X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הוא גאון במתמטיקה, אבל מגלה חוסר רגישות כלפייך, נוטה להתפרץ, מתקשה להתמודד עם שינויים ולדחות סיפוקים איך זה יכול להיות שגאון יתנהג בצורה כל-כך בעייתית?
▪  ▪  ▪
כיצד מתנהג בן הזוג שלכן? [פלאש 90]

תמר לא מצליחה להבין איך זה יתכן. עודד, בן זוגה, גאון בתחומים הריאליים, זוכה להערכה רבה במקום עבודתו ומצד שני הוא חסר רגישות כלפיה, נוהג להתפרץ לעברה, נוטה להתנהג באימפולסיביות, מתקשה להבין אותה ולהתייחס לקשייה, יורד לפרטים ומתקשה לראות הקשרים. היא לא מצליחה להבין איך אדם חכם כל-כך יכול להתנהג בצורה בעייתית כל-כך.
ניר מתקשה להתמודד עם התקפי הזעם של רויטל. היא עובדת כמנהלת פרויקטים, שולטת בפרטים ומצליחה בעבודתה. לצד יכולותיה, רויטל נוקשה, מתקשה לגלות רגישות לבן זוגה, מקפידה בצורה כפייתית על סדר ומתקשה לגלות גמישות ולהתמודד עם שינויים ואירועים שלא תוכננו. היא מאוד תבניתית ובעלת צורך לחוש שהיא שולטת בדברים.
בעייתם של תמר וניר משותפת לאנשים רבים שמתקשים/ות להתמודד עם בן/בת זוג בעל/ת רמת עוררות רגשית נמוכה. עודד ורויטל בעלי יכולות מודעות מוגברות שאינן יכולות להוות תחליף ליכולותיהם הרגשיות הלקויות.
כדי להבין את אישיותם של עודד ורויטל ואת ההשלכות על חיי הזוגיות שלהם, נדון באבחנה החדשנית של "רמת עוררות רגשית נמוכה".
מחקרים רבים נעשו על ההשלכות הנפשיות והגופניות של הגברת הפעילות הרגשית. אך, מה קורה כאשר אנו מדכאים או מפחיתים אותה?
סמים מדכאים, כדוגמת הרואין ואלכוהול, מפחיתים את הפעילות הרגשית. הם גורמים לאימפולסיביות, לרדידות רגשית, לקשיי תקשורת, לקושי בדחיית סיפוקים, לקושי בהטמעה ויישום של ערכים וכללים חברתיים, להתקפי זעם ולסרבול מוטורי (הליכה גמלונית וכדומה).
במאמר מוסגר אציין, שתופעות אלו זהות לאלו שמאפיינות הפרעת קשב, ריכוז והיפר אקטיביות ואוטיזם.
תרופות מעוררות מגבירות את רמת הפעילות הרגשית, ולא את רמת הפעלתנות כפי שנהוג לחשוב. הפרעת קשב, ריכוז והיפר אקטיביות מאופיינת בפעלתנות גבוהה, אך היא נובעת מרמת פעילות רגשית נמוכה ולכן תרופות מעוררות, שמגבירות את הפעילות הרגשית, מסייעות לבעלי תסמונת זו.
לאנשים רבים רמת עוררות רגשית נמוכה (רמת פעילות רגשית נמוכה) בדרגות ביניים. בהם ישנם שניחנו ביכולות אנליטית וריאליות, שהינן יכולות מודעות, שאינן יכולות להוות תחליף ליכולות הרגשיות הלא מספקות. נציין, שלא כל מי שיש לו יכולות אנליטיות או ריאליות מוגברות, הוא בעל רמת עוררות רגשית נמוכה ולהיפך.
אנשים בעלי רמת עוררות רגשית נמוכה, עלולים להתמודד עם קשיים בתחומים רבים, בהם התחום הזוגי, החברתי והמקצועי, שכן יכולותינו הרגשיות נדרשות לתפקודים נרחבים ומהותיים. קשיים אלו מכאיבים להם ולבני/בנות זוגם.
הדרך להתמודד היא לא באמצעות תחושת ייאוש וצער... ישנם שני מרכיבים להתמודדות מוצלחת: ראשית עליהם לדעת להעריך את היכולות בהן ניחנו ולדעת להיעזר בהן. המרכיב השני הוא פיתוח יכולות ומיומנויות רגשיות, אותן ניתן לפתח בכל שלב באמצעות תהליך של הטמעה רגשית. יכולות אלו יסייעו להם ולבני זוגם.

הסיבות להיווצרות רמת עוררות רגשית נמוכה

המערכת הרגשית פועלת על-סמך עיקרון העברה. פעילותה מסתמכת על הזיכרון הרגשי הלא מודע שמוטמע בנו. הניתוב הרגשי אינו אקראי. בתחומים שבהם הטמענו זיכרון בעייתי, רגשותינו יכשילו אותנו, בתחומים בהם הטמענו זיכרון רגשי חיובי רגשותינו ינתבו אותנו בצורה טובה. התפיסה, הדרך בה אנו קולטים ומפרשים מידע, היכולות והמיומנויות שלנו, הם כולם תוצר של הזיכרון הרגשי הלא מודע שמוטמע בנו.
מה קורה כאשר לא מוטמע זיכרון רגשי מספק והמערכת הרגשית לא מתבססת באופן מספק? לאדם יהיו יכולות רגשיות לקויות (הנדרשות לתפקודים נרחבים ומהותיים) ויתעוררו בו פחות תגובות רגשיות - כך שרמת האדרנלין שלו תהיה נמוכה יותר ולכך השלכות נפשיות וגופניות נרחבות.
מדוע עודד ורויטל מתקשים להבין את בני זוגם ולגלות רגישות לקשייהם?
כדי להבין זאת, נדון בתהליך התפיסה - הדרך בה אנו קולטים ומפרשים מידע המגיע אלינו מסביבתנו.

התפיסה המודעת

התפיסה המודעת נעשית "מלמטה למעלה" - תפיסת פרטים והפיכתם למושג. למשל, תפיסת צלילים וצירופם למילה. תפיסה זו אינה יעילה. לא נוכל לתפוס מידע ביעילות אם ננסה לשים לב לכל אות, לכל פרט בחדר וכדומה.
התפיסה הזו גם לא מאפשרת להבין מידע. משמעות של מושגים שאנו קולטים נוצרת מההקשר שבו אנו משבצים את המידע. למשל, בדוגמה שראינו, של איסוף צלילים לכדי מילה. למילה תהיה משמעות רק אם ניעזר במידע קודם שיש לנו לגביה, אחרת היא תהיה רק אוסף של צלילים.
בעלי רמת עוררות רגשית נמוכה מסתמכים יותר על תפיסה זו ועל-כן תפיסתם לקונית יותר (ללא ראיית הקשר) והם נוטים לרדת לפרטים ולהתקשות בהבנת הקשרים.

התפיסה הרגשית

התפיסה הרגשית נעשית "מלמעלה למטה" - תפיסת מצב עכשיווי תוך הסתמכות על זיכרון רגשי רלוונטי שהטמענו בעבר. התפיסה הרגשית היא התפיסה העיקרית שלנו. נתפוס ביעילות מידע רק בתחומים בהם מוטמע בנו זיכרון רגשי רלוונטי. למשל:
  • אדם אחד קולט סיטואציות חברתיות. אחר כלל לא מבחין בהן;
  • אדם אחד מגלה רגישות לבת זוגו בניגוד לאחר שאטום לזוגתו וכלל לא מייחס חשיבות לטיעוניה.

קושי לשלוט בדחפים

יש להבחין בין המערכת הרגשית הנלמדת ומערכת הדחפים המולדים. המערכת הרגשית פועלת באמצעות עיקרון העברה. פעילותה מתבססת על הזיכרון הרגשי הלא מודע שהטמענו.
רגשותינו מנתבים אותנו לפעול על-פיו. יהיו לנו יכולות ומיומנויות בתחומים שבהם הטמענו זיכרון רגשי - למשל אדם אחד יהיה בעל יכולת יוזמה. אחר יתקשה בכך. מערכת הדחפים היא שעומדת מאחורי התגובות התועלתניות, הלא מחושבות והאנוכיות. מערכת זו היא שמנתבת אותנו לדאוג לצרכינו המיידיים - כמו רעב, מין והגנה פיזית.
המערכת הרגשית היא שמרסנת את הדחפים ולא המערכת המודעת. אנשים בעלי רמת עוררות רגשית נמוכה יתקשו יותר לשלוט בדחפים, להימנע מהתקפי זעם, מתגובות לא מחושבות ולדחות סיפוקים. בהתאמה, אנשים שצורכים סמים שמדכאים, או מפחיתים את רמת הפעילות הרגשית, יהיו בעלי קשיים דומים.
תרופות מעוררות, שמגבירות את רמת העוררות הרגשית, מסייעות לבעלי תסמונות שנובעות מרמת עוררות נמוכה, כמו היפראקטיביים, לרסן את הדחפים. ראוי לציין שהיכולות הרגשיות שלנו ייחודיות, בהתאם לזיכרון הרגשי שהוטמע בנו. לכן, אנשים בעלי רמת עוררות נמוכה יהיו בעלי יכולות בתחומים בהם הטמיעו זיכרון רגשי מספק ויוכלו לרסן את הדחפים בתחומים בהם הטמיעו יכולת רגשית רלוונטית.
ניתן להטמיע זיכרון רגשי בתחומים שונים בכל שלב, והדבר צפוי לסייע רבות לאנשים בעלי תסמונות הנובעות מרמת עוררות רגשית נמוכה וכמובן לבני/בנות זוגם.

לאתר הספר "העוצמה הרגשית"
תאריך:  11/02/2010   |   עודכן:  11/02/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הוא גאון במתמטיקה אך בן זוג חסר רגישות
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
אתם מוזמנים להיכנס לאתר הספר
קרן אלמוג  |  11/02/10 11:20
 
- מה הקשר בין גאונות לדרך ארץ?
בבר הנאור  |  11/02/10 18:34
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
נרי אבנרי
היא שופטת עם רזומה בעייתי. כניסתה לביהמ"ש העליון התאפשרה בזכות מאמץ חריג של מי שכיהן כשר משפטים באותם ימים, טומי לפיד ז"ל. האם התפעל ממנה?    הלכתי לארכיון, וזה מה שמצאתי...
קובי לירז
בזכות נשיאת ביהמ"ש העליון, החיה בקרב עמה, התגלתה הסיבה האמיתית לעבריינות - הטוקבקים    ועוד: הערות אגב על הצבעת ישראלים בחו"ל, ועל יו"ר בנק לאומי
צילה שיר-אל
תקופה של התלבטות בין היגיון לרגש, בין שכל ללב, עומדת לפנינו    תחזית שבועית כללית לילידי כל המזלות
איתמר לוין
התורה מקדימה את הדינים שבין אדם לחברו למצוות הקמת המשכן    יש בכך לקח מוסרי חשוב לדורי דורות
ראובן לייב
ה"יורדים", שאינם נושאים בחובות למדינה שנטשו, גם אינם ראויים לזכות הבחירה    הקנונייה של הצמד-הלא-חמד - ביבי-איווט
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il