X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
המשבר הנוכחי ביחסים עם ארצות הברית הוא אות אזהרה המחייב חשיבה חדשה על מכלול מדיניות החוץ של ישראל
▪  ▪  ▪
עלינו לדעת, כי אם אנו נמלא את כל דרישות הערבים במשא-ומתן הזה, אנו נידונים לחיות כבני חסות בגטאות קטנים בתוך ארצנו, תוך שאנו נזהרים כל העת שלא להכעיס את המוסלמים שכבודם הוא מעל לכל

ביקורו של סגן נשיא ארצות הברית בישראל היה אמור להרגיע את הישראלים כי הממשל האמריקני נשאר מחויב באופן מלא לצרכי הביטחון של ישראל. בפועל, החרדה גברה כתוצאה. אם יש מסקנה שעלינו להסיק מההתרחשויות האחרונות, היא כי אין לנו על מי לסמוך בממשל האמריקני, וכי ברגע האמת הממשל האמריקני יזנח אותנו. זו צריכה להיות החל מהיום הנחת יסוד של המדיניות הישראלית. הדבר עולה בבירור אם משווים את התגובה של ממשל אובמה ל"עלבון" הישראלי מול ההתייחסות שלו להתנהגות של מדינות פחות ידידותיות לארה”ב. אינני יודע אם אין זו כבר הנחה שהוכחה במציאות, משום שהרושם המתקבל הוא שארצות הברית זנחה את המאמצים למנוע גרעין אירני, וזו מעתה בעיה של ישראל בלבד.
גם המהות אינה מבשרת טובות. ממשל אובמה רומז כי הוא מצפה מממשלת ישראל להיכנע לכל הדרישות. אחרת לא ברור מדוע הליכי תכנון שצריכים להביא לתוצאות בשטח רק בעוד 3 שנים, צריכים להיות רלוונטיים בשלב זה. אם אובמה משוכנע שהוא יכול להביא להסדר, ובהתחשב בכך שקיים ספק רציני אם אובמה ימשיך להיות נשיא בעת שתתחיל הקמת הבניינים על-פי תוכנית זו, הרי שסיום השיחות וחתימת ההסכם אמורים להקדים את יישום התוכנית, ולבטלה אם יהיה ויתור על השטח האמור. אלא שממשל אובמה מעוניין באמצעות תרגיל כוח להבהיר כבר כעת, שישראל צריכה לעשות כל מה שאובמה מכתיב לה ללא זכות הרהור או ערעור. הדבר חמור שבעתיים משום שבתהליך של שיחות קרבה אנו נשמע את העמדות של הצד השני מפי האמריקנים.
מאחר שכבר הוכח כי אין לאמריקנים כוח לכפות הסדר על-אף צד מלבדנו, לרצון הבלתי מתפשר של האמריקנים לבטל את הסטטוס קוו, כפי שהצהיר סגן נשיא ארצות הברית בנאומו, יש רק משמעות אחת - ויתור ישראלי לכל הדרישות הערביות. עלינו לדעת, כי אם אנו נמלא את כל דרישות הערבים במשא-ומתן הזה, אנו נידונים לחיות כבני חסות בגטאות קטנים בתוך ארצנו, תוך שאנו נזהרים כל העת שלא להכעיס את המוסלמים שכבודם הוא מעל לכל, ואסור לפגוע בו.
כמובן, עולה גם השאלה מה אנחנו רוצים. האם למען שלום לא כדאי לוותר ויתורים כואבים הכוללים גם את לב האומה? האם איננו רוצים להגיע למצב שבו לא ירצו להרוג אותנו? יכול להיות שיש אנשים שזו משאת נפשם. אני סבור שזו אינה מהות הציונות. הרצון לברוח או להסתגר כל העת במקום שבו לא ירצו לרצוח אותנו היה מהותה של הגלות. מהותה של הציונות היא הפוכה - תקומה לעם היהודי בארצו בה הוא חי בזכות עצמו, ומגן על עצמו ועל ערכיו בכוחותיו הוא. אין ספק כי בראייה זו, הציונות עדיין לא סיימה להגשים את עצמה. הדרך עוד ארוכה. לגבי המשא-ומתן, הלקח - כפי שכתבתי במאמר קודם - מחייב לשוב ולמקד אותו בבעיה האמיתית: חוסר המוכנות של הערבים להכיר במדינה היהודית.
אחת הטענות המגוחכות ביותר שהועלו במסגרת הטפות המוסר האמריקניות, היא הטענה שהתנהגותנו פוגעת בביטחון ארצות הברית. איזו מין מעצמה היא זו, אם דברים שאומר פקיד זוטר בוועדת תכנון בירושלים יכולים לפגוע בביטחונה? כל מי ששומע זאת במזרח התיכון, אומר לעצמו בוודאי, ישמור האל מהסתמכות על קנה רצוץ כזה. זו בעצם הבעיה העיקרית של מדיניות החוץ האמריקנית. אף אחד, חוץ מישראל, לא סופר אותם. כולם מתכוננים לעידן שבו אירן תהפוך למעצמה האזורית שתשפיע יותר מכל על מצבם. אנו כנראה היחידים במזרח התיכון שאין להם את האופציה הזו.

בעיית התלות

התלות שלנו בארצות הברית הפכה עבורנו לבעיה אסטרטגית מן המעלה הראשונה. אנו תלויים בארצות הברית בשלושה מישורים. במישור הסיוע הביטחוני - הן באמצעים כספיים והן באמצעי לחימה שמקורם מארה"ב; במישור הסיוע המדיני, ובמיוחד בכל מה שקשור להטלת וטו על החלטות אנטי-ישראלית במועצת הביטחון; ובמישור הכלכלי, בו כמחצית מהייצוא הישראלי מיועדת לארה"ב.
גם אם מכל הבחינות האחרות יחסינו עם ארצות הברית היו משופרים, המצב הכלכלי בו נתונה ארצות הברית צריך לעורר דאגה. המשבר הכלכלי חלף לכאורה בזכות התערבות מלאכותית והורדת שער הריבית לסביבות האפס. מצב זה לא יכול להימשך לנצח. לנגיד האמריקני אין עדיין מדיניות יציאה ברורה; הגירעון המסחרי של ארה"ב ממשיך להידרדר; אין לאמריקנים פתרון לתחרות מצד שווקי הייצור הזולים במזרח, והגירעון של ממשלת ארה"ב ממשיך להרקיע שחקים. המומחים הפיננסיים שמנסים להרגיע אותנו כאילו מפולת כזו שהייתה לא יכולה לחזור, עושים זאת כפי שאומרים בשפת השוק 'מהפוזיציה'. אסור למשק הישראלי להמשיך להיות תלוי במשק האמריקני, במיוחד כשהוא תלוי בחציו השני בשוק האירופי שמצבו אינו טוב יותר. יש לפתח בדחיפות את החדירה של מוצרים ישראלים לשווקים המתפתחים. משימה זו לא תושג רק על-ידי אנשי העסקים הישראלים. נחוצה התגייסות של ההנהגה הישראלית לנושא הזה, וכאמור, המישור הכלכלי אינו היחיד.
גם אם קיימת הגזמה בתיאור המשבר הנוכחי, וגם אם הוא יסתיים בשקט בעקבות הסברים ופשרות כאלה או אחרות שיוסדרו בין ירושלים לוושינגטון, אנו חייבים כבר כעת להתחיל להכין את האסטרטגיה המדינית האלטרנטיבית לתלות בארצות הברית. ניתן וחייבים לפתח יחסים חמים עם קוריאה הדרומית ויפן, שחוששות מאיום גרעיני מחברה אחרת בציר הרשע. הודו, הסובלת מבעיות דומות של טרור איסלאמי, עשויה להיות בעלת ברית לנושאים אלה. אין להרפות גם מהאפשרות לקשרים יותר אינטימיים עם המעצמה העולה - סין. בנוסף, מדינת ישראל צריכה לפתח את היכולות העצמיות שלה. החזרת מדענים יורדים לארץ, היא רק צעד אחד בכיוון. כדאי לחשוב בצורה יצירתית, כיצד מושכים יחד עימם גם עלייה גדולה של מדענים, תעשיינים ויזמים בתחומים שונים מכל העולם היהודי.

תאריך:  17/03/2010   |   עודכן:  17/03/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
עיון מחדש במדיניות החוץ הישראלית
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
כתבה טובה מר לירז
ישראלי8  |  17/03/10 13:32
2
מימשל אובמה עויין את ישראל .
ישמעאל  |  17/03/10 13:32
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איציק ירקוני
איך פותרים סכסוך וקונפליקט בין מדינות?    בכל הנוגע למדיניות ארה"ב בעבר, "סיר לחץ" תמיד היה פתרון מועיל, אך האם טקטיקה זו עדיין תקפה לממשל אובמה ולמשבר עם נתניהו?
אליקים העצני
הנשק החד ביותר בידי אויבי ישראל בעולם הוא קטגורים ומלשינים יהודים    במדינת היהודים - למלשינים יש תקווה; בתפילת 18 - אין...
מרסלו רויסמן
כחלק מקדחת השיפוצים לקראת חג הפסח, כעת הוא זמן טוב להפוך את הבית לנגיש
אברהם שרון
מדוע השר שמבין את הסכנה האיומה האורבת לנו מהמשך ההתעלמות מתוכחות ארה"ב אינו מבקש מהממשלה למשוך ידה מהגפרור הבוער העלול להבעיר את המזרח התיכון?
זכי שלום, יונתן שכטר
ארה"ב 'תוכל לחיות' עם אירן גרעינית - למרות הצהרותיה בנושא. ישראל לא תוכל להשלים עם כך. בנסיבות אלה צריכה ישראל לדאוג בראש ובראשונה לאינטרסים הקיומיים שלה. ממילא צריך לקחת בחשבון שישראל לא תוכל לתאם כל מהלך שלה עם הממשל האמריקני
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il