האם זו מחלה תורשתית/גנטית או נרכשת?
|
|
אין הסכמה עד כמה הסבוריאה הינה מחלה גנטית. אצל אנשים שהוריהם סבלו מסבוריאה, ישנה נטייה לסבול מסבוריאה, אך ייתכן שנטייה זו הינה נטייה התנהגותית (הרגלי אכילה, לחץ וכדומה). זוהי אינה מחלה נרכשת, לאדם יש את הנטייה וצריך טריגר שיגרום לה להתפרץ. האם ניתן להבריא ממנה? האם ניתן למנוע אותה לחלוטין, אולי לדחות את התפרצותה? מאחר שזו מחלה כרונית, לא ניתן להבריא מהסבוריאה, אך ניתן לשלוט בה ולמנוע את התפרצותה. זאת על-ידי תזונה נכונה, הורדת הלחץ והמתח, התגוררות במקום עם פחות שינויי מזג אוויר, נטילת תוספי תזונה, שימוש בתכשירי דרמו-קוסמטיקה שונים וכדומה. על-מנת למנוע את התפרצות הסבוריאה, יש להקפיד על טיפול משולב - מצד אחד טיפול חיצוני ומצד שני פנימי. בטיפול החיצוני, יש להשתמש בתכשירי דרמוקוסמטיקה עדינים המרגיעים את העור ופועלים לאיזון הפרשת הסבום (כמו קרם הלחות סבוקלם שיעילותו הוכחה במחקר קליני בקרב הסובלים מעור אדמומי, מגורה ונוטה להתקלפויות). למניעת סבוריאה לא די בטיפול חיצוני, אלא חשוב גם הטיפול מבפנים - להעניק לעור את הרכיבים הדרושים לו לשמור על בריאותו. מומלץ לאכול מאכלים המכילים חומצות שומן חיוניות כמו: אבוקדו, טחינה, דגי ים מהים הצפוני (ולא מגידולי בריכות), קטניות ודגנים מלאים, ולצמצם צריכת שומנים מהחי (גבינות שמנות, חמאה, מאכלים מטוגנים, מרגרינות וכו'), מזון מעובד וצבעי מאכל. בנוסף לתזונה נכונה, יש להקפיד לספק לגוף את הויטמינים, צמחי המרפא והרכיבים הטבעיים להם הוא זקוק בכדי למנוע ולהילחם בסבוריאה: ויטמינים C ,E ,D ובמיוחד ויטמין A וביוטין (נגזרת של ויטמין B) צמחי מרפא ירוקים, תלתן אדום, כורכום, סרפד ואמנון ותמר.
|
האם יש חידושים בתחום? מה הוא אורח חיים מונע?
|
|
- חידוש בתחום תוספי המזון: המגמה היום הינה ליטול תוספי מזון הבנויים מקומפלקס המכיל את רוב הרכיבים הנחוצים יחד וזאת לעומת העבר בו היו נוטלים כדור נפרד לכל רכיב. דבר זה משפר את נוחות השימוש ומגביר את ההתמדה ובכך האפקטיביות עולה;
- תוספים וחשיפה לשמש: תוספי המזון משפרים את העמידות של העור בחשיפה לשמש. אותם הרכיבים שגורמים לכך שהעור יהיה פחות רגיש מהווים מעין הגנה מפני השמש הבאה בפנים. כמובן שאין זה תחליף לקרמי ההגנה החיצוניים, אך הם משפרים את רמת ההגנה של הגוף ורמת העמידות לשמש;
- עונות המעבר והחורף: השינויים במזג האוויר גורמים לסטרס לעור ובכך החרפה במצבים של סבוריאה. השימוש בתוספי מזון הינו פרופילקטי - תוספי המזון, אשר עוזרים בחלוקת התאים ומספקים את החומרים הנחוצים גם לחלוקה וגם להזנה, עוזרים למנוע את הסטרס בעור ואת החרפת הסבוריאה. גם במצב שדלקת כבר התחילה, הם עוזרים לטפל בה;
- תזונה: בעבר גרסו שתזונה לא משפיעה על מצב העור, אך היום מבינים שהיא משפיעה מאוד. התזונה היום הולכת לכיוון של טבעי, אורגני, raw - לא מבושל או מטוגן. כחלק ממגמה זו, ביצים ועוף אוכלים מתרנגולות חופשיות.
|
הגורמים המזיקים ביותר במזון הינם
|
|
1. "קלוריות ריקות": מזון המכיל ריכוז גבוה של עמילן ואינדקס גליקני גבוה, הגורם לספיגה מהירה ובכך לעלייה בהפרשת האינסולין הגורמת להפרשת הורמונים מעודדי דלקת. למשל: לחם, פסטות, אורז; 2. שומני טראנס: נמצאים במרגרינה, מאפים, מוצרי בצק קפואים ומזונות מטוגנים. שומני הטראנס נשארים במחזור הדם לתקופה ארוכה מכיוון שהגוף לא יכול לפרק אותם ואף גורמים לתאים להיות נוקשים יותר - פוגעים במבנה הממברנות של התאים וגרומים להתבלות התאים. אורח חיים בריא, הכולל פעילות גופנית ותזונה מאוזנת, מוריד את ההרומונים הגורמים ללחץ ומפחית את המתח. היום, המגמה היא שככל שהאוכל הוא יותר טבעי, לא מטוגן ולא מבושל (raw food), כך רמת המתח הנפשי נמוכה יותר.
|
הקשר בין תזונה, תוספים ואורח חיים למחלה
|
|
תזונה בלתי מאוזנת, שלא כוללת את כל אבות המזון (חלבונים, פחמימות ושומנים) ביחס נכון ומיקרו אלמנטים (מינרלים, ויטמינים ופיטונוטריינטים), גורמת לכך שבגוף נוצרת דלקת תת תרפיוטית. דלקת זו פוגעת בחלוקת התאים ולכן המקומות הראשונים שיפגעו הם אלו בהן חלוקת התאים מהירה כמו העור, הציפורניים, השיער והאפיתל של מערכת העיכול. כמו-כן, כתוצאה מהדלקת שמתפתחת באזורים אלו, ישנו שיבוש בהפרשת הסבום אשר גורם לסבוריאה.
|
מדוע מומלץ השימוש גם בתוספי תזונה ולא רק מזון
|
|
קשה מאוד, ואף כמעט בלתי אפשרי, להרכיב תפריט תזונה מגוון מספיק שיכסה את כל הצרכים שלנו, בכל המיקרו אלמנטים, באותן הכמויות שאנו צריכים לצרוך. כך למשל co Q10 כמעט ולא קיים במזון, וויטמין E קיים במספר סוגי אגוזים, אך הכמות שיש לאכול הינה כמה מאות גרמים של אגוזים והתוספת הקלורית תהיה גבוהה מדי. כך גם אומגה 3 - רוב הדגים שמגדלים היום בתעשיה לא מכילים את שתי חומצות השומן החשובות DHA+EPA. האוכל המוכן אותו אנו צורכים, האוכל הקפוא, המובשל והמטוגן - יש בהם הרבה פחות ויטמינים ומינרלים. רוב האנזימים והנוטריאנטים נהרסים. לכן בעולם של היום, קשה מאוד לקבל מהמזון בלבד את כל מרכיבי התזונה הנחוצים לתפקוד היומיומי. יש לשמור על תזונה כמה שיותר טבעית וליטול את אותם התוספים שצריך. איזה תוספים ובמה מסייע כל אחד? יש מגוון רחב מאוד של תוספי מזון שניתן להמליץ עליהם. נחלק אותם למספר קבוצות: - אנטי אוקסיטדנים: מנטרלים את נזקי החמצון בגוף, למשל: ויטמין E ,A, קליפת אורן צרפתית (Pycnogenol) ,(CO Q10), תמצית ורד בר (העשירה בויטמין C);
- חומרים שעושים דה-טוקסיפיקציה: עוזרים לסלק רעלים מהגוף, למשל: צמח השינן (Taraxacum), תלתן אדום, סירפד ושן הארי (Dandelion);
- אנטי דלקתיים: מטפלים בכל דלקות העור המלוות סבוריאה. למשל: כורכום ואבץ.
בנוסף לתוספים אלו מומלץ לצרוך מולטי ויטמין טבעי כללי, ואומגה 3 (EPA+DHA). במידה ונרכז מוצר טיפוח/טיפולי המכיל את התוסף (לדוגמה ויטמין E), האם זה חלופה לצריכת תוסף תזונה? לא. חדירה של ויטמינים ומינרלים דרך העור היא חלשה מאוד ומגיעה רק לשכבת העור העליונה (אפידרמיס). כדי לספק חומרים לשכבות העור העמוקות (דרמיס), הדרך הטובה ביותר היא דרך תוספי מזון או תזונה אשר תוך דקות מגיעים ממערכת העיכול לשכבות העור העמוקות. מכיוון שתוספי תזונה מגיעים לדרמיס אבל לא לאפידרמיס, הטיפול הנכון ישלב קרם מבחוץ ותוספי מזון מבפנים.
|
גיל, מין, מקדם נפשי (לחץ) וכדומה
▪ ▪ ▪
|
הסבוריאה נפוצה בקרב 10%-5% מהאולכוסיה, שכיחה אצל גברים יותר מאשר נשים. הסבוריאה יכולה להופיע בכל הגילאים, אם כי בגילאי 35-30 ישנה עלייה במקרי הסבוריאה. סבוריאה בקרב תינוקות נפוצה מאוד ומופיעה כבר בימים הראשונים אחרי הלידה. בתינוקות מופיעה לרוב על הפנים, על הקרפקפת (cradle cap) ומאחורי האוזן. סבוריאה חזקה יותר בקרב אוכלוסיה לבנה ובאזורים קרים. נמצא גם שבקרב אוכלוסיות הסובלות ממחלות קשות, אחוז הסבוריאה בהן גבוה. כך למשל בקרב חולי איידס ופרקינסון אחוז הסובלים מסבוריאה הינו בין 50%-30%. דבר זה מחזק את ההנחה שסבוריאה הינה מחלה פסיכוסומטית ומושפעת מאוד מהמצב הנפשי של הסובל ממנה. הסבוריאה הינה מחלה כרונית, כלומר לאחר שהופיעה פעם אחת היא נשארת לכל החיים. מספר ההתפרצויות שלה משתנה מאדם לאדם ויכולה להתפרץ כל כמה ימים, חודשים או שנים.
|
|