X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מאמרים
מי שמבצע על-חשבונו אכיפה פרטית של חוקי הבנייה, מוצג כסחטן ולא מקבל את אהדת בית המשפט שמנסה לנפנף אותו ולעבור לעניינים יותר חשובים
▪  ▪  ▪

מצב א': הדייר מוצג כסחטן
דירות במדינת ישראל, נמסרות לדיירים בניגוד לתקנות התכנון והבנייה, בניגוד לתקנים ישראלים מחייבים, בניגוד לתקנות הג"א ועם פגמי ביצוע וליקויי תכנון.
כל זאת, לאחר שהתכנון והביצוע עברו בהצלחה מנגנון ארוך של ביקורת במשרדי הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה, במשרדי מהנדס העיר/המועצה המקומית, כיבוי אש, הג"א, מחלקות מקצועיות שונות כגון - תחבורה, אצירת אשפה, חניה ועוד, והוצא היתר לאכלס את הדירות לאחר בדיקתן.
לדייר לא נותר אלא לבקש מהקבלן שיתקן את המעוות, אך הקבלן לא שש להודות בליקויים ולבטח לא תמיד שש להשקיע משאבים כדי לתקן את מה ששנוי במחלוקת, מה גם שבידו אישורי תקינות לרוב - ממכון התקנים, ממשרד מהנדס העיר ומיתר הגורמים הבודקים.
לא נותר לאזרח במקרה זה אלא להגיש תביעה בבית המשפט, ומשהגיש, הקבלן יעשה הכל כדי להעמיד את הדייר באור שלילי, ולהציגו כסחטן רודף בצע. ייאמר כי רבים מסייעים לקבלן להציג כך את הדיירים - ולא רק עורכי הדין והמומחים שמטעמו, אלא לעתים קרובות, שלא בצדק, גם בית המשפט בעל גישה כזו. עמדה זו של בית המשפט באה לידי ביטוי גם בהרצאות מלומדות בפורומים מכובדים, בהן מעמיד המרצה [השופט] את אחוז הזכייה הנמוך של ההצלחה בתביעות מסוג זה [נושא בפני עצמו להוסיף וענות בו, שכן הפגם במקרה כזה אינו בהכרח של התובע; שמא בית המשפט לא בדק את הממצאים שבאו לפתחו בשלמות, או שקיצר בהליכים ומנע דיון ענייני וצודק?...].
דייר שאינו בעל תכונות אופי חזקות ויכולת עמידה בפרץ, לעתים נרתע, נסוג, מוותר ו"מודה באשמה"; ממעמד של תובע הוא עובר בלי משים למעמד של "נאשם". במיוחד הדבר קורה כאשר בא הקבלן ומציע לתקן במקום לשלם - ואז, ברור לכולם כי אם הדייר יסרב, הרי הוא ייתפש כרודף בצע-כסף, ולא היא;
לא, כי הייתה מגיעה לו דירה תקינה מלכתחילה.
לא, כי התנאים בדירה בה גרים אנשים עם מוגבלויות שונות, לעתים ילד או סב חולה שאינו יכול לשהות בדירה בה מבוצעים שיפוצים, אינם מאפשרים תיקונים כבאתר בנייה.
לא, הדייר אינו רודף שלמונים בסרבו לתקן; כי הוא כבר אינו יכול לסמוך על הקבלן ואינו חייב להסכים שיהפכו לו את הדירה סתם כך באמצע החיים.
מה גם שהפסיקה של בית המשפט העליון כבר נתנה את הדעת על כך ונקבע כי הדייר אינו חייב להסכים לתיקונים בדירה, וכי אין לקבלן כל זכות מוקנית לתקן את הדירה.
חזיתי במקרה בו הדיירים שוכנעו, מתוך אי-נעימות, להסכים לביצוע תיקונים בדירתם, בלחץ משולב של הקבלן, באי-כוחו, מומחיו ובעידוד בית המשפט, אף על-פי שהדירה הייתה במו"מ מתקדם למכירה כך שהדייר לא היה אמור כלל ליהנות מהתיקונים...
מצב ב': חוסר איזון והיעדר ביטחון
גב' ישראלי גרה בדירתה בגפה. היא נקלעה למצב בו נאלצה להגיש תביעה נגד הקבלן בגין שברים-סדקים בדירתה, אותה רכשה במיטב כספה בקיסריה מחברה ציבורית בעלת מוניטין רב. בית המשפט מינה מהנדסת בניין כמומחית לענייני בנייה, ובזמן בדיקת הדירה לאור טענות גב' ישראלי שגובו כמובן בחוות דעת מקצועית של מומחה, נכחו בביקור נציגים מכובדים מטעם החברה המוכרת ומטעם הקבלן שבנה את הדירה, שהיו מן הסתם מקורבים לאותה מומחית אשר התמנתה על-ידי בית המשפט ומצאו עימה שפה משותפת. הדיירת ישראלי כבר ידעה כי הקבלן ניסה מספר פעמים לתקן את הסדקים ותיקוניו החזיקו מעמד חודש-חודשיים בלבד. כמובן שימים ספורים לפני הביקור הסדקים "תוקנו" על-ידי הקבלן לבל ייראו [נצבעו והוסתרו כדבעי].
במהלך הביקור, המכובדים הילכו אימים על גב' ישראלי ושאלוה: "היכן הסדקים?" והיא ענתה: "כאן וכאן היו, אבל הקבלן תיקן...".
המומחית עשתה עבודתה קלה, אם לא גרוע מכך, וכתבה בחוות דעתה כי אין סדקים, וכי היו בעבר אבל הקבלן תיקנם, ולפיכך שום ליקוי.
כעבור זמן מה, שבו הסדקים והשברים להופיע, ביתר שאת...
כדי להביא את המומחית לבדוק שנית, צריך לשלם לה סכום כסף נוסף, אף שלדעתי במקרה כגון זה בית המשפט צריך לחייב את המומחית לעשות עבודתה באופן מקצועי ולא להסתפק בראיית הדיוט, אלא ממש לבדוק ולבחון את הסדקים וסיבתם, ולתת פתרון לביטול הבעיה ולא לטיוחה תרתי משמע.
ספק האם הגב' ישראלי תאזור תעצומות נפש וממון כדי להמשיך ו"להטריד" את המומחית, למרות הופעת הסדקים...
המקרה מזכיר לי סיפור דומה מתחום אחר, והוא מובא להלן [מתוך הספר "תבונת העדות" בהוצאת "שי" מאת החתום על מאמר זה]:

תשובות ב"כן" ו"לא"

אחל בסיפור: לבוקר במערב ארה"ב ארע אסון - כלי כבד לעבודות עפר נחת עליו ועל סוסו, הסוס מת, ואילו הוא נפגע בגופו. על-פי ייעוץ שקיבל, הגיש תביעת פיצויים לבית המשפט נגד החברה בעלת הציוד הכבד הנ"ל.
בבית המשפט שאל אותו עורך הדין של הנתבעת:
"האם זה נכון שמיד לאחר התאונה, ניגש אליך מרשי ושאל האם אתה מרגיש טוב, וענית כי הנך חש מצוין?"
הבוקר ענה -
"כן, אבל.."
עורך הדין של החברה מהר לקטוע את דברי הבוקר בסמכותיות רבה, ואמר מה שעדים כה רבים לא אוהבים לשמוע, אך בלית ברירה מצייתים להוראה זו:
"שמע, חבר, אני - חוקר ושואל שאלות, ואתה - נחקר ועונה רק ב-כן ולא, האם זה ברור?"
"כן" - השיב הבוקר, אך תווי פניו העידו בו כי נפשו מתייסרת.
לו לא היה השופט מתערב בחקירה, ויצוין כי לא תמיד הוא מתערב בה בנסיבות כמתואר, היה יכול עורך הדין המלומד של החברה לכלול בסיכומיו בעל-פה נאום רב רושם לפיו הבוקר אינו אלא שקרן רודף בצע שכל מטרתו הינה לסחוט את החברה בעלת הציוד הכבד בגין נזק-גוף מדומה, ותוך כדי הצגת צליעה - וכל זאת אחרי שהחברה הסכימה ברוב אדיבותה לפצותו בדמי הסוס.
...אלא שהשופט הבחין במתחולל בנפשו של הבוקר, ומתוך יצר חקירת האמת - או סתם סקרנות טבעית - פנה אל הנחקר, היטיב עמו ושאל:
"אמור לי, מדוע אמרת סמוך לאחר התאונה כי הנך חש בטוב - ועתה הנך מתאמץ לצלוע קלות?"
הבוקר נשם לרווחה, יישר את עניבתו המרופטת, וסיפר:
"מעשה שהיה כך היה...."
"לא, לא" - תיקן כבוד השופט - "לא לסיפור ארוך התכוונתי. הסבר בתמציתיות".
"ובכן, כשירדה הכף הכבדה על גבו של הסוס, העגלה בה ישבתי הזדעזעה, וחשתי כאב עז ברגל שמאל. האמת היא שאני משתדל מהבוקר שלא לצלוע, מפאת כבודו של בית המשפט, אך הדבר לא עולה בידי. מנהל החברה אמר לסגנו כי הסוס ספג מכה אנושה, והסגן שלף מיד את אקדחו וירה בסוס למוות. אחר כך, בעוד אקדחו בידו, פנה אלי הסגן ושאל: ואיך אתה מרגיש? עניתי מתוך חלחלה: אני מרגיש בסדר גמור".
הקהל צחק, הבוקר נבוך, הפרקליט נואש והשופט הבין.
מוסר השכל: באמצעות שאלות ותשובות המבוססות על שיטת "כן ולא" - לא בהכרח מגיעים לאמת, ולעתים המסקנה המתקבלת לכאורה היא היפוכה של האמת.
ובכל זאת - עד הניצב בהיכל הצדק עלול להידרש לתת תשובות בשיטת ה"כן" ו-"לא", ונשאלת השאלה, האם יש דרך לאחר תשובות כאלה - לתקן את המעוות, כדי שכוונת הדברים תובהר?
התשובה היא - כן, כי לאחר החקירה הנגדית, בה חוקר עורך הדין הנגדי לזה אשר הזמין את העדות, יש - ברשות בית המשפט - גם חקירה חוזרת, בה רשאי עורך הדין "מהצד של העד" לחקור באותן נקודות שהועלו בחקירה הנגדית ואשר הן טעונות הבהרה. כדי לנצל אפשרות זו, צריך כמובן לתאם מראש עם עורך הדין, לפני תחילת העדות.
אם מבקשים ממך בעדות לתת תשובות בשיטת "כן" ו"לא", והדבר עלול לערפל או אף לשנות את כוונת דבריך, בקש מבית המשפט במפורש ובבירור לאפשר לך לתת תשובות מלאות, כדי שהשופט יאות להיענות לבקשתך זו, ולא, כדי שעורך הדין "מהצד שלך" יאפשר לך להרחיב ולהסביר את דבריך בחקירה החוזרת.
עד כאן הסיפור מ"תבונת העדות", והקשר למקרה המובא לעיל ברור; גם גב' ישראלי לא יכלה להשיב בלחץ הזמן שהוקצב לה תשובה מקיפה לשאלת המומחית מה קרה עם הסדקים, אלא לציין רק את העובדות היבשות לאשורן - שהסדקים תוקנו על-ידי הקבלן, וההמשך של הטיפול המשפטי כבר לא בשליטתה אלא נתון כולו להתנהלות בבית המשפט. נקווה כי השופט הדן בתיק, כעמיתו שבסיפור, יעמיק חקור ולא יאפשר להכניס את התביעה לסד של "כן" ו"לא"...

תאריך:  01/04/2010   |   עודכן:  01/04/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
שיקולים זרים בביקורת איכות הבנייה
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
הפתרון הפשוט ערבות בדק
ג. גזית  |  2/04/10 09:15
2
כמה שאתה צודק. א"א להאמין למה
שמתרחש אצלנו  |  3/04/10 21:05
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
גד גזית
מאמרו של ארי שביט בהארץ, תחת הכותרת "רק נתניהו יכול", הינו "מלאכת מחשבת" של הצביעות במיטבה    על כוכב מזגזג
נפתלי רז
הייתכן שלשמאל הישראלי לא יהיה ביטאון משלו?
ציפורה בראבי
מאחר שאין יום לביעור חמצו של הלב, הרי שאין מתאים מימי האביב לניקיון כללי של נפשנו
אורן פרסיקו
בידיעות אחרונות עוקפים צו איסור פרסום    בהארץ מצננים את ההתלהבות מהסנקציות על אירן    וב"ישראל היום" נלחמים לצד צה"ל על תודעת הקורא
יצחק שפי
קפיצה להיסטוריה, לימים שאחרי מלחמת ששת הימים, לנאומים ומוזיקה וחגיגיוּת, שלא הייתה - וכנראה שכבר לא תהיה - בתולדות המדינה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il