X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
תוך 30 שנה: ההתיישבות היהודית בשרון ופעולות הפיתוח של ממשלת המנדט העלו את תוחלת חיי הערבים; נוצר שפע של מקומות עבודה בענפים שונים, שמשכו לשרון ערבים ובדווים; האוכלוסיה הערבית בשרון גדלה מכ-10,000 לכ-30,000
▪  ▪  ▪
סופקה תעסוקה לערבים [צילום: פלאש 90]

מעין הס-אשכנזי חקר את ההגירה הערבית לשרון ואלו עיקרי ממצאיו:
על-פי נתונים של ממשלת המנדט גדל היישוב הערבי בשרון ביותר מפי שלושה, מכ-10,000 לכ-30,000 איש, והיה גידול משמעותי בריבוי הטבעי. אצל המוסלמים - מ-10 ילדים לכל 1,000 נפש ל-29.1 ילדים ל-1,000 נפש.
בדיקה של גידול האוכלוסין באזור השרון הביאה את מעין למסקנה שהיה פער בין נתוני שיעורי הריבוי הטבעי הערבי הארצי ובין אזור השרון. באזור השרון ההגירה תרמה תרומה משמעותית לגידול האוכלוסין.
גורמי ההגירה
הגורם הראשון: ייבוש ביצות השרון. הקק"ל, בשיתוף פעולה עם מחלקת הבריאות המנדטורית, החלו בראשית שנות ה-1920 בייבוש ביצות בשרון. ייבוש הביצות ריסן את מחלת המלריה והביא לירידה בתמותה בקרב ערביי האזור. כמו-כן, ייבוש הביצות סיפק תעסוקה למאות פועלים, וערבים הגיעו מארצות ערב לעבוד בייבוש הביצות - והתיישבו באזור.
הגורם השני: פיתוח הפרדסנות. הנטיעה והטיפול בעצים ובפרי יצרו מקומות תעסוקה, ומשכו לאזור ערבים מארצות ערב. שטחי הפרדסים בשרון גדלו מ-70,000 דונם ב-1931 ל-128,000 דונם ב-1946.
הגורם השלישי: בניית היישובים היהודיים בנימינה, כפר סבא, רעננה, הרצליה, רמת השרון ועוד - העבודה בבניין יצרה מאות מקומות עבודה שמשכו לאזור ערבים מארצות ערב.
הגורם הרביעי: קידוחים, שסיפקו מים בשפע והגדילו את כושר הקליטה של האזור ואת יבולי החקלאות.
כוח העבודה בשרון היה מורכב מהפלאחים בשרון - שמצבם הכלכלי הוחמר בשנים 1932-1926 בשל מגיפה בבקר, מיעוט גשמים, ירידת מחירי התוצרת החקלאית ומכת ארבה; מבדווים - רסיסי שבטים בדווים מהנגב, מסיני ומעבר הירדן השתלבו בעבודות הפיתוח בשרון והתיישבו במקום; ומחורנים - בסוף שנות ה-1920 הגיעו לארץ, וגם לשרון, בין 30,000 ל-35,000 פועלים מהחורן בדרום סוריה.
10 שנים לאחר הקמת שלטון המנדט כבר גדלה האוכלוסיה הערבית באזור השרון ב-50%.
בעקבות המרד הערבי, בשנים 1939-1936, הגיעו להרי השומרון לוחמים ערביים מהארצות השכנות, ולאחר דיכוי המרד הם השתקעו בשומרון.
מלחמת העולם השנייה פגעה בענף הפרדסנות, בשל הפסקת ייצוא התפוזים לאירופה. אבל הצבא הבריטי סיפק תעסוקה לערביי השרון בהקמת מחנות, באחזקתם, ובאספקת מזון ותוצרת חקלאית. הביקוש הביא להגירה ערבית מארצות ערב, והבריטים הביאו פועלים ערבים ממצרים שהתיישבו ליד כפר צור מדרום לנתניה. באום חאלד ליד נתניה התיישבו בדווים, מצרים וחורנים שעבדו במחנות הבריטיים ובענף התעשיה. כמו-כן החלו לרדת כפריים מהאזור ההררי ולהקים יישובים בשרון.
פיתוחה של תל אביב בשנות ה-1940-1930 לכיוון שיח' מונס, הביא להגירה לכפר. מספר תושבי שיח' מונס גדל מ-664 ב-1922, ל-1,930 ב-1944. רבים מהתושבים החדשים היו בדווים שהגיעו מחו"ל והשתלבו בעבודות הבניין ובהובלת זיפזיף ובתעשיה. רבים מתושבי הכפר סיפקו תוצרת חקלאית לשווקים בתל אביב.
לסיכום: ההתיישבות היהודית בשרון ופעולות הפיתוח של ממשלת המנדט, הביאו לחיסול המלריה ולהקמת שירותים רפואיים, שצמצמו את שיעורי התמותה של תינוקות ומבוגרים ערבים, והעלו את תוחלת החיים. כמו-כן, נוצר שפע של מקומות עבודה בענפים שונים, שמשכו לשרון ערבים ובדווים מארצות ערב. מצרים הייתה מקור חשוב למהגרים. בתקופת המלחמה תרם הצבא הבריטי ליצירת מקומות עבודה ולהגדלת הביקוש לתוצרת חקלאית. מקורות הפרנסה הביאו לגידול האוכלוסיה הערבית בשרון מכ-10,000 לכ-30,000 - תוך 30 שנה.

למאמר במקור - על צד שמאל
הכותבת בעלת תואר שני בתולדות עם ישראל ותואר שלישי בהיסטוריה אמריקנית. התמחות בהיסטוריה סוציו-כלכלית.
תאריך:  11/09/2009   |   עודכן:  11/09/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ההגירה הערבית לשרון בתקופת המנדט
תגובות  [ 6 ] מוצגות  [ 6 ]  כתוב תגובה 
1
הנשיא רווזלט כששמע על מימדי
מיכל מירושלים  |  11/09/09 13:33
2
כשספרו בפינצטה אישורים ליהודים
המסננת והצינור  |  12/09/09 01:56
3
המצב הקיים
יחזקאל מיטרני  |  12/09/09 09:46
 
- ישות "לאומית פלסטינית" שנוצרה
dsvu  |  13/09/09 01:00
4
מבדואי לתושב ישראל לכבוש וחמוץ
מחזק ומחדד  |  13/09/09 02:36
5
גורמי ההגירה זהים בכל אתר בא"י
הניה  |  13/09/09 09:17
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
שלמה גזית
אם ייכשל המו"מ ולא תושלם עסקה להחזרתו של גלעד שליט, עלול הדבר לקבוע את גורלו של החייל החטוף. בה בעת, מבחינת החמאס, יהא זה כישלון מבצע שנועד לשחרר מאות מאסיריו
אלעזר לוין
ענבל אור, שארגנה עד היום 16 קבוצות רכישה לדירות, הרוויחה עשרות מיליוני שקלים, והשקיעה אותם בפנטהאוזים יוקרתיים
ד"ר אברהם בן-עזרא
לא תקום ולא תהיה מדינת טרור פלשתינית לצדה של מדינת ישראל מעל אלו שכבר קיימות. על בסיס הבנה זו - יחברו יחדיו באותה הממשלה ובאותה הכנסת אחמד טיבי עם דן מרידור, וחיים רמון עם בני בגין
נסים ישעיהו
במעמד הַקְהֵל הילדים אמורים ללמוד לְיִרְאָה. יראה זה אותיות ראיה. המעמד הזה שבו הם שומעים את המלך קורא בתורה ומן הסתם גם רואים אותו, מטמיע בנפשם את יראת ה', שכן עבור ילד המעמד הזה הוא נשגב ביותר. הוא רואה ושומע את המלך ובשבילו זה כמו לראות ולשמוע את אלוקים
אליקים העצני
ממשלות ישראל השקיעו הון רב בחברון ובקרית ארבע, ועל כך חייבים להכיר תודה, אך תמיד יש לזכור: בהסתמך על השלטון לבדו, ללא מאבק דור ששת הימים, חברון הייתה נותרת בשיממונה, ועימה כל יהודה ושומרון
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il