X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
האם השמנה נובעת מהתמכרות למזון? האם יש במזון המעובד חומרים ממכרים? האם הצורך הבסיסי לאכול יכול להיחשב במצבים של אכילת יתר להתמכרות בדומה להתמכרות לאלכוהול או לסמים?
▪  ▪  ▪
שוקולד ממכר [צילום: AP]

עם ההסברים המבוססים לאכילת יתר באוכלוסיות מערביות מפותחות, נמנים זמינות המזון, אורח חיים ישבני, ואילוצים כלכליים. אף לא אחד מהסברים אלו עונה על השאלה המרכזית: מדוע אנשים אוכלים יתר על המידה באופן עקבי, למרות מאמצים חוזרים ונשנים לא לעשות כך?
צוות חוקרים בראשותו של ד"ר איפלנד מאוניברסיטת טקסס בארה"ב, פרסם במאי 2009 מאמר בביטאון הרפואי Medical Hypotheses, שמקדם תשובה אפשרית לשאלה זו. החוקרים בוחנים אכילת יתר תוך התייחסות למזון מעובד בעל ריכוז גבוה של סוכר, שומן, מלח וקפאין כחומר ממכר. מזון מעובד יוביל חלק מאיתנו לאיבוד השליטה ביכולת לאזן אכילה, בדומה להתמכרות לאלכוהול ולניקוטין.
השערת החוקרים, היא שבמקרים מסויימים, התנהגות של אכילת יתר, הינה תוצאה של התמכרות למזון מעובד. השערה זו התפתחה תוך קריאה ביקורתית של הספרות המקצועית בתחומי ההשמנה, התנהגויות האכילה, והתמכרויות לסמים ומתוך עבודה עם אנשים אשר הגדירו את עצמם כמכורים למזון מעובד.
למרות המחסור שקיים בעדויות, שאינו מאפשר התייחסות לכל מרכיבי המזון המעובד בנפרד כתרופה פסיכו-אקטיבית, תצפיות מצביעות על דמיון ניכר בהתנהגויות הקשורות לאכילת מזון מעובד וצריכת חומרים ממכרים.
בדומה לחומרי סם ממכרים, סוכרים וקמחים הם חומרים שנמצאים בטבע בכמויות קטנות בהרבה מאשר במזון. כמו בחומרי סם, הם אינם ממכרים עד אשר הם מרוכזים לחוד וביחד באמצעות תהליכים תעשייתיים מודרניים.
איחוד רכיבי מזון אלה בריכוזים גבוהים בהרבה מהמצוי בטבע, יוצר מזונות בעלי פוטנציאל התמכרות גבוה יותר כגון: משקאות קלים (סוכר וקפאין), סופגניות, בורקסים ודברי מאפה נוספים (קמח לבן, סוכר - לעיתים קפאין, שוקולד, מלח ושמן) וצ'יפס (שומן, מלח ולעיתים דקסטרוז).
מהי תלות בחומר ממכר?
DSM-IV מגדיר תלות בחומר ממכר (substance dependence) כאשר במהלך שנה מופיעים שלושה מתוך שבעה סימפטומים: טולרנטיות (סבילות), תסמיני גמילה, חומר שנלקח בכמויות גדולות או למשך זמן ממושך יותר מהמתוכנן, ניסיונות לצמצם את הצריכה, זמן עודף שמוקדש לשכנוע, שימוש או גמילה משימוש, הפחתה או הפסקה בפעילויות חשובות עקב שימוש, המשך שימוש למרות תוצאות שליליות. הגדרות אלו תוקפו לגבי חומרים שונים ובאוכלוסיות שונות.
השערת ההתמכרות למזון
אכילת יתר יכולה להיות מתוארת כהתמכרות למזון מעובד העונה להגדרות ה-DSM-IV לגבי הפרעה בשימוש בחומר (substance use disorder).
החוקרים מציגים את סוגיית ההתמכרות למזון מעובד, תוך התייחסות לקריטריונים המגדירים התמכרות לחומר. הטיעונים לביסוס ההשערה לקוחים משני מקורות מידע:
א. התבוננות ועבודה עם אנשים אשר הגדירו את עצמם מכורים למזון מעובד.
ב. קריאה ביקורתית של הספרות המחקרית.

אכילה יתר למרות הידיעה על התוצאות

השימוש בחומר ממשיך למרות הידיעה שבעיות עקביות וחוזרות, פיזיות ופסיכולוגיות, נגרמות ומתדרדרות כתוצאה מהשימוש בחומר.
לדוגמא: "עברה בי המחשבה שלא כדאי שאוכל משהו, אבל אני בכל זאת אוכל/ת. למשל, אני יכול/ה לחשוב שעלי לאכול משהו
א. כי מישהו הכין את זה במיוחד בשבילי;
ב. רק הפעם זה לא יזיק;
ג. אני אתחיל את הדיאטה מחר;
ד. יש לזה ערך טוב;
ה. אני חושב/ת על עודף המשקל ועל העצלנות אך אוכל/ת בכל זאת".
השמנה הינה מצב בריאותי אשר קיומו מוביל לעצה רפואית לרדת במשקל. מחקרים מוכיחים, כי בדרך-כלל אנשים מתקשים ואינם מגיעים לידי יישום ההמלצה. על כך מעיד אחוז גבוה של נשים וגברים המדווחים על היותם בתהליך ירידה במשקל או ניסיון לשמר את משקלם. חוסר ההצלחה אינו משקף חוסר ידע לגבי התוצאות הבריאותיות הקשורות להשמנה.
לסיכום, נראה כי אלה המגדירים את עצמם מכורים למזון, מציגים התנהגויות המאמתות את הקריטריונים שב-DSM-IV להתמכרות לחומר. ניסיונות רבים לירידה במשקל אינם מגיבים לגישות טיפוליות קיימות. התמכרות למזון מעובד, יכולה להוות הסבר משמעותי לכישלון זה, שהוא רלוונטי למספר לא מבוטל של אנשים הסובלים מהשמנת יתר.
הניסיון הקיים בטיפול באנשים שהתמכרו לניקוטין ולטבק, יכול להאיץ שינויים בסביבה הקלינית-טיפולית באלה שמכורים למזון מעובד.

הופעת סבילות המביאה לשימוש פרוגרסיבי במהלך הזמן

הצורך בעלייה בכמות החומר על-מנת להגיע להשפעה המיוחלת.
הצורך הכפייתי לצרוך כמויות גדלות עם הזמן של מזון ספציפי על-מנת להגיע להשפעה המיוחלת. סוג המזון שאנשים מדווחים על צורך זה קיים בכמויות משתנות וגדלות - מזון מהיר, מכלי גלידה, חטיפים מלוחים, משקאות מוגזים, פופקורן.
לדוגמא: "אם אני אומר/ת לעצמי שאוכל רק עוגייה אחת, אז זה מוביל לאכילה של עוד אחת ועוד אחת, עד שאני עוצר/ת בעוגייה החמישית והשישית. בעבר הייתי מסוגלת לאכול רק אחת או שתיים".
תמיכה לשימוש הפרוגרסיבי של המזון מגיעה משלוש רמות של מחקר: מחקרים בחיות מעבדה, מחקרים על נוירוטרנסמיטרים הקשורים לאכילה בבני-אדם באמצעות MRI, וסטטיסטיקה של צריכת חומרי גלם למזון.

החמצת פעילויות חשובות

ויתור או הפחתה בפעילויות חברתיות, תעסוקתיות בשל השימוש בחומר. דיווחים על התבודדות עקב בושה על היותי שמן, או עקב עייפות ותשישות. סיבה שכיחה נוספת להיעדרות מאירועים היא חוסר הנוחות לאכול בחברת אנשים אחרים.
לדוגמא: "אני לא הולכת לשום מקום יותר בגלל שאיני מחבבת את הגודל שלי ואין לי אנרגיות". "אני מגיע/ה הביתה ואוכל/ת ואז אין לי כוחות להתעמל".

הקדשת זמן לשכנוע, שימוש או התאוששות משימוש

זמן רב מוקדש לפעילויות נחוצות להשגת השימוש בחומר או להתאוששות מהשימוש בו. דיווחים על ריבוי כניסה ויציאה מהמטבח, מחדר המנוחה, ומחדר הרחצה. אפילו דיווחים על קימה בלילה לצורך אכילה. דיווחים עקביים על עייפות לאחר ארוחה. הקדשת כל זמן סופשבוע לקניות, לאכילה ולשינה לאחר האוכל.
לדוגמא: "אני יכול לחוש הנגאובר משוקולד". "יכולים להיות לי הרבה סידורים בסוף השבוע. אני אקנה בסופרמרקט ואבלה את שארית היום באכילת הדברים שקניתי ובשינה".
המרכיב העיקרי בקריטריון זה הקשור לאכילת יתר הוא העייפות והחולשה המתלוות לצריכת מזון תזזיתית. תגובה זו לאכילת מזונות מעובדים יכולה להסביר את הקשר בין צפייה בטלוויזיה ו/או גלישה באינטרנט, לירידה בעיסוק בפעילות גופנית.

ניסיון לצמצם בצריכה

קיים רצון בלתי פוסק או מאמצים ללא הצלחה להפחית או לשלוט בצריכת החומר. מספר מאמצים לצמצם את כמות המזון שנצרכת. ניסיונות מגוונים כגון: הפחתת המזון, היפנוזה, תחליפי-מזון, תראפיה קבוצתית, ניתוח, טיפול תרופתי, דיקור, "מזון מיוחד", קבוצות תפילה, ועיסוק בפעילות גופנית. הנושא החוזר על עצמו הוא כישלון לגבי כל אותם ניסיונות.
לדוגמא: "כן, ניסיתי להפחית או להפסיק, אבל זה כל הזמן בראש שלי ואני מוצא/ת דרכים להביס את עצמי. אפילו לפנות זמן לקנייה של ממתק או חטיף".
רוב המזונות שהם מטרה לצמצום בצריכה הינם מזונות מעובדים.

שימוש יותר מהמתוכנן

החומר נלקח בדרך-כלל בכמויות גדולות או במשך זמן ממושך יותר ממה שהיה מתוכנן. דיווחים על ביקור במאפיות וקיוסקים בכוונה לקנות עוגייה אחת או חטיף אחד, ויציאה מהחנות עם תריסר, תוך אכילת כל מה שנקנה במספר שעות או פחות. דיווחים על ביטויים שמביעים תמיהה וחוסר-אמונה לגבי מה שקרה.
לדוגמא: "אני לא מאמין/ה שאכלתי את כל הדבר". "נראה כי ביס אחד של שוקולד הוביל לחפירה תזזיתית בלתי-נשלטת של שוקולד לתוך הפה. זה היה כמו לנסות לכבות אש".
תמיכה מדעית נרחבת קיימת אודות קיומם של התקפי אכילה (binge-eating).

תסמיני גמילה (withdrawal symptoms)

החומר (או חומר דומה) נצרך על-מנת להקל או להימנע מתסמיני הגמילה. דיווחים על אכילה כאשר מרגישים עייפים, חרדים, מדוכאים ו/או מרוגזים וזעפנים. אכילת מזונות מעובדים על-מנת להימנע מחולשה ומצבי רוח שליליים. האכילה נעשית למרות ההכרה בחוסר הרגשת רעב והעובדה כי האכילה לא תתקן את מצב הרוח.
דיווחים על התנהגויות חוזרות כגון: הליכה לכיוון מכונות המזון המעובד והשתייה הקלה בשעות אחר-הצהריים, שוטטות במטבח בחוסר מנוחה, תוך חיפוש אחר חטיף מעובד וגלידה בערב.
הרגשות השליליים שמתוארים הם ביטויים פסיכולוגיים של גמילה, אשר "מתוקנים" על-ידי צריכת המזון המעובד, בדומה לעישון סיגריות.
לדוגמא: "הפחתה בצריכת הלחם גורמת לי לרעידות". "כאשר אני נמנעת מקפה ליום אחד, אני מרגיש/ה מעוצבנת". "אני אוכלת מזון עתיר סוכר על-מנת להפיג את עייפותי ו/או מצב רוחי המדוכדך".
קיימות עדויות בבני-אדם לתסמיני גמילה ממלח, במיוחד בחילה, וסינדרום גמילה מקפאין, הכולל כאבי ראש, חולשה וסחרחורת.

מחברת המאמר הינה דיאטנית במלב"י - המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר מקבוצת אסיא מדיקל, מתחם אסותא תל אביב
תאריך:  23/03/2010   |   עודכן:  23/03/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ערן גרף
איש מבוגר אני, מרבית חיי - וחיי בני דורי - כבר מאחורינו. מה לנו היום בענייני השכלה, עבודה, פרנסה, ביטחון, צדק? חיי הנצח קרובים יותר מאי-פעם, ובהם מעיינינו...
שולמית קיסרי
ישראל מעמידה פנים של מדינה התומכת באזרחיה, אך לא כן הדבר    רבבות מדריה אינם מודעים לזכויותיהם וחיים בחסך-כלכלי
ציפי לידר
בשולי הכותרות: פיקוח נפש דוחה כתבה וגם עונשים קלים    הערך המוסף של זק"א    חינוך על-פי ביקוש    וגם: לא על אגורה לבדה, אחריות הנוער ועוד
איתן קלינסקי
לפני שנים הכריז רה"מ הראשון של ישראל כי "ההסתדרות תכונן חברת עובדים שוויונית" - אך צפויה לו אכזבה מרה במוסד על-שמו
יורם דורי
רשמים מכינוס "לימוד ברית המועצות לשעבר", בו נטלתי חלק באוקראינה, כאשר לנוכחים היהודים הצעירים אין כמעט מושג מה קורה במדינת עמם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il