X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הצירוף של שינויים מבניים והתנהלותיים בעיתונות הישראלית של הדור האחרון הוא אחד הנושאים החשובים להבנת ההתגייסות של ברוני התקשורת המקומית למאבק נגד אדלסון ושל הצטרפות ערב-רב של חברי כנסת למהלך זה
▪  ▪  ▪
ההפרטות וריכוז השליטה באמצעי התקשורת הכתובים בידי קבוצה קטנה של בעלי אינטרסים גדולים - וחלקן בשינויים אידיאולוגיים קונספטואליים, כגון השתקפות הפוסט-מודרניזם בקונספציה העיתונאית הקלאסית; הדקונסטרוקציה של הידיעות העיתונאיות הפכה מזרם שולי בעיתונאות הגלובלית והמקומית לזרם מרכזי, כמעט לחזות הכל

המאבק המתפתח בכנסת סביב שאלת הבעלות על עיתונים בישראל הוא מאבק נחוץ וצודק. הסיבות המעלות את הנושא לדיון ציבורי דווקא בימים אלה הן במקרה הטוב מפוקפקות. כאשר באים לבחון סוגייה זו ברצינות ובמנותק מפוליטיקה זולה, מתבקשת התייחסות בדוקה ואמינה לשאלות הבאות:
  • א) מי הם הגורמים המבקש לפעול לשינוי המציאות העיתונאית בישראל, מיהם המתנגדים לכך ומהם מניעיו של כל צד?
    ב) האם המהלך המוצע יטיב עם האינטרסים של הציבור הישראלי, או שהוא נועד לשרת אינטרסים סקטוריאליים ו/או אישיים צרים?
    ג) האם העיתונות הישראלית היוותה עד כה חלק אינטגרלי מהתקשורת המקומית ופעלה במסגרת אותם חוקי משחק, או שיש והיו לה, מסיבות טובות, "חוקי משחק" משל עצמה?
    ד) מדוע עולה הנושא לדיון דווקא בשעה זו, וכיצד משפיע העיתוי על כלל מערכת השיקולים הציבוריים בנושא זה?
    ה) האם "הלוקל-פטריוטיזם" שמגלים חברי כנסת בסוגייה זו הוא אמיתי או מדומה, חיובי ורצוי או "מס שפתיים" מיותר, בר-אכיפה או סיזיפי, פוליטי גרידא או ענייני? יש כמובן מקום לשאלות נוספות אבל די בתשובות לחלק משאלות אלה בכדי להבין עד כמה מדובר בדאגה אמיתית לאינטרס הישראלי, או שגם על נושא זה השתלטה תרבות "הכל דיבורים", וכל המהלך אינו אלא מאבק של קבוצות אינטרסים כלכליים ופוליטיים, במסווה של אינטרס הציבור.

התקשורת - מכשיר ציבורי?

מעמדה המיוחד של העיתונות בא לה מתוך הנחה, שהולכת ומתפוררת במהירות, שהיא בראש וראשונה מכשיר ציבורי ליצירת שקיפות אינפורמטיבית על דרכי ההתנהלות של רשויות השלטון והמוסדות הציבוריים במדינה, וככזו היא מכשיר דמוקרטי רב-חשיבות. כמכשיר דמוקרטי ניתנו לעיתונות זכויות סטטוטוריות מיוחדות, חסינות רבה שחלק חשוב ממנה מעוגן בחוק ובנורמות מקובלות ועוד. מעמד מיוחד מיתרגם ליוקרה, ויוקרה מיתרגמת לעוצמה.
תפקוד העיתונות עד לפרוש הרבע האחרון של המאה ה-20, ענה במידה רבה על הדימוי התאורטי של המקצוע. כמעט לכל זרם מרכזי בציבור היה עיתון שייצג את עמדותיו והשקפותיו. הנורמות העיתונאיות, שהלכו בעקבות ארה"ב ואירופה, גרסו שיש להפריד דיווחים מפרשניות ושמרכז הכובד של הפעילות העיתונאית הוא דיווח ולא תעמולה. כל אלה אינם עימנו עוד, ומזה זמן רב התקשורת הישראלית, והעיתונות הכתובה בתוכה, אינה ממלאת כהלכה את תפקידה הדמוקרטי.
ניתן למנות לכך סיבות רבות, חלקן קשורות בשינויים טכנולוגיים כטלוויזיה ואינטרנט, חלקן בהתפתחויות כלכליות - ההפרטות וריכוז השליטה באמצעי התקשורת הכתובים בידי קבוצה קטנה של בעלי אינטרסים גדולים - וחלקן בשינויים אידיאולוגיים קונספטואליים, כגון השתקפות הפוסט-מודרניזם בקונספציה העיתונאית הקלאסית; הדקונסטרוקציה של הידיעות העיתונאיות הפכה מזרם שולי בעיתונאות הגלובלית והמקומית לזרם מרכזי, כמעט לחזות הכל.
הצירוף של שינויים מבניים והתנהלותיים בעיתונות הישראלית של הדור האחרון הוא אחד הנושאים החשובים להבנת ההתגייסות של ברוני התקשורת המקומית למאבק נגד אדלסון ושל הצטרפות ערב-רב של חברי כנסת למהלך זה. בעוד אצל ברוני התקשורת פועלים בעיקר שיקולים כלכליים ושיקולי עוצמה חברתית, אצל חברי הכנסת פועלים גם שיקולים פוליטיים מובהקים של מאבקי כוחות בין הגושים הפוליטיים בכנסת.
אדלסון, הידוע כמקורבו של ביבי, אינו פטור גם מצילו הפוליטי של ביבי, ומכאן שהכשלת אדלסון היא גם הכשלת ביבי, אם לא בפועל אזי במשתמע. לכן גם קל להבין מדוע בראש היוזמים מתייצב ראש סיעת קדימה בכנסת. צביעת המאבק ב"צבעי הלאום", לאמור דאגה פתאומית חמורה לאינטרס הלאומי של "טוהר התקשורת", לדידי אינו יותר ממס שפתיים, הבא לחפות על הסיבות האמיתיות למאבק.

כניסת אדלסון - חיובית עבור הציבור

מנקודת ראותו של הציבור, אין ספק שכניסת גורם נוסף לשוק העיתונות המקומית שהידלדל מאוד בעשורים האחרונים היא התפתחות חיובית. יותר תחרות, יותר גיוון במידע, ביטוי עמדות שאינן עולות בקנה אחד עם ממסדי התקשורת השליטים כיום ואפשרות לאזן הן רוח הנכאים העולה מהם והן את מסעות "שטיפת המוח" האידיאולוגית-פוליטית-אישית שלהם - כולם לצנינים בעיני השליטים העכשיוויים של העיתונות המקומית. הגורמים הפוליטיים שנהנו מרוח גבית של העיתונות השלטת כיום, בוודאי אינם מעוניינים לוותר על יתרון זה.
טיעון מופרך נוסף, שמעלים המתנגדים לאדלסון, הוא הצורך לשמור על העיתונות המקומית מ"השפעות זרות". טיעון זה לא רק מופרך, הוא גם צבוע. טיעון זה מובא ללא מצמוץ קל בשעה שארגונים רבים בישראל נתמכים על-ידי כספים זרים (ממשלות זרות, ארגונים זרים, קרנות "תרבות" זרות שבחלקן הן אנטי-ישראליות מוצהרות, תורמים זרים בודדים ועוד), בהיקפים משמעותיים מאוד.
בחסות תמיכה זו מבצעים מהלכים אנטי-ישראלים, מהלכים העומדים בסתירה לחוק ולמדיניות של הממשלה הנבחרת. מהלכים אלה כוללים פרסומים שונים, ארגון ימי עיון וכינוסים, הפגנות, מחקרים וסקרים, מודעות ופעילות חברתית שעיקרה ניסיונות ל"שטיפת-מוח" אנטי-ציונית. אבל לא רק גורמי חוץ עושים זאת, גורמים בעיתונות הישראלית, המבקשים לשמור על בלעדיות יכולתם להשפיע על דעת הקהל בישראל, שותפים בכירים למהלכים אלה. הצורך למנוע השפעות זרות, שאינן מסכנות את ההגמוניה שלהם, לא הטרידה אותם בעבר הרחוק והקרוב, אולם אדלסון הוא "איום ישיר" ועל איום כזה אסור לעבור לסדר היום. קל להבין שקואליציית הנגד אינה חרדה באמת לעיקרון. היא חרדה אך ורק לעורה, והעיקרון הוא הקרדום בו בחרה להשתמש בניהול מלחמתה הפעם?
מאז 1997, שבה הגישה את מסקנותיה ועדת צדוק, השתנו דברים רבים בישראל, וספק אם המסקנות כפשוטן ישימות גם כיום. פתיחת המשך הישראלי לגלובליזציה העולמית, פותחת אפשריות עקיפה רבות לכל איסור שלא ינוסח בצורה דרקונית. וניסוח כזה יהיה תמיד חרב פיפיות גם כלפי ברוני העיתונות המקומיים ועל בלתי מקובל עליהם.
המפתח אינו בשאלה מי הוא המממן ומהיכן הוא מביא את כספו, כל עוד הרווח אותו בישר במדינתו. חשוב הרבה יותר לקבוע נורמות של שימוש בכספים אלה בישראל; נורמה של בקרה אפקטיבית וענישה חמורה על חריגה מנורמות מותרות - הכל ברור וגלוי ועל השולחן. אין שום צורך להפריע למשקיע זר להשקיע בישראל - יהודי ולא
יהודי - כל עוד אינו מזוהה כמשקיע עוין. אם אין מפריעים לו להשקיע בקרקעות המדינה, בתשתיות פיסיות, בתעשיה עתירת ידע ועוד, אין סיבה להפריע לו להשקיע גם בעיתונות בפרט ובתקשורת בכלל. השימוש חייב להיות מוגבל על-ידי פיקוח ציבורי, משפטי וממשלתי. בדרך זו יבוקרו באותם כלים ולפי אותן אמות-מידה גם ברוני העיתונות המקומיים וגם זרים, מבלי שהמדינה והציבור יצאו ניזוקים ממגבלות מיותרות. ככל שהעיתונות תחזור למעמדה ולתפקודה ההיסטורי של עיתונות נורמטיבית טובה, כך תעשה הביקורת הקשיחה ליותר ויותר יתרה.

תאריך:  19/12/2009   |   עודכן:  20/12/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אדלסון נגד הקרנפים...
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
כסף מהאיחוד האירופי זה בסדר?
יהלומית  |  20/12/09 13:06
2
חינמון זיבלי שתומך רק בביבי?
רפי גולן  |  21/12/09 14:33
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עידן יוסף
ישיבת הסדר היא צבאית ואינה יכולה לרכוב על שני העולמות ולהתנהל ככל העולה על רוחה    ברצונה ליהנות מחופש? עליה לוותר על מנעמים ולהפוך לישיבה גבוהה
בועז ארד
הסתערותן של התנועות הירוקות על פליטות הפחמן, והלחץ שהן מפעילות למען שימוש בביו-דלק המיוצר מגידולים חקלאיים, הם הגורם המרכזי לעליית מחירי המזון בעולם ולתמותה מרעב
פרד כהן-קידר
ידיעות אחרונות ומעריב מזמן איבדו את אמון הציבור    מה עושים בעלי שני העיתונים שהם אנשים משכילים? הולכים למקורות!   הם גייסו את הפוליטיקאים הטובים ביותר שכסף יכול לקנות, כדי שיגישו הצעת חוק בכנסת שיהודי מחו"ל לא יכול לחלק חינם מוצרים בארץ
יואב יצחק
מרדכי גילת פרסם בעיתון ישראל היום כתבה ובה הציג את עו"ד נורית אלשטיין כאילו היא מנסה להתחמק ממתן תגובה למבקר המדינה (בפרשת דליה איציק) וכאילו לשם כך היא אף מתחלה    האמת שונה: אלשטיין לקתה במחלה קשה, מה שלא הפריע לגילת לכזב ולעוול נגדה
ד"ר עמליה סער
את האיכות ואת החדשנות האינטלקטואלית מחליפים כללי קידום שרירותיים ונוקשים    על הטראגיות שבמדידת מצוינות ויצירתיות אקדמית בכלים של דירוג אשראי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il