X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אם אירן תנקוט גישה עיקשת ועיוורת, סוגיית הגרעין האירני בהכרח תסתיים בדרך טרגית
▪  ▪  ▪
שגריר סין באו"ם וואנג גואנג-יָה מצביע בעד הצעת ההחלטה. ההחלטה הביעה תמיכה בתפקיד שממלאת הסוכנות לאנרגיה אטומית והרחיבה את העיצומים המוטלים על אירן

משנת 2006 ועד היום, נוכח בעיית הגרעין האירנית, העבירה מועצת הביטחון של האו"ם החלטה אחת המזהירה את אירן ושלוש החלטות המטילות עליה עיצומים. סין הצביעה בעד כל אחת מארבע ההחלטות האלה ויישמה בקפידה את החלטות מועצות הביטחון המטילות עיצומים על אירן. מדובר בגישה אחראית לא רק כלפי הקהילה הבינלאומית, אלא גם כלפי אירן עצמה. במלים אחרות, עקרונית סין כלל אינה מתנגדת להטיל עיצומים על אירן אם המצב מחייב, אלא שהיא נוקטת בגישה מתונה יותר.
הואיל ותוכנית הגרעין האירנית אכן משפיעה על היציבות האזורית, היא מעוררת בהלה ודריכות במדינות אחדות ובהן מדינות ערב. מאז החלה אירן בתוכנית הגרעין שלה, רכשו מדינות המפרץ נשק אמריקני בכמויות גדולות, והכפילו את כוח ההגנה שלהן בכמה מונים. עלינו להכיר בכך כי אם תוכנית הגרעין האירנית לא תיבלם ותיפסק, במזרח התיכון עלול להתחולל מירוץ חימוש גרעיני שיהיה קשה לעצרו.
בעיני המערב, דומה שממשלת סין מפגינה גישה הססנית כלפי הטלת עיצומים חדשים על אירן. לאמיתו של דבר, סין תמיד דבקה בשני עקרונות בסוגיית הגרעין האירני: האחד - כיבוד מנגנוני השמירה על אי הפצת נשק הגרעיני. האחר - לסוגיית הגרעין האירני יש למצוא פתרון מדיני ולהימנע מעיצומים מופרזים שאינם נחוצים.
הקהילה הבינלאומית סבורה כי בסוגיית הגרעין האירני הכדור נמצא בידיים של סין, אך במציאות הכדור מעולם לא היה אצל סין. נוכח העובדה שאירן היא מדינת המפתח העיקרית בסוגיית הגרעין האירני, ברוב הזמן הכדור נמצא בידיים שלה עצמה, במיוחד עתה.
המשא-ומתן בין אירן למדינות המערב בנוגע להחלפת החומרים הגרעיניים הוא ניסיון מדיני חיובי מאוד. יש זמן ומרחב לפתור את סוגיית הגרעין האירני בדרכים דיפלומטיות, לכן סין מתעקשת על ההכרח לפצוא פתרון דיפלומטי, ואין שום פסול בעמדה זו.

יש גם פתרון כלכלי
מועצת הביטחון מצביעה על הצעת החלטה חדשה

לאמיתו של דבר, עלינו להבין כי שלבי הפתרון אינם מסתכמים אך ורק בפתרון מדיני, אלא מדובר גם בפתרון כלכלי. אולם אם פתרונות מדיניים וכלכליים הולמים לא יניבו תוצאות, ייתכן שדרכי הפתרון ישתנו, ויהפכו לפתרונות מדיניים וכלכליים עמוקים ומקיפים יותר, ואפילו יגיעו למתקפה צבאית.
כידידה של אירן זה עשרות שנים, עשתה סין ככל יכולתה כדי לשמור על קשריה עם אירן. סין היא שותפת הסחר הגדולה ביותר של אירן, וכשאירן הייתה נתונה לעיצומים מסחריים של המערב במשך עשרות שנים ברציפות, פיתוח שיתוף פעולה מסחרי עם סין תאם את האינטרסים שלה. שיתוף הפעולה בין אירן לסין כיום הוא לתועלת שני הצדדים, ושניהם מרוויחים ממנו. רק משום שסין רואה באירן ידידה, היא יכולה לדרוש ממנה לנקוט גישה שתתקבל אצל הקהילה הבינלאומית, להתחשב בקולות הרווחים כיום בקהילה הבינלאומית ולא לנקוט צעדים נואשים.
אם אירן תנקוט גישה עיקשת ועיוורת, סוגיית הגרעין האירני בהכרח תסתיים בדרך טרגית.
סין מקיימת כיום קשרים טובים עם כל מדינות המזרח התיכון, ובהן 20 מדינות ערב הסוניות, אירן הפרסית והשיעית, טורקיה, מדינת העם הטורקי, וכן עם ישראל, מדינת היהודים. סין מעוניינת לשמור על יחסי שלום תקינים עם ארבעת הלאומים העיקריים במזרח התיכון ואינה מעוניינת בעימות חדש שיפרוץ באזור, בין אם זה נובע מהיכרות היסטורית עם העבר, מהאחריות שסין נושאת על כתפיה כאחת החברות הקבועות במועצת הביטחון ובין אם זה נובע מהאינטרסים שלה עצמה.
סין היא ידידה של אירן, אבל גם בין ידידים יש עקרונות. סין אינה יכולה לא להתחשב בדרישות הקהילה הבינלאומית מאירן. לסין ברור מעל לכל ספק כי חבריה הערבים, הטורקים והיהודים במזרח התיכון לא היו רוצים שסוגיית הגרעין האירני תסתיים בדרך טרגית. אנו מיישמים במזרח התיכון דיפלומטיה רב-צדדית. יהיה אשר יהיה, סין לא תוכל ליישם מדיניות שתרצה את אירן ובד בבד תפגע ברגשות מדינות אחרות, ובהן מדינות ערב.
אנו מבינים את השאיפה האירנית להחזיק בהרתעה גרעינית. ההרתעה הגרעינית של סין נוצרה גם היא בקושי רב תחת לחץ מדינות המערב. אולם הזמנים השתנו - סין ואירן שתיהן מדינות החתומות על האמנה לאי הפצת נשק גרעיני, ועליהן לכבד את העיקרון הזה.
בדיוק כפי שהתבטא דובר משרד החוץ הסיני: "העיצומים אינם מטרה כשלעצמם", הסיבה שסין תמיד הצביעה בעבר בעד הטלת עיצומים במסגרת מועצת הביטחון היא משום שסין מקווה כי אירן תתפכח. סין מחויבת לידידותיה. כאשר אירן הודתה בשנה שעברה כי היא הקימה בסתר כור שני להעשרת אורניום 280 ק"מ דרומית לבירה טהרן, מאחורי הגב של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, סין הביעה בבירור את מורת רוחה, ודרשה מאירן ליישם בקפידה את מדיניות מועצת הביטחון. מכיוון שמדינות המערב השיגו בזמנו את הריאיות הקשורה, אם אירן לא הייתה מסגירה את המידע הזה מיוזמתה, היינו עלולים לחזות באותה טרגדיה של סוגיית הגרעין האירנית הופכת למציאות.

פורסם במקור: הרדיו הבינלאומי של סין; תרגום: קובי לוי
הכותב יִין גָאנְג הוא חבר במרכז לחקר מערב אסיה ואפריקה באקדמיה הסינית למדעי החברה. המאמר התפרסם בשפה הסינית בעיתון Global Times. כל ההדגשות במקור.
תאריך:  16/03/2010   |   עודכן:  17/03/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
גם בין חברים יש עקרונות: סין נגד אירן גרעינית
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
בניגוד לאינטרס שלהם .
ישמעאל  |  16/03/10 13:46
2
זה מאמר מאוד מאוד חשוב
פנחס  |  16/03/10 13:47
3
תודה על המאמר החשוב. ל"ת
א ל י  |  16/03/10 20:44
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אולק נצר
היוזמה מכוונת לאלה המבינים שחורבן הבית הרוחני של של ישראל כמדינה מתוקנת ומוסרית, והפיכתה למדינת אפרטהייד לאומנית-דתית - זהו האיום הגדול ביותר על קיומנו
איתן קלינסקי
מדוע נכתב בהגדה "שפוך חמתך על הגויים אשר לא ידעוך"? זוהי משאלה לא-אתית. אני המרתי את ההגדה בשולחני להגדה רפורמית
עמי רוחקס דומבה
אובמה, שעשה את הבלתי יאומן בתחילת דרכו, איבד את מטה הקסמים שלו    מוצאו האחרון של המנהיג הכושל - מלחמה בעזרת אחמדינג'אד
מוזי פינקל
הבנייה בצפון ירושלים לא הייתה יותר מאשר הקולב אותו חיפשו כדי להכניס אותו למלכודת, לתלות עליו את נתניהו ולהשפילו
אליקים העצני
הניסיונות לשכנע את "מחנה השלום" באמצעות עובדות מוצקות או בדברי שכנוע הגיוניים לגבי ה"פתרון" שלהם לסכסוך - הם לשווא
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il