X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
תזכורת היסטורית של אמציה (פצי) חן, ששירת כתא"ל בצה"ל, למבצע "סרזנט" שהתרחש בימים 13-12 במרס 1970 סיפורים על קרבות אמיצים
▪  ▪  ▪
בונקר בתעלת סואץ, 1970 [צילום: משה מילנר/לע"מ]

לאחר שהוכרעו וגורשו מסיני במלחמת ששת הימים, יכלו המצרים לפתוח במלחמת ההתשה. וזאת בזכות העובדה שצה"ל פעל בטמטום ופרס את כוחותיו בצמוד לתעלת סואץ. פריסת המוצבים בטווח של כ-200 מטר מהאויב המצרי איפשרה לו - למרות תבוסתו הקשה זמן קצר לפני כן - להילחם בצה"ל כשווה מול שווה. הסיבה לכך הייתה שהמרחק המזערי בין הכוחות איפשר לאויב להביא לידי ביטוי - וביעילות - מסה של כלי נשק טקטיים (רובים, מקלעים, מרגמות 82 מ"מ ו-RPG) בלי לחשוש מכיבושים ישראלים נוספים.
שיא הטמטום שייך ללא צל של ספק להקמתם של שלושה מוצבים מצפון לעיר קנטרה. כל השטח שממזרח למוצבים האלה ושמצפון למוצב הצפוני ביותר, היה ביצה אחת גדולה, ואל המוצבים ניתן היה להגיע רק באמצעות ציר אחד, שעבר סמוך לסוללת התעלה (סואץ). המוצבים האלה הפכו עד מהרה מטרה אטרקטיבית בעבור המצרים, וצה"ל השקיע מאמץ אדיר כדי לשמר אותם. יום-יום, עם עלות השחר, היה יוצא סיור לפתיחת הציר, ובעקבותיו הייתה נעה שיירה של כלי רכב שהובילה מזון, תחמושת, חלפים וכוח אדם לתגבור כוחותינו המותשים. בעקבות פעילות המצרים, שכללה ירי יומיומי כבד של אש נק"ל ושל אש ארטילרית, בליווי פשיטות ואף פיצוץ אונייה בנמל אילת, הוחלט לצלוח את התעלה ולבצע פשיטה אלימה כדי להרתיע את המצרים. מטרה משנית של המבצע הייתה לרכוש ניסיון בצליחת מכשול מים. לאחר איסוף מודיעין הוחלט שהצליחה תבוצע בין הקילומטר ה-28 לקילומטר ה-30 מדרום לפורט-סעיד - אזור שבו היו למצרים עמדות חפורות שהתנשאו מעל לגדת התעלה. בעורפן של העמדות המצריות עבר כביש סלול ומישורי (שנודע בשם כביש האו"ם) ברוחב של ארבעה מטרים. ממערב לכביש עברה תעלת המים המתוקים.

"זאת התנהגות חסרת אחריות"

למרבה הצער, התפתח המבצע בגזרה הדרומית באופן שונה לחלוטין. יואב, שלא הצטייד באמצעים לראיית לילה (שרק החלו להיכנס אז ליחידות המיוחדות), נתקל באויב כבר בתחילת תנועתו, ושישה מאנשיו (ויואב בראשם) נפגעו כבר במטח האש הראשון. השמינייה הדרומית בפיקודו של דני אנקר חזרה צפונה, שיתקה את אש המצרים ופינתה את הכוח כולו (לרבות שני הרוגים ושישה פצועים) בחזרה לשטחנו. הסתבר כי מי שהושפע יותר מכל מהמכה שספג הכוח הדרומי, היה רב אלוף חיים בר לב ז"ל. את זאת למדתי במהלך התחקיר שלאחר הקרב, וגם התאפשר לי לזהות את הפער בין ההלכה הצבאית למעשה עצמו, וזאת כאשר הצגתי את מהלכי הקרב בהדגשת השיחה שאיפשרה את ביצוע המשימה. גאה על ביצוע המשימה בשלמות, קוטע ראש המטה הכללי של צבא ההגנה לישראל את דבריי ואומר: "פצי, זאת התנהגות חסרת אחריות, היית צריך לתת מכת אש ולברוח!" בדיוק הפוך מהמשימה שקיבלתי - לצלוח, להיתקל ולהשמיד את הכוח המצרי על גדת התעלה.
כעבור שלושה חודשים צלחנו את תעלת סואץ בשנית ("מבצע ויקטוריה", יוני 1970), שם טיהרנו שטח של כשני קמ"ר, ובכך הנחנו את תו"ל הצליחה כמסד למפנה במלחמת יום הכיפורים.

הלקחים:

  • נקודת התורפה של האויב נמצאת בעורפו בזכות ערפל המלחמה - שהוא שווה-ערך לחומת בטון. לכן, בזכות חסינותה מכדורי תותח וגם רובה, ומשום המסתור שמעניק ערפל המלחמה, יכול התוקף להגיע ללא פגע בסמוך לאויב ולהשמידו.
  • מורשת קרב שנחקרה ואומתה, היא מתנת הנופלים "שבמותם ציוו לנו את החיים". משמע, עלינו החובה לחקור ולהפיק את לקחי נפילתם במיטב האפשרי.

פעולה טעונה במורשת ירמי

והנה, ממש סמוך לצליחה, נזכרתי במעלליו של סרן ירמי בורדנוב ז"ל, שנפל בפעולת קלקיליה, ערב "מבצע קדש". בין פעולות התגמול שבהן השתתף משכה את עיני פעולת חדירה שקטה לרצועת עזה, שמטרתה הייתה לאסוף מודיעין. ליד הכפר אל-בורג' התגלה הכוח, אך הצליח לנתק מגע ולבצע את משימתו בזכות שיחה נינוחה שניהל ירמי ז"ל עם המצרי שגילה אותם. לדידי, היה בכך ביטוי לאומץ לב בלתי רגיל ופתרון מבריק לביצוע המשימה. האירוע הזה שבו נזכרתי גרם לי לומר את המשפט הבא בסיום התדריך לפני הירידה למים: "איש לא יוזם דיבור וירי - חוץ ממני".
לבוש חליפת צלילה ירדתי למים ובעזרת כבל שנמתח בין גדות התעלה עליתי לגדה המערבית. שם סרקתי בעזרת "משקפת אור כוכבים" את השטח וזיהיתי עמדת אויב ובה שלושה חיילים מצריים. ובעוד חייליי צולחים את מכשול המים בחושך מצרים - תרתי משמע - ובקור מקפיא (היה זה אמצע מרס) גיששתי באפלה וחתכתי כבל טלפון שהוביל לעמדת המצרים. לאחר שעלה אחרון הלוחמים לגדה, לחשתי תדריך אחרון, הצבעתי על מיקום האויב והתחלנו לנוע.
כוח אחד בן שמונה לוחמים, שעליו אני פיקדתי, נע צפונה, ואילו סרן משה אברהמי (שנפצע אנושות שלושה חודשים מאוחר יותר, בפשיטה נוספת מעבר לתעלה, שזכתה לשם הקוד "מבצע ויקטוריה") נע בראש אנשיו דרומה.
ב-50 המטרים הראשונים בוצעה תוכנית הפעולה כמעט בשלמותה, אך לאחר מכן זרמה הפעולה באפיק בלתי מתוכנן ובלתי צפוי. הכוח בפיקודו של יואב ז"ל, שפעל כשני ק"מ מדרום לנו, נתקל מיד עם תחילת תנועתו באש האויב, לרבות פצצות תאורה שהרים לאוויר. הדי הירי ואור הפצצות משכו את עיניה של חוליית האויב שהייתה צפונית לכוח שלי, וכשהפנו את מבטם דרומה ראו על-רקע פצצות התאורה קבוצת חיילים ההולכת לקראתם.
"מין הדא?" קראו לעברי המצרים, ואני, טעון במורשת ירמי ז"ל, אך בור בשפה הערבית, עניתי במעט המילים שידעתי: "אנא סאלח, ואנא מן גייש" ועוד קשקושים סתמיים שנאמרו בביטחון, שכנראה הספיק כדי לשכנע את המצרים שאנחנו מכוחותיהם. וכך, תחת חסות המלל כערפל קרב סמיך, התמדנו בהליכה עד לטווח שאיפשר קשר עין ופתחנו באש שהרגה את שלושת החיילים המצריים. לאחר ספירת חללי האויב לקחנו מקלע "גוריאנוב" וירדנו דרומה אל נקודת החזרה, שם פגשנו את משה (מוסה) אברהמי ואת אנשיו שהצליחו להרוג כארבעה חיילי אויב. ומשם, ללא שריטה וגאים על הפעולה המושלמת, ירדנו למים וחזרנו לגדה המזרחית ומשם הביתה (לבלוזה).

שרון: "פצי, בצע את משימתך כהלכה"

בהתאם לפריסת הכוח המצרי ולתנאי השטח גובשה התוכנית המבצעית. עיקרה של זו היה ששני כוחות (16 לוחמים בכל כוח) יצלחו את התעלה בו-זמנית ובחשאי, בשחייה ובאמצעות כבל. הכוח הצפוני - בפיקודי [שלי, הכותב] - יועד לצלוח בק"מ ה-28, והכוח הדרומי, בפיקודו של יואב לוי-גולן (לימים אל"מ) - בקילומטר ה-30. לאחר השלמת הצליחה אמור היה כל כוח צולח להתפצל לשני כוחות משנה, בני שמונה חיילים כל אחד. הכוחות הצפוניים אמורים היו לנוע קילומטר אחד דרומה, ואילו הכוחות הדרומיים אמורים היו לנוע קילומטר אחד צפונה. בדרכם הם אמורים היו להיתקל בכוחות אויב ולפגוע בהם.
ההכנות כללו תרגולים רבים על מודל וכן שיתוף פעולה עם לוחמי הקומנדו הימי. לשם השלמת ההכנות יצאנו יומיים לפני יום ה-ע' לאזור שבו תוכננה הצליחה כדי להשקיף על השטח ולהכיר את שגרת יומם של המצרים.
בחצות הליל, זמן קצר לפני שיצאנו לדרך, נפגשתי עם אלוף הפיקוד (אריאל שרון), שהמתין כדי לברך ומן הסתם גם לשם תדרוך אחרון. "פצי, בצע את משימתך כהלכה, ובעיקר ללא נפגעים", אמר האלוף. ההנחיה הזאת לא הרפתה ממני וגרמה לי "לשבור את הראש" כיצד לתרגם אותה בשטח. הרי כל בר-דעת יכול היה להבין את הקושי העצום שהיה כרוך בהוצאתה אל הפועל. הוטל עלינו גם לצלוח את התעלה מול עיני המצרים, גם לטפס על הגדה המערבית ואחר כך לנוע על כביש מישורי ללא מחסה נוכח אויב מחופר, להיתקל בו ולגרום לו אבדות. הרי כל אחד מהשלבים האלה היה עתיר סיכונים - לא כל שכן השילוב של כולם ביחד.

תאריך:  11/03/2010   |   עודכן:  11/03/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 אריאל שרון / Ariel Sharon
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מבצע "סרזנט" - 40 שנה אחרי
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
אין תחליף לתושיה ואומץ לב בקרב ל"ת
בן מנחם  |  11/03/10 23:17
2
תודה על הכל
אלי קופטר  |  12/03/10 01:07
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתן קלינסקי
בכל שנה אני שואל את עצמי בנוגע לפרשה זו: מהיכן לעם שאך השתחרר משעבוד הרכוש היקר? וכיצד מתאפשרת עבודה רוחנית בפאר?
ד"ר אברהם בן-עזרא
אין חדש תחת השמש בעניין כנופיות הטרור; מנהיגיהן מכחישי שואה, ילדיהן לומדים טרור וחווים טרור מגיל אפס, גולת הכותרת של תלמיד בית ספר יסודי שם היא התפוצצותו באוטובוס גדוש נוסעים, גיבוריהן [הנסים בעת מלחמה ומתערבבים באוכלוסיה אזרחית] - הנם כדוגמת המחבלת, ששמה מונצח עם כיכר או בלי כיכר, וכל מאווייהן הם עוד רצח ועוד גניבת רכבים וציוד חקלאי
חסן גדוע אלהוזייל
צורת נישואים זו מאפשרת לגבר הבדואי להוליד מספר רב של צאצאים וזה נותן לו ביטחון לעתיד, מעמד בשבט, ועזרה בפרנסת המשפחה    אף פעם לא הייתה כל כוונה לפגוע במדינה
גורי גרוסמן
אסור לנו לטמון את הראש בחול ולקוות שחיילים או טייסים אמריקנים יילחמו למעננו. אף מדינה לא חפצה במלחמה לא לה
יצחק מאיר
השידור הציבורי, בלי להיכנס לכל פרטי הסוגייה העצובה הזאת, הוא בעצם הצהרה צלולה כי המידע הוא משאב השייך לציבור
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il