X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
פליציה שטרן דיאטנית האגודה לבריאות הציבור
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
שיניים פגועות ומחלות בחלל הפה, עלולות לגרום לשינויים בצריכת המזון ולהשפיע על המצב התזונתי
▪  ▪  ▪
הלחם נשאר בין השיניים זמן רב יותר [AP]

למזון שאנו אוכלים ולתדירות האכילה, ישנה השפעה רבה על בריאות השיניים והחניכיים. בכוחו של מזון לבנות שיניים חזקות, לשמור על בריאותן לאחר שבקעו או לחילופין לגרום להרס השיניים ולמחלות חניכיים.
עקרונות תזונה נבונה, מגוונת ומאוזנת (ראה כתבה 'תזונה נבונה במעגל החיים') נכונים גם לגבי בריאות השן. שיניים פגועות ומחלות בחלל הפה, עלולות לגרום לשינויים בצריכת המזון ולהשפיע על המצב התזונתי.
על כותרות השיניים ישנה שכבת ציפוי חלקה וחזקה הקרויה אמייל. כשאנו אוכלים, נדבקות על האמייל שאריות מזון ורוק ונוצר רובד חיידקים הקרוי פלאק. רובד חיידקים זה, כאשר מצטבר ואינו מוסר באמצעות צחצוח שגרתי, יכול לגרום לדלקות חניכיים, עששת ('חור בשן') ואף למחלות דרכי הנשימה.
מזונות שגורמים להרס השיניים מכונים מזונות קָריוגֶניים (יוצרי עששת). המזונות המזיקים ביותר לבריאות השיניים הם מזונות עתירי פחמימות. פירוק הפחמימות על-ידי החיידקים ברובד השן, יוצר חומציות אשר היא זו שגורמת להיווצרות ה'חור' בשן.
מזונות קריוגניים מורכבים מפחמימות פשוטות (סוכרים) וחלק מפחמימות מורכבות (עמילנים) המתפרקות על-ידי אנזים המצוי ברוק (עמילאז). פחמימות פשוטות כוללות סוכרוז, פרוקטוז, לקטוז, מלטוז וגלוקוז (ראה כתבה 'שימוש מושכל בסוכר').
מכל אלה, לקטוז (סוכר החלב) הוא הפחות קריוגני מכולם. עמילנים מצויים במזונות, כגון: לחם, דגנים, אורז, פסטות וחלק מהירקות (כגון: תפוחי אדמה, תירס, דלעת) והקִטְניות היבשות (כגון שעועית יבשה). בהשוואה לסוכר, יצירת החומציות על-ידי העמילנים אורכת זמן רב יותר, כיוון שהם צריכים להתפרק על-ידי הרוק למלטוז. ההשפעה הקריוגנית של העמילנים תלויה בהיותם גולמיים, מבושלים או מלוטשים (refined) ובנוכחות סוכר לבן. דגנים מלוטשים ואפויים בייצור הלחם והקרקרים, למשל, מתפרקים ביתר קלות על-ידי הרוק למלטוז. תערובות של סוכר ועמילנים, כפי שמצויות בדגני בוקר, חלק מהלחמים, דברי מאפה, ומזונות ארוזים מוכנים (convenience foods) רבים, נשארים בפלאק בין השיניים זמן רב יותר, והופכים מזונות אלה לקריוגניים יותר מהסוכר הנאכל בנפרד.
לאמיתו של דבר, מזונות בעלי תכולה גבוהה של סוכר, מסולקים במהירות רבה יותר ויוצרים חומציות למשך זמן קצר יותר מאשר מזונות עמילניים. הקריוגניות של עמילנים גולמיים המצויים בירקות נמוכה. לפירות טריים (מכילים תערובת של עמילנים וסוכרים), למרות התכולה הגבוהה של סוכרים, פוטנציאל נמוך לקריוגניות, במיוחד כשהם נאכלים בזמן ארוחות. זאת כנראה בשל התכולה הגבוהה של מים בפירות בכלל, ובפירות הדר, גם בשל נוכחות חומצת לימון המזרזת הפרשת הרוק, המנטרל את חומציות הפלאק ומספק מינרלים לאזור הפגוע.

מה משפיע על מידת הקריוגניות של המזון?

System.String[]

תאריך:  10/02/2010   |   עודכן:  10/02/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ישראל זינגר
האחריות ללימוד גלישה נכונה ובטוחה היא בעיקר על ההורים    כמו שמלמדים ילד איך לחצות כביש, כי הכביש מסוכן, כך יש ללמד ילד לגלוש ברשת
אהרון שחר
ראיון דמיוני עם נציג בדיוני של חבורות לוחמי חירות פלשתין, ארגוני זכויות המחבלים ועוזריהם, קרנות חדשות לישמעאל, שוברי סתימה, ושאר פעילי שלום ולהתראות למיניהם    להלן: הגולדסטונים
בני לוי
כדי לספר את סיפורה בצורה אפקטיבית ומשכנעת, על ישראל להקים "מרכז מבקרים לאומי" מודרני
פרד כהן-קידר
מערכת בתי המשפט היא זאת שאיבדה את אמון הציבור, אך כבוד הנשיאה דורית ביניש אינה רואה זאת ממרומי מגדל השן
אברהם שרון
הוא לא נראה מוזר, הוא לא לבוש באופן מחשיד ועל פניו הוא נראה אדם נורמטיבי    איך אפשר להישמר ממנו? - לאלוקים הפתרונים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il