היועץ המשפטי לממשלה מני מזוז אמר לוועדת החקירה בנושא טיפול המדינה במפוני גוש קטיף, שהפרות הסדר בגוש היו קרובות להמרדה. לטענתו התארגנות עשרות אלפי האנשים בכפר מימון היוותה איום על המדינה ורק הודות לשכל ולתבונה שלו ושל הפרקליטות התאפשר האיזון בין המחאה לבין הפינוי.
מזוז הוא יועץ משפטי ממשלתי הגון, אבל כאן הוא נוטל לעצמו כתר שאינו שלו. האיזון והריסון היו של מפוני הגוש, אנשים שבתיהם נחרבו בפקודת המלכות והם קיבלו על עצמם את הדין. בבכי ובזעקה, אבל קיבלו - ולא הרימו יד במלכות.
אולי בגלל שגוש קטיף ואנשיו היו קרובים מאד אל הים וחולותיו. יש משהו בים התיכון שמרכך את הטבע האנושי ועושהו לנינוח יותר. הים תיכוניים צוחקים יותר, נעימים יותר. כמו האיטלקים. כל מי שהתחיל עם תל אביבית יודע זאת. אפילו כשהיא אומרת לא, זה עדין בא עם חיוך.
נראה את המדינה והפרקליטות ביום שיפונו התנחלויות בגב ההר ובחברון. נראה אז מה יעזרו להן השכל האיזון, איך זה יתנהל ומי יכתיב את המהלכים. יש משהו קשוח ונוקשה באנשי ההרים. הסלעים מעצבים את אופיים. קרים כמו השוויצרים. כל מי שהתחיל פעם עם ירושלמית מבין זאת. אפילו כשהיא אומרת כן, זה נשמע כמו אגרוף.