X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הערות ולקחים בעקבות הפארסה של גליה מאור ותפקיד יושב-ראש בנק לאומי
▪  ▪  ▪
חטאה בגאווה. גליה מאור [צילום: AP]

טוב, גם הסערה הזאת מאחורינו. אחרי שלושה שבועות של פרסומים, הדלפות, ניחושים, האשמות ומה לא - גליה מאור מסירה את מועמדותה לתפקיד יושב-ראש בנק לאומי. הפרשייה הזו מן הסתם תישכח במהירות, אך כדאי להפיק ממנה כמה לקחים ארוכי טווח.

אי-אפשר לנצח את הרגולטור

שרי אריסון ודני דנקנר כבר למדו את זה, ועכשיו תורה של המתחרה הגדולה שמעבר לכביש. לא כל-כך משנה אם הרגולטור הוא בנק ישראל, היועץ המשפטי לממשלה או רשות ניירות ערך. בעולם שבשולי המשבר הפיננסי, ברור לכל שהשווקים אינם מסדירים את עצמם ושלרגולטורים יש תפקיד מפתח. התרסקות הבנקים בארה"ב ופרשת מיידוף נבעו במידה רבה מכשלי רגולציה: הראשונים בשל היעדר פיקוח על מנגנוני התגמול והסיכונים המופרזים שיצרו, והשנייה - משום שבמשך 15 שנה "הצליחה" רשות ניירות הערך האמריקנית להתעלם משורה של אזהרות ודגלים אדומים.
בעולם שאחרי ליהמן ברדרס וברנרד מיידוף, הרגולטורים רוצים להראות שעוד כוחם במותניהם ושהם יכולים למנוע את המשבר הבא. הם כמובן ייכשלו - תאוות הבצע חזקה מכל פיקוח - אבל הם לפחות ינסו ויקשו את החיים על מי שינסו לנהוג כאילו כלום לא קרה. הרגולציה מן הסתם תתרופף ככל שנתרחק מן המשבר וככל שהמפוקחים ילמדו לעקוף אותה, אך בנקודת הזמן הנוכחית - הממשל התאגידי הוא שם המשחק.

ושוב: היבריס

הנקודה הקודמת כל-כך ברורה, עד שקשה להבין מדוע אדם נבון ומנוסה כמו גליה מאור בכלל נכנס לסיפור הזה. כמו לעיתים קרובות מדי, נראה שגם הפעם התשובה טמונה במילה "היבריס" - חטא הגאווה. מאור יושבת כל-כך חזק בכס המנכ"ל, כל-כך בטוחה בעצמה, כל-כך מצליחה - עד שכנראה הייתה בטוחה שהיא תצליח היכן שנכשלו, נכשלים וייכשלו רבים אחרים.
מאור סידרה לעצמה לובינג מרשים של חלק מלקוחות הבנק (מצב בעייתי בפני עצמו), חוות דעת של משפטנים מובילים, תקשורת אוהדת שנבנתה בין היתר על התערבותו של יובל שטייניץ בפרשה - בקיצור: נבחרת חלומות. ואולם, מאור לא הביאה בחשבון שהפעם זהו משחק אחר לגמרי. הפעם זה לא משחק על המינוי שלה, אלא על כוחו של הרגולטור ועל המינהל התקין. מה שהיה מספיק כדי לנצח לפני שנתיים, אינו מספיק הפעם אפילו למחצית הראשונה.

יובל שטייניץ

בסופו של יום, שר האוצר יוצא מנצח מהעימות הזה. הוא היה הראשון שהתנגד למינויה של מאור, בנימוק שהיא חייבת בצינון - עמדה שהתקבלה במלואה על-ידי היועץ המשפטי לממשלה. סביר להניח שאם שטייניץ לא היה מתערב, מאור הייתה מתמנה ליושב-ראש בנק לאומי.
שטייניץ אכל הרבה מרורים לאחר התערבותו, בנימוק שזוהי פוליטיזציה של המערכת הבנקאית, שצעדיו נועדו לסלול את הדרך למינוי המועמד של לשכת ראש הממשלה, שהוא פועל בניגוד לחוק המניות הבנקאיות. שטייניץ יוכל להפריך טענות אלו, אם יודיע כעת שהוא מושך את ידיו מכל עיסוק בבחירת יושב-ראש לאומי - ולא רק יודיע זאת, אלא גם יעשה זאת. נראה אותו.

תקנון הבנק

מה שהכריע את מאור היה התערבותה אתמול (א', 14.2.10) של רשות ניירות ערך, אשר מנעה את העלאת מועמדותה באסיפה הכללית הקרובה של בנק לאומי. המחלוקת בין הבנק לרשות הייתה על פרשנות תקנה 87 לתקנון לאומי: "פרט לדירקטור הפורש לא יוכל שום אדם להיבחר כדירקטור באסיפה כללית, אלא אם המליצו הדירקטורים על בחירתו או אם הוא או חבר אחר האמור להציעו הגיש למשרד, לפחות שבעה ימים שלמים ולא יותר מ-28 יום לפני האסיפה, הודעה בכתב החתומה כהלכה והמודיעה על מועמדותו למשרה או על כוונת אותו חבר להציעו".
כמו כל מסמך שנכתב בידי עורכי דין, גם הסעיף הזה כתוב כך שרק עורכי דין אחרים יכולים להבינו. במקרה הנוכחי, המחלוקת היא סביב המילה "חבר": האם הכוונה לדירקטור או לבעל מניות. עמדת הבנק היא, שמאחר שמדובר בתקנון בן 60 שנה, יש לפרשו כפי שהיה מקובל בעת כתיבתו, והכוונה היא לבעל מניות.
שאלת תם: תקנון בנק לאומי לא עבר עידכון והתאמה במשך 60 שנה? האם השינויים העצומים בלשון העברית, במינוחים המשפטיים, במושגים העסקיים, בעולם הבנקאות, בטכנולוגיה - האם כל אלו חלפו מעל לראשו של התקנון? ואולי יכבד מישהו ויבדוק האם התקנון הזה רלוונטי למאה ה-21?

תאריך:  15/02/2010   |   עודכן:  15/02/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ד"ר מרגלית מולנר גויטיין
במיתולוגיה היוונית, 9 המוזות בחסות האל אפולו, נתנו השראה לאומנים ויוצרים    במוזיאון יפו לעתיקות, אומנים שונים מציגים את המוזה שלהם, מקור השראתם
דודו אלהרר
רחל ליאל, כיצד ידידייך וידידותייך היקרים מזהב ומפז אמורים להביע תמיכה ב"קרן לישראל חדשה" שחוששת מבדיקה פשוטה ולגיטימית?    שמא לתנועתך יש מה להסתיר מהעין הציבורית???
איתן קלינסקי
מי כמו האחות הקבועה, שהיא חלק מצוות בית הספר, עשויה לתרום לגלוי בטרם התפוצצות מרעישה את הילד הנתון, למרבה הצער, במצוקה קשה המלווה גם בבעיות בריאותיות
קרן אלמוג
מדוע אנשים רבים מצליחים מאוד בקריירה, מוקפים בחברים רבים, ומנגד מתקשים לפתח מערכות יחסים ולשמור אמונים לבנות זוגם?
ציפי לידר
מושחתים, נמאסתם. כבר הנביאים התריעו על כך. משפט התורה הוא משפט של נקיון כפיים, צדק, רחמים ושוויון חברתי    המודל של חכמינו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il