X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
המילה "סליחה" המבטאת צער וכאב על מעשה שנעשה ומבטאת בקשת חרטה מאדם שפגענו בו, הפכה בשנים האחרונות למילה שונה, אחרת, המונית ופשוטה יותר. כזו שהאומר אותה לא באמת מתכוון למשמעותה האמיתית
▪  ▪  ▪

סליחה שאני מתחיל להטיף מוסר דווקא בימים אלה שמידת הדין מתוחה מעליהם ומוצאת כל פסיק של מעשה לא ראוי. סליחה שאני לא מרחם בימים של רחמים ומוכיח אתכם בשבט מקלדתי. סליחה על עוד שיחת מוסר אחת מני רבות ששומעת אוזנכם בחודש האחרון. באמת סליחה.
אך רבותיי, במחילה מכם, משהו קרה לסליחה. המילה "סליחה", זו השמורה לימים הללו ומבטאת צער וכאב על מעשה שנעשה ומבטאת בקשת חרטה מאדם שפגענו בו, הפכה בשנים האחרונות למילה שונה, אחרת, המונית ופשוטה יותר. כזו שהאומר אותה לא באמת מתכוון למשמעותה האמיתית.
במקום מילה של כנות, של כפרה ושל חרטה על מעשה שעשינו היא הפכה להיות שונה לגמרי. היא כבר לא באה בצורה עדינה, שקטה וממעקי הלב אלא המונית יותר, שגרתית, נאמרת בטון גבוה יותר ודורשת.
אם לא התנהגת כראוי לחבר שלך, פגעת בו, עשית לו מעשה שממש לא אהב או סתם גרמת למישהו צער, אתה חייב לבקש ממנו סליחה, במסגרת חזרתך בתשובה. כך קובעת ההלכה וכך פסק הרמב"ם שעל האדם לעשות כחלק מתהליך התשובה שלו. לא בכדי לצאת ידי חובה ע"י אמירת המילה הזו אלא בכדי שחברך יבין כי שגית ואתה מתחרט על כך.
אך לבקשת הסליחה תפקיד נוסף: הבקשה הזו באה בכדי להפוך אותנו לאנשים טובים יותר. שנדע שגם אנו יכולים לטעות ולשגות ואף להתחרט על כך. גם אנחנו, אלו המחשיבים את עצמנו לטובים ולמושלמים ביותר, לא באמת הכי טובים וגם לנו יש חסרונות המתבטאים בפגיעה בזולת, ועל כן עלינו להתחרט. בבקשת הסליחה אנו מודים בפה מלא שטעינו ושוברים בכך את הביטחון המופרז בשלמותנו. נכון, טעינו, אנחנו לא מושלמים. כשאנו באים אל החבר ואומרים לו שאנחנו לא מושלמים ע"י כך שאנו מבקשים ממנו סליחה, זה גורם לנו להבין את ערכנו האמיתי.
כך היה בימים ההם: אנשים היו מבקשים סליחה ומתכוונים לכך בלב שלם. הם לא עשו זאת כי זה לא נעים לא לבקש וכי כך כולם עושים ומפני שזהו נוהג העולם. הם הכינו את עצמם לפני המעמד, התרגשו, והבינו את ייעודו ומטרתו ובכך קיימו את כוונת ההלכה אשר ביקשה מהם זאת במסגרת החזרה בתשובה שלהם. היום זה כבר משהו אחר. המקרה הבא מעיד על כך כאלף עדים:
בעוד יום שגרתי אחד, בעודי עומד בסופר בתור של אנשים בדרך אל הקופה לשלם על המוצר שלקחתי, קלטו אוזניי, בשל עוצמת הקול של האומר אותם, אדם האומר-מודיע-מכריז לחברו בתווי פנים זעופות וכעוסות, תוך שהוא מנסה להתקדם ולעקוף את הניצב מלפניו: "סליחה, אני הייתי פה לפניך”. והאיש נעתר לבקשתו, בבושת פנים. אחרי זה אני שומע אדם אחר מוכיח את המוכרת הצעירה "סליחה, את חייבת לי עוד שלושה שקלים”. וזו משיבה שהיא מצטערת ונותנת לו את הסכום החסר. חשבתי שזאת הפעם האחרונה שאשמע את המילה סליחה במשמעות שכזו של כעס ותרעומת. כזו שאמירתה פוגעת ולא מביעה חרטה. שאיננה מרככת את כעסו של האחר אלא אף מעצימה ומגבירה אותו.
יצאתי משם אל הרחוב. לפתע אני שומע משהו שאומר לחברו, הפעם בצורה עדינה יותר: "סליחה, מה השעה?”. והשני משיב לו, כמו כל יהודי טוב, גם הוא בשאלה: "סליחה, מה אמרת, פשוט לא שמעתי?”. המקרה הזה הוא דבר יומיומי. המילה הזו נהפכה לשגורה על הלשון.
אכן, הסליחה הפכה למילת פתיחה לאמירה קשה ונוקבת ולעיתים כפתיחה למשפט המבקש משהו. מטרת הסליחה איננה חרטה ובקשת סליחה אלא בקשה של משהו אחר לגמרי. אני לא מבקש סליחה כי אני חייב למישהו התנצלות אלא כי הוא חייב לי אותה. הוא עשה מעשה שלא ייעשה. הוא עקף אותי בתור, אני הייתי לפניו. הוא לא שילם לי את הסכום המדויק.
נכון, לעיתים הסליחה באה בכדי להסב את תשומת הלב של האדם עימו אנו משיחים למה שאנו רוצים לומר לו. אך גם כאן היא מאבדת את משמעותה וערכה. ממילה היוצאת מן הלב ברגש של צער וחרטה ואשר מיועדת לימים אשר אנו מצויים בהם לאומרה בלב נשבר, היא נשמעת במחוזותינו כל השנה ללא כוונה כלל אלא כדבר שבשגרה.
אין לנו רבותיי, אלא לבקש סליחה מהסליחה.

תאריך:  23/08/2009   |   עודכן:  23/08/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
סליחות בנוסח עממי
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
הבעיה היא בעברית ולא בעברים
נוטלה  |  23/08/09 11:01
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתן אורקיבי
בפעם הבאה שירצה בוגי יעלון לנקוט באלימות מילולית, טוב יעשה אם ילמד מאלופי גידוף והסתה דוגמת עמוס עוז, יוסי שריד ופרופ' זאב שטרנהל, שיודעים כי צריך לומר "סרטן" ולא "וירוס"
עמוס גורן
ערפאת חפץ להשמיד את מדינת ישראל, אך בחר בנשק שונה משל קודמיו, אשר חיברו לנאצים: שימוש בטרמינולוגיה הציונית כדי לנגח את ה'ישות הציונית'    מילים הורגות, כבר אמרנו?    תענוגות העברית (כ"ב)
ארז תדמור
אם כבר עלילות דם - אני מעדיף אותן בניחוח אירופי    אותי מזעזעים הרבה יותר דווקא 34 חיילים דמיוניים עלומי שם ופנים, כוכבי עלילת דם אחרת, שלמרבה הפלא זכתה לכבוד רב בתקשורת הישראלית
רועי אורן
מותו של דודו טופז צריך ללמד אותנו שני דברים מרכזיים: שצריך לדעת לפרוש בשיא התהילה, ושהתאבדות היא מעשה אגואיסטי אשר יש בו אצילות מסוימת
יואב לוי
זאת לא רק האנטישמיות, זאת פשוט הטיפשות שלנו שאנחנו ממשיכים להיעלב, מגיבים בצורה אמוציונלית אבל בסופו של יום לא עושים שום דבר ממשי שיבהיר לכל עיתונאי שיפרסם כתבה שיקרית ובזויה, שחופש הדיבור זה לא אפוד מגן!
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il