X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אמנון שטרסנוב שופט (בדימ.)   |  המוסד לבוררות עסקית
אם האזרח יכול, מדוע לא המדינה? בוררות בין האזרח למדינה תתאפשר מעתה וזאת באמצעות הנחיה של היועמ"ש למעט כאשר מדובר בעניין עקרוני, מהותי או ציבורי
▪  ▪  ▪
גם המדינה יכולה
נאה דורש-נאה מקיים, ואכן ההנחיה החדשה מפרטת את השיקולים והנסיבות שבהם תסכים המדינה לפנות להליך הבוררות, לעומת אותם מקרים שבהם תימנע המדינה מלעשות כן. מקריאת ההנחיה, ניתן להתרשם כי המקרים השוללים, ככלל, את הליך הבוררות בעיני המדינה הם מצומצמים למדי, ועיקרם בסכסוכים שעניינם "הפעלת סמכות שלטונית על-ידי המדינה", או "קיומה של שאלה משפטית עקרונית תקדימית", או סכסוך "הנוגע לציבור הרחב" (סעיף 17 להנחיה).

הנחיות מנהליות
ענבל בר-און
הנחיות מנהליות מגבירות את הוודאות אצל האזרח * הן מונעות שרירות ואפליה בפעולת הרשות השלטונית * יש לפרסמן * ניתן לסטות מהן מטעמים מיוחדים
לרשימה המלאה

יש לברך את היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, על הוצאת הנחיה מס. 6.1205 בדבר "יישוב סכסוכים שהמדינה צד להם באמצעות בוררות", המבטלת את ההנחיה הדרקונית הקודמת שלפיה נאסר, ככלל, על המדינה ליישב סכסוכים שהיא צד להם בדרך של בוררות.
למחמאות ראויים גם שר המשפטים, יעקב נאמן, וקודמו בתפקיד, דניאל פרידמן, אשר תמכו, ללא סייג, בביטול ההנחיה הקודמת ובמתן אפשרות למדינה לפתור סכסוכים גם בדרך של בוררות.
הח"מ, פרסם בדיוק לפני כשנתיים, מאמר תחת הכותרת "המוסר הכפול של המדינה" (דה-מרקר, 23.10.07) שבו נאמר, בין היתר:
"אותה מדינה, המסרבת נחרצות לפנות להליכי בוררות בסכסוכים בהם היא מעורבת, מעודדת את האזרח הקטן לפנות להליך הבוררות בסכסוכים בהם היא אינה צד, וזאת כדי להקל על העומס האדיר המוטל על מערכת בתי המשפט. ראוי לשאול, אם כן, מדוע מה שאינו טוב למדינה- לסברתה- ראוי וטוב לאזרח הקטן?"
במילים דומות, אם לא זהות, משתמש היועץ המשפטי במבוא להנחיה החדשה, תוך שהוא מגיע למסקנה כי: "פתרון סכסוכים מחוץ לכותלי בית המשפט הוא תופעה ראויה שיש לעודדה... משהמדינה מעודדת מתדיינים אחרים לפעול ליישוב סכסוכים מחוץ לכותלי בית המשפט, ראוי לה כי תנהג באותו האופן".
נאה דורש-נאה מקיים, ואכן ההנחיה החדשה מפרטת את השיקולים והנסיבות שבהם תסכים המדינה לפנות להליך הבוררות, לעומת אותם מקרים שבהם תימנע המדינה מלעשות כן. מקריאת ההנחיה, ניתן להתרשם כי המקרים השוללים, ככלל, את הליך הבוררות בעיני המדינה הם מצומצמים למדי, ועיקרם בסכסוכים שעניינם "הפעלת סמכות שלטונית על-ידי המדינה", או "קיומה של שאלה משפטית עקרונית תקדימית", או סכסוך "הנוגע לציבור הרחב" (סעיף 17 להנחיה).
מאידך, ההנחיה החדשה קובעת נסיבות ושיקולים נרחבים ביותר שבהם ראוי שהמדינה תיזקק להליכי הבוררות, ובהם: סכסוך אזרחי-עסקי; שיקולי יעילות; חשיבות בפתרון מהיר של הסכסוך ועוד (סעיף 21 להנחיה). נראה, כי בדרך של פרשנות ראויה ומרחיבה של ההנחיה החדשה, ניתן יהיה להעביר את מרבית התיקים שהמדינה היא צד להם (כ-15-20 אחוז, מכלל התיקים האזרחיים), להליכי הבוררות היעילים והמועילים.
בהנחיה החדשה מתווה היועץ המשפטי גם את ההיבטים השונים שיש לתת עליהם את הדעת בעת ניסוח הסכם הבוררות, וביניהם: ניהול הבוררות בפני בורר יחיד, שהיא הדרך העדיפה; זהות הבורר, כישוריו וניסיונו; סדרי הדין והראיות שיחולו; חובתו של הבורר לנמק את החלטתו ולפסוק לפי הדין המהותי ועוד (סעיף 9 להנחיה).
נושא חשוב שאליו מתייחס היועץ המשפטי בהנחייתו היא האפשרות של "קביעת ערעור על פסק הבוררות" בין בפני בורר נוסף, במסגרת הליכי הבוררות (סעיף 21א לחוק הבוררות), ובין בדרך של פנייה בבקשת ערעור לבית המשפט (סעיף 29ב לחוק).
כאן המקום לציין כי נראה שהתיקון לחוק הבוררות מיום 12.11.08 שלפיו התאפשרה הגשת ערעור על פסק בוררות, בתנאים המפורטים שם, זירז אף הוא את הוצאת ההנחיה החדשה. שכן מעתה ואילך עומדת למדינה גם האפשרות להעביר את פסק הבורר במבחן ערכאת הערעור. היעדר ערכאת הערעור בעבר, היה אחד הנימוקים שצוינו בהנחיה הקודמת כמכשול להשתתפות המדינה בהליכי בוררות.
היועץ אינו נוקט עמדה באיזו דרך על המדינה לבחור היה ותסכים להליכי ערעור על פסק בוררות: בדרך של ערעור "פנים בוררותי" או של פנייה לבית משפט בבקשת רשות ערעור. מכל מקום, נראה שהיועץ אינו קובע קטיגורית כי בכל מקרה יוכנס להסכם הבוררות סעיף בדבר קביעת ערעור, כתנאי בל יעבור להסכמת המדינה לפנות לבוררות, אלא כל מקרה יישקל לנסיבותיו המיוחדות. כאן המקום לציין, כי פנייה לערכאת ערעור על פסק בוררות מותנית, בכל מקרה, גם בהסכמת הצד השני לסכסוך.
סוף דבר - עמדתו של היועץ המשפטי לממשלה, ולפיה: "המדינה רואה בבוררות... כלי לגיטימי וראוי, במקרים המתאימים, גם ליישוב סכסוכים של המדינה", כאמור בהנחיה החדשה- מוצדקת וראויה. השיקולים וההנחיות שקבע היועץ המשפטי לממשלה לביצוע ההנחיה החדשה נראים שקולים ומאוזנים. אולם- מבחנה של ההנחיה החדשה לא יהיה בעצם הוצאתה - כי אם בדרך יישומה בפועל.

הכותב הוא שופט (בדימוס), נשיא המוסד לבוררות עסקית, מיסודו של איגוד לשכות המסחר
תאריך:  10/11/2009   |   עודכן:  10/11/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מה שטוב לאזרח, טוב גם למדינה
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
ומי ייצג את האזרח הקטן?
עידןסובול  |  10/11/09 22:57
2
חנן וייס- על אמנון סטרשנוב
אמרו שופטי בג"צ  |  11/11/09 08:30
3
רמת ההגהה באתר טעונה שיפור
פריץ קוגעלשפריץ  |  11/11/09 11:13
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ד"ר צ'לו רוזנברג
הדממה התקשורתית באשר לתוכן השיחה מוכיחה שהפגישה עם נשיא ארה"ב הייתה חשובה למדי    מדוע היה צורך ב"זובור" לראש הממשלה?
מעיין כהן
מנכ"ל Ynet היקר, על חוסר האמינות של סקר TIM היית צריך להלין חודש קודם, כששיקף לכם עלייה חריגה
איתמר לוין
פסק דינו של בית הדין לערעורים בפרשת צ'יקו תמיר הוא שיאה של פרשה מסריחה ופגיעה קשה בנורמות המוסריות של צה"ל
קובי לירז
בין אם יישאר או לא יישאר, המזרח התיכון לא יושפע מאבו מאזן, אלא ממאזן האימה שמטיל עליו הגרעין האירני. המזרח התיכון החדש כבר כאן, ולא כפי ששיערתם
אליקים העצני
בארה"ב מושרשת מסורת עממית של שיגעון לנשק. הזכות לנשיאת נשק מובטחת בחוקה. אחזקת "אוסף" של רובים ואקדחים כמו הארסנל שנתגלה בביתו של טייטל לא הייתה עושה שם רושם רב
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il