X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
תסכולם של המרצים מן החוץ במוסדות האקדמיים בישראל הוא פרי מדיניות העסקה נצלנית התנהלותן של אוניברסיטאות אמריקניות מובילות מלמדת שדווקא השיטה הניאו-ליברלית מאפשרת הוגנות ושמירה על זכויות העובד
▪  ▪  ▪
עובדים חסרי-הגנה וזכויות [צילום: AP]
ההסתדרות, שהיא לא בדיוק מוסדנ"או-ליברלי, ידעה תמיד להעדיף עובדים מסוימים ולהתעלם מאחרים, וכך טופחו ושגשגו במשך השנים ועדי העובדים הכוחניים ועתירי הזכויות של אגד, חברת החשמל, מקורות, רשות שדות התעופה והנמלים, כשלצידם מדשדשים מגזרי עובדים חסרי הגנה וזכויות

מערכת יחסי העבודה בין המוסדות האקדמיים בישראל לבין המרצים היא על סף פיצוץ. הגורם העיקרי לכך הוא תביעת המרצים מן החוץ, שהם חלק הארי של ציבור המרצים בישראל, להשוואת מעמדם ותנאי עבודתם לאלה של שאר השכירים במשק - תביעה שהנהלות האוניברסיטאות והמכללות מתנגדות לה בדרכים שונות.
המסגרת התעסוקתית של "מורים מן החוץ" הותאמה במקורה לבעלי כישורים או ניסיון מיוחדים שמחוץ לאקדמיה, כדי שיוכלו ללמד במסגרתה מבלי לוותר על מקום עבודתם העיקרי. מהסדר אדמיניסטרטיבי שבאמצעותו הועסק רק מיעוט של מרצים, הפך זה להיות אופן ההעסקה העיקרי של מרצים בארץ. יש מכללות שבהן יותר מ-85 אחוז מן המרצים מוגדרים כמרצים מן החוץ.
מעמד זה מאפשר לשלול מבעליו זכויות סוציאליות: מורים אלה מועסקים במשך שמונה חודשים בשנה, מפוטרים בתום התקופה, מרביתם נשכרים שוב לשמונה חודשים נוספים, וחוזר חלילה. סידור זה פוגע באיכות ההוראה, שכן קשה לצפות ממרצים העובדים על בסיס ארעי שכזה לחוש מחויבות למקום עבודתם ולתרום לו ממלוא כשרונם. בסופו של דבר, רק מיעוט קטן מקרב מרצים אלה זוכים לקבל מינוי קבוע לאחר שנים רבות של עבודה בתנאי אי-ודאות. כך למעשה, נוצרים שני מעמדות של מרצים: מורים קבועים, בעלי זכויות סוציאליות מלאות המהווים מיעוט, ומורים מן החוץ, משוללי זכויות עובדים בסיסיות, שהם הרוב.
תופעה זו מזכירה, שלא במקרה, את התופעה הנפוצה לא פחות של העסקת עובדי קבלן, בעיקר בתחומי הניקיון והאבטחה אבל גם בתחומים רבים אחרים, כמו קלדנות במשרדי ממשלה. זוהי מערכת יחסי עבודה קלוקלת וחד-צדדית הפוגעת בעובדים ופותחת פתח לניצולם. נראה כי דווקא המגזר הציבורי, שאמור להיות מחויב לאתיקה ציבורית, מאמץ בהתלהבות שיטה נצלנית זו.

"בעלי הבית" הקיבוצניקים

נטייה פופוליסטית שכיחה היא הטלת האחריות לתופעה זו על השיטה הכלכלית ה"ניאו-ליברלית" - פרי התעמולה ארוכת השנים המייחסת לשיטת השוק החופשי את מרבית תחלואי העולם. אולם נראה כי דווקא המורשת הסוציאליסטית של ישראל היא שהולידה יחסי עבודה נצלניים אלה. כידוע, ישראל עוצבה עוד בתקופת היישוב על-ידי תנועות העבודה הסוציאליסטיות, שהניחו את יסודות התרבות הפוליטית, הכלכלית והארגונית של המדינה. זוהי תרבות פוליטית ריכוזית, בלתי-סובלנית, המעדיפה מינוי קרובי משפחה ומקורבים ומטפחת נורמות תעסוקה פוגעניות ומפלות.
דווקא בהגותו של אדם סמית, אבי הכלכלה (הקפיטליסטית) המודרנית, ניתנת לגיטימציה לארגוני עובדים להפעיל את כוחם, כמו למשל באמצעות שביתה, כדי להעלות שכר ולשפר תנאי עבודה. לדעת סמית, כיוון שלמעבידים כוח רב יותר לעומת העובדים, זכותם של העובדים - שהם הצד החלש יותר במיקוח מול המעבידים - להתארגן.
היחס של איפה ואיפה המתבטא גם בתנאי העסקתם של המרצים מן החוץ ובהעדפת סקטורים מסוימים על-פני אחרים, אינו המצאה ניאו-ליברלית. ההסתדרות, שהיא לא בדיוק מוסדנ"או-ליברלי, ידעה תמיד להעדיף עובדים מסוימים ולהתעלם מאחרים, וכך טופחו ושגשגו במשך השנים ועדי העובדים הכוחניים ועתירי הזכויות של אגד, חברת החשמל, מקורות, רשות שדות התעופה והנמלים, כשלצידם מדשדשים מגזרי עובדים חסרי-הגנה וזכויות. ועדים חזקים אלה ביצרו היטב את תנאי העבודה של חבריהם אך לא הפגינו סולידריות כלפי קבוצות עובדים חלשות מהן.
אם תחילת הניאו-ליברליזם מיוחסת לשנות ה-80', הרי שאת זכויות היתר של קבוצות עובדים מסוימות בארץ ניתן לייחס לתקופה מוקדמת יותר. מי מבין ילידי שנות ה-50' וה-60' אינו זוכר את עובדי חברת החשמל היחסנים? הוריו של מי לא קינאו בבעלי המניה באגד? איזה פועל ב"פולגת" שבקריית-גת לא לטש עיניים למשכורות ולתנאי העבודה והשכר של עובדי כור או סולל בונה המיתולוגית? הרי כל זה היה בעידן האידיאולוגיה הסוציאליסטית, כשהמונח ניאו-ליברליזם כלל עוד לא נולד.
באותם ימים הנשים העובדות נאלצו להילחם במוסדות ההסתדרות כדי לקבל ייצוג. במאמרה "בין האישה האדם לבין האישה אשת הבית" (1992), מוכיחה הסוציולוגית פרופ' דבורה ברנשטיין כי זכויות הנשים העובדות מעולם לא היו חשובות בעיניהם של ראשי תנועות השמאל קל וחומר בעיניהם של ראשי ההסתדרות הסוציאליסטיים.
מערכות נצלניות הונהגו גם על-ידי קיבוצים, שהעסיקו במפעליהם עובדים (לרוב מזרחיים) מערי הפיתוח בתנאים הרבה פחות טובים מאלה שבהם הועסקו חברי הקיבוץ. תושביהן של ערי הפיתוח שעבדו שם יכולים להעיד על מערך יחסי העבודה המאוד בלתי-שוויוני שהתקיים בין "בעלי הבית" הקיבוצניקים לבין הפועלים, שמרביתם היו שכירי יום חסרי כל זכויות סוציאליות, שניתן היה לפטר ללא כל התראה מוקדמת.
שיטה כזאת מבוססת על האמונה כי כל רווח מקורו בניצול. מערכת היחסים בין פרטים נתפסת כמשחק סכום אפס, קרי מאבק בין מי שמרוויח לבין מי שמפסיד, כשרווח של האחד הוא תמיד על חשבון האחר. אולם, במערכת של שוק חופשי עסקות חליפין יוצאות לפועל רק אם שני הצדדים מרוויחים מהן, כלומר על בסיס של כדאיות הדדית, פרי משא-ומתן בין אנשים בני חורין. למרבה הצער, החינוך הסוציאליסטי הצמיח גם חלק גדול מאנשי העסקים אצלנו והטמיע בהם הלך מחשבה מעוות, היוצר מערכת עסקית חשדנית, בלתי-הגונה ובטווח הרחוק גם בלתי-יעילה בעבורם. בהקשר זה כדאי לשים לב אלו מדינות מטפחות נורמות של הגנה על הצרכן ושל הגינות במסחר - אין אלה המדינות בעלות המורשת הסוציאליסטית.

אפילו בדנמרק הסוציאל-דמוקרטית

התופעה של ניצול המרצים מן החוץ בישראל אינה מאפיינת כלל ניאו-ליברליזם. במדינות המערב הקפיטליסטיות, ובראשן ארה"ב, תופעה כזאת של ניצול המוני של מרצים פשוט אינה קיימת. שם יש לאנשי האקדמיה מסלולי העסקה שונים ומוגדרים היטב, חלקם מובילים לקראת קביעות וחלקם - לא. בכל מקרה, כיוון שהתנאים והזכויות הסוציאליות מוגדרים היטב, אין העסקה פוגענית של מרצים.
בניגוד לתרבות הניהול הנצלנית שהולידה השיטה הסוציאלסטית הריכוזית, המערכת הביזורית והתחרותית של שוק חופשי מאפשרת הוגנות ושמירה על זכויות העובד, כולל מרצים. גופי הניהול של האוניברסיטאות בארה"ב מתנהלים בשקיפות ובאחריותיות ציבורית גדולות למרות שחלקן הגדול בבעלות פרטית. מרצים מכל העולם מבקשים לעבוד באוניברסיטאות האמריקניות אשר מתגמלות כראוי את עובדיהן המשכילים והמיומנים, ויעיד על כך זרם המדענים והחוקרים, ביניהם ישראלים, המהגרים בהמוניהם לארה"ב.
אפילו במדינה אירופית סוציאל-דמוקרטית יחסית כמו דנמרק הולכת ומתבססת מערכת כלכלית גמישה, שבמסגרתה קל יחסית למעביד לפטר עובדים, אך באותה מידה קל לעובד למצוא עבודה, היות שהמשק משגשג ועתיר משרות. שיעור האבטלה בדנמרק הוא בין הנמוכים באירופה, ובעת האבטלה העובד המפוטר נהנה מרשת ביטחון הוגנת ונדיבה. בדנמרק המערכת התעסוקתית גמישה ולא נצלנית, ותנאיה מוסדרים בהסכמים קיבוציים שהם פרי של משא-ומתן פתוח והוגן, גם הסכמי העבודה עם המרצים באוניברסיטאות.
הפתרון לבעיית המרצים מן החוץ (ושל כלל העובדים הבלתי-מוגנים) בישראל אינו אפוא בעיטה בשיטת השוק החופשי ואימוץ מחדש של הסוציאליזם, אביהן מולידן של בעיות רבות בכלכלה הישראלית, הזוכה לעתים לדימוי חסר היסוד של מגן הסולידריות והשוויוניות. עלינו לטפח יחסי עבודה הגונים ומוסריים יותר, כמו אלה הנהוגים בעולם האקדמיה המערבי, אשר מבוססים על כדאיות הדדית ושיתוף פעולה, על שקיפות ואחריותיות, על תחרות חופשית, תִּגמול על מצוינות, ניהול כלכלי יעיל והימנעות ממונופוליזם אקדמי.

ד"ר גבריאל בן-עמי הוא מרצה במחלקה למינהל ומדיניות ציבורית, מכללת ספיר.
תאריך:  03/04/2010   |   עודכן:  03/04/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בלי נוסטלגיה לסוציאליזם
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
ומה בינתיים?
מגיב  |  4/04/10 00:08
2
משק ניאו ליברלי???
מאיר1  |  4/04/10 12:46
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אריה אבנרי
ה-CIA נוהג להכין לנשיאי ארה"ב דוחות חשאיים על מנהיגי העולם, מאחר שבישראל ההחלטות מתקבלות ע"י שבעה שרים, נזקקו המרגלים האמריקנים לאגור מידע על כל אחד מהם בשיטות שונות ומגוונות    קיפוד (23)
ד"ר אורנה אבני
יש, אכן, תופעות הראויות לגינוי, בתרבות הישראלית, כאשר המכנה המשותף לכולן הוא חוסר כבוד והתחשבות באחר    הסתערות, המונית ככל שתהיה, על רשת אופנה, אינה כלולה ברשימה
אבי דוידוביץ
צמצום מספר הרשויות, וצמצום מוטת השליטה של הממונה על המשטרה הארצית לתחומים ייחודיים כמו פשע מאורגן ושחיתות ציבורית, תביא בהכרח לצמצום תופעת השחיתות ברשויות המקומיות    עם זאת, הפעלת המשטרה המקומית במתכונת המסייגת את סמכויות ראש העירייה הינה ערובה סבירה להתנהלות תקינה ואתית של משטרה עירונית
צבי גיל
להטוטן מוסיקלי - גאון ומפיק גורף רווחים - מוכרים יצירות שמאזינים לא רצו בהם
אברהם (פריצי) פריד
קודם יושבים    ערבים מאמינים במוסדות    בונים במהרה    חברים לחוגים חברתיים    המומחה למו"מ
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il