X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
על אחריות מנכ"ל פסגות לחשדות להרצת מניות, על היעדר הפיקוח הנאות ועל הכשלים של אגף שוק ההון
▪  ▪  ▪
ורמוס. ידע או לא ידע? [צילום: יח"צ]

מה ידע רועי ורמוס?
יש שלוש תשובות אפשריות לשאלה הזו. האחת: מנכ"ל פסגות לא ידע על הפעילות הבלתי-חוקית של דוד אדרי ושי בן-דוד. במקרה הזה, הוא יוצא רע מאוד מבחינה ניהולית: עובדים בכירים מריצים מניות בהיקפים עצומים והוא אינו יודע כלום. השנייה: מנכ"ל פסגות ידע על הפעילות הבלתי-חוקית של דוד אדרי ושי בן-דוד. במקרה הזה, הוא ימצא את עצמו על ספסל הנאשמים.
אלו שתי האפשרויות הברורות, אבל כאמור יש עוד אחת והיא אולי המעניינת ביותר. מנכ"ל פסגות ידע ואישר משום שלדעתו הייתה זו פעילות חוקית. "גלובס" כבר מצטט היום מומחים, הסבורים שהפעילות אכן הייתה חוקית.

האם הבנקים צדקו?

אחד הטיעונים המרכזיים של הבנקים נגד המלצות ועדת בכר היה, שכספי הציבור יעברו ממקום הנתון לפיקוח הדוק (הבנקים עצמם) למקום שהפיקוח עליו רופף בהרבה (בתי ההשקעות וחברות הביטוח). כאשר מסתכלים בשלל הפרשות החמורות שהתגלו אצל האחרונים מאז רכשו את קופות הגמל, מתעוררת התחושה שאולי הבנקים צדקו.
גיא ויסמן מואשם במעילה ב-123 מיליון שקלים מכספי חברת הראל, תוך ביצוע פעולות בלתי-מורשות בכספי לקוחות. פריזמה נאלצה לפצות את לקוחותיה ב-106 מיליון שקלים על נזקים שנגרמו להם בשל פעילות חריגה בחשבונותיהם. כעת מגיעה פרשת פסגות. ואלו רק המקרים החמורים; היו עוד כל מיני חריגות קטנות.
מצד שני, מה הייתה החלופה? נניח שוועדת בכר הייתה מחליטה שיש להמתין עם הפרדת הקופות מהבנקים עד שאגף שוק ההון באוצר יהיה מוכן לפקח כיאות על הרוכשים. קודם כל, זה היה אומר שהעיוות המבני – שגרם נזקים אדירים למדינה ולאזרחיה במשך עשרות שנים – היה נמשך לפחות עוד כמה שנים. שנית ועיקרית: כמו שאנחנו מכירים את העם שבתוכו אנו יושבים, דחייה כזו פירושה היה סיכוי לגמרי לא רע שהרפורמה תתמסמס לאיטה.
לנוכח העובדה שהרוכשים שילמו סכומי עתק תמורת הקופות, מותר היה לשער שהם יפעלו מהר ככל האפשר על-מנת להחזיר את ההשקעה ולהתחיל להרוויח. וזה אומר, שיצירת מנגנוני בקרה מסובכים לא עמדה בראש מעייניהם. לכן, אסור היה להותיר אותם חסרי פיקוח של ממש. במבט לאחור, הפתרון היה להשאיר את הפיקוח על קופות הגמל בידי הפיקוח על הבנקים, גם לאחר מכירתן, וזאת עד שאגף שוק ההון יתארגן. נכון שאת המעוות הזה כבר אי-אפשר לתקן, אבל כדאי מאוד להפיק לקחים לעתיד.

היכן היה אגף שוק ההון?

השאלה הקודמת מובילה אותנו במישרין לשאלה השלישית. אגף שוק ההון הוא אחד הרגולטורים הפעילים ביותר במשק הישראלי. שמעתי פעם טענה, שהוא מוציא חוזרים ותקנות וטיוטות שלהם בקצב של אחד ליומיים. היינו מצפים, שבתוך כל הפעילות הזו יוקדש מקום נרחב למניעת פעילות בלתי תקינה – שלא לומר בלתי-חוקית – בגופי הענק הנתונים לפיקוחו של האגף.
אלא שנראה שלא כך היה, ולא רק מבחן התוצאה מוכיח על כך. מבין 28 החוזרים שהוציא האגף למשקיעים מוסדיים בשנת 2009, אחד בלבד עוסק בעניין שעל סדר היום: "מערך התיפעול והבקרה בתחום ההשקעות של גוף מוסדי". האחרים עוסקים בנושאים כגון בקרות על הדוח החודשי, כללי פרסום תשואה, מדיניות תיגמול של נושאי משרה, תיקונים בדיווח הרבעוני, טיפול בפניות ציבור, הצהרה מראש של גוף מוסדי על מדיניות השקעה שלו, מינוי דירקטור על-ידי גוף מוסדי, העברת זכויות עמיתים שלא במזומן וגמול לדירקטורים חיצוניים.
בשנת 2008 פירסם האגף 18 חוזרים, שאף אחד מהם לא עסק בפיקוח על ההשקעות ועל כספי העמיתים. בשנת 2007 היו 14 חוזרים; אחד מהם רלוונטי: "מערך הביקורת הפנימית בגוף מוסדי". בשנת 2006 היו שמונה חוזרים, כולל אחד שכותרתו "מעילות והונאות מצד גורמים בתוך הארגון וגורמים מחוץ לארגון". כלומר: בארבע השנים האחרונות, עסק האגף רק שלוש פעמים בפיקוח על כספנו מתוך 68 חוזרים – פחות מ-5% מכלל ההנחיות.
הכשל של אגף שוק ההון אינו מתמצה במחדליו אלא גם במעשיו. כאשר מנהלי הגופים המוסדיים מופצצים בהוראות כמעט מדי יום, אין פלא שהם צריכים לקבוע סדרי עדיפויות מבחינת משאבי אנוש, זמן וכסף. אם האגף היה מתרכז בתחומים החשובים באמת, היו המשקיעים המוסדיים יכולים/נאלצים להתרכז גם הם בדברים החשובים באמת. אבל מרוב רצון לפקח על הכל, עושה רושם שהאגף מצליח לפספס את תפקידו החשוב ביותר: הגנה על הציבור.

תאריך:  02/02/2010   |   עודכן:  02/02/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתן גנור
קווי מהדרין בחסות ממשלתית, סמכות מורחבת לבתי דין ורבנים הקוראים תיגר על סמכויות הצבא - איפה שינוי כשצריך אותה?
ד"ר צ'לו רוזנברג
המדינה חלתה בפוביה קשה מאז פרסום דוח גולדסטון, אך היא חייבת להשתחרר ממנה, מפני שזו עלולה לרפות את ידי השלטון והצבא
עדי פלאוט
שיטה לשלוט בסיכויי סגירת העסקות של אנשי המכירות    וגם: התמקדות על לידים "חמים" באמת
ציפי לידר
בשולי הכותרות: הפעם בשולי הכלכלה, וגם על המדיניות הדו-פרצופית של שכנינו ועבריינות תנועה    וּבא לציון גואל
עו"ד יראון פסטינגר
"אבירי שלטון החוק" ניצלו את אירוע השלכת הנעליים על הנשיאה ביניש כמיטב יכולתם על-מנת להפיק הון פוליטי ככל שרק ניתן
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il