקביל של מדידות, לאורך כ-100 שנים, מצוי גם במקווה ישראל). אם מחשבים על פיו ממוצע של 25 שנה ומזיזים את מקומו לאורך השנים, מתקבל קו חלק יותר, אבל כזה שגם בו יש השתנויות שבין פחות מ-600 מילימטרים גשם לשנה לבין 800 מילימטרים לשנה, במחזור שנראה כאילו הוא בן 160 שנה. יש הטוענים, כי כבר 80 שנה לא היה לנו גשם כה מועט, אבל אין זה נכון, וגם אם הייתה בכך אמת - הרי שלפני 80 שנה היו שנות בצורת דומות.
עד שלהי 1990, שנה בטרם מונה כותב שורות אלה לנציב המים, כמעט שלא נעשה דבר כדי לקדם את פני המצב, וזאת לאחר כמה שנים של מיעוט גשמים ופני המים בכינרת ופני המים במאגרים התת-קרקעיים היו נמוכים ביותר. בשנת 2002 שוב חזר מצב זה. התנאים אומנם החמירו, משום שלא נקטנו צעדים, שידענו כבר החל ממחצית שנות השישים כי יש לנקוט.
באחד מכנסי הארגון הבינלאומי לאקלים הופיע מרצה צעיר מן הבנק העולמי והראה את מידת הנזקים שגורמים אסונות הטבע השונים. תופעות של בצורת היו במקום הראשון מבחינת היקף הנזקים, ואילו שטפונות הרסניים - במקום שני. אבל הקביעה המעניינת ביותר והעצובה ביותר שלו הייתה, שהיקף הנזק נובע בעיקר מכך, שבמדינות מסוימות לא הייתה היערכות לקידום פני האסון. כדי לעשות זאת דרושות כמובן מודעות של המופקדים על העניין לבעיה הממשמשת ובאה וכשירות שלהם לטפל בה. אצלנו - לא רק שידענו למה עלינו לצפות ומה יש לעשות, אלא שעשינו רבות להחמרת המצב מעבר למה שהטבע הועיד לנו.

חיסול היישובים בפריפריה - פתרון חלמאי
ים של גשם [צילום: פלאש 90]

עלינו להיערך להשתנויות הללו בכמויות הגשמים ובברכתם, תוך נקיטת האמצעים הרבים האפשריים, ביניהם הגברת הגשם, הפחתת ההתאדות, תפיסת מי שיטפונות, מיחזור המים, מניעת הרס מקורות המים, ושימוש בשיטות התפלה זולות. יש כמובן גם אפשרויות אחרות, בלתי ראויות, כמו קיצוץ בכמויות המים לחקלאות וחיסול היישובים בפריפריה, איסור על גידול גינות, הטלת קנסות על שימוש בזבזני במים, גם כאשר אין בשימוש כל בזבוז מים אלא עילה לגביית תשלום נוסף למיחזור המים.

בהקשר זה, השאלה המעניינת ביותר היא מה קובע את עוצמות הגשם. במחצית שנות ה-80' נעשתה עבודה מצוינת בנושא זה על-ידי ד"ר גד אסף ועמיתיו.. הם מדדו את טמפרטורת המים בקצהו המערבי של הים התיכון, ומצאו כי בקיץ שִׁכבה של מטרים ספורים עד לגובה פני הים הייתה חמה בשל קרינת השמש. מעט מן החום בשכבה זו התערבב בעומק המים ונאגר לחורף. מרבית החום חזר ונפלט לאוויר. בשלב מסוים בסתיו, הטמפרטורה בגובה פני הים ועד לעומק של כ-150 מ' הייתה כמעט אחידה. בעומק הים המים היו מעט יותר חמים, כך שהם סיפקו חום לפני המים. הגשם נוצר כאשר גושי אוויר קרים זרמו מעל הים, וגרמו למים, שהתאדו מפני הים החם, להתעבות באוויר וליצור עננים. ככל שהפרש הטמפרטורה בין פני הים לבין האוויר הקר המגיע אלינו – גדול יותר, גדלה כמות הגשם.
מחקרו של ד"ר אסף ועמיתיו הראה כי סטטיסטית, אפשר לייחס את כמות הגשם לטמפרטורת הים במועד שבו קו הטמפרטורה מתיישר בסתיו. אם שיעור הניבוי ללא התייחסות לטמפרטורת הים קרוב ל-60 אחוז, שיעור הניבוי המתבסס על ייחוס כמות הגשם להפרש הטמפרטורה בין הים לבין האוויר – משתפר מאוד ועולה על 90 אחוז. המחקר (שבתחילה נמנע ממנו סיוע תקציבי של משרד האנרגיה, בשל התנגדות נחרצת של איש האוצר, בטענה שנושא המחקר אינו ראוי ואינו מצוי בתחום אחריותו של משרד האנרגיה) גם הראה, שאת כמות הגשם ניתן היה לייחס בדיוק מפתיע לכמות החום שניטלה מהים באירוע נתון ובמאזן השנתי.
שני כרכי מאמרים המתארים את תופעות הבצורת בעולם, אשר התפרסמו בשנת 2000, מלמדים כי התופעה של שנים גשומות לאורך זמן המתחלפות בשנים שחונות לאורך זמן מוכרת מן ההיסטוריה האקלימית של ארצות רבות, מבלי שניכרים שינויים גדולים מאוד וממושכים מאוד בהתנהגות הממוצעת של הגשם. בדומה לד"ר אסף, גם כמה מן הכותבים האחרים מדווחים על קורלציה טובה בין טמפרטורת מי הים ובין כמות הגשם, כששיעור הניבוי על סמך קורלציה זו התקרב ל-70 אחוז.
ושוב – למחקרו החשוב של ד"ר גד אסף. אסף העלה את הרעיון המבריק, שראוי לשקול סיוע בערבוב הים, כדי לקבל יותר חום אגור לחורף ויותר גשם. חישוב פשוט הראה, כי בעצם מדובר במנגנון התפלה, שבו קרינת השמש מנוצלת מעט יותר טוב להגברת הגשם, אשר עלותו הצפויה נמוכה להפליא. יתרה מכך, התברר כי די בשתיים שלוש מעלות כדי להגדיל את כמות הגשם הצפויה בעשרות אחוזים, כך שהגידול בכמות המים הניתנת לניצול יהיה אפילו ביותר מ-100 אחוזים, במחיר של 5-2 סנט למ"ק מים נוסף. פעולה כזו עשויה לחסל סופית את כל בעיית הבצורת, אבל לפי שעה – אין אל מי לדבר.
ד"ר אסף העלה עוד יתרונות אפשריים לערבוב מי הים, כמו הקטנת הצורך בקירור בקיץ ובחימום בחורף. לערבוב הים יש גם תרומה חשובה לאספקת חמצן למים ולהעלאת חומרים מזינים מעומק הים, על-פי החשד, העדרם גורם לחיסול אוכלוסיות שונות בים.
לנוכח הדיאגרמה של כמויות הגשם שירדו בארץ לאורך השנים עולה, כי תמיד אחרי שנה שבה יורד גשם רב מאוד, השנים שלאחר מכן שחונות יותר. כמו-כן, בשנה גשומה על-פי רוב החורף קר מאוד. הייתכן שהקירור המתרחש באותה שנה גורם לכך שנדרש זמן ממושך יותר לחזור ולחמם את הים? ואולי המצב דווקא הפוך, כלומר – אם במשך כמה שנים אין קירור יעיל של הים, הוא מתחמם די הצורך כדי להוריד הרבה גשם? כך או אחרת, ללא ספק יש מנגנון הגורם להשתנויות בכמות הגשם, שאין לו כל קשר להתחממות או להתקררות כדור הארץ ובוודאי שלא לגזי החממה. הרי אברהם אבינו לא ירד למצרים משום שהיו יותר מדי מכוניות או בשל הבזבוז בחשמל בתחנות הכוח.
עלינו להיערך להשתנויות הללו בכמויות הגשמים ובברכתם, תוך נקיטת האמצעים הרבים האפשריים, ביניהם הגברת הגשם, הפחתת ההתאדות, תפיסת מי שיטפונות, מיחזור המים, מניעת הרס מקורות המים, ושימוש בשיטות התפלה זולות. יש כמובן גם אפשרויות אחרות, בלתי ראויות, כמו קיצוץ בכמויות המים לחקלאות וחיסול היישובים בפריפריה, איסור על גידול גינות, הטלת קנסות על שימוש בזבזני במים, גם כאשר אין בשימוש כל בזבוז מים אלא עילה לגביית תשלום נוסף למיחזור המים. אם בעבר עשינו רבות להרס מקורות המים הטבעיים, לחיסול החקלאות ולעיכוב פעולות ליצירת מקורות מים – כיום אנו מבזבזים הון עתק למימון פעולות לא ראויות.
לקראת פרסום ספרי "מתחת לקו האדום או המים כמשל", התקיים בשנת 2000 דיון בטיוטת הספר, ביוזמת המרכז הבינתחומי בהרצליה, הטכניון ומוסדות נוספים. בשלב מסוים בארוחת הצהריים, אמר אז מי שעמד בראש גוף ציבורי נכבד ביותר ואחר כך שימש מנהלו של גוף ענקי בתחום ציבורי אחר: "דן, בכל מקום שאתה כותב בספרך 'מים', אתה יכול להחליף ולכתוב 'ביטחון' או 'בריאות' ואין צורך לשנות את התוכן"...

לאתר מגזין מראה
פרופ' דן זסלבסקי הוא מהנדס מים וקרקע. בין יתר פקידיו היה דיקן הפקולטה להנדסה חקלאית בטכניון, יו"ר המועצה הלאומית למחקר ופיתוח ונציב המים למדינת ישראל.
תאריך:  31/07/2009   |   עודכן:  31/07/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
לא להמתין לחוני המעגל
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
התרשמתי מאוד
תמימה  |  1/08/09 14:17
2
מבחן התוצאה המחקר יקר ועקר
יש מיש  |  2/08/09 06:12
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
דן בבלי
במרבית בתי החולים, ובעיקר בצפון הארץ, צוות הרופאים והרופאות מעורב, וכולל יהודים וערבים - הגיע הזמן להפיק לקחים מהצלחת הבועה הרפואית, וליזום דרכים ליישמו בקרב שאר החברה הישראלית
עבד א-סלאם נג'אר
בלי שינוי המבנה הממסדי, היהודים, על כל גווניהם, לא יחיו בשלום ובשלווה - כל עוד שהלא-יהודים לא יחיו בכבוד ובשוויון
דודו אלהרר
בשורה לעם ישראל - יש לנו "תעמולה רשמית"! מה זה תעמולה רשמית? מטעם מי? מי מנסח את התעמולה? כיצד מפיצים את התעמולה? מי מממן אותה? מי מנהל אותה? מי עובד בה?
ד"ר צ'לו רוזנברג
אחד הפרדוקסים ההיסטוריים היותר מבחילים ומכוערים שיש, הוא הפרדוקס שקרוי מפלגת העבודה. ראשי תנועת העבודה ומייסדיה ודאי מתהפכים בקברם כאשר הם רואים מה מעולל לתנועתם ומפעלם המפואר מנהיגה הנוכחי, הלא הוא אהוד ברק
נרי אבנרי
ומה אם השוהים הבלתי-חוקיים הגיעו לישראל לא מניגריה אלא משכם או מג'נין? האם ילדיהם חסינים מגירוש? הלחץ לא לגרש ילדים הוא מניפולטיבי ונעדר כנות. חלק ניכר מהלוחצים, הביעו ב-2005 בוז ושאט נפש נגד הכתומים ש"עשו שימוש מניפולטיבי בילדים", רק כדי למנוע את גירושם
רשימות נוספות
מראה  / מי ומי    | 
השאננים לציון (ד)  /  יוסף אורן
מה כל כך רע בהצעה של אולמרט?  /  עידו שטרנברג
לתרגם מעברית לעברית  /  עמוס גורן
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il