X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
נמצא קשר הדוק בין מחלות חניכיים ליתר לחץ דם ולמחלות לב כליליות, לשבץ ולהחרפת מחלת הסוכרת, לטרשת נפוצה, לבריאות נשים בהריון, למחלות בדרכי הנשימה, לאימפוטנציה, למחלות במערכת החיסון ולמחלות הכוללות מרכיב גנטי
▪  ▪  ▪
לטפל בזמן בחניכיים [צילום: פלאש 90]

מחלת חניכיים היא מחלה זיהומית, כרונית, הנובעת מפעילות חיידקים פתוגניים (הנמצאים ב-פלאק/רובד), המפרישים רעלנים הגורמים לתגובת המאכסן ולהרס הרקמות סביב השן -ובעיקר ספיגה של העצם התומכת. השיניים מעוגנות בתוך מכתשיות עצמות הלסת, ואמצעי החיבור הוא סיבים הקרויים הליגמנט הפריודנטלי. סיבים אלה מכוסים על-ידי רקמה רכה - החניכיים.
בשלב שבו קיימת נסיגה משמעותית של העצם התומכת, השן תסבול מרמת ניידות מתגברת, וללא טיפול מתאים, אנו עלולים אף לאבד את השן. מחלת החניכיים (מחלה פריודנטלית) נחשבת למחלה נפוצה ושכיחותה עולה עם השנים. כ-10% ממחלת חניכיים בינונית-מתקדמת סובלים אנשים מעל גיל 50. מחלת החניכיים היא האחראית העיקרית לאובדן שיניים אצל מבוגרים בגילאי 30. בגיל צעיר שכיחות המחלה נמוך יותר (0.1% אצל צעירים ממוצא אירופאי עד 10% באפרו אמריקנים), אך גם אצל ילדים מאובחנת מחלת חניכיים המכונה מחלת חניכיים אגרסיבית.
המחלה הכרונית מאופיינת במהלך איטי ולרוב נטול סימנים בולטים, מה שעלול לגרום לאבחון מאוחר.

איך מזהים את מחלת החניכיים?

חניכיים בריאים בדרך-כלל נראים ורודים, ובתקריב ניתן לראות כי פני השטח מאופיינים במראה מגורגר כקליפת התפוז. חניכיים בריאים הינם בעלי גוון ורוד מט נטול ברק, לעומת חניכיים מודלקים ותפוחים אשר מראם מאופיין במראה בוהק והם נוטים לדימום אפילו במגע קל של מברשת. בשלב הראשוני של מחלת החניכיים, הנקרא Gingivitis, נראים החניכיים אדומים ומודלקים, אולם הדלקת מוגבלת לרקמה הרכה בלבד, ללא מעורבות או הרס של עצם.
הסימנים הקליניים של ה-Gingivitis הם אודם שולי החניכיים, נפיחות של החניכיים ומראה בוהק, נטייה לדימום - ולרוב ללא כאב מלווה.

האם נמצא קשר בין עישון לבין מחלות חניכיים

מחקרים אחרונים מראים, כי העישון מהווה גורם סיכון מרכזי בהתפתחות מחלות חניכיים. עישון בכל סוג של טיפול חניכיים, שמרני או כירורגי, מקטין את יכולת הריפוי של הרקמות ובכך מקטין משמעותית את הצלחת הטיפול.
מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות מציעים גם קשר אפשרי בין היגיינה אוראלית גרועה והרובד החיידקי בשיניים ובחניכיים, לבין מחלות בדרכי הנשימה ובייחוד דלקת ריאות. ההשערה היא כי חלל הפה, בהיותו מאגר פוטנציאלי של חיידקים, מאפשר במצב היגייני גרוע את שאיפתם וחדירתם של חיידקים שונים הגורמים לדלקות בדרכי הנשימה והריאות.

ומה הקשר למחלת הסוכרת?

הסוכרת מחמירה את שכיחות מחלת החניכיים ואת חומרתה. הסיכוי של מטופל הסובל ממחלת הסוכרת לחלות במחלת חניכיים גדול פי שלושה בהשוואה לאדם בריא באותו גיל. מחלת החניכיים עשויה להופיע בשכיחות גבוהה כבר בשלב מוקדם של מחלת הסוכרת, ואף נחשבת לסיבוך של מחלה זו. ככל שהשליטה ברמות הגלוקוז בדם טובה פחות, כך מחלת החניכיים עלולה להחמיר.
במטופלים הסובלים ממחלת הסוכרת צפוי מהלך הרסני יותר של מחלת החניכיים, בהשוואה למטופלים שאינם סובלים מסוכרת, גם כאשר כמות הרובד סביב השיניים זהה. קצב התקדמות מחלת החניכיים מהר יותר אצל סוכרתיים ומחלת החניכיים עלולה להופיע אצלם בגיל צעיר יותר. קלינית, הסימנים לדלקות החניכיים זהים לאלו המופיעים אצל אדם שאינו סובל ממחלת הסוכרת.

כיצד משפיעה מחלת החניכיים על נשים בהריון

במחקר שנערך בארה"ב בקרב 1,313 נשים הרות נמצא, כי לנשים שלקו במחלת חניכיים היה סיכוי גבוה פי ארבעה עד חמישה ללידה מוקדמת, לעומת נשים עם חניכיים בריאים.
במחקר אחר, נשים בהריון עם מחלת חניכיים מתקדמת, שעברו טיפול חניכיים בזמן ההריון, הראו כמות קטנה יותר של לידות מוקדמות וילודים במשקל נמוך, יחסית לקבוצת הנשים שעברה טיפול חניכיים רק בסיום ההריון. ממצאים אלה אומנם מחזקים את ההנחה לקיום קשר בין מחלת החניכיים והפרעות ההריון, אולם נדרשים עדיין מחקרים מבוקרים נוספים עם ממצאים מחזקים בכדי לבסס הנחה זו.
בהקשר זה כדאי להוסיף כי קיימים נתונים ראשוניים המלמדים על קיום קשר בין מחלת האוסטיאופורוזיס, ספיגה ואובדן עצם הלסת לבין התפתחות מחלת חניכיים, אולם אין עדיין הוכחות שקיים קשר בין מחלת החניכיים להתפתחות אוסטיאופורוזיס כללית. מה שכן ידוע הוא שבריאות החניכיים מושפעת גם ממצבי דחק (Sress), שבהם יורדת יכולת הגוף להתמודד עם זיהומים.

כיצד נגרמת מחלת החניכיים?

בחלל הפה אובחנו בין 300 לכ-600 זנים שונים של חיידקים, אלה הקשורים במחלת חניכיים רובם אנארוביים (מתקיימים באזור נטול חמצן). החיידקים חיים במערכת אקולוגית, וכאשר מופר האיזון בין קבוצות החיידקים במערכת זו משגשגת קבוצה מסויימת האחראית למחלת החניכיים.
חוסר האיזון יכול להיגרם כתוצאה משינויים סיסטמיים במאחסן, כגון מחלות כלל-מערכתיות כרוניות (סוכרת, יתר לחץ דם וכדומה) או מחלות אימונולוגיות (של מערכת החיסון: לדוגמה איידס). החיידקים מהקבוצה הנ"ל מפרישים רעלנים ואלו גורמים לתגובה מקומית, היוצרת גירוי של רקמון המאחסן. הרקמות מגיבות בתהליך דלקתי המביא לשחרור מוגבר של ציטוקינים, אנזימים, קולגנאז ורדיקלים חופשיים, הגורמים להרס של הרקמות הרכות עצמן, הרס רקמת החיבור (החניכיים) והרקמות הקשות (העצם) בהיקף השורש.

מדוע חשוב לתפוס בזמן את המחלה?

שלב ה-Gingivitis ההתחלתי עשוי להיות הפיך באמצעות טיפול שמרני הכולל הסרת אבנית ושיפור גהות הפה. בשלב המתקדם של המחלה, Periodontitis, נוצר כבר כיס פתולוגי כתוצאה מחדירת החיידקים אל מתחת החניכיים ומתעורר תהליך של הרס הרקמות הגרמיות התומכות את השן. בשלבים מתקדמים נוצר כיס פריודנטלי והרס רקמת העצם ניכר בתצלום רנטגן.

מה צריך לעשות כדי להימנע מהם?

אחרי כל ה"איומים" הללו - מה צריך לעשות כדי להימנע מהם?
כדי לשמור על בריאות החניכיים ועל גהות הפה, חשוב לצחצח שיניים היטב, להסיר אבנית (טיפול שיננות, לרוב פעמיים בשנה) ולבקר אצל רופא השיניים אחת לחצי שנה לבדיקה תקופתית.
באם מופיעים הסימנים הבאים - חניכיים נפוחים, אדומים או בוהקים, דימום בזמן צחצוח, ריח רע מן הפה או ניידות שיניים - יש לגשת לרופא השיניים, שבמידת הצורך יפנה למומחה למחלות חניכיים (פריודונט). והעיקר, להיות תמיד במודעות ובבקרה.

מחלת החניכיים והשפעה על כלל בריאותינו

במשך שנים רבות נחשבה מחלת החניכיים כמחלה מוגבלת לאזור האוראלי בלבד. בשנים האחרונות מצטברים יותר ויותר עדויות ומחקרים לגבי השפעתה על הבריאות המערכתית. נמצא קשר הדוק בין מחלות חניכיים ליתר לחץ דם ולמחלות לב כליליות, לשבץ ולהחרפת מחלת הסוכרת, לטרשת נפוצה, לבריאות נשים בהריון, למחלות בדרכי הנשימה, לאימפוטנציה, למחלות במערכת החיסון ולמחלות הכוללות מרכיב גנטי.
במחקר שנמשך כשש שנים, אשר במהלכו בוצע מעקב בכ-44,000 מטופלים, 670 נבדקים לקו בליבם. תוצאות מחקר זה מצביעות על חשיפה לסיכון גבוהה עד פי שניים בקרב מטופלים הסובלים ממחלת חניכיים מתקדמת ללקות בהתקף לב שיגרום למוות, בהשוואה למתרפאים שבהם לא אובחנה מחלת החניכיים.
בהתבסס על מחקר זה ומחקרים נוספים, נקבע כי יש לראות במחלת החניכיים גורם סיכון להופעת מחלות לב באותו משקל כמו יתר לחץ דם, עישון ועודף כולסטרול בדם. כדאי לזכור, כי גברים עם מחלות חניכיים מתקדמות חשופים לסיכון גדול יותר ללקות בליבם.

מחבר המאמר הינו מומחה למחלות חניכיים ברשת מרפאות כללית סמייל
תאריך:  19/10/2009   |   עודכן:  19/10/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הקשר בין מחלות חניכיים לבריאות
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עו"ד יוסי דר
כולנו מכירים את ראש ממשלתנו לשעבר אהוד אולמרט - האיש לא מתכוון להיפרד מחזקת החפות לעולם
איתן קלינסקי
כמעט שנה למלחמה בעזה ונותרנו עם בריח ומסגר, שהספרות והשירה העברית החליטו באמצעותם לנעול את הלב ואת היצירה, ולקבל "גֶּרְנִיקָה עַל כָּל גִּבְעָה, גֶּרְנִיקָה עַל כָּל סִמְטָא, גֶּרְנִיקָה בְּעַזָּה"
דני רשף
תורת הלחימה שצה"ל הפעיל בעזה הייתה יעילה נגד החמאס, חסכה באבדות לצה"ל אבל השיגה הישג זמני מוגבל, לא שינתה את המשוואה האסטרטגית הבסיסית של יישות טרור עצמאית    מפיקים לקחים
ד"ר צ'לו רוזנברג
סירובה של ישראל לשתף פעולה עם הוועדה הייתה טעות קשה. דיפלומטים מנוסים אמורים היו לדעת שזירה בינלאומית, קשה ככל שתהיה, איננו מפקירים, כי לעולם התוצאות תהיינה שונות אם אתה נוטל בה חלק מאשר אם אתה מפקיר אותה
אפרי הלפרין
חשבנו שגמרנו את סאגת אולמרט, ופתאום הוא צץ לנו בחו"ל, נותן הרצאות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il