הוויכוח בין התומכים בפיצול תפקיד היועץ המשפטי למתנגדים מעלה מספר נקודות שלא נדונות בפורומים הנרחבים.
מיהו היועץ המשפטי?
היועץ המשפטי לממשלה הינו ראש המערכת המשפטית של הרשות המבצעת (קרי הממשלה) ושל השירות המשפטי הציבורי. הוא אחראי להגנה על שלטון החוק במדינת ישראל ומשמש מוסד מרכזי במסגרת המשפטיזציה הישראלית.
תפקידי היועץ המשפטי
ליועץ המשפטי ישנם תפקידים רבים: הוא ראש התביעה הכללית, וכן מייעץ לממשלה בנושאים משפטיים; ומייעץ בהכנת תזכירי הצעות חוק ממשלתיות מחד-גיסא ושל שר המשפטים מאידך-גיסא. אך למרות זאת, סמכויותיו לא הוגדרו כחוק.
מתנגדי הפיצול טוענים שלוש טענות מרכזיות:
1) שהשיטה עבדה בצורה טובה ולכן לא צריך לשנות.
2) הרעיון של שר המשפטים הינו פוליטי והוא מתמקד רק בתפקיד התובע המיוחד ולא ברעיון הפיצול עצמו.
3) הדבר ימיט אסון על מערכת המשפט בישראל.
המתנגדים לא מנמקים טיעונים אלו ומשמיעים סיסמאות נבובות, אשר לא תורמות לדיון ודורשות הקמת ועדה אשר תמסמס את הרעיון ותכניס אותו לתהום הנשייה מבלי שייערך דיון ציבורי בנושא.
ועדת שמגר
בשנת 1997 מונתה ועדה בראשותו של נשיא בית המשפט העליון בדימוס
מאיר שמגר, אשר בדקה את נושא פיצול סמכויותיו של היועץ המשפטי. הוועדה המליצה על שינוי שמו של התפקיד מ"היועץ המשפטי לממשלה" ל"יועץ המשפטי הראשי". כן היא המליצה להקים ועדת איתור אשר בה יישבו איש אקדמיה, חבר-כנסת אשר ייבחר על-ידי ועדת החוקה, עורך-דין מהלשכה ובראשה יעמוד שופט של בית המשפט העליון בדימוס. והממשלה תצביע על מינויו.
מענה לטענות המתנגדים:
1) סיפור חקירת השר לשעבר חיים רמון והעבירות שבוצעו, מראים שלא הכל חלק בשיטה הנוכחית, שבה משמש היועץ בעיקר כראש התביעה הכללית ופחות כיועץ משפטי לממשלה, שזה עיקר תפקידו.
2) יכול להיות שהמסמך שכתב שר המשפטים הפרופסור
יעקב נאמן אינו מושלם וחובה להתייחס להיבטים מסוימים, אך אי-אפשר לטעון שכל רפורמה הנעשית בתחום זה או אחר הינה פוליטית.
3) להפך, ריכוז סמכויות אצל אדם אחד יותר מסוכן ואפילו משחית מאשר ביזור סמכויות בין כל המוסדות השיפוטיים.
אני תומך בפיצול וסבור שהדבר ייעל את מערכת המשפט הקורסת הן מבחינת הסחבת הננקטת בתיקים מסוימים, והן בעצם העובדה ששופטים משחררים עברייני מין, רוצחים ואנסים לרחוב, ובכך מסכנים את תושבי ישראל.
מוזר שלא שמעתי עד היום את הזעקה של המתנגדים בנושאים אלו, שבוודאי יקרים לליבם יתרונות הפיצול:
- האצלת סמכויות אצל בן-אדם אחד יוצרת שחיתות וכוח אשר מפריעה לשלמות המערכת.
- לפי הגדרת תפקיד זו, היועץ המשפטי חייב להתעסק הן בעניינים פליליים והן בעניינים חוקתיים מנהלתיים, ולצערי לא קיים משפטן הבקיא בשני תחומים מורכבים אלו.
- התובע הכללי יהיה פרקליט המדינה אשר יעסוק בנושאים הפליליים, והיועץ המשפטי ייעץ למשרדי הממשלה בדבר הפרשנות המתאימה שישנה לאירועי החוק.
כדאי להבין את הרקע, היתרונות והחסרונות לפני שקופצים בראש. זה יסייע לקיום הדיון הציבורי.