X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
על החקלאים להכיר בשינויים שעובר האקלים ולהיערך להמשך קיום החקלאות בתנאים החדשים
▪  ▪  ▪
לתת אופק לחקלאים

המשרד להגנת הסביבה ערך כנס "שינויי אקלים בישראל – הערכת מצב". מדובר בכנס השלישי בנושא זה, כאשר ברור שהנושא הופך להיות מאוד משמעותי לקראת שנת 2010, בה יוחלט אם ישראל נשארת כמדינה מתפתחת או עוברת להגדרה של מדינה מפותחת (קופנהגן), כאשר לכל הגדרה יש את ההשלכות שלה, אך ההשלכות בכל הקשור למדיניות מקיימת הן משמעותיות במיוחד. מחקרים כלכליים שנערכו מגלים שהאפשרות שמדינת ישראל תמשיך להתנהל לפי גישת "עסקים כרגיל" היא הרת אסון מבחינה כלכלית וחברתית. על כל פנים, אם יש מסקנה ברורה מהכנס היא שצפויה ירידה בכמות המשקעים, ירידה באיכות המים, עלייה בטמפרטורות, עלייה בהתאדות והתעצמות השונות האקלימית (תנודות אקלימיות חריפות יותר). כמעט כל אחד מהדוברים בכנס הגדיר את החקלאות כענף הרגיש ביותר לשינויי האקלים.
ללא שום קשר לתוכנית שמשרד החקלאות שוקד עליה בימים אלו, החקלאי חייב להבין שתנאי המשחק עומדים להשתנות, וככל הנראה באופן מהותי. למשל, ברור שירידה של כמות המשקעים במרום גולן ל-750 מ"מ בממוצע לשנה, בנוסף לעלייה בטמפ' הממוצעת והתארכות זמני השרבים הצפויים ועוצמתם, אמורים לשנות את האופי החקלאי באזור צפון רמת הגולן – או לפחות לשנות את התחשיב הכלכלי.
חשוב להפנים: מאגרי המים של מדינת ישראל מצויים בשפל חסר תקדים, הלחץ על מקורות המים עולה תדיר ולפיכך היכולת להפנות מים שפירים לחקלאות תקטן משמעותית, וגם אם היא לא תקטן, קרוב לודאי שגם עם הסכם המים, מחירי המים בטווח הארוך יעלו. אסור לחקלאים לחיות באשליה שברגע שמתקני ההתפלה יהיו מוכנים הבעיות יסתיימו. אחת ההשלכות של הצטרפותנו למדינות המפותחות (הצפויה עפ"י השר ארדן) היא מדיניות אנרגיה מקיימת, לפיכך, מחיר המים שמתקני ההתפלה יפיקו יצטרך לכמת בתוכו את הנזק הסביבתי כתוצאה מההתפלה, וגם החקלאי, בסופו של דבר, לא יוכל להתחמק מהעלויות הללו.
לפיכך, נדרשים מהלכים שונים ברבדים שונים. מחד, ברור שמשרד החקלאות חייב לייצר תוכנית שתאפשר את המשך החקלאות תחת האילוץ של הכנסה בכבוד מהמשק החקלאי; מאידך אין ספק שגם החקלאים צריכים לעשות חשבון נפש אמיתי.
אין ספק ששינויי האקלים תופסים את מדינת ישראל לא מוכנה בהיבטים רבים, אך להבנתי ההיבט המרכזי ביותר הוא ההיבט החקלאי. כל היערכות אמיתית לשינויי אקלים דורשת תכנון ארוך טווח. במצב הקיים, בו הלחץ על משאבי הטבע גובר, נדרשת אחיזה מקיימת בקרקעות הלאום. במצב הקיים, בו לחקלאי אין חוזה לחכירה לדורות, אין לו אפשרות אמיתית לייצר תכנון ארוך טווח, וכאמור, תכנון ארוך טווח הוא תנאי הכרחי למדיניות מקיימת.
נראה שהפער בין מה שנדרש לעשות לבין מה שניתן לעשות במצב הקיים הוא אדיר. הצעד הראשון שמדינת ישראל צריכה לעשות כדי להתכונן לשינויי האקלים הוא מתן אופק לחקלאים בכדי שאלו יוכלו לייצר את רשת הביטחון בעבור המדינה. רשת הביטחון החקלאית באה לידי ביטוי לא רק מבחינה נופית, ביטחונית וכלכלית (ישירה) אלא גם מבחינה אקולוגית - חלחול מי גשמים, קליטת דו תחמוצת הפחמן, השפעה חיובית על קו המדבר של מדינת ישראל ועוד.
הייתי רוצה לסכם במילותיו של פרופ' שכטר, מי שעומד בראש החוג לניהול משאבי טבע וסביבה של אוניברסיטת חיפה: החקלאים בישראל גמישים לאין ערוך ביחס לשאר החקלאים בעולם, לפיכך יש להם יכולת לייצר התאמה ביעילות גבוהות ובזמן מהיר, אך, כפי שפרופ' שכטר אומר, דחיית ההשקעות ודחיית קבלת ההחלטות הן הרות אסון, והתשלום הכלכלי-חברתי שייגבה כתוצאה מהזנחה זו, בעיקר נוכח שינויי האקלים, הוא בלתי נתפש. לעומת זאת, השקעות נכונות יאפשרו למדינת ישראל ליהנות מהערכים המוספים שענף החקלאות מייצר, שוב, בתנאי שיאפשרו לו לעשות את ההתאמות המתאימות.

הכותב הוא כלכלן באגף כלכלה ופיתוח עסקי תנועת המושבים
תאריך:  18/09/2009   |   עודכן:  18/09/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
התמודדות החקלאות עם שינויי האקלים
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ד"ר צ'לו רוזנברג
בניגוד לדוח גולדסטון המגוחך, מבצע "עופרת יצוקה" היה מוצדק    על ישראל לומר בקול רם וברור: היה וחמאס יחליט לשבור את הכלים מחדש, עזה תהפוך למלכודת אש ומה שהיה ב"עופרת יצוקה" ייחשב כאין וכאפס למה שיהיה
אמילי לנדאו
האם הרעיון של קיום פגישה על בסיס ההצעה של אירן יכול להיחשב כצעד קונסטרוקטיבי ראשון אפשרי? על בסיס מה שידוע לנו עד כה, הסיכויים רחוקים מלהיות מעודדים
צבי י' כסה
המערכה שנפתחה להצלת היהודים האבודים מנישואים מעורבים - היא הזדמנות נוספת לחזור להבין מה קורה לעם היהודי, שבצמתי דרך בהיסטוריה הוא מחמיץ את הסיכוי לטובת השבטיות האורתודוקסית צרת האופקים
תמי מולד-חיו
אנחנו ממשיכים ממלחמה למבצע למלחמה, לא מנצחים כלום, גם לא מנוצחים. אבל תמיד-תמיד מפסידים, גם את הסיכוי לעתיד. העיקר שמטראומה לאסון, למלחמה ולמבצע - אנחנו אוספים מספיק כאב ליצירות שזוכות בפרסים
ענת סגל
חג התפוח בדבש הגיע. להלן כל מה שרצית לדעת על ערכי התפוח והפתעה קטנה: איך להכין מסיכת פנים "תפוחית" ביתית
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il