X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הערות לחקירתו של דני דנקנר: על כשלי הרגולציה, על הדירקטוריון שנעלם, על הבקרות שלא היו ועל שרי אריסון
▪  ▪  ▪
דני דנקנר [צילום: בנק הפועלים]

נכון, הנסתר עדיין רב על הנגלה; אפילו מהות החשדות נגד דני דנקנר אינה ידועה. נכון, חקירה איננה כתב אישום ובוודאי שאיננה הרשעה. נכון, ראינו לא מעט חקירות (כולל נגד בנק הפועלים עצמו) שהחלו בקול רעש גדול והתפוגגו בקול דממה דקה. אחרי ההסתייגויות הללו, מותר להציע כמה לקחים ותובנות.

הדירקטוריון

האחריות העליונה בכל חברה מוטלת על הדירקטוריון. אם הדירקטורים לא ידעו על המתרחש, או אם הם לא ידעו שהבקרות אינן מתפקדות, או אם הם יצרו אווירה בה היו"ר עושה כרצונו - זו בעיה קשה ביותר. הדברים אמורים במיוחד לגבי הדירקטורים החיצוניים. אלא שכל עוד גם הדח"צים מתמנים בהמלצת בעלי השליטה ומקבלים את שכרם מהחברה, הם לא יהיו עצמאיים לגמרי.
נזכיר שהיה פעם בבנק הפועלים דירקטור שהפגין עצמאות מוחלטת, שאל שאלות, הביע ספקות ומתח ביקורת. קראו לו פרופ' אמיר ברנע. הוא אולץ להתפטר.

המנגנונים הפנימיים

אם אכן דני דנקנר התערב בהענקת אשראי שלא כדין למקורביו, הוא לא יכול היה לעשות זאת בעצמו. אפילו יו"ר בנק לא חותם אישית על צ'קים והעברות כספים. הוא היה צריך לתת הוראות ושורה של אנשים היו צריכים לבצע אותן. מישהו מהם היה חייב לעצור ולומר: זה לא תקין. אבל נראה שזה לא קרה.
המסקנה היא אחת משתיים: או שהבקרה הפנימית בבנק הפועלים כשלה, או שהיא עצמה עין לנוכח מעורבותו הנטענת של היו"ר. במקרה הראשון, זוהי בקרה רשלנית וחובבנית; במקרה השני - זוהי בקרה שעל גבול השחיתות. בקיצור: מסוג המקרים שצריך לבחור בין טיפשות לבין רשעות.

הרגולציה

נפגשתי השבוע עם מנהל הכספים של אחת החברות הגדולות בישראל ושוחחנו ארוכות על הרגולציה, בפרט בשוק ההון. בן-שיחי הזכיר, שפרשות השחיתות והקריסה הגדולות (אנרון, וורלדקום, סאב-פריים, ליהמן ברדרס) אירעו דווקא בארה"ב המפוקחת היטב, ולא באירופה. "אתה יודע למה?", שאל רטורית. "משום שבארה"ב יש המון כללים, ואם אתה מוצא את הדרך לעקוף אותם - אתה לכאורה בסדר. באירופה פשוט אומרים לך שהדוחות הכספיים חייבים לשקף את מצבו של העסק, ומכאן והלאה האחריות היא עליך".
לזה צריך להוסיף עוד גורם חשוב: אכיפה. פסק הדין הסופי בנושא דסק"ש וישקר ניתן כמעט שני עשורים אחרי האירועים; זה חסר משמעות, חסר הרתעה ואפילו חסר צדק. אבל אם מי שינסה להתחכם יידע שהוא ייענש בחומרה ובמהירות, הוא יחשוב לא פעמיים אלא שבע פעמים.
איך כל זה קשור לפרשת דנקנר? קשור מאוד. הבנקים הם המגזר המפוקח ביותר בישראל, עם חקיקה ותקנות ונהלים וחוזרים והנחיות, ומה לא... עשרות על גבי עשרות של מסמכים, אלפי עמודים, כמעט כל שבוע יש משהו חדש. ובכל זאת, על-פי החשד, יו"ר בנק הפועלים הצליח לעקוף את הבקרות הפנימיות והחיצוניות. מה שאומר, שהרגולציה נמצאת הרבה יותר בפרטים והרבה פחות מדי בכללים.
ובכלל, בנק הפועלים הסתבך שוב ושוב בשנים האחרונות: ההפסדים בתיק האג"ח מגובות המשכנתאות, ניסיונות לרכוש בנקים מסוכנים, דיווחים לקויים לציבור, הליך מינוי לקוי של המנכ"ל, מידע-פנים בפועלים שוקי הון, אשראי לעופר גלזר, הקשרים עם קרן ההשקעות RP ועוד. איך כל זה קורה מתחת לאפו של הרגולטור? שאלה מצוינת. התשובה עליה נמצאת בפיסקה הקודמת.

שרי אריסון
שרי אריסון ודני דנקנר [צילום: פלאש 90]

אי-אפשר להתעלם מ"רוח המפקד" שמשרה שרי אריסון על הבנק. ההתנהלות התמוהה שלה במישור האישי, הקולות שהיא שומעת, המסרים השמימיים, ההתעסקות ברוחניות - כל אלו אינם יכולים שלא להשפיע על עסקיה ובראשם בנק הפועלים.
כדאי להזכיר, שלא שרי אריסון קיבלה את היתר בנק ישראל לרכוש את בנק הפועלים, אלא אביה תד - שהקפיד שלא להכניס אותה לעסקים. מעשיה של אריסון בחייה הפרטיים לצד הכשלים המרובים בניהול הבנק, מעלים את השאלה מדוע אין בדיקה תקופתית של בעלי שליטה בבנקים. ובמילים אחרות: מדוע למכונית צריך לעשות טסט כל שנה, אבל שליטה בבנק אפשר למעשה לקבל לכל החיים.
המאבק המתוקשר שניהלה אריסון נגד בנק ישראל בנושא הדחתו של דנקנר, נראה כעת מגוחך עוד יותר מכפי שנראה בזמן אמת. ואילו מינויו של דנקנר ליו"ר אריסון אחזקות, בעלת השליטה בבנק, נראה כעת כהתרסה שעל גבול החוצפה. בינתיים אריסון נותנת גיבוי לדנקנר. נראה מה תעשה אם יתברר שאכן מדובר בפרשה חמורה, אשר פגעה בעסק העיקרי שלה ושמא אפילו בלקוחותיו.

תאריך:  04/03/2010   |   עודכן:  04/03/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
דני שובבני
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
בנק ישראל הכשיל את גב' אריסון.
א.ל. רמת-גן  |  4/03/10 17:05
 
- נגיד בנק ישראל ראוי לכל שבח
נווי  |  5/03/10 18:55
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מנחם רהט
רשות השידור עוקפת את חוק רשות השידור, ומתעלמת מחובתה לייצג את קולה של ישראל ואת האינטרסים הלאומיים הקיומיים
פרד כהן-קידר
בימים אלה שוב התבשרנו על עיכוב התשלומים לתרופות לניצולי השואה    התופעה היא חוליה בשרשרת ארוכה של התעמרויות מצד ממשלות ישראל ושרי האוצר האחראים לביזיון המתמשך
ראובן לייב
כל הסימנים מעידים על התקוממות עממית חדשה של הפלשתינים נגד ישראל    תזכורת מאינתיפאדת אל-אקצה: תמונות קשות מן הלינץ' ברמאללה בשנת 2000
רועי קאשי
יש לנצל את חיסול רב-המרצחים מחמוד אל-מבחוח על-מנת להפעיל לחץ על דובאי למנוע ממחבלים לנהל עסקים בשטחה
יהונתן דחוח-הלוי
ארגון בצלם "אינו יודע" את נסיבות מותם של שני טרוריסטים שנהרגו בפיגוע ביישוב גני טל למרות הודעות ברורות של ישראל וחמאס בנושא כבר למחרת הפיגוע לפני יותר משמונה שנים    בכך מטה בצלם את נתוני ההרוגים הפלשתינים לרעת צה"ל ומגדיל מלאכותית את מספר ההרוגים האזרחים שנהרגו באינתיפאדה
רשימות נוספות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il