X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
"מדינת רווחה" היא משחק פירמידה של ממשלות: המשתתפים מרוויחים מצירוף קונים חדשים למשחק ולא מפעילות "עסקית" כש"נגמרים" המצטרפים, אי-אפשר עוד לשלם לחברים שמבקשים לממש "רווחים", והעסק מתמוטט
▪  ▪  ▪
הממשלה מחחזרת את חובותיה כאשר היא מנפיקה עוד ועוד אגרות חוב בזמן שהפוליטיקאים רושמים צ'קים ללא כיסוי לבוחר
המערב ה"נאור" זקוק להמוני מצטרפים חדשים, שיקנו איגרות חוב ממשלתיות חדשות, לגלגול משחק הפירמידה. כדי לפתות מצטרפים טריים למשחק, יהיה על הממשלות להגדיל את הריבית המוצעת (ה"תשואה"), כי אחרת "ייגמרו" מהר מדי הקליינטים להרחבת המשחק

מומחים נוהגים לייחס את המשבר הכלכלי, שטרם הסתיים, לנגידי הבנקים המרכזיים שעודדו גידול באשראי, לתאוות הבצע של מנהלים ולהיעדר רגולציה. הם מטילים את האשם בנגזרות פיננסיות יצירתיות, בממשלה הסינית או באזרח האמריקני שחי מעבר ליכולתו. אך הגורמים ה"ידועים" הללו למשבר הם במקרה הטוב הקש ששבר את גב הגמל הכלכלי ויצר משבר זמני - אף אחד מהם אינו הגורם הראשוני לו.
הכלכלה העולמית נמצאת מזה 120 שנה במסלול התנגשות שמואץ עם הזמן. מחזורים של שפל ושגשוג כלכלי בסקטורים שונים הם כנראה חלק מהטבע, כמו החיים והמוות, אבל ב-120 השנים האחרונות מתרחשים אירועים אלה בתוך רכבת שמאיצה אל פי תהום. נוסעי הרכבת מתקשים להבחין במגמה, והם עסוקים בפעילות הכלכלית המתרחשת בתוך הקרונות. עליות או קריסות של בורסות, מיתון או "יציאה ממשבר" ואפילו נדנדת הריבית של הבנקים המרכזיים - כל אלה אינם רלוונטיים. כיוונו הבסיסי של התהליך הוא אל עבר קריסה מוחלטת, וכמעט שלא ניתן לשנותו במסגרת כללי המשחק הדמוקרטי המקובל.

הארכת החיים של המשחק

משחק פירמידה מבוסס על-פי רוב על מכירת מוצר אמיתי, אולם הרווח המובטח למצטרפים אליו – מופרז. המשתתפים מרוויחים מצירוף קונים חדשים למשחק ולא מפעילות "עסקית". בסיס הפירמידה מתרחב – המגויסים החדשים מצרפים קונים נוספים, כדי לתמוך בהכנסותיהם של הוותיקים. כאשר "נגמרים" המצטרפים, אי-אפשר עוד לשלם לחברים שמבקשים לממש "רווחים", והעסק מתמוטט.
"מדינת הרווחה" שהתפתחה במערב היא משחק פירמידה, הצומח על תשתית פגומה במערכת הדמוקרטית: לפוליטיקאים קל מדי לחלק כסף לאזרחים. המודל של "מדינת רווחה" מחייב, באופן בלתי נמנע, מעורבות גדלה והולכת של פוליטיקאים ("המדינה") בכלכלה ובחיי הפרט, וכתוצאה מכך נדרש גידול מתמיד בגיוס הלוואות על-ידי הממשלות, מעבר לסכום הנחוץ לפירעון הלוואות קיימות ל"שחקנים ותיקים". כמו כל משחק פירמידה, קריסת ה"מודל" היא רק שאלה של עיתוי – קרי, אירוע היסטורי מכונן.
לאחר שסדר היום החברתי העניק להם את הרקע האידיאולוגי הדרוש, עיגנו הפוליטיקאים את ההליכים הדמוקרטיים להעברת תקציבים לשם ריצוי המוני הבוחרים. הלחץ להיבחר לקדנציה נוספת מחייב פוליטיקאים להבטיח לבוחרים יותר כסף תמורת פחות עבודה, או אפילו ללא צורך בעבודה כלל. ניתוק הקשר בין הכנסה ובין עבודה הומר ב"זכאות" או ב"זכויות חברתיות" – ממענקי לידה, דרך סבסוד דיור, בריאות וחינוך ועד למשכורות עתק לעובדי נמלים.
כל קבוצת לחץ מאורגנת ומקושרת (לובי) חולבת מן הקופה הציבורית "הטבות" בהתאם לכוחה להזיק או להיטיב עם הפוליטיקאים. ואילו הסמכות שניתנה לפוליטיקאים להתערב בכלכלה מאפשרת הצדקה של כל הזרמת כספים. כיוון שאין דרך להגביל את התחרות על התקציבים רק לטובת "שכבות חלשות", תעשיינים, אוניברסיטאות, עובדי חשמל ונמל, עסקים קטנים, ועסקי ענק ש"גדולים מכדי ליפול" – כולם סוחטים מן הפוליטיקאים חקיקה מפלה ומגוננת או תמיכה תקציבית ישירה, מעבר לתמורה אשר לה היו זוכים בתנאי תחרות חופשית. לכולם "מגיע".
ליישום האידיאולוגיה נדרש סקטור ציבורי שצומח ללא הרף ומעסיק חלק הולך וגדל של כוח העבודה בפעילות שאינה מפיקה ערך כלכלי.
מקורו של המימון לאותה פעילות הוא אך ורק מיסים על העושר שמייצרים אזרחים יצרניים. אין מקור מימון אחר, שהרי ממשלות אינן מייצרות דבר. אלא שיש גבול להיקף המס שהאזרח מוכן לסבול. העלאת מיסים מעבר לאותו גבול תגביר את הסיכון הפוליטי לנבחרים. מחסום זה אמור להיות בלם, המאזן את נטיית הפוליטיקאים להרחבת מעגל הנהנים מ"ארוחות חינם".
כדי להתגבר על המחסום הומצא הכלי שנקרא איגרות חוב ממשלתיות (אג"ח). כאשר ממשלה ממצה את יכולתה הפוליטית לגבות מיסים שנואים נוספים, היא פונה לגייס כסף כהלוואה, באמצעות מכירת אג"ח. ממשלה שמוכרת אג"ח זוכה למענק, שכן פירעון החוב שהיא יצרה יחול בקדנציה של ממשלה אחרת. בעיה שלה. הלוואות חדשות מגויסות כדי לפרוע את הקודמות. מגלגלים. בשלב זה מתחיל משחק הפירמידה. וכיוון שמשחק זה החל כבר מזמן, למעלה משליש מתקציבה של ממשלת ישראל כיום נועד לפירעון חובות העבר. כולנו מבינים מה יקרה למשפחתנו, אם נאמץ מסלול של לקיחת הלוואות חדשות כדי לפרוע את הקודמות – ניצור כדור שלג גדל שיביא לקבורתנו הכלכלית, שהיא סופו של משחק הפירמידה.
שני תהליכים עיקריים מאריכים את חייו של משחק הפירמידה הממשלתי: האחד – פיתוח חידושים טכנולוגיים המגבירים את פריון העבודה, מפחיתים את מספר שעות העבודה ואת כמות חומרי הגלם הנדרשים לייצור מוצרים; השני – הגלובליזציה: התרופפות המשטרים הטוטליטריים באסיה אפשרה צמיחת תעשיה תחרותית בשכר עבודה נמוך יחסית, והוזלת המוצרים העלתה את רמת החיים בעולם והפיקה חסכונות שהושקעו באג"ח של הממשלות – במשחק הפירמידה.

הדפסת כסף - התחמושת החלודה האחרונה

האם הצמיחה בעתיד תביא להפקת די כסף לממשלות – באמצעות מיסוי והנפקת אג"ח חדש – כדי לפרוע את אגרות החוב שמודפסות בקצב גובר? המגמה אינה מעודדת. כל סיבוב דמוקרטי מגדיל את מינון ההבטחות: נשיא ארה"ב, אובמה, מבטיח בריאות "חינם", "הצלת" עסקים ומימון ממשלתי למשכנתאות; בישראל מרחיבים את "זכויות העובדים" וממשיכים "לעודד" את התעשיה ואת הייצוא, המשחק מצריך כסף בכמויות הולכות וגדלות, וספק אם המערכות היצרניות בעולם יעמדו בקצב הצמיחה הנדרש לתדלוק המשך משחק הפירמידה.
החוב הממשלתי האמריקני יצטבר בתוך שש שנים ל-100 אחוז של התוצר השנתי. קל להבחין שתידרש שם צמיחה שנתית ריאלית של 5-3 אחוזים, רק כדי לשלם את הריבית. אבל זהו רק קצה הקרחון. מתחת למים שקוע הר חובות אימתני יותר, שהצטבר הודות למדיניות הרווחה האמריקנית: ההתחייבויות הקיימות של שלוש תוכניות הרווחה הראשיות – ביטוח לאומי, מדיק-קר ומדיק-אייד (שירותי בריאות) – כבר מצטברות לכ-40 טריליון דולר – פי שלושה מערך התמ"ג השנתי של ארה"ב. מדינות המערב האחרות נמצאות במצב דומה. החוב הלאומי היפני נושק ל-180 אחוז מן התמ"ג שם.
המערב ה"נאור" זקוק להמוני מצטרפים חדשים, שיקנו איגרות חוב ממשלתיות חדשות, לגלגול משחק הפירמידה. מהיכן יגיעו ההמונים עם פנקסי הצ'קים? כדי לפתות מצטרפים טריים למשחק, יהיה על הממשלות להגדיל את הריבית המוצעת (ה"תשואה"), כי אחרת "ייגמרו" מהר מדי הקליינטים להרחבת המשחק.
הפסקה אמיתית של משחק הפירמידה (אסטרטגיית "יציאה") משמעותה המעשית היא סוף מדינת הרווחה, כלומר שינוי הסדר העולמי המוכר לנו, המתבסס על מעורבות הממשלות והבנקים המרכזיים בכלכלה.
נראה כי את האסטרטגיה הזו יאמצו הפוליטיקאים בכורח המציאות, אך לא לפני שישתמשו בתחמושת החלודה האחרונה שברשותם – הדפסת כסף. היפר-אינפלציה תחסל את ערכו הריאלי של החוב הממשלתי, תחסל חסכונות של דורות, תשבש את הפעילות הכלכלית ותביא למיתון עמוק ומתמשך.
קשה לחזות את עיתוי האירועים. בדרך ייתכנו "הפתעות" טכנולוגיות או אפילו גילוי מאגר אנרגיה עצום. ייתכנו מחזורים נוספים של "משבר" ו"התאוששות". אך מנגנון ההרס העצמי המובנה במשחק הפירמידה הממשלתי – ודאי.

לאתר מגזין מראה
מוטי היינריך הוא בעל האתר קו ישר המציג מודל כלכלי שונה למדינת ישראל המתבסס על קפיטליזם וחופש.
תאריך:  23/01/2010   |   עודכן:  23/01/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
לכולם "מגיע" - אבל בסוף מישהו ישלם
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
דיעה שנויה במחלוקת?
אין הפרדה.   |  24/01/10 00:36
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
בועז ארד
אסונות טבע אינם "מכות גורל" הניתכות על אומות עניות, אלא תופעות הפוגעות במדינות ובעמים ללא "אפליה"    הגורם העיקרי לאובדן חיים ולנזק בעקבותיהם נתון בידי אדם
עו"ד חיים משגב
מנחם מזוז לא הצליח להלחם בפשיעה - הדוד סם עשה זאת עבורו    ה"הצלחה" היחידה שלו היא כשלון - פינוי גוש קטיף
רועי אורן
בשבוע הבא ישלים מזוז שש שנות כהונה בתפקיד היועמ"ש. במאמר זה נכיר את פועלו בתפקיד זה, וניתן לו משוב
עו"ד משה גולדבלט
משהציע יחימוביץ להטיל מס עזבון (בשיעור שלא יפגע בה, במשפחתה, ובשכמותה) נזדעק רם כספי: הוא הפך לחסיד המשפחה היהודית ולשוחר טובתה של מפלגת העבודה
אריה אבנרי
אחד אחרי השני, הם מתקמבקים - אולמרט, ש(אולי) ינצל ממלתעות שלטון החוק בזכות חולשתו של מזוז ובזכות ידידו החדש וינשטין, ואיתו שני המוסקטרים האחרים - אריה ("זכאי") דרעי, וחיים (נשיקות) רמון    הערת אזהרה (55)
רשימות נוספות
מובארק מפשיל שרוולים  /  מרדכי קידר
פצצה אירנית או הפצצת אירן  /  עמנואל נבון
למה התכוון התסריטאי  /  נחום ויימן
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il